Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Post »

Dobrze, że znalazłaś sposób na odstresowanie ;:63
Lucynko, a jakie różyczki zamówiłaś?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko1 - ja jestem zawsze na przekór, toteż zamówiłam takie róże, jakich inni nie polecają. ;:306 ;:306
Co mi szkodzi sprawdzić inne odmiany...
Są to: Blue River, Jacques Cartier i Beverly. Same pachnące, by nie tylko je podziwiać, ale też coś z nich wyprodukować domowym sposobem, tak żeby i zimą zapachniało różami. ;:303
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Lucynko. Słyszałam właśnie o tym, że starych drzew się nie przesadza. Jest w tym sporo prawdy bo skoro Twoja mam ma tam znajomych , ogródek i swoją przestrzeń to trudno Jej będzie to zmienić. Mimo wszystko życzę Ci by zechciała podjąć tą zmianę ;:168 . Zdaje się, że obie będziemy w przyszłym roku upajały się zapachem róż bo ja też zamówiłam sobie Jacques Cartier ;:108 . Bardzo fajnie, że zrobiłaś takie ogrodowe zakupy i od razu lepiej się czujesz ;:196 . Dobrej nocy :wit .
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko ja to jeszcze może wrócę na wieś, tak sobie tylko myślę, że fajnie by było jak M pójdzie na emeryturkę, to wrócimy na wieś i wtedy znowu kurki sobie zacznę hodować, ale by fajnie było, na razie tylko jako goście tam jeździmy, a kurek nie ma komu tam trzymać ;:185
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Lucynko kochana - poczytałam dzisiaj o Twojej mamie i smutno mi się zrobiło...Nie wyobrażam sobie jak można być tak nieczułym. Ja kiedyś cały miesiąc żywiłam moją sąsiadkę, która popadła w ogromne tarapaty finansowe. Nie mogłam inaczej wiedząc, że za ścianą jest głodny człowiek.
W kwestii namówienia mamy na przeprowadzkę do ciebie - to powiem Ci, że mnie się nie udało mojej mamy nakłonić. Też była bardzo uparta w tej kwestii, a ja w końcu odpuściłam. Zrezygnowałam z pracy, poszłam na emeryturę( miałam już uprawnienia emerytalne ale mogłam nadal pracować) i powiem Ci że nigdy tego nie żałowałam. Spędziłam z mamą ostatnie 1,5 roku jej życia a po jej odejściu było to dla mnie jedyną pociechą.
Na koniec powiem Ci, że nasunęła mi się taka myśl - to, co dajemy ludziom to potem sami od nich odbieramy. Te dwie panie z Twojej rodziny kiedyś same tego doświadczą.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Lucynko witaj
Życie nas nie rozpieszcza, pogoda jesienna też ale umiemy cieszyć się życiem, a raczej każdą chwilą i znamy lekarstwo na poprawę humoru. Myślę,że wszyscy zielono/zakręceni mamją swoje sposoby w zależności co każdego z nas najbardziej raduje ale Twój sposób też dobry.
Nowe zamówienie i ...już jesteś "cała w skowronkach" jak w znanej piosenceObrazek
Ciekawa jestem czy udało się zebrać dojrzałe nasiona datury bo pogoda.... raczej nie sprzyjała dojrzewaniu ani zbiorom nasion ?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marzenie spełnione. :tan
Byłam na działeczce, posadziłam róże na miejsce stałe, pocieszyłam oczy kilkoma kwitnącymi jeszcze kwiatkami, nawet kilka zdjęć zrobiłam. W tym czasie nie tylko nie padało, ale nawet poświeciło słoneczko. Krótko bo krótko, ok. godziny, ale wystarczająco, by lepiej się poczuć. ;:333
Wykopałam do doniczki nerinę, ścięłam kilkanaście łodyżek chryzantem do ukorzenienia i łodygi z rozwijającymi się powolutku pąkami do wazonu. Niech choć mieszkanie ozdobią, skoro rabaty zdobić nie chcą. ;:108

Ewelinko - po dzisiejszej telefonicznej rozmowie z mamą jestem dobrej myśli, ponieważ nabiera coraz więcej sił i po kilka minut spaceruje sobie po mieszkaniu. ;:215
Mamy taką samą różyczkę pachnącą! Fajnie! :tan
Trudno będzie czekać wiosny i zapachu kwitnących róż. ;:7

Iwonko [00..) - życzę Ci ;:167 spełnienia tego marzenia.
My też mieliśmy takie plany. Było już blisko ich realizacji, gdy eMa dopadł zawał, bardzo rozległy i gdyby nie natychmiastowa pomoc, już by go nie było ze mną. Wtedy też zrezygnowaliśmy z wyprowadzki z miasta, w którym bliżej do lekarzy i szpitali. ;:204

Marysiu [amba] - ja podobnie pomagałam mojej koleżance w opiece nad jej chorą mamą i nie uważałam tego za coś wyjątkowego. ;:131 Okazuje się jednak, że są ludzie i ludziska.
Co do tego, że dobro okazane komuś wraca ;:65 do nas ze zdwojoną siłą, masz absolutną rację. ;:108 Mam tego dowody w najbliższym otoczeniu. ;:63

Krysiu [christinkrysia] - witam. ;:196
Zgadza się z Tobą w stu procentach: :tan trzeba szukać tego, co daje radość życia, nawet jeśli to trochę kosztuje. ;:303
Nasiona bieluniów zebrałam. Mam tego dobra bardzo dużo, więc jakaś część - jak sądzę - wykiełkuje. Zrobiłam próbę. Wśród siedmiu nasion znalazło się jedno, które wypuściło kiełek. ;:63 Jest więc nadzieja. ;:63

A na działeczce...
ObrazekRudbekia 'Cherry Brandy" niezmordowana.

Chryzantemy.
Jedyna w pełni kwitnienia - od Marysi Maski.Obrazek

Moje własne. Próbują rozwinąć pąki. Już ścięte do wazonu.
Obrazek

Obrazek

Smagliczka nadmorska.Obrazek

Szałwia powabna.
Obrazek

Obrazek

Żeniszek.Obrazek

ObrazekNagietek lekarski.

Rudbekie owłosione.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Raz jeszcze szałwia powabna.Obrazek

To tyle na razie. Trochę kolorków zostawiam na później.
Miłego wieczoru. ;:97 ;:97
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zlotko73
100p
100p
Od: 30 mar 2015, o 17:17

Post »

Witaj Lucynko :)
Dobrze,że już jesteś.
Smutno czyta się takie historie ale najważniejsze,że Twoja Mama czuje się lepiej.
Teraz i Tobie należy się chwila odpoczynku i wytchnienia.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lucynko :wit
I u ciebie trochę smutnych historii. Ale już z mamą lepiej ??
Rudbekie jeszcze się nie poddają widzę i dobrze.U mnie tez jakieś szczątkowe sobie kwitną :)
Ale chryzantemki masz ładniutkie. ;:215
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

To Lucynko będziesz latem mogła upajać się zapachem różyczek :heja Niby zapach nie jest najważniejszy, ale jaka to przyjemność, gdy piękny kwiat dodatkowo jeszcze pachnie ;:108 CherRy Brandy jeszcze ciągle przyzwoicie kwitnie. Mała rzecz, a jak cieszy :tan
Dobrze, że mama wraca do sił, będziesz spokojniejsza ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko to dobrze, że udało się pojechać na działkę, ja też musiałam coś w ogrodzie zrobić :D a jutro widzę zimniej ale słoneczniej. Kwiatki biedne pod ciężarem wody marnie wyglądają.
Ta biała chryzantema w następnych latach będzie Ci wcześniej kwitła i jak będziesz obrywać różowiejące kwiatki to będzie kwitła dwa miesiące ;:215 Przymierzam się do wykopania hibiskusa, bo wcześniej wiedziałam że dopóki się nie odezwiesz nie ma co wykopywać :D Na wiosnę jak będziesz chciała poślę Ci inne chryzantemy, bo jak na razie dzielnie rosną :D
Dobrej nocy i słonka na jutro ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Lucynko u Ciebie to jeszcze piękne kwitnienia są, i szałwie i rudbekie no jeszcze jesień w pełni, choć to pewnie jak na razie ostatnie jej podrygi, bo jakieś ochłodzenie ma być, no ale taka kolej rzeczy, wiec będziemy czekać do wiosny :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Danusiu - witaj. ;:196 Powoli odzyskuję spokój ducha i wracam do mojego optymistycznego stosunku do świata i ludzi. ;:63

Aniu [anabuko] - Mama dochodzi do siebie.Dziękuję. ;:180
Co do moich chryzantem, to zabrakło im słońca i nie zdążyły rozwinąć pąków. ;:222 Z wyjątkiem tej od Marysi Maski. ;:333

Iwonko1 - lubię kwiaty, które nie tylko ładnie się prezentują, ale dodatkowo jeszcze pachną. ;:215 Ponadto pachnące płatki róż przetwarzam. Wiesz, na co. ;:306
Cherry Brandy wydała dużo nasion. Będzie się czym dzielić. ;:63

Marysiu [Maska] - gdyby np. mróz nie pozwolił wykopać hibiskusa, to się nie ma co przejmować. Jego można i wiosną sadzić.
Na chryzantemy oczywiście już się cieszę. :tan Jak ja wytrzymam do wiosny.... ;:oj ;:oj
Co do pogody, to niechby i mroziło, ale niech już te chmurzyska sobie pójdą hen, daleko. Najlepiej gdzieś poza granice naszego kraju. ;:108
A'propos trafiłam dzisiaj na ciekawy artykuł na temat tego, co nas czeka w okolicy 9.listopada. Jakaś plazma oderwana od Słońca spowoduje nasze fatalne samopoczucie. Ponoć mają nas potężnie boleć głowy. Już się boję, ;:202 tym bardziej, że jestem typowym meteopatą.

Iwonko [00..] - witaj. ;:196
Jasne że to już ostatnie podrygi w miarę ciepłej jesieni. U nas już jest tylko ok. 2* na plusie, a do rana jeszcze daleko. Zdaje się, że będzie pierwszy przymrozek. ;:218
Wiosny to ja już chcę! ;:113

Te panienki jeszcze kwitną.
Obrazek

Obrazek

A te chciałyby zakwitnąć.
Obrazek

Obrazek

Znalazłam takie przysłowie na listopad:
Gdy w listopadzie liść na szczytach drzew się trzyma, to w maju na nowe liście spadnie zima.
A liście na szczytach drzew ciągle zielone.

Obrazek

Obrazek

I tym oto "optymistycznym "akcentem żegnam się z Wami do jutra. :wit
Dobranoc. ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko pięknie jeszcze panienki Ci kwitną ;:63 ;:63
Ale Ty masz liści na drzewach ;:oj ;:oj u mnie już goło - i Ty pytasz jaki u mnie klimat ?? ;:306
Powiedz jaki u Ciebie ?? przymrozku jeszcze nie miałaś a u mnie już chyba ze trzy razy przymroziło :D
Spokojnej nocy i słoneczka na jutro życzę ;:196
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko cudnie jeszcze masz na działce kolorowo i sporo liści na drzewach ;:202 mam nadzieję ze jednak przysłowie o liściach się nie sprawdzi ;:168
Dawno nie byłam na swojej działce ;:222
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”