Przydomowy ogródek Eweliny , część II.
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.
Ewelinko tak bywa, niestandardowe zachowania zawsze wydają się dziwne. Jak czasem z aparatem nawet na trawie się kładę, dopiero mają ubaw. 

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Ja też byłam w pewnym sklepie internetowym po powojniki, ale się powstrzymałam, bo pomyślałam, ze kupie po taniości w markecie wiosną, a będę mogła przynajmniej zobaczyć w jakiej są kondycji. A i tak tylko viticella wchodzą w grę 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewelina, u nas też wieje tak, że głowy urywa. Wczoraj ledwo udało mi się wysiedzieć żeby wykopać Dalie
Zdradź gdzież to jest darmowa dostawa clematisów.. Może i ja się skuszę
Co prawda urodziny mam dopiero w grudniu, ale kurcze, co można kupić w grudniu 

Zdradź gdzież to jest darmowa dostawa clematisów.. Może i ja się skuszę

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Ewelinko jestem bardzo ciekawa tego zamówienia powojnikowego, wcześniej mieli taką promocję, że wszystkie powojniki sprzedawali za pół ceny, ale bałam się że to za późno już na sadzenie i z bólem serca zrezygnowałam...
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Ewelinko, zakupy raczej biedne, spontanicznie wrzuciłam dwie viticelki - E. Plater i Hannę, a i tak nie wiem gdzie je podzieję
W tym roku kupiłam od nich jakies 8 czy 9, ale to było bardziej przemyslane. Teraz miejsc nie miałam przygotowanych nawet w głowie, a co dopiero w rzeczywistości...
Chętnie bym je przezimowała w doniczkach, ale nie mam odpowiedniego pomieszczenia. W garażu za ciepło, bo z kotłowni od pieca gorączka, a na strychu-poddaszu nie ma okna i panują ciemności
Miłka, w markecie może i dobre ceny, tylko potem często pozostaje zgadywanie odmian, które się rzekomo kupiło
Mnie to po paru niezgodnościach odmian zniechęciło...
Sabinko, szkółka Wędrowskich (sklep.clematisy.pl), ale dziś ostatni dzień darmowej dostawy!

Miłka, w markecie może i dobre ceny, tylko potem często pozostaje zgadywanie odmian, które się rzekomo kupiło

Sabinko, szkółka Wędrowskich (sklep.clematisy.pl), ale dziś ostatni dzień darmowej dostawy!
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie
.
Dzisiejsza pogoda nie rozpieszczała. Wiatr hulał jak wczoraj i do tego padało co jakiś czas. Słoneczko też chwilami pokazywało się
. Niedziela zleciała leniwie a na jutro nie mam konkretnych planów. Obiad ugotowany , dom wysprzątany więc jeśli pogoda pozwoli to może coś tam zrobię w ogródku
.
Soniu w takiej pozycji to jeszcze mnie sąsiedzi nie przyłapali
. Oj wtedy to by dopiero było
. Jeszcze nie raz mnie zobaczą z aparatem i muszą się do tego przyzwyczaić
Miłko tak jak pisze Ania to z tymi marketowymi różnie bywa ze zgodnością odmianową a z tej szkółki zamawiałam zawsze i nie miałam problemów. Ja tym razem postawiłam na powojniki botaniczne ale włoski i wielkokwiatowy też znalazł się w zamówieniu.
Sabinko tak jak pisała Ania powyżej to ten sklep. Darmowa dostawa jest jeszcze tylko dzisiaj. Ja zawsze u nich zamawiałam i może nie mają olbrzymiego wyboru ale jeszcze coś sobie znalazłam
. No tak, w grudniu to raczej ciężko rośliny kupić no chyba, że przedsprzedaże z wiosenną wysyłką
.
Małgosiu na promocję za pół ceny nie załapałam się ale myślę, że na jedno by mi wyszło
. Sadzenie roślin początkiem listopada przy obecnych zimach to jeszcze nie jest taka zbrodnia. Myślę, że przy porządnym kopczyku dadzą sobie radę. Gorzej z liliami bo to już jest w ogóle wariactwo no ale cóż ryzyk - fizyk jak mawiają
. One też dostaną kopce a potem osłony z igliwia jak pojawią się mrozy. Zobaczymy wiosną co mi z tego wyjdzie .
Aniu Hannę mam a nawet dwie
. Ma śliczne dzwoneczki i czekam aż nabierze masy bo to jest tegoroczny nabytek . Ja jeszcze mam miejsce na powojniki tylko trzeba to przemyśleć żeby ich potem nie przesadzać . Na trzy mam pewne miejsca a reszta albo będzie czekała na wiosnę albo znajdę im jeszcze miejsce. Zobaczymy.
Pozdrawiam i życzę udanego wieczora
.

Dzisiejsza pogoda nie rozpieszczała. Wiatr hulał jak wczoraj i do tego padało co jakiś czas. Słoneczko też chwilami pokazywało się

Soniu w takiej pozycji to jeszcze mnie sąsiedzi nie przyłapali

Miłko tak jak pisze Ania to z tymi marketowymi różnie bywa ze zgodnością odmianową a z tej szkółki zamawiałam zawsze i nie miałam problemów. Ja tym razem postawiłam na powojniki botaniczne ale włoski i wielkokwiatowy też znalazł się w zamówieniu.
Sabinko tak jak pisała Ania powyżej to ten sklep. Darmowa dostawa jest jeszcze tylko dzisiaj. Ja zawsze u nich zamawiałam i może nie mają olbrzymiego wyboru ale jeszcze coś sobie znalazłam

Małgosiu na promocję za pół ceny nie załapałam się ale myślę, że na jedno by mi wyszło

Aniu Hannę mam a nawet dwie

Pozdrawiam i życzę udanego wieczora

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ewelinko mam powojniki z różnych źródeł i z nazwą, i bez, i drogie, i za grosze. W każdej grupie znajdują się ładnie rosnące i padające jak i nazwane i niezgodne z nazwą
Ciągle uczę się opieki nad nimi bo to jest podstawą ich urody w ogrodzie.
Ja też planuję wyjść później do ogrodu i zagrabić liście na grządki, niech sobie roślinki już zasypiają
Pozdrawiam

Ja też planuję wyjść później do ogrodu i zagrabić liście na grządki, niech sobie roślinki już zasypiają

Pozdrawiam

- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Botanicze tez są śliczne, ale zazwyczaj krócej kwitną lub mają przerwę. A ja cię domagam ciągłego kwiecia
Hmm.. tak się zastanawiam Ewelinko , czy mogłabym je do wiosny przechować poprzez zadołowanie doniczek w ziemi...
Jak myślisz?

Hmm.. tak się zastanawiam Ewelinko , czy mogłabym je do wiosny przechować poprzez zadołowanie doniczek w ziemi...

- ewelkacha88
Marysiu powojniki to piękne rośliny i warto je mieć w ogrodzie . Ja też ciągle uczę się ich uprawy bo to trochę wybredne rośliny, zwłaszcza wielkokwiatowe. Natomiast te włoskie, bylinowe i botaniczne są mniej wymagające
. Ja też mam tak jak Ty , i z nazwą i bez , i ze szkółki i z marketu. Zawsze trudno było mi się im oprzeć
. Nie wszystkie rosną mi tak jakbym tego chciała ale trzeba dać im czas. Mam nadzieję, że za kilka lat będą już pięknie rozrośnięte i będą stanowiły mocny akcent u mnie w ogródku. Zobaczymy czy to mi się uda
. A więc pogody Ci życzę co by przyjemniej się pracowało
.
Aniu ja tam znawcą nie jestem ale myślę, że można je zadołować . Potem jeszcze tylko kopczyk jak przyjdą mrozy i byle do wiosny
. Prawda , botaniczne krócej kwitną ale za to bardzo wcześnie
. Warto mieć chociaż jednego by cieszyć się kwiatami wiosną
. Ja mam młode rośliny więc jeszcze nie grzeszą wielkością ale z roku na rok będą większe. Mam taką nadzieję oczywiście
.

Aniu ja tam znawcą nie jestem ale myślę, że można je zadołować . Potem jeszcze tylko kopczyk jak przyjdą mrozy i byle do wiosny

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Ewelinko dobrze że jesteś
i to z tak pięknymi zdjęciami zmrożonego ogrodu 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- ewelkacha88
Witajcie
.
Pogoda znowu jest zmienna. Wieje wiatr chociaż już nie taki silny jak ostatnio. Od czasu do czasu popaduje i wychodzi też słońce. Istna mieszanka pogodowa
. W ogródku byłam ale tylko w ramach zrobienia nowych zdjęć. Niestety z żalem trzeba kończyć sezon bo nie wiele roślin u mnie kwitnie. Pojawiają się gdzieniegdzie jeszcze kwiaty ale skromnie. Moje krzewy i drzewka są małych rozmiarów więc zmieniające się kolory liści nie rzucają się tak w oczy. No cóż, trzeba poczekać aż urosną
. Mam nadzieję, że z roku na rok moja późna jesień będzie bardziej zachwycająca bo póki co zrobiło się brzydko
. Trawy ratują honor ogródka chociaż i te nie grzeszą wzrostem
. Zapraszam na jedne z ostatnich zdjęcia w tym sezonie. Następne pewnie będą spowite mrozem albo i śniegiem .
Natalio fajnie, że i Ty jesteś
. Dziękuję za odwiedziny i pochwałę zmrożonego ogrodu
.
Ostatnie kwiaty powojników - Gipsy Queen.

Elmshorn jeszcze ma kilka kwiatów.

Jabłonka Royalty .

Trawki.

Berberysy cudownie się przebarwiają
.

Rozchodniki w każdej fazie życia są bardzo interesujące
.

Chryzantema Czechowsky.

Rosa Rogusa też pięknie się przebarwia.

Hortensje w złotej szacie .

Pozdrawiam Wszystkich i życzę spokojnego dnia Wszystkich Świętych
.

Pogoda znowu jest zmienna. Wieje wiatr chociaż już nie taki silny jak ostatnio. Od czasu do czasu popaduje i wychodzi też słońce. Istna mieszanka pogodowa

Natalio fajnie, że i Ty jesteś

Ostatnie kwiaty powojników - Gipsy Queen.

Elmshorn jeszcze ma kilka kwiatów.

Jabłonka Royalty .

Trawki.

Berberysy cudownie się przebarwiają

Rozchodniki w każdej fazie życia są bardzo interesujące

Chryzantema Czechowsky.

Rosa Rogusa też pięknie się przebarwia.

Hortensje w złotej szacie .

Pozdrawiam Wszystkich i życzę spokojnego dnia Wszystkich Świętych

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Uwielbiam berberysy jesienią, są takie piekne
a hortensje zawsze fajnie suszą kwiaty 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
EWELINKO,ta różowiutka chryzantema bardzo delikatna w kolorku
Mam podobną,ale Twoja ładniejsza
Klematis też godny uwagi
Pozdrówki
SŁA

Mam podobną,ale Twoja ładniejsza

Pozdrówki

SŁA
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
A ja uwielbiam berberysy wiosną, gdy pojawiają się kuleczki i z nich piękne jaskrawe listeczki. 

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Ewelinko lilie raz sadziłam w połowie października i przeżyły (oprócz jednej
).W ogrodzie - wbrew temu co piszesz - wciąż ładne kolorki widzę

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe