Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy 2015

Post »

Małgosiu, jest ciężko, ale dam radę, inaczej nie warto byłoby cierpieć...

Olusiu, ;:196 mam Piotrusia, nawet uczy się gotować pod moje dyktando ;:224
Teraz do poniedziałku jest w domu, a potem po południu będzie nadrabiał, tak jak inne facety. :uszy

Ewko, sezon na chwileczkę, ale ja już raczej do pracy nie wrócę, mam Panią do pomocy. Chciałbym tylko normalnie chodzić na spacery i pojechać w góry.

Krysiu, pewnie zlekceważyłam pierwsze objawy a potem było za późno na leczenie zachowawcze. Niedowład prawej ręki i zagrożenie paraliżem, więc była to operacja ratująca życie. ;:185 Było na tyle źle, że dostałam rentę, a wiesz, że to nie takie proste.
Teraz tylko muszę wrócić do zdrowia ;:224

Sławku, trzymam się. ;:196
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iga pewno jak wiele z nas ważniejsza dla Ciebie była praca a potem już poleciało i jak ręka zaczęła wiotczeć, szklanka z ręki wypadać wtedy zauważyłaś problem ;:108
Dobrze, że w porę usunięto przyczynę, fajnie, że skończyło się dobrze bo jak by nie bylo, odcinek szyjny odpowiada za resztę naszych kończyn - różnie to się kończy. Teraz tylko w cierpliwość się uzbroić i będzie dobrze....bo inaczej nie może być.
Życzę zdrowka i cierpliwości.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Iguś, dobrze Cię tu widzieć choć na moment. Trzymaj się :wit
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kochani za chwilkę zima. Nie odzywałam się, przepraszam.
U mnie depresja i to wcale nie jesienna. Opiszę Wam jak się w Polsce prowadzi firmy.

Od wiosny tego roku kiedy okazało się, ze mam bardzo chory kręgosłup i jesień i zimę mam być uziemiona w domu postanowiliśmy nasze kilkuletnie oszczędności wydać na budowę ogrodu zimowego. Miało być wykute okno 150 cm na wykuszu i przeszklony ogród zimowy miał być powiększeniem salonu. Zgłębiliśmy temat i zdecydowaliśmy się na drewno. Mamy okna z drewna i wydawało się nam, że tak będzie najładniej. Zdobyliśmy kosztorysy i zdecydowaliśmy się na firmę z gór, jakoś tak drewno i górale, pasowało.
W kontaktach z różnymi firmami okazało się, że każdy wymaga sporej wpłaty, bo 40-50%. jest to praca pod konkretne zamówienie i zaliczka jest na zakup materiału. Zrozumieliśmy i jest to logiczne. Pan Grzegorz, niedoszły wykonawca, wytłumaczył nam, i jest to zawarte w umowie, ze 40% jest na drewno i przygotowanie, czyli jego pracę. Pozostałe 60% , z tego 30% płacimy po jego przyjeździe na zakup szkła, które dopiero wtedy zamawia. Montaż trawa około 7 dni, Ona montuje drewno, potem szkoło, uszczelnienie, obróbki blacharskie, i jak skończy płacimy resztę. Koszt naszego ogrodu to była kwota 40 tys, więc zaliczka wpłacona w sierpniu była w wysokości 16 tys.
Kiedy w sierpniu Pan był u nas na pomiary, jechał na montaż do Sztumu, potem miała robić nasz ogród. Słowna obietnica to koniec września, początek października, ale ponieważ warunki atmosferyczne czasem są złe na umowie był wpisany 30 października.
Od 15 października mąż zaczął wydzwaniać, okazało się, że pan kończy ogród w Szczecinie i już w poniedziałek zaczyna nasz.
Kiedy zbliżał się 30 chcieliśmy uściślić termin montażu, gdyż 1 listopada szlam na operację kręgosłupa.

28 października dostaliśmy maila, że Pan nie zrobi nam ogrodu, gdyż nabrał za dużo prac i się nie wyrabia, może nam oddać pieniądze.
Nie bardzo zgadzało się to z poprzednimi ustaleniami, więc zapytaliśmy jaki termin jest realny.
Dostaliśmy odpowiedź 10 października, że 9 styczeń.
Mamy zrobione roboty murarskie, odłączone ogrzewanie w salonie, przygotowane do podłączenie do przyszłego ogrodu. Na inne firmy znów musielibyśmy czekać, więc odpisałam, że może być ten styczeń, ale proszę o zwrot zaliczki. Wyślemy pieniądze na materiał przed 2 tygodniowym terminem realizacji. Może być, że w styczniu będą mrozy, śniegi i Pan do wiosny nam tego ogrodu nie zrobi, a nasze pieniądze ma.
I tak skończył się kontakt z Panem Grzegorzem.
Telefonów nie odbierał, raczył wysłać smsa, ze nie odbiera telefonów bo nie ma siły się tłumaczyć z niewykonanych robót, nie ma ludzi do pracy i to nie jego wina :;230
Nadmienię, że cały czas wystawiał ogłoszenia na Alll.... i Oelixie i oferował wybudowanie ogrodu zimowego.
Nie odbierał telefonów, ale tylko od nas, bo jak tylko dorwaliśmy jakiegoś znajomego to udawało nam się porozmawiać i za każdym razem słyszeliśmy, że tak w piątek odda nam pieniądze.
Kiedy minął kolejny piętek udaliśmy się do prawnika celem założenie sprawy w sądzie. Prawnik nam bardzo dokładnie wytłumaczył jak znikome mamy szanse na odzyskanie wpłaty.
Mój ból z powodu bezsilności był tak wielki, że wymyśliliśmy, skoro Pan prowadzi firmę na internecie to tylko tam możemy mu zaszkodzić. Rozpętaliśmy małe piekło na fb, i w ciągu 5 minut odezwała się oburzona rodzina.
Jak na razie czekamy na pieniądze nadal, choć pewnie wiecie, że przelew nie trwa minutę, a jak się ma w innym banku można przelewem ekspresowym w 5 minut. Pan Grzegorz się nie odezwał, tylko jego przyjaciółka zagroziła mam sądem za wpisy na fb.
I to na tyle......cdn.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak wgląda mój wymarzony ogród zimowy a tak nie ogrzewany salon.

Obrazek

Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Co za historia :evil:!
Mówią, że nieszczęścia chodzą parami. I trafiło na Twoją operację i teraz to!
No, co za dziadyga!
Nie poprawia to pewnie Twojego stanu zdrowia. A musisz się teraz szczególnie oszczędzać. I fizycznie, i psychicznie... ;:224.
Mam jednak nadzieję, ze choć pieniądze uda Ci się odzyskać...
Trzymaj się, Iguniu!
I informuj, jak się sprawy mają.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Iga bardzo współczuje. Taki zimowy ogród też mi się marzy ale jak czytam co Ci się przydarzyło to już pewnie mi się odechcę. Możesz napisać mi kogo szerokim łukiem omijać. ;:108
Teraz takie są czasy ,fachowcy biorą zaliczki i tymi pieniędzmi operują a nie wywiązuje się z terminów. Wiem co przeżyłam w 2010 roku przy remoncie. Policja,prokuratura chroni złodziei i oszustów. Jest im łatwiej umorzyć sprawę,bo po co się do niej przyłożyć. Wiem coś na ten temat.
Ważne jest czy masz z tym partaczem zawartą umowę pisemną i czy masz pokwitowanie na wpłaconą zaliczkę. Będzie Ci łatwiej odzyskać pieniądze. Zgłoś do prokuratury . Jeśli Ci nie pomogą to załóż sprawę w sądzie. Adwokat musi się dobrze przygotować. Piszcie pisma adwokackie do niesłownego fachowca. Może się wystraszy i odda Wam kasę albo wywiąże się z umowy.
Trzymaj się. Nie popadaj w depresję, bo z niej jest gorzej wyjść. ;:167 Jednak nie odpuszczaj, tylko walcz.
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Zaczęłam odpisywać na laptopie a on się wyłączy.......
Iguś walcz ! Na depresje szkoda czasu i zdrowia !
Informuj nas na bieżąco . Jak odzyskasz kasę to na wiosnę poszukacie nowego wykonawcy .

A tak było u Igi w lipcu .
Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Iguś no nóż się w kieszeni otwiera gdy się czyta o takich sprawach :evil:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . O masz ! Ale ludzie są durni ! Współczuję Ci tej sytuacji ;:168 .Mam nadzieję, że jednak odzyskasz pieniądze bo suma jest nie mała :shock: . Nie popadaj w depresję bo ona jest ostatnią rzeczą, która jest człowiekowi potrzebna . Trzymam kciuki żeby wszystko zakończyło się dobrze ;:196 . Pozdrawiam :wit .
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

No nie. Iga jak by ci mało było choróbska to jeszcze nasi przedsiębiorcy ;:223 nachwytają robót na wszystkich frontach a później się nie wyrabiają ;:124 . Myślę że ze to jednak nie naciągacz i co swoje odzyskasz, ale co uszarpnie zdrówka to tylko wy wiecie.

Pozdrawiam
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krysiu, chciałabym myśleć tak jak TY. ;:185 Jeżeli jest tak jak Ty piszesz to dzisiaj najpóźniej, jutro powinny być pieniądze u mnie na koncie.

Ewa, dzięki, jak mówi mój Piotrek, szkoda zdrowia, to tylko pieniądze, ale trudno mi tak myśleć jak ja od Krusu dostaję 570 zł renty.
Może dla tego Pana to kwota nie warta uwagi. :(

Małgosiu, chciałabym obudzić jak najwięcej ludzi.

Olu, następnego, a jak mu zaufać, masz pomysł???Ja żałuję, ze mamy zrujnowany ogród i najwyżej będziemy mieli drugi taras. :roll:

Alu, mam umowę, mam wpłatę przez konto, dlatego sprawa idzie przez prawnika. W naszym prawie jest taka kolejność, że należy wysłać wezwanie przedsądowe do oddania pieniędzy, potem za tydzień wezwanie sądowe. Po następnym tygodniu sprawa idzie do sądu, ale ....
Na wokandę wejdzie za pól roku, takie są terminy. Potem, ponieważ sprawa będzie w Cieszynie, w miejscu gdzie jest są dla tej firmy, my będziemy musieli jeździć do Cieszyna, a Pan, może nie pokazywać się długo dostarczając np zwolnienia lekarskie...
jeżeli uda nam się zakończyć sprawę , oddaje się do komornika i czekaj tatka latka, bo firma nic nie posiada. Pan prawnik ładnie to określił, są to firmy w spodniach, mają tylko to co na sobie. I spróbuj coś od nich dostać.

Jaga, muszę się trzymać, napisałam do Was, bo muszę się komuś wygadać, powiem, ulżyło.

Kochani, ja prowadzę firmę od 95 roku. Pieniądze zaliczkowe od to to nie są pieniądze nasze, mimo, że są na naszym koncie. Nasze są dopiero po skończonej transakcji, opłacie kosztów i podatków. Do tej pory powinny leżeć i czekać, ale przecież kusi, są u nas, a trzeba coś kupić, zapłacić za auto, mieszkanie, brać na życie, i w momencie gdy kilka takich zaliczek wydamy robi się problem. Żyjemy na kredyt od innych ludzi a nie z zarobionych pieniędzy. Mogę tak przypuszczać gdyż w ostatnim telefonie Pan przyznał się mężowi, że on nam kiedyś odda, ale ma jeszcze jedną zaliczkę przed nami do oddanie....Mógł przecież oddać choć część zaliczki aby wykazać dobrą wolę.
Prawdopodobnie ma większe koszty niż zyski i jak szybko z tym nie zrobi porządku to za chwilkę może mieć duży problem, bo już nie ma płynności firmy.
Ale nadal się ogłasza i jak ktoś zamówi ogród pewnie bierze zaliczkę :roll:
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Iguś , jak już masz fundamenty to może i dalej sami zrobicie.... metalowa konstrukcja a potem szklarz .
Piotrek da radę !

W piątek jadę do Bydgoszczy na pogrzeb.... 96-cio letnia ciocia zmarła .
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olu, bardzo mi przykro z powodu Cioci, wiem, że mieliście dobry kontakt. Żaden wiek nie jest dobry do odejścia, ale trzeba przyznać, że długo żyła.
Jesteśmy w domu, więc jakbyś się zdecydowała możesz u nas spać.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Biedronka641 pisze:. Wiem co przeżyłam w 2010 roku przy remoncie. Policja,prokuratura chroni złodziei i oszustów. Jest im łatwiej umorzyć sprawę,bo po co się do niej przyłożyć. Wiem coś na ten temat.
za to prokuratura i sędziowie nie maja problemów ze skazywaniem chorych ludzi za kradzież 2 cukierków wtedy są bardzo skuteczni .

Witaj Igo ;:196 współczuję , mam nadzieje że jednak odzyskasz pieniądze
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”