Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, nasionka do mnie dotarły. Dziękuję ;:196 Czy szałwię omączoną też sypnąć na zimę, czy dopiero wiosną na parapet?
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Soniu, gratuluję wygranej w konkursie! ;:138 ;:138 ;:138

A w nawiązaniu do tematu nornic, to kiedyś myślałam, że one w lekkiej ziemi nie lubią mieszkać, bo może im się korytarze łatwiej osypują, a tu widać, że dają sobie radę wszędzie. :(
Pięknie przebarwiły się Twoje trawy, bo nie tylko miskanty, ale i rozplenice tak ładnie teraz wyglądają.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

kochana gratuluje wygranej ;:196 należało ci się ;:167
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Gratulacje ;:196 :tan
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gratulacje, Soniu!! Bardzo się cieszę z Twojej wygranej ;:196 ;:168
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja również gratuluję
Czy wiesz, że jak Ty powiększyłas rabaty, to ja porządkując swoje też zaczęłam się nad tym zastanawiać?
Ale u mnie raczej zmian nie będzie, tylko chodzi o rozluźnienie
Widzę, że niedługo rośliny będą wchodziły na siebie
Trzeba powiększyć rabatę i poprzesadzać to co jest.
Jeszcze przed położeniem obrzeży :wink:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Chyba muszę wziąć z Ciebie przykład i dla przyjemności popracować w ogrodzie. Trochę mi się zbiegła praca przy wykopywaniu dalii z Świętem i jakoś mało nad tym panuję. Ale muszę wykrzesać luzik i nie poddawać się.
A z dziadkami i babciami jest różnie, jedni nie zainteresowani, jedni fanaberyczni, inni wiecznie chorzy, inni niefrasobliwi. Trzeba cieszyć się z tych fajnych, a niefajnym nie pamiętać ich wad, bo nikt nie jest doskonały... Wiem to z własnych doświadczeń :wink: Sama nie wiem, jaka babcią będę, bo to wszystko przede mną, obym była tą ok ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Zapisałam sobie nazwy twoich róż, może kiedyś wpadną mi w łapki :wink: Ja też mialam świetną babcię, więc wiem jakie Karolek ma szczęście ;:108
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Niechcący wywołałam u Soni babciowo-dziadkową dyskusję :lol: Mój synek ma 2 fajne babcie i 2 fajnych dziadków - to się nazywa szczęściarz :lol:

Ja też już coś zaczęłam mężowi przebąkiwać o nowej rabacie na wiosnę... Łatwiej to zniesie, jak trochę z ta myślą pobędzie przez zimę :wink:

Tylko ja mam cały czas ten dylemat, żeby nie przesadzić i pamiętać, że przede wszystkim musi być na naszej małej działce przestrzeń do zabawy ;:218 Nie chce chodzić znerwicowana, że moje rabaty są ciągle najeżdżane lub deptane... Tak źle i tak niedobrze ;:131
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu Ann_85 no nie masz innego wyjścia jak podkupić sąsiadów. :wink:

Ja tam po jesiennym ryciu nowych rabatek, których wszak przecież obiecałam się nie robić, wolę nie przebąkiwać już teraz o kolejnym poszerzaniu na wiosnę rabatkowego terenu. A może to błąd..? Może rzeczywiście łatwiej Em by to zniósł, jak trochę z tą myślą pobyłby przez zimę..? :lol:
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

aneczka1979 pisze: A może to błąd..? Może rzeczywiście łatwiej Em by to zniósł, jak trochę z tą myślą pobyłby przez zimę..? :lol:
A bo to trzeba, od strony drugiej ... będziesz miał lżej przy koszeniu bo teren mniejszy...to dla Twego dobra wszakże kochanie....a potem realizujemy co nam w duszy gra, przecież my w dobrej wierze działamy. ;:170
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję wszystkim za czynny udział w konkursie i gratulacje. ;:196 Dopiero koło 20 października dowiedziałam się, że ponownie zostałam zgłoszona.

Sabinko już pogodziłam się, że z gryzoniami nie wygram. Po prostu więcej pracy włożę w prace w ogrodzie i stracę parę roślin. Najbardziej denerwuje mnie, że linie kroplujące zasypane korą, po jakimś czasie są znowu na wierzchu. ;:222 Moje czosnki na razie w ziemi.

Jolu miło cię znowu witać na forum. ;:196 Żal lata i kolorów, ale pory roku nieubłaganie następują po sobie. Pocieszam się, że już niedługo cebulowe zakwitną i znowu melancholie nas opuszczą. Już wypróbowałam wiele sposobów na gryzonie, teraz po prostu się pogodziłam z ich obecnością. Mieszkanie wśród nieużytków, to cenny spokój, ale też uciążliwości.

Aniu sadzę cebule twoim sposobem, w doniczki i koszyki, ale zeżarły mi też orliki, wszystkiego nie da się ochronić. Czasem jestem zniechęcona, ale trwa to krótko i szybko mija. ;:173 Mam nadzieję, że Karol będzie nas wspominał, tak jak ja swoją babcię. ;:108 Jutro będzie u nas po raz czwarty w ciągu siedmiu dni. Myślę, że dzisiejsi dziadkowie mają więcej empatii, niż poprzednie pokolenia, a może to tylko od charakteru człowieka zależy. ;:218 Z pewnością, tak urocza osoba jak ty, będzie szaloną, kochaną babcią. :)

Iwonko u mnie szałwia omszona się wysiewa. Najlepiej wschodzi na bardzo słonecznych rabatach. Może część posiej teraz, a część jednak na parapet, gdyby w gruncie zawiodły.

Dario nie tylko w twojej glinie buszują gryzonie, w moim piasku mniej wysiłku wkładają w kopanie tuneli, to jest ich dużo. Trawy teraz wyjątkowo widać w ogrodzie. ;:215

Anitko miło mi ;:196 Z pewnością niedługo trzeba pomyśleć też o twojej kandydaturze.

Moniczko ja dopiero kilka miesięcy temu dowiedziałam się, że istnieje taki konkurs. :roll: Niestety nie wiem, czy ty zostałaś laureatką, bo twój ogród i wiedza, którą się dzielisz zasługuje przede wszystkim na wyróżnienie. ;:77

Gosiu, a po co obrzeże, jak co chwila trzeba będzie je przekładać. :wink: Ja co roku po kilka centymetrów przesuwam kancikowane fragmenty. Okazało się jednak, że konieczne są radykalne posunięcia. ;:306 Już mam plany na kolejne, drobne uszczuplenie trawnika, tylko czy dam radę wiosną wszystko zagospodarować, bo przesadzanie jest pracochłonne.

Miłko życie pisze różne scenariusze i ludzie też zmieniają się z wiekiem. Dopiero jak trochę pożyjemy, rozumiemy co zyskaliśmy w życiu, a czego nam brakowało. Mnie praca w ogrodzie zawsze sprawia przyjemność, gdyby tak nie było, M miałby dużo koszenia. ;:224 U nas po weekendzie zapowiedzieli kilkunastostopniowe temperatury, może u ciebie też będą. Zdążysz ze wszystkim.

Małgosiu to bardzo popularne odmiany, a Rosa Alba, to róża na własnym korzeniu. Mogę się wiosną podzielić, jak uda się wykopać kawałek.

Aniu myślę, że warto rozmawiać na ważne tematy. ;:108 Człowiek jest tyle wart, na ile jest w stanie coś dobrego zrobić dla innych. Obserwuję w swoim otoczeniu nieszczęśliwych egoistów, szkoda mi ich. Sama wiesz najlepiej, ile dziecko potrzebuje przestrzeni do zabawy, reszta może zostać zagospodarowana na rabaty. Ja też nadmiernie nie powiększę rabat, bo nie dam rady zagospodarować ich sensownie. Mam inne obowiązki oprócz ogrodu.

Aniu M i tak nie musi wyrażać zgody, same robimy co chcemy. ;:306 Tylko im się wydaje, że decydują o wszystkim. ;:131

Basiu masz rację. ;:172 Mój M ma mało czasu i widok paskudnego trawnika sprawia, że chętnie by go zlikwidował. Niestety się nie da, gdzieś musi grać w piłkę z wnukiem. :)

Mimo przymrozków jeszcze parę widoków można pokazać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Trawy cudnie wybarwione ;:215
Teraz każdy jeszcze kwiatek cieszy, jak na wiosne te pierwsze:D
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu a ja nie widzę ostatnich zdjęć.Może jeszcze ktoś inny też? ;:108
Dziś wyszło ;:3 ale rano chyba nie było przymrozku. :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu tak, pojedyncza ostróżka lub róża wydaje się wyjątkowo śliczna. ;:173 Trawy coraz bardziej żółte, ale jeszcze długo będą ładne.

Alu wstawiłam jak zawsze może za chwilę pojawią się u ciebie. ;:218 U mnie słońce wręcz oślepiające, cudna pogoda. Ja siedzę z Karolem, teraz śpi. :) Zapomniałam o hostingu, zaraz podeślę link.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”