Ewa -całkowicie schowane są w piachu te zrazy i podkładki ? Temperatura w tym budynku to jaka była zimą? Jak zrośnie się zaszczepione drzewko w ziemi i jaką metodą było szczepione ? Aha, zaszczepione drzewko było przetrzymane do momentu wysadzenia do gruntu w kwietniu ?luis90 pisze:Moim zdaniem za dużo zachodu z taką ilością doniczek, lepiej bezpośrednio w gruncie. Mój tata dołował w piachu na podwórku, w zaoranej ziemi(żeby łatwiej było przysypać ziemią), a my przechowujemy czy to podkładki, zrazy czy zaszczepione drzewka w skrzyniach wyłożonych folią przesypane piachem, albo w skrzynkach tzw. uniwersalkach czy jedynkach. I takie skrzynki do nieogrzewanego budynku.
Niestety minęły czasy kiedy taki sad był najlepszyhafciarz pisze:Od razu towarowy.
Mam trochę ziemi więc chcę sadzić .Przecież najlepszy sadek posadził dziadek.
Mam duże dzieci ale robię to dla wnuków. Może chociaż potem świeczkę zapalą.
W tej chwili nie sadzi się już na silnie rosnących podkładkach typu antonówki czy A2, bo te drzewa potrzebowały bardzo dużo czasu by wejść w owocowanie i bardzo silnie rosną bez względu na plon.
Chyba że zależy Ci na uzyskaniu jabłoni o koronie w kształcie parasola?
Co do tego sadu to niekoniecznie ma być typowo towarowy . Raczej z przeznaczeniem do zwiedzania przez ludzi . Posiadam gospodarstwo agroturystyczne z niewielkim skansem i pokazami dawnego rzemiosła. Odwiedzają nas wycieczki szkolne a cześć dzieci to myśli że wszystko jest z "Biedronki".

Przy tych ilościach drzew to mógłbym wszystko kupić ale chcę mieć satysfakcję . Zrobię trochę więcej to sprezentuję po rodzinie i znajomych . Zawsze ktoś o jakimś