Na parapecie DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na parapecie DAK

Post »

To jest właśnie magia tego rodzaju :D Jak już większość kaktusów odpoczywa to te nadal mają chęć szaleć :D
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie - napompowane (bo wilgotność powietrza w październiku była permanentna), to i spać nie chcą.
To są skutki, gdy się ktoś objada przed snem, to potem zasnąć nie można. Może im jakąś muzyczkę włączę ;:306
by się im lepiej zasypiało.
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

Sympatyczne kaktuchy, jak tu spać, skoro mają takie atrakcje ;:3
DAK pisze:Może im jakąś muzyczkę włączę ;:306 by się im lepiej zasypiało.
Tylko nie rock and rolla, Piotr napisał, że mają chęć szaleć, raczej jakąś kołysankę ;:146 :-D
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poszalały za dnia, a teraz chyba już chrapią - zajrzałam do nich, a tam tylko 2,2 stopnia ;:oj
Przymknęłam balkon, bo nad ranem mogłabym mieć tam miazgę (przy takim ich nabąblowaniu), hartowanie zostawiam na marzec, gdy trochę schudną.
Rynio2
500p
500p
Od: 11 cze 2013, o 21:26

Post »

Widzę u Ciebie sporo moich ulubionych gymnolków. (no tak, ale które są moje nie ulubione)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkich cierniastych mam 250, z czego 100 to ulubione właśnie gymnole. :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Wszystko tak dokładnie policzone? ;:204

Świetnie, tylko proporcje nieco zachwiane na niekorzyść gymnokalicji. ;:218 ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heniu, proporcje tych co u mnie na parapetach są korzystniejsze dla gymnoli, bo 50 sztuk powędrowało na patio do pracy, a w przyszłości to inne będą tam wędrować, ale gymnole zostają co do jednego, więc na razie dokładnie połowa to ukochane gymnole.
A policzone mam dokładnie, bo ja mam od początku, gdy tu na forum zawitałam (ponad 8 lat temu) mam w excelu prowadzony pamiętniczek o nich, a excel sam mi zlicza gatunkami. Początkowo założyłam by mieć ich skomplikowane nazwy, w których się gubiłam, ale mam tam informacje - gdzie kupione, za ile, rozmiar, pierwsze kwitnienia, jakieś poważne choroby, przesadzanie, przy kolumnowcach także wzrost. W tym arkuszu zapisuję sobie też linki do ciekawych stron, więc mam całą wiedzę w jednym pliku.
Wiosną miałam ten pamiętniczek jeszcze bogatszy, bo przy każdej nazwie miałam łącze do zdjęcia. Niestety w czerwcu fachowcy zutylizowali mi dysk i musiałam odtwarzać pamiętniczek z pliku z przed roku, a te łącza nie były zarchiwizowane na zewnętrznym dysku i poszła robota w chmury. Ale zimową porą może znów się na to szarpnę, ale teraz na pewno od razu z wersją do archiwum.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Podziwiam Twoją tak wielką pracowitość i staranność. Co prawda również mam spis swoich roślin ale gdzie im do tak starannych danych... ;:218
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Andrew Be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu gratuluję takiej dokumentacji.
Ja próbuję już trzeci rok to "ogarnąć" i zawsze mi braknie albo czasu, albo motywacji... :)
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p
Od: 7 wrz 2016, o 12:44

Post »

Może to rada dla Świeżaków żeby od początku porządnie dokumentację prowadzić Przy małej ilości łatwiej to usystematyzowanie wprowadzić Dla mnie do niedawna kaktus to kaktus no może jeszcze sukulenty rozróżniałam :wink: A po 2 miesiącach na fourum wiem że są gymnolki mamilaria ariaki rebutie itd A nie które to juz sama potrafię rozróżnić :D
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, masz rację to szczególnie dobra rada dla świeżaków. Potem jak się już zacznie to nie problem dopisać trzy, a czasem nawet 20 nowych. :) Bo jak jest już 200 to już jest trochę kłopotliwe. Jak musiałam uzupełnić brakujące 1,5 roku zapisków latem tego roku, to do dziś zdarza mi się, że okazuje się iż coś mi w wykazie umknęło. Dodam jeszcze, że jak mi coś padnie to przenoszę ten wpis do oddzielnego arkusza do archiwum - tam to dopiero jest kopalnia wiedzy o swoich początkach, ukatrupianiu, o którym by się zapomniało. A przecież nasze doświadczenia te dobre, ale i te złe to największy skarb na przyszłość.
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Danusi czytam o twojej dokumentacji i chyba dojrzewam, aby z worda przerzucić się do excela... Bo ja mam dokumentacje w tym pierwszym i czuje już mały niedosyt wiadomości... Zwłaszcza archiwum "ukatrupień" się przyda... :;230
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

Świetna sprawa taki pamiętniczek Danusiu ;:333 Ja też prowadzę spis swoich roślin, na razie w wordzie, do exela dojrzewam jak Grażynka :D Na bieżąco dopisuję do listy nowo zakupione kaktusy: nazwę gatunkową, datę nabycia i miejsce nabycia. Dobry pomysł z pisaniem rozmiaru roślinek, o tym nie pomyślałam. A osobne miejsce dla tych co wypadły też mam.
A jeśli nie mamy łącza do zdjęć, to warto prowadzić alfabetyczny spis gatunków i przy nazwie gatunkowej wpisywać numer folderu ze zdjęciami, wtedy łatwiej i szybciej można odnaleźć fotki.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja Worda to tylko do pisania podań używam. :wink:
Gatunki (lub grupy pokrewne, gdy mam mało takich egzemplarzy) prowadzę w odrębnych arkuszach Excela, bo np. gymnoli jest aż 100. A w ramach gatunku też już posegregowałam alfabetycznie, bo zaczęłam się gubić.
Zamiast numeru folderu ze zdjęciami mam dwa foldery (I Gymnocalycium i II- reszta kaktusów) z danego roku z podpisami na zdjęciach i nazwą w nazwie pliku. Po prostu jak mi się zdjęcie tego kaktusa bardzo spodoba to tak go opisuję i wrzucam do tego folderu. A więc nie mam problemu ze znalezieniem jak on wygląda, bo mam w jednym pliku, a tam otwierają się alfabetycznie. Taki pojedynczy plik z danego roku jest wygodny, bo resztę mogę w całości skompresować i wrzucić do archiwum. Przecież tych zdjęć jest za dużo do oglądania wszystkiego.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”