Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Witaj Soniu . Mam nadzieję , że już u Ciebie wszystko ok ;:196 . Czytam, że już zostało Ci tylko wiązanie traw , to wyrobiona jesteś ;:108 . Ja też już powoli zamykam sezon , jeszcze ostatnie sadzenie róż i koniec. Kiedy właściwie można związywać trawy ?? Czy to ma jakieś znaczenie kiedy to zrobimy ?? Pytam bo nie wiem a w tym roku będę miała ciut więcej wiązania niż rok temu :wink: . Szkoda, że nornice tak dewastują Ci rośliny :( . Budki lęgowe bardzo fajne i też bardzo bym chciała mieć je u siebie , tylko póki co mamy tylko jedno większe drzewo więc wiele ich nie powieszę ;:306 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu, przypomniałaś mi o budce! Muszę powiesić u siebie jedną, bo chciałabym żeby jakieś ptaszyny zamieszkały bliżej.
Kupowaliście? Czy robione?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kasiu jak Karol przyjeżdża, to inaczej patrzymy na wszystko wokół. Nigdy nie myślałam, że jedno cudze ;:306 dziecko tak wywróci nasz świat. Płaszcz taki bardziej wyjściowy. Im jestem starsza, tym bardziej jasne kolory wybieram, jakoś ujmują mi wieku. ;:170 Mam grafitowy i kurtkę, na codzienne jazdy samochodem zdecydowanie lepiej się sprawdzają.

Miłko stare budki M posprzątał, jak już wysoką drabinę wynosił z garażu do wieszania nowych. Nornic nie polubimy, ale walka z nimi mało skuteczna, więc ja ze stratami się godzę. Miałam trzy grudniki, różowy przepadł, a biały dopiero się szykuje do kwitnienia. To ulubione kwiaty M, stoją na jego oknie. :)

Ewelinko dziś miałam pracowity dzień, byłby piękny, tylko słońca brakuje. Trawy zwykle pod koniec listopada wiążę. Czekam żeby były suche. Podglądam prognozy, gdyby zapowiedzieli śnieg, to szybko wiążę, bo potem już się nie da, leżą przygniecione. My budki wieszamy, za zgodą właścicielki, w zagajniku za płotem. Moje świerki też jeszcze za małe, a klony szczepione za niskie. Nornice to już wyjątkowo nudny temat, choć M udało się upolować jedną. :roll:

Basiu wszystkie budki robił M. Nastrajał się do nich długo, ale w końcu powstały. ;:173 Po dwie dla małych ptaków, specjalne dwie dla szpaków i dwie dla sikorek. Uwielbiamy patrzeć wiosną, jakie boje toczą ptaki o miejsca lęgowe.

Rzadko pokazywana molinia i hakone przy wejściu.

Obrazek

Obrazek

Smagliczce i żurawkom przymrozki nie straszne.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Soniu w prawie każdym wątku przewija się temat cebul wiosennych. Wniosek z tego, że wiosna na naszym forum wybuchnie feerią barw ... czy serwer to wytrzyma ...;:306
Swoje mam już w doniczkach i koszyczkach zadołowane ale chyba wpadnę do ogrodniczego po takie drobne bo wciąż mam ich za mało.
Budki lęgowe tak blisko siebie - czy ptakom to nie przeszkadza?
Pozdrawiam
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, to i u mnie - jak sądzę - smagliczka jeszcze pokwitnie. ;:218
Czy Twoje żurawki nie zmieniają szaty kolorystycznej na zimę? Moje zmieniają. ;:108 Nie wszystkie, ale kilka tak.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Oj Soniu jakie cudze dziecko to Karolek.? Toż to z krwi i kości Wasz potiomek. ;:108 Wasza krew i geny. ;:108 :;230
A przy okazji to już wiem kiedy wiązać trawy. ;:215 ;:196 :wit
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu a może by tak jakieś nowe zdjęcie Karolka..? ;:333
I ja muszę swoje trawy powiązać. dziękuję Ci Kochana za przypomnienie. ;:168
A dlaczego rzadko pokazujesz molinię? To taka wdzięczna trawa. ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu jak gryzonie nie zjedzą, to już niedługo cebulowe będziemy podziwiać. :) Teraz wszędzie wyprzedaże, na pewno jeszcze ładne wybierzesz. ;:108 Budki tylko na zdjęciu tak wyszły, około 5 metrów od siebie wiszą.

Lucynko tegoroczne, małe samosiejki smagliczki też wszędzie kwitną. Nawet w ścieżce z kamyków ich sporo. :) Żurawki trochę brzydną, ale dopiero po większych mrozach, kolorów raczej nie zmieniają.

Alu to nasz wnuk, ale nie nasze dziecko. :wink: Ja też czekam na słońce, bo rozplenice już można wiązać. Miskanty jeszcze zielone, dopiero jak zrobią się słomiane, to powiążę. Mam nadzieję, że wielkich śniegów jeszcze nie będzie.

Aniu molinia rośnie przy likwidowanym warzywniku, trudno zrobić przyzwoite zdjęcie. Pewnie znowu muszę ją inaczej posadzić, bo była przegrodą między różą, a fasolką. ;:306 Może jutro Karola sfotografuję. :) Jak jestem z M, to łatwiej, bo jak tylko wyjmę aparat, to w trzech skokach jest przy mnie. To sprzęt najbardziej pożądany do zabawy. ;:108
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Żurawki są bardzo wdzięczne :) Ciekawa jestem czy smagliczki teraz też pachną tak mocno jak latem.
Ja też jestem pewna, że na forum wiosną będzie zatrzęsienie kolorów przy zdjęciach cebulowych. :) Nornice nie dadzą rady wszystkim :lol: A tak serio to współczuję tych nornic. Tym bardziej, że nie tylko tulipany zżerają :evil: Za to budki lęgowe poprawiają humor :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo kiedyś miałam dużo żurawek, bardzo mi się spodobały. Niestety przyniosłam z nimi opuchlaki ze szkółki i większość została pożarta. ;:223 Przy wykopywaniu resztek sporo larw wybiłam, te które zostały rosną całkiem przyzwoicie. Niestety smagliczki nie pachną tak intensywnie, jak latem. Tak jesteśmy wiosną spragnieni kolorów, że pierwsze pąki tulipanów obfotografowywane są ze wszystkich stron. ;:306
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

cyma2704 pisze: Tak jesteśmy wiosną spragnieni kolorów, że pierwsze pąki tulipanów obfotografowywane są ze wszystkich stron. ;:306
Święte słowa, Soniu, święte słowa! ;:63 ;:63
Zdaje się, że nigdy ;:185 tak bardzo jak wiosną nie fotografujemy pierwszych pąków. ;:108

Radosnego Święta Niepodległości. ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko sama tak robię, :;230 tulipany jako pierwsze widać z daleka w ogrodzie, więc mimo narzekań na gryzonie, cieszę się nimi jak dziecko. :) M zapomniał flagi wywiesić, rano go pogonię, musi być widać, że święto jutro. ;:108 Dziękuję i też dobrego świętowania życzę. ;:196
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

cyma2704 pisze: Może jutro Karola sfotografuję. :) Jak jestem z M, to łatwiej, bo jak tylko wyjmę aparat, to w trzech skokach jest przy mnie. To sprzęt najbardziej pożądany do zabawy. ;:108

U nas tak samo ;:306 Aparat, telefon i piloty wszelkiej maści, od pilota do radia po pilota do bramy ;:306 Nasze Chłopaki by się dogadywali :wink:
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Soniu jaka u Ciebie piękna jesień ;:oj u mnie śnieg leży :(
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Smagliczka to terminatorka i za to ją uwielbiam. W tym roku rozsiała mi słabiej, ale może dlatego, że przed poprzednią zimą ją powyrywałam. Musiałam dosiewać, ale dobrze, bo ta nowo dosiana jest niższa i bardziej kompaktowa z pokrojem.
W tym roku zostawiłam ją.

Mąż zdolniacha, ;:180 :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”