Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

Ewelinko tak bywa, niestandardowe zachowania zawsze wydają się dziwne. Jak czasem z aparatem nawet na trawie się kładę, dopiero mają ubaw. :;230
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja też byłam w pewnym sklepie internetowym po powojniki, ale się powstrzymałam, bo pomyślałam, ze kupie po taniości w markecie wiosną, a będę mogła przynajmniej zobaczyć w jakiej są kondycji. A i tak tylko viticella wchodzą w grę :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelina, u nas też wieje tak, że głowy urywa. Wczoraj ledwo udało mi się wysiedzieć żeby wykopać Dalie ;:222
Zdradź gdzież to jest darmowa dostawa clematisów.. Może i ja się skuszę ;:224 Co prawda urodziny mam dopiero w grudniu, ale kurcze, co można kupić w grudniu ;:306
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ewelinko jestem bardzo ciekawa tego zamówienia powojnikowego, wcześniej mieli taką promocję, że wszystkie powojniki sprzedawali za pół ceny, ale bałam się że to za późno już na sadzenie i z bólem serca zrezygnowałam...
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Ewelinko, zakupy raczej biedne, spontanicznie wrzuciłam dwie viticelki - E. Plater i Hannę, a i tak nie wiem gdzie je podzieję :wink: W tym roku kupiłam od nich jakies 8 czy 9, ale to było bardziej przemyslane. Teraz miejsc nie miałam przygotowanych nawet w głowie, a co dopiero w rzeczywistości... :roll: Chętnie bym je przezimowała w doniczkach, ale nie mam odpowiedniego pomieszczenia. W garażu za ciepło, bo z kotłowni od pieca gorączka, a na strychu-poddaszu nie ma okna i panują ciemności :?

Miłka, w markecie może i dobre ceny, tylko potem często pozostaje zgadywanie odmian, które się rzekomo kupiło :wink: Mnie to po paru niezgodnościach odmian zniechęciło... ;:222

Sabinko, szkółka Wędrowskich (sklep.clematisy.pl), ale dziś ostatni dzień darmowej dostawy!
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiejsza pogoda nie rozpieszczała. Wiatr hulał jak wczoraj i do tego padało co jakiś czas. Słoneczko też chwilami pokazywało się ;:3 . Niedziela zleciała leniwie a na jutro nie mam konkretnych planów. Obiad ugotowany , dom wysprzątany więc jeśli pogoda pozwoli to może coś tam zrobię w ogródku ;:183 .

Soniu w takiej pozycji to jeszcze mnie sąsiedzi nie przyłapali ;:306 . Oj wtedy to by dopiero było ;:306 . Jeszcze nie raz mnie zobaczą z aparatem i muszą się do tego przyzwyczaić :D

Miłko tak jak pisze Ania to z tymi marketowymi różnie bywa ze zgodnością odmianową a z tej szkółki zamawiałam zawsze i nie miałam problemów. Ja tym razem postawiłam na powojniki botaniczne ale włoski i wielkokwiatowy też znalazł się w zamówieniu.

Sabinko tak jak pisała Ania powyżej to ten sklep. Darmowa dostawa jest jeszcze tylko dzisiaj. Ja zawsze u nich zamawiałam i może nie mają olbrzymiego wyboru ale jeszcze coś sobie znalazłam :lol: . No tak, w grudniu to raczej ciężko rośliny kupić no chyba, że przedsprzedaże z wiosenną wysyłką ;:306 .

Małgosiu na promocję za pół ceny nie załapałam się ale myślę, że na jedno by mi wyszło ;:108 . Sadzenie roślin początkiem listopada przy obecnych zimach to jeszcze nie jest taka zbrodnia. Myślę, że przy porządnym kopczyku dadzą sobie radę. Gorzej z liliami bo to już jest w ogóle wariactwo no ale cóż ryzyk - fizyk jak mawiają ;:224. One też dostaną kopce a potem osłony z igliwia jak pojawią się mrozy. Zobaczymy wiosną co mi z tego wyjdzie .

Aniu Hannę mam a nawet dwie ;:108 . Ma śliczne dzwoneczki i czekam aż nabierze masy bo to jest tegoroczny nabytek . Ja jeszcze mam miejsce na powojniki tylko trzeba to przemyśleć żeby ich potem nie przesadzać . Na trzy mam pewne miejsca a reszta albo będzie czekała na wiosnę albo znajdę im jeszcze miejsce. Zobaczymy.

Pozdrawiam i życzę udanego wieczora :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko mam powojniki z różnych źródeł i z nazwą, i bez, i drogie, i za grosze. W każdej grupie znajdują się ładnie rosnące i padające jak i nazwane i niezgodne z nazwą :D Ciągle uczę się opieki nad nimi bo to jest podstawą ich urody w ogrodzie.
Ja też planuję wyjść później do ogrodu i zagrabić liście na grządki, niech sobie roślinki już zasypiają :D
Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Botanicze tez są śliczne, ale zazwyczaj krócej kwitną lub mają przerwę. A ja cię domagam ciągłego kwiecia :lol:

Hmm.. tak się zastanawiam Ewelinko , czy mogłabym je do wiosny przechować poprzez zadołowanie doniczek w ziemi... ;:218 Jak myślisz?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu powojniki to piękne rośliny i warto je mieć w ogrodzie . Ja też ciągle uczę się ich uprawy bo to trochę wybredne rośliny, zwłaszcza wielkokwiatowe. Natomiast te włoskie, bylinowe i botaniczne są mniej wymagające ;:108. Ja też mam tak jak Ty , i z nazwą i bez , i ze szkółki i z marketu. Zawsze trudno było mi się im oprzeć ;:306. Nie wszystkie rosną mi tak jakbym tego chciała ale trzeba dać im czas. Mam nadzieję, że za kilka lat będą już pięknie rozrośnięte i będą stanowiły mocny akcent u mnie w ogródku. Zobaczymy czy to mi się uda ;:108 . A więc pogody Ci życzę co by przyjemniej się pracowało :wit.

Aniu ja tam znawcą nie jestem ale myślę, że można je zadołować . Potem jeszcze tylko kopczyk jak przyjdą mrozy i byle do wiosny :heja. Prawda , botaniczne krócej kwitną ale za to bardzo wcześnie ;:108. Warto mieć chociaż jednego by cieszyć się kwiatami wiosną ;:108. Ja mam młode rośliny więc jeszcze nie grzeszą wielkością ale z roku na rok będą większe. Mam taką nadzieję oczywiście :oops:.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ewelinko dobrze że jesteś :wit i to z tak pięknymi zdjęciami zmrożonego ogrodu ;:167
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Pogoda znowu jest zmienna. Wieje wiatr chociaż już nie taki silny jak ostatnio. Od czasu do czasu popaduje i wychodzi też słońce. Istna mieszanka pogodowa ;:224 . W ogródku byłam ale tylko w ramach zrobienia nowych zdjęć. Niestety z żalem trzeba kończyć sezon bo nie wiele roślin u mnie kwitnie. Pojawiają się gdzieniegdzie jeszcze kwiaty ale skromnie. Moje krzewy i drzewka są małych rozmiarów więc zmieniające się kolory liści nie rzucają się tak w oczy. No cóż, trzeba poczekać aż urosną ;:108 . Mam nadzieję, że z roku na rok moja późna jesień będzie bardziej zachwycająca bo póki co zrobiło się brzydko ;:222 . Trawy ratują honor ogródka chociaż i te nie grzeszą wzrostem ;:306 . Zapraszam na jedne z ostatnich zdjęcia w tym sezonie. Następne pewnie będą spowite mrozem albo i śniegiem .

Natalio fajnie, że i Ty jesteś ;:196 . Dziękuję za odwiedziny i pochwałę zmrożonego ogrodu :wit .

Ostatnie kwiaty powojników - Gipsy Queen.

Obrazek

Elmshorn jeszcze ma kilka kwiatów.

Obrazek

Jabłonka Royalty .

Obrazek

Trawki.

Obrazek

Obrazek

Berberysy cudownie się przebarwiają ;:138 .

Obrazek

Rozchodniki w każdej fazie życia są bardzo interesujące ;:108 .

Obrazek

Obrazek

Chryzantema Czechowsky.

Obrazek

Rosa Rogusa też pięknie się przebarwia.

Obrazek

Hortensje w złotej szacie .

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich i życzę spokojnego dnia Wszystkich Świętych :wit .
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Uwielbiam berberysy jesienią, są takie piekne ;:167 a hortensje zawsze fajnie suszą kwiaty ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

EWELINKO,ta różowiutka chryzantema bardzo delikatna w kolorku :!:
Mam podobną,ale Twoja ładniejsza ;:108 Klematis też godny uwagi :!:
Pozdrówki :wit
SŁA
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

A ja uwielbiam berberysy wiosną, gdy pojawiają się kuleczki i z nich piękne jaskrawe listeczki. ;:215
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ewelinko lilie raz sadziłam w połowie października i przeżyły (oprócz jednej :wink: ).W ogrodzie - wbrew temu co piszesz - wciąż ładne kolorki widzę ;:224 :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”