Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

Sabinko Chippendale i Lady Emma są stale w sferze moich chciejstw. Może doczekają się wreszcie posadzenia u mnie..?
Kochana kupiłam sobie dziś Coral Sunset. Chciałam jej od dawna a jak dziś ją zobaczyłam w BR to po prostu nie mogłam się jej oprzeć i kliknęłam. :tan
Ach te Twoje białe podpory... cały czas biję się z myślami, czy zacząć swoje wiosną przemalowywać..?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Historia jednego kwiatu.. w roli głównej Abraham Darby
Może i jednego, ale za to jakiego ;:oj ;:167
A Lady Emma już jest na wiosennej liście :D
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Na sam początek muszę się pochwalić - zakopcowałam i pookręcałam róże :tan Nareszcie człowiek może spać spokojnie. Tym bardziej, że temperatury w nocy spadają u mnie do -12, a w ciągu dnia utrzymują się przy -5 :shock: Nie liczę już na jakieś gwałtowne i długotrwałe ocieplenie, a niestety po niedzielnym deszczu pożegnaliśmy się z zabezpieczającą warstwą śniegu (podobno od jutra ma znowu bardzo obficie posypać). Pierwszy raz zostawiłam bez włókniny sporą część najstarszych angielek. Dostały wysoki kopczyk i liczę, że wiek pomoże im przetrwać. Okręciłam do samego nieba Eden Rose, no muszę z niej zrobić pnącą, bo mi nie da ;:173 Zakopcowałam też powojniki. Dopiero w ubiegłym roku dowiedziałam się, że tak wypada robić ;:131 Teraz czekamy spokojnie do wiosny.
Powiem wam też, że dzięki naszej Aneczce zapędziłam się w zakamarki internetu, które powinny dla mnie nie istnieć przynajmniej do końca stycznia.
Odwiedziłam szkółkę Bylinowy Raj i po całonocnych wewnętrznych i moralnych rozterkach złożyłam zamówienie ;:224
Oczywiście nie obyło się bez jeżówek, wpadły też ostróżki i jarzmianka, ale kierowana jakimś bliżej nieokreślonym przymusem zgarnęłam rośliny, o które bym siebie nie podejrzewała: Świecznicę i wielką Rutewkę ;:oj Teraz już będę siedziała spokojnie i czekała na wiosnę, byle się nie emocjonować za bardzo :;230 tym bardziej, że całkiem przypadkiem okazało się, że będę skazana na faszerowanie się lekami na obniżenie ciśnienia.. kilkukrotne mierzenie i spektakularne trzycyfrowe wyniki wprawiły w osłupienie lekarkę i panią pielęgniarkę ;:306 Ot, odkryliśmy tajemnicę moich bólów głowy ;:224
Wróćmy jednak do ogrodu. A tam- wczesne lato w pełni

Bałtyk i Asao

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dominika, Rhapsody wypatrzyłam w OBI zanim usłyszałam o niej na forum. Była marnym patyczkiem z wyprzedaży, a jej kolor zachęcał uśmiechają się do mnie z.. etykietki. Oczywiście nie byłam do końca przekonana, czy taka róża w ogóle występuje w przyrodzie czy przedstawione zdjęcie nie jest zwykłym chwytem marketingowym.. jak te tęczowe róże sprzedawane w zawrotnych ilościach na allegroooo :;230 . Dopiero po powrocie do domu zaczęłam poszukiwania i okazało się, że to dosyć popularna odmiana. Brawo ja.. zawsze odpowiednio doinformowana ;:306 Niestety, ze względu na jakość sadzonki, czekałam 3 lata zanim mogłam z czystym sercem pochwalić tę odmianę.

Wisia, to dokładnie ta róża! Porównałam ją ze zdjęciami na necie. Identyczna. Dziękuję ci bardzo ;:168

Ewelina, z Eden będziesz zadowolona. Nawet ludzie, którzy mają niewiele wspólnego z ogrodnictwem zachwycają się tą różą. Ile razy ktoś do nas przychodzi to uważa ją za wyjątkowo urodziwą ;:108 Jak tam moja zima?? Cóż, dopiero w niedzielę straciliśmy śnieg i noce znowu zrobiły się bardziej ciemne. Teraz mrozi jak szalone. Od wczoraj temperatury nie podnoszą się wyżej jak -5

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tulap, doczytałam już u ciebie, że zmieniłeś kolorystykę. Będzie się działo..

Magda, porównywałam już kwitnące okazy i wydaje mi się, że ciężko będzie dokładnie dotrzeć jaka to róża. Moja jest jaśniejsza niż większość zdjęć Dorothy Perkins. Bardziej podchodzi pod foty Super Dorothy, ale żeby nie było tak łatwo na stronie Moje róże- moja pasja piszą, że odmiana ta (Dorothy Perkins) wydała mnóstwo sportów jednak mają one znaczenie jedynie historyczne, gdyż są bardzo do siebie podobne. Ot, jedna ma nieco ciemniejszy kolor, inna nieco jaśniejszy. Ta, kwitnie tydzień wcześniej a inna dwa tygodnie później.. Moja ma zaledwie dwa lata. Powtarzała dosłownie paroma kwiatkami, może w przyszłym roku będzie lepiej. Patrząc tez na rok wprowadzenia do sprzedaży Super Dorothy - 1986.. może jednak posiadana przeze mnie odmiana nie jest tak stara jak mi się wydawało (tak to sobie tłumaczę, bo to mój rocznik :;230 )

Annes, bardzo pięknie piszesz o swojej babci ;:168 Będzie nam zawsze brakować takich osób. U nas, a właściwie u mojej cioci, zostaną kasety z opowieściami. Nie nagrywaliśmy na kamerkę. Babcia mówiła, że takie słuchowiska bardziej rozwijają wyobraźnię, a ona nie lubi jak się z nią filmy kręci, bo żadna z niej gwiazda :lol: . Niestety po kilku "sesjach" pogubiliśmy się całkowicie w chronologii i ostatecznie pomysł upadł. Zbyt dużo było tematów pobocznych i wątków, które niby się łączyły, ale prowadziły do całkiem innych historii... A szkoda, bo w tamtym czasie babcia czuła się wybornie i jeszcze wiele rzeczy moglibyśmy się dowiedzieć.
Kochana, a może ja tego Leośka z Edenem to u ciebie podpatrzyłam i podświadomie przeniosłam do siebie.. a wydawało mi się, że tak to jakoś wyszło u mnie, bo Leonarda dostałam w momencie kiedy totalnie nie miałam miejsca na nowe różyce. Posadziłam obok Eden na próbę i tak już zostało..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aneczka, ty się nie bij z myślami tylko maluj. Mnie martwi tylko jedno - ile razy będę musiała machać pędzlem żeby pokryć brązowy kolor. Rozmawialiśmy z eMem i stwierdził, że zawsze mogę najpierw przetrzeć wszystko papierem ściernym, ale jak mam niby jechać z papierem kiedy na jednej kratce siedzi oplątana róża :roll: Nie wiem jak to ostatecznie będzie wyglądało.
Coral Sunset jest przepiękna. Mam nadzieję, że w przyszłym roku zakwitnie moja szczepka ;:65 W tym roku dokupiłam też w podobnych odcieniach Coral Charm i całkiem dla hecy wzięłam Green Lothus - ciekawa jestem czy faktycznie będzie taka zielonkawa.. Byle do czerwca

Dorotko, wiedziałam, ze ci się spodoba Abraham w głównej roli męskiej :lol: Zapełniasz już wiosenną listę? Z Emmy będziesz zadowolona.. a szepnij co tam jeszcze planujesz zakupić..

Przegląd jeżówek.
Na początek kilka słów wstępu. Wydawało mi się, że Jeżówki to taki ładny i bezproblemowy wypełniacz. Okazuje się, że ładne to one są, ale z tym bezproblemowym to już nie jest tak różowo, szczególnie jak ma się w ogrodzie ślimaki. Na przestrzeni trzech lat przywędrowało do mnie 12 odmian, kilka dni temu zamówiłam kolejne 4 szt. Nie jest to jakaś zawrotna ilość, ale już mogę śmiało powiedzieć, że kolory pomarańczowe i żółte rozrastają się najwolniej i są najbardziej wyszukanymi rarytasami dla ślimsztorów. Nie potrafię powiedzieć dlaczego, ale są odmiany smaczne i smaczniejsze.. jak rosną obok siebie dwa kolory to ślimaki te pomarańczowe zjedzą do gołego a taki czerwony czy różowy zostawią. W ten sposób straciłam bezpowrotnie Tiki Torch i ledwo uratowałam Tangerine Dream, Day Dream i Sundown.. Co do rozmnażania. Najłatwiej ukorzenia się Mama Mia i Coconout Lime - mam już po trzy krzaczki, które bardzo szybko przyrastają i kwitną już w drugim roku od ukorzenienia/podzielenia. Wystarczy odłamać boczny pęd i włożyć na kilka dni o wody - ładnie wypuszcza korzeń, potem doniczka z dobrą ziemią i na jesień do rabaty.

Uwaga, koniec pisaniny, czas na foty:

Jeżówka Sundown

Obrazek

Jeżówka nn

Obrazek

Jeżówka Milkshake

Obrazek

Jeżówka Coconout Lime

Obrazek

Jeżówka Alba

Obrazek

Jeżówka Marmalade

Obrazek

Jeżówka Mama Mia

Obrazek

Jeżówka Hot Lava

Obrazek

Jeżówka Hot Papaya

Obrazek

Jeżówka Glowing Dream

Obrazek

Jeżówka Chayenne Spirit

Obrazek

Jeżówka Day Dream

Obrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sabinko, ja oprócz Rhapsody in Blue kupiłam jeszcze kilka innych fioletowych i posadziłam w takim półcieniu, aby ten kolor był bardziej fioletowy ;:173

Jezówki masz piękne! Sama mam dopiero kilka odmian, ale tak się napatrzyłam na Twoje, że na pewno sobie więcej dokupię ;:173 Szczególnie wpadła mi w oko ta Marmelade, miodzio i w wyglądzie i w kolorze :lol:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Sabinko. Zakupy roślinne są najlepszym lekarstwem na taką pogodę ;:224 . Ja póki co jeszcze się trzymam bo zajęłam się robieniem stroików ;:108 . U mnie też zima powróciła bo jest na minusie i od dzisiaj pada śnieg ;:138 . Ja mam nadzieję, że Eden mnie nie zawiedzie bo tak jest chwalona w wielu ogrodach, że bardzo się napaliłam ;:131 .U Ciebie -12 w nocy było ?? ;:oj Brr zimno, u mnie póki co było najmniej -8 . Dobrze, że już okryłaś róże i masz spokój ;:108 . Piękne zdjęcia powojników i innych roślin , wspaniale tak powrócić do tych kolorów ;:108 . Dobrze, że w końcu rozwiązałaś tą zagadkę z bólami głowy . Oby Twoje ciśnienie już było w porządku ;:196 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko siedzę i gapię się od pół godziny. :shock: Masz artystyczną duszę, cudne zestawienia kolorów na rabatach. Róże o energetycznych kolorach są piękne, Chippendale szczególnie urocza. ;:108 Żałuję, że mam problem z łączeniem kolorów, bo zafundowałabym sobie z niej lub z Abraham Darby szpaler. Zadbałaś o róże i powojniki, a ja ciągle zwlekam. :oops:
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Długo masz jeżówki odmianowe?
Mówi się, że są znacznie mniej ekspansywne od botanicznych i ogólnie słabsze - szybko wypadają.
Jakie są Twoje obserwacje w tej kwestii?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A czy masz zlecone kolejne badania?
Najważniejsze teraz sprawdzić nerki, bo często one dają zbyt wysokie ciśnienie.
Oglądam Twoje różowości i fiolety i aż milej na sercu
Chociaż patrząc na kolorowe jeżówki az żal że nie mam gdzie wsadzić tych odmian.
Dziwne, ale mogłabym je mieć u siebie. Może się skuszę?
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Sabina!
Fantastyczne jak zawsze rabaty i zdjęcia!
Zawsze poprawia mi się nastrój kiedy je ogladam :)
Róże odgapiam i notuję ;)
Marmelade u mnie była dużo bledsza niż Twoja :/
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witajcie poświątecznie :wit
Czytałam i słuchałam o tych paskudnych deszczowych Świętach w całej Polsce i stwierdziłam, że pasuje przerwać ten zaklęty krąg milczenia. Otóż u mnie było tak dużo śniegu, że aby dojechać z punktu A do punktu B oddalonych od siebie o około 8 km trzeba było jechać prawie godzinę :shock: Piaskarki i pługi nie nadążały z odśnieżaniem. Wczoraj padało, ale takiej ilości śniegu nie jest w stanie zmyć jednodniowy deszcz. Dziś znowu coś prószy.. i wieje - orkan Barbara ;:224
Tak to wyglądało.. zdjęcia z tel więc jakość delikatnie mówiąc niezachwycająca

Wigilia rano

Obrazek

Wieczór Bożego Narodzenia

Obrazek

Dobrze, że w domu ogień w kominku przyjemnie rozgrzewał i można było sklecić stroiki.. takie najprostsze, aby można było zaświecić świeczkę podczas rodzinnych posiłków..

Obrazek

i oczywiście kolorowa choina ubierana głównie przez dzieciaki.. jest dobrze - w tym roku nie straciliśmy ani jednej bańki :;230

Obrazek

.. koniec tej prywaty. Jedziemy z wiosennymi kotletami ;:oj Dla odmiany stwierdziłam, że wrzucę przekrojówkę krokusów.. Przecież jeszcze tylko dwa miesiące i zaczniemy wypatrywać pierwszych pączków ;:oj

Obrazek

Obrazek

Dominika, moja Rhapsody też rośnie w półcieniu, ale wystarczy jej czasami kilka godzin słońca, nawet tego porannego, żeby zrobiła się taka wyblakła.. trupio blada. Najładniejsze są te świeżo rozkwitnięte pączki - intensywnie fioletowe ;:167 Marmoladkę posadź koniecznie przy czymś wyższym. U mnie rośnie wysoka i niestety bardzo się pokłada pod ciężarem kwiatów - muszę ją podwiązywać do palika

Obrazek

Obrazek

Ewelina, zauważyłam już, że nawet kilkanaście kilometrów odległości robi ogromną różnicę w temperaturach. U mnie i tak jest średnio o 3-5 stopni cieplej niż na obrzeżach miasta - zasługa otaczających mnie bloków (nie sądziłam, że kiedyś będę chwalić takie sąsiedztwo ;:306 ) Zakupy faktycznie chwilowo pooprawiają humorek, ale potem to niecierpliwe oczekiwanie ;:65 w tym przypadku aż do maja.. to dopiero wyzwanie dla nerwów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sonia, nie wiem co mam ci odpisać ;:131 ;:131 tyle miłych słów, że naprawdę.. ;:167 Myślę, że sama jesteś zbyt skromna i z twoim zmysłem rozplanowywania ogrodu potrafiłabyś wyczarować cuda nie tylko z ograniczoną paletą barw. Chociaż muszę przyznać, że biały, różowy i niebieski to było moje marzenie rabatowe.. Wyszło jak wyszło tylko dlatego, że nie potrafię sobie odmówić innych kolorów :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Magda, najstarsze odmianowe mam od trzech lat. Oczywiście od razu powiem, że trudniej i wolniej przyrastają niż najzwyklejsza różowa czy biała. Wyjątkiem jest Mama Mia, Glowing Dream i Hot Papaya. Te są prawdziwymi gigantami. Odmianowe nie chcą się też rozsiewać, a różową nn mam dosłownie wszędzie. Co roku wyrywam siewki i rozsadzam po ogrodzie albo oddaję po znajomych. Dodatkowo ślimaki też wolą rarytasy i chętniej wgryzają się w te najsłabsze i najwolniej przyrastające. O żółtą Day Dream walczę drugi rok i nadal wydała mi tylko dwa kwiaty przez cały sezon.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gosia, koniecznie kup kilka jeżówek. Pisałaś u siebie o zapełnieniu czymś kwitnącym letnich miesięcy -jeżówki będą idealne.
Co do ciśnienia.. lekarka zleciła mi codzienną kontrolę, mierzenie dwa razy dziennie i póki co jakieś suplementy diety i magnez. Nie bardzo mogła uwierzyć, że osoba w moim wieku ma takie ciśnienie. W przyszłym tygodniu mam wizytę. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Agnieszka, dziękuję ci bardzo za miłe słowa ;:168 Moja Marmelade jest dużo ciemniejsza w drugim kwitnieniu. Myślę, że to kwestia stanowiska - u mnie na idealnej "patelni" przez calutki dzień. Niestety w upale bardzo szybko traci kolor i wygląda jak wyprana w wybielaczu. Dlatego bez żalu ścinam te kwiaty i czekam na kolejne. Wrześniowe są zdecydowanie ładniejsze ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

I moją rabatą po oczach ;:204 Ładnie to tak, zima do mnie jeszcze nie doszła, a ty pokazujesz moją twoją ulubioną rabatę? ;:124
No nic, też sobie taką zrobię ;:187
Planujesz już coś?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Dałaś po oczach tym śniegiem ;:oj . Faktycznie było go sporo a u mnie nie ma go wcale ;:222 . Ciapa , chlapa i jeszcze mocny wiatr , brr ;:222 . No nic, czekamy na lepsze dni ;:108 . Przepiękne masz krokusy ;:215 . Całe łany krokusów i te kolorki ;:108 . Wiosną będę podziwiała u Ciebie bo ja znowu nie posadziłam ich zbyt wiele :roll: . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko ale u Ciebie zima jak z bajki:) U mnie za to sucho i bardzo silny wiatr ;:224
Miło,że wstawiasz kolorowe obrazki wiosny,szybciej nam zleci do upragnionego kwietnia ;:333

Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Bajkowe zdjęcia Krokusów ;:138 tego nam teraz potrzeba :wit
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Sabinko a u mnie leje - dzisiaj nawet burza była.
Te krokusy to chyba na leżąco fotografowałaś ;:306 Od razu się człowiekowi cieplej zrobiło. I jeszcze te pracujące pszczółki... ;:65
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”