Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

U mnie jest tak szaro, tak brzydko i ciągle mokro, ze się odechciewa czegokolwiek ;:222
Ale Ty masz teraz inne perspektywy - trzeba zaplanować imprezkę urodzinową ;:215
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jesteś listopadowa dziewczyna? Moja mama miała termin ze mną na ....1 listopad i powiedziała, że nigdy w życiu i załapałam się na koniec października :lol: Ale już jej z moją siostrą łatwo nie posżło. Nie dość, że listopad to jeszcze 13. A mój kochany wnusio też listopadowy. Jesienne ludzie z nas :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiaj pogoda jest przepiękna ;:138 . Od rana świeci słoneczko i jest bardzo przyjemnie bo w końcu przestało wiać :heja . Wykorzystałam pogodę i wykosiłam ostatni raz w sezonie trawnik a raczej jego część bo nie wszędzie trawa tak bardzo urosła. Wygrabiłam też liście i powiększyłam doły na moje róże. Dzisiaj przyjechała paczka i właśnie moczę swoje korzenie ;:224 . Jutro sadzenie :tan . Muszę jednak trochę Wam się pożalić. Jestem troszkę rozczarowana bo w paczce nie było mojej upragnionej Comte de Chambord ;:145 . Zamiast niej dostałam Hot Chocolate ;:oj . Ona nie pasuje mi w ogóle kolorystycznie i pojawiają się dwa pytania- gdzie ją posadzić i czy w miejscu zamiast Comte sadzić mam Mrs. John Lainga czy zostawić lukę i wiosną zamówić gdzie indziej różę Comte ???? No nie wiem i muszę się z tym przespać :( . No szkoda mi bardzo ;:222 . Pisałam już szkółce wiadomość, że mogli chociaż zamienić na coś w kolorze zbliżonym .

Dorotko wiało, wiało a dzisiaj już spokój ;:138 . Całe szczęście bo miałam już dosyć tego wietrzyska.

Soniu pogoda piękna i trochę to wykorzystałam ;:108 . Jutro też ma być ładnie więc na pewno sobie odbijesz ;:196 . Duża działka to faktycznie też dużo więcej pracy ale wiemy na co się piszemy i myślę, że damy sobie radę. Na pewno wszystkiego na raz nie da się zrobić bo to jest czasochłonne no i kosztowne - wiadomo . Powoli w swoim tempie będziemy wszystko robić ;:173 . Powstaną na pewno nowe rabaty i znajdzie się inne miejsce na warzywnik ;:173 . Ehh będzie się działo na pewno ;:224 . Z tym eksperymentowaniem w kuchni to będę musiała zacząć bo w zimowe dni jak moi wszyscy będą poza domem to muszę znaleźć sobie zaję .

Dorotko no mrozu to Ci nie zazdroszczę .

Aniu pogodę mam dzisiaj wyśmienitą a imprezki urodzinowej chyba raczej nie będzie :oops: . Za dwa lata będę miała okrągłą rocznicę więc pewnie wtedy będziemy świętować . Z resztą co to za przyjemność mieć świętować w listopadzie . Grilla nie da się zrobić ;:306 .

Małgosiu a no listopadowa . Jedyna w rodzinie wyłamałam się bo rodzice i bracia to wszyscy z wiosny i to tak ciasno - marzec/kwiecień cała czwórka . Z kolei mój Małżonek jest z lipca a moje dziewczynki z lutego i października ;:224 . Jak byłam młodsza to zazdrościłam rówieśnikom, że mają wcześniej urodziny a teraz w sumie cieszę się, że mam je pod koniec roku i lat sobie nie dodaję jak kiedyś ;:306 .

Pozdrawiam Wszystkich i życzę udanego popołudnia. :wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ewelinko ;:196
Też u mnie z rana zaświeciło słońce i ucieszyłam się , że będę mogła podgonić prace w ogrodzie.
Pochodziłam trochę wokół domu, planując , co zrobię i poszłam do domu trochę ogarnąć chatę.
Jak już pokręciłam się z porządkami po domu, tak około 10-ej zachmurzyło się i zaczął padać deszcz ze śniegiem.
I znowu nic w ogrodzie nie zrobiłam. :?
Fajnie, że chociaż Tobie udał się ten dzień ogrodowo.
Ale , jak to w życiu bywa, nie może być całkiem dobrze.
Współczuję Ci tej zamiany róż. ;:168 Ktoś , chyba całkiem bez głowy, wsadził Ci różę nie z tej bajki. ;:222
Dziwne, że nie skonsultowali z Tobą , co dać w zamian.
Sprawdziłam na HMF i są trzy różne róże o tej samej nazwie. Ciekawe, która trafiła do Ciebie.
Najlepiej posadź ją do donicy i zadołuj w ogrodzie a w przyszłym sezonie , jak zakwitnie, podejmiesz decyzję, co z nią zrobić.
Miłego weekendu i ;:3 ;:3 ;:3
:wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelinko a to niemiła niespodzianka, na ogół szkółka pyta czy chcesz coś w zamian czy zwrot gotówki...oj nie ładnie. Ja mam Comte d. Ch. to ładna róża i pięknie pachnie. U mnie też był piękny dzień i liczę, że jutro też będzie taki, bo właśnie chcę przesadzić coś co nie pasuje tam gdzie rośnie ;:306
Słonka i ciepła na jutro Ci życzę i zrób jak radzi Krystyna! Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem zadowolona jak nigdy bo po wczorajszym incydencie z różą ,eM wyraził zgodę na zamówienie nowych róż w innej szkółce w ramach mojego prezentu urodzinowego :tan . Oczywiście chodzi mi o Comte de Chambord ale też o Rose de Rescht ;:224 . Dzisiaj chcę skompletować zamówienie i opłacić żeby przyjechały jak najszybciej :heja . Dzisiaj urzędujemy z dziewczynkami same bo Małżonek poszedł do pracy na służbę a więc w planach głównie sprzątanie i zabawa . Muszę też znaleźć czas na posadzenie róż i jak pogoda pozwoli wybierzemy się na mały spacerek ;:108 . Póki co niebo troszkę zachmurzone ale może później wyjdzie słoneczko.

Krysiu jestem zdumiona, że nie zadzwonili do mnie właśnie z taką propozycją. Mogli mi przecież napisać, że nie ma Comte i co ewentualnie chciałabym w zamian. Ja rozumiem, że coś tam mogło się wydarzyć i brakło sadzonki dla mnie ale żeby tak zamieniać na taki kolor kompletnie z innej bajki ?? Tego nie mogę pojąć niestety. Całe szczęście, nie ma tego złego . Zrobię tak jak piszesz i posadzę ją do donicy i zadołuję. Myślę, że to świetny pomysł, dziękuję za podpowiedź ;:196 . Mam nadzieję, że dzisiaj będziesz miała ładną pogodę i tego Ci życzę :wit .

Obrazek

Marysiu szkółka faktycznie zachowała się nie ładnie i nie spodobało mi się to. Trochę zniechęcili mnie do siebie prawdę mówiąc. Mam nadzieję, że w drugiej szkółce nie będzie problemów :tan . W tym roku stawiam na kilka róż typowo historycznych i pachnących bo takie trzeba mieć w ogródku. Skoro masz plany to życzę Ci wspaniałej pogody na dzisiaj ;:168 . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkim życzę udanej i słonecznej soboty :wit . Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ewelinko ;:196
a masz Nevadę i Margaret Hilling ?
To terminatorki , powtarzające kwitnienie, rosną jako piękne krzewy.
Kwiaty mają wprawdzie pojedyncze ale za to mnóstwo i duże. Wyglądają jakby motyle obsiadły krzew.
To taka podpowiedź, bo przecież nie będziesz zamawiała jednej róży. :uszy :;230
Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

A może w tej szkółce to zwykła pomyłka? Az nie chce się wierzyć, żeby sami ot tak wrzucili różę z zupełnie innej bajki. Ja bym była zła, bo człowiek pieczołowicie planuje, a tu o... :evil: Odpowiedzieli coś?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Ewelinko! ;:196
Jak widzę, nie tylko ja miałam w tym roku problemy różane. ;:145
Moje róż na szczęście zdążyły przyjechać tuż przed moim wyjazdem. Dosłownie tuz, bo pięć minut później już by nikogo w domu nie było. M je zadołował, na miejsce stałe wysadzę po niedzieli. Pod warunkiem, że mrozu nie będzie. ;:218
Tobie pokręcili zamówienie, ;:222 ale dzięki temu zyskujesz dodatkowe egzemplarze. I to jest ;:215

Miłej niedzieli! ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko wspaniały prezent urodzinowy Cię czeka i życzę żeby przyszły najpiękniejsze mi chciane sadzonki ;:215
Ja dzisiaj popracowałam, jestem zmęczona ale zadowolona, być może ostatni raz w tym sezonie! No chyba że pogoda jeszcze będzie łaskawa, a ja sobie znowu coś wymyślę ;:306 Na ostatnim zdjęciu jest aster? jak się nazywa?
Miłej niedzieli Ewelinko :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy dzień był dość ładny ale chwilami wiało ;:222 . Słoneczko pokazywało się ale niestety nie przez cały dzień. Mimo to posadziłam w ogródku moje nowe róże . Hot Chocolate posadziłam w donicy i zadołowałam jak radziła Krysia. Krysiu, dziękuję ;:196 . Pewnie sama nie wpadłabym na ten pomysł ;:306 . Dzisiaj zamówiłam sobie kolejne róże i dzięki Comte de Chambord , która mi nie przyjechała kupiłam kilka innych nie planowanych róż. Zamawianie jednak róży mija się z celem więc zgrzeszyłam ;:224 . Do koszyk wpadły - Pastella, Lavender Ice, Artemis, Comte de Chambord, Rose de Rescht i Baronesse. Mam nadzieję, że będę zadowolona bo na forum czytałam bardzo przychylne opinie na ich temat. W głowie już znalazłam im miejsce więc mam nadzieję, że szybko przyjadą i je posadzę przez nastaniem mrozów.

Krysiu nie mam tych róż i w tej szkółce gdzie zamówiłam ich nie było. Może jeszcze kiedyś na nie wpadnę. Pojedyncze kwiaty też są ładne więc te róże mi się podobają ;:333 . Dziękuję i pozdrawiam ;:196 .

Aniu nie dostałam od nich odpowiedzi ;:222 . Trochę mnie do siebie zniechęcili no ale cóż. Ja tam może zła nie jestem bo póki co.. mam gdzie sadzić ;:306 . Jednak wkurzył mnie kolor bo mogli dać coś w bardziej różowej kolorystyce.

Lucynko ja po raz drugi mam taki różany problem bo w zeszłym roku chciałam białe okrywowe Swany a dostałam coś innego. Oczywiście zobaczyłam to dopiero jak zakwitły. Kupiłam na All więc nie spodziewałam się cudów tylko, że kupowałam już od tego sprzedawcy różę Swany i faktycznie nią była. Musieli mieć pomyloną partię . Teraz kupiłam róże w szkółce i liczyłam na to, że dostaną wszystkie. Nie było by problemu gdyby zadzwonili i powiedzieli w czym rzecz . Ja poprosiłabym inną różę w zamian ale taką w kolorystyce bardziej jak Comte. A w ogóle to jak zobaczyłam tą Hot Chocolate to myślałam, że mi gratisa wrzucili ;:306 . Ucieszyłam się ;:224 . Jakie było moje zdziwienie jak policzyłam sadzonki i przejrzałam je dokładniej ;:306 . Brakowało właśnie tej Comte de Chambord a przy załączonym papierku z zamówieniem mieli przy jej nazwie minusa ;:222 . Jednak nie ma tego złego bo dzisiaj zrobiłam zamówienie w innej szkółce i mam kolejne pannice ;:224 . Dziękuję i życzę Ci słoneczka na jutro ;:168 .

Marysiu dziękuję ;:168 . Mam nadzieję, że teraz problemów z odmianami nie będzie. Tak, na ostatnim zdjęciu to aster płożący Connecticut . Udanej niedzieli i odpoczywaj po dzisiejszym wysiłku , należy Ci się ;:196 .

Bluszcz, którego samodzielnie rozmnożyłam w końcu wspina się własnymi siłami po studni ;:138 . Mam nadzieję, że ładnie ją zarośnie ;:333 .

Obrazek

Pozdrawiam i życzę udanej i słonecznej niedzieli :wit .
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ewelina, nie wyobrażam sobie jak można zamiast Comte wsadzić komuś w paczkę (bez wcześniejszego uzgodnienia) Hot Chocolate ;:202 Toż to całkowicie inna kolorystyka i pokrój krzaczka. Niemniej jednak cała sytuacja, jak doczytałam wyszła ci na dobre ;:183 ;:183 a z czekoladki będziesz jeszcze zadowolona, bo to przepiękna i czarująca róża. Tylko posadź ją docelowo w delikatnym półcieniu, bo lubi się przypiekać ;:108
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Ewelino a może będzie okey to z Twoją pomyłką.. I będziecie zadowolona.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko no właśnie jak można?? Ja rozumiem sytuacje losowe, że sadzonek po prostu brakło albo było liche i może nie chcieli wysyłać . Jednak wydaje mi się, że jako kupujący mam prawo dowiedzieć się o tej sytuacji wcześniej i ewentualnie mogli mi zaproponować coś innego a nie tak na hurra wrzucić co mieli pod ręką. Ja nie mówię, że ta róża jest brzydka ale po prostu strasznie chciałam Comte . Jednak jak pisałam wyżej to dzięki zaistniałej sytuacji mój ogródek wzbogaci się o nowe róże ;:224 . Mój Małżonek wczoraj stwierdził, że pewnie będzie tak, że ta róża będzie świetna i będę z niej zadowolona. Oby tak było ;:131 . Zobaczymy w przyszłym roku jak zakwitnie ( o ile oczywiście przezimuje) i wtedy podejmę decyzję gdzie ją posadzić. W sumie to przypomniałam sobie, że gdzieś u kogoś widziałam tą czekoladkę ;:173 .

Alu nie twierdzę, że ta róża jest brzydka tylko po prostu liczyłam na tą właściwą ;:131 . Poza tym ta kolorystyka na ten moment nie do końca moja ale czas pokaże co z niej wyrośnie. Może rzeczywiście okaże się być cudowną różą :D .
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ewelina, pewnikiem widziałaś u Annes ;:108 u niej to prawdziwe cudeńko i muszę przyznać, że zafascynowana jej fotami zamówiłam Czekoladę. Rosła i kwitła pierwszy rok, może nie jakośwyjątkowo bujnie, ale widzę, że ma potencjał. i ten kolor kwiatów. Trudny do opisania.. Nie daj jej zmarznąć ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”