Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki. Cz. 7

Post »

Witaj Aniu. Twoja rabata jest bardzo przemyślana ;:108. Cały czas coś na niej się dzieje i jest piękna a zdjęcia są tego dowodem. Mnie zastanawia ile długości ma od krat do brzegu trawnika. Na prawdę nie wiem jak Ty to robisz ale upychasz mnóstwo roślin a ja mimo metrażu niestety nie potrafię w pełni go wykorzystać. Może z czasem się nauczę... poza tym muszę przyznać, że gdy patrzę na Twoje zdjęcia to absolutnie z żadnego mojego miejsca na działce nie jestem zadowolona . Wprowadzasz mnie w kompleksy :oops: . Może z czasem będę sadzila rośliny z głową i rabaty będą efektowne cały rok ;:108 .
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Aniu, dopiero ta fotorelacja pokazała w pełni piękno tej rabaty ;:167 ;:167 ;:167 przemyślana od cebulki aż po trawy. Masz wyczucie ;:180
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, jesteś mistrzynią w planowaniu ;:180 Rabata poglądowa pokazana rewelacyjnie. Z każdym kolejnym zdjęciem rosło moje zdziwienie. Zastanawiałam sie skąd te rośliny się tam wzięły? Musiałam wrócić do pierwszego zdjęcia i tym razem przyjrzeć się już dokładniej. I dojrzałam maleńkie listeczki róż i inne rośliny. Jestem pełna podziwu ;:108 I wygląda na to, że Twoim różom nie przeszkadza, że rosną w gaszczu innych roślin. Chyba się nauczę tej rabaty na pamięć :;230
Jak mam poznać, który powojnik jest ekspansywny, a który nie? Takie informacje są na stronach szkółek?
Jak nazywa się różyczka z tej strony? Pięknotka ;:63
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Obłędnie jest na tych Twoich rabatach Aniu, obłędnie! ;:180
Dobrze, że spytałam o te powojniki, bo pewnie bym ich nie okryła.
Kupiłam Ville de Lyon, Lady Bird Johnson, Sir Trevor Lawrence, Bagatelle, Alba, Cassandra, Arabella, Anita, Błękitny Anioł, Jackmanii, Solina.
Ville de Lyon już miałam ale tak mi się podoba, że kupiłam drugiego. Cassandrę do kilku dni wcięły mi nornice. A tak to ok, nie wsystkie kwitły, ale listeczki miały ładne. Najbardziej już w tym pierwszym roku szalały: Bagatela, Anita, Jackmanii, Solina i Błękitny Aniol oczywiście.
Gnieciucha bardzo nieśmiało posadziłam na widocznym miejscu, przy drodze - ale nie zawiódł ;:215
Dziękuję, że i mnie popchnęłaś w kierunku powojników. Z różami pracowały nade mną inne osoby ale też z wielkim powodzeniem ;:306
To jest niesamowite, że na takiej powierzchni masz aż tyle cudnych roślin i wcale, ale to wcale nie widać, żeby tu nie było przynajmniej hektara :;230 ;:215
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Projektowanie masz w małym paluszku. Ale ja bym chciała szepnąć, że piękne zdjęcia robisz. I te z ostatniego postu są idealne ;:63
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

aneczka1979 pisze: Najbardziej zależało mi na tym, by zabunkrować się z przodu działki. Nie lubiłam gdy każdy przechodzień (a mamy działkę na początku długalaśnej działkowej dróżki, gdzie jest ich ponad 20 po jednej stronie, co daje ponad 40 działek łącznie) swobodnie oglądał co ja też akurat wyprawiam.
Aniu..działeczka warta pokazania już ja to wiem. Nie zabunkruj się na amen bo jak ja podejrzę, troszkę żartuję ;:306 Piękne różyczki, u mnie także jakoś dają radę a powojniki kompletne zero... ;:222 .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Aniu Twoje rabaty są cudowne! Tę wiosenną, z Upstar i QoN to sobie chyba na tapetę ustawię tak jest piękna!!!
Szczególnie teraz milo patrzeć na te kolorki jak na zewnątrz zimny wiatr... :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Czosnki wyglądają pięknie,trzeba będzie im znaleźć miejsce :wink:
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Aneczko, bardzo pięknie dziękuję za taką obszerną fotorelację ;:196 Powoli Dzięki temu zaczyna mi się układać w głowie co zrobić ze swoją rabatką. Muszę jeszcze kilka razy poczytać to co napiasłaś i jeszcze popatrzeć na zdjęcia. Nie pogniewasz się jeśli wykorzystam Towje pomysły nasadzeń? :)

I jeszcze jedno - zaczęłam czytać Twój wątek od samego początku, tzn od części pierwszej. Jestem pod wrażeniem w jakim krótkim czasie Twój ogród z dziłaki przemienił się w ogród właśnie ;:oj Mam wrażenie, że już to kiedyś napisałam, ale może tylko myślałam żeby napisać. W każdym razie sukcesywnie, powoli sobie czytam ;:108

Niesamowita jest ta rabata. Popatrzyłam jeszcze kilka razy. Mistrzostwo!
Ja nie zaznaczyłam gdzie sadziłam, zrobiłam tylko zdjęcia i teraz już wiem, że to nie jest dobry sposób. Chyba palikami powinnam zaznaczać. Jakieś paliki muszę kupić w ilości hurtowej zimą i będę wiosną znaczyła jak coś wyrośnie a potem znów jesienią jak dokupię cebul ( chyba, że coś je pożre w tym roku to może już nie będę próbować ).
Aniu, mam jeszcze dwa pytania - czy cała rabata jest obsypana korą? Zdaje się, że tylko miejscami. I jeszcze jedno - co to za śliczne fioletowo- zielone szyszeczki pod zdjęciem Lavender Ice?
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

aneczka1979 pisze: Obrazek

Aneczko... leżę i kwiczę.... ;:oj i to dosłownie... leżę na biurku i oglądam Twoje cudne rabaty... no a leżę bo zdjęcia są pod skosem robione.... ;:306
a to na prawym boku, a to na lewym... ale co Ci powiem to Ci powiem... cudnie masz... a te łany tulipanów, to już w ogóle cud miód i malina... i wiesz co ?... doszłam do wniosku że wyrzucę wszystkie pstrokacizny z moich rabat... tak tak... to Twoja sprawka Aneczko... kiedyś robiłam rabaty kolorystyczne ale niezupełnie wyszło, bo zawsze jakaś zbłąkana "cebula intruz" się znalazła... jak do tej pory, to mam tylko jedną rabatę w odcieniach różu i fioletu, ale czy nie będzie tam znowu innego koloru to nie wiem...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Następna kusi już wiosną a tu jeszcze czosnki mam nie wysadzone.
Ale działka miodzio ;:215 , gdyby tak wszystkie wyglądały to na ziemi byłby raj.
Widać ile pracy włożyliście w nią i jakie były efekty.
Aż nie chce się z wątku wychodzić tylko oglądać więcej i więcej. ;:63
Gdzie kupiłaś te srebrne kule ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu jeszcze w domu masz lato. ;:oj Też nie mogę nie przesadzać roślin na rabatach. ;:306 Już mam listę wiosenną. ;:173 Przy ostatnim sadzeniu przepołowiłam szpadlem szeroki koszyk z tulipanami. Patyk się zawieruszył. :roll: Parę Q N przecięłam, dlatego dokupiłam trzydzieści. :;230
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Aniu świetna jest taka fotorelacja w przekroju całego sezonu ;:333 Może kiedyś jak już się będę baaardzo nudziła też się pokuszę o podobną, ale jak sobie przypomnę ile zdjęć trzeba by bylo przerzucić to się trochę zniechęcam :wink:
Łany tulipanów robią ogromne wrażenie, aż troszkę żałuję, że ja zbyt zachłanna jestem odmianowo... bo gdybym chciała kupić tyle sztuk każdej odmiany, która mi się podoba ile ty masz to chyba bym zbankrutowała :lol: No trudno - łany będę podziwiać u ciebie ;:333
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aneczka, fotorelacja świetna. Podobnie jak ty planowałam rabaty, tak żeby zawsze coś kwitło i oczywiście tulipany obok róż. Powiem ci jednak, że z czasem zaczęło się to robić nie do ogarnięcia. Róże w 3-4 sezonie rozrosły się już tak potężnie, ze zaczęły mi wchodzić na tulipany i wszystko byłoby ok gdyby w tym roku nie doszedł do tego deszcz.. Po kilku dniach opadów, a potem kwietniowego słoneczka w ostatnim stadium kwitnienia tulipanów (i żółknięcia liści tych wczesnych) wokół róż zrobiła mi się niefajna pierzynka z pleśniejących tulipanowych resztek ;:202 Zapleśniały stłoczone i obite kwiaty, zapleśniały pączki późnych odmian, a o tym co działo się wśród liści - blisko ziemi, to szkoda wspominać. Modliłam się, żeby nie ucierpiały róże. Cebulowe powycinałam wszystko jak leci.. Dlatego ostatnio pytałam u kogoś jaka powinna być odległość między cebulowymi a różami..a może róże ciąć bardziej radykaznie ;:224 Z drugiej strony szkoda przycinać zdrowe ładne krzaczki żeby zobaczyć kilka tulipanów.. Jeszcze nie wiem jak z tego wybrnę ;:218 Nie chcę kolejnej powtórki.. Dodam jeszcze, że na nowej rabacie robiłam większe odstępy i będę porównywała efekty za kilka lat..
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aneczko, po mistrzowsku urządziłaś tę najdłuższą rabatę ;:180 Wszystko do końca przemyślane i od pierwszych dni wiosny, aż do późnej jesieni cały czas coś tam kwitnie. To wielka sztuka, a efekty widać na zdjęciach ;:138 A same zdjęcia oglądałam jak zawsze w ogromną przyjemnością i wypiekami na twarzy. Twój ogród nadaje się do jakiegoś poczytnego pisma jako wzór jak pięknie można zagospodarować nawet niewielki kawałek ziemi.
Dzisiaj miałam ciężki dzień w pracy, a dzięki Twoim fotkom odpoczęłam, naładowałam akumulatory na jutro.
Dziękuję Ci kochana! ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”