Ogród po 30 - stce Część III
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród po 30 - stce Część III
Oj, widzę że niedawno już tu byłam i na razie nic się nie zmieniło. Cóż, w takim razie tylko pozdrawiam i znikam.
- Pulpa222
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
marpa-Maryna, wiem, wiem, dawno mnie nie było, ale po pierwsze złości mnie taka pogoda, bo zmusza do siedzenia w domu, a po drugie rodzinne zawirowania zdrowotne zajęły mój czas
.
Widzę, że Ty też chętnie byś jeszcze pobuszowała w ogrodzie, ale szanse coraz mniejsze
.
Dorota71 - Dorota, dziękuję za pochwałę
.
silvarerum - Sylwio, jak masz miejsce to sadź marcinki i chryzantemy, cieszą oko jesienią, a same rosną. Mój 'tłok' wokół pniaka, jakoś tak sam się zrobił
.
Dorotka350 - Dorota, dzisiaj dostałam róże z floribundy - to już ostanie. Pomimo, że mnie cieszą, to z przytulaniem poczekam na kwiaty latem
.
Szczere mówiąc, to tylko otworzyłam paczkę i zobaczyłam, że sadzonki solidne. Czekają, aż przestanie padać.
wanda7 - Wandziu, jak napisałam wyżej, przede mną jeszcze sadzenie; jutro ma nie padać
.
Dołki gotowe - powinno pójść szybko. Zostawiłam czosnki do wsadzenia między róże i kilka lilii.
takasobie - Miłko, jeszcze 2 dni temu można było znaleźć sporo roślin, które nie poddały się jesieni, ale po tych deszczach wygląda t odużo gorzej
.
Wobec mojego marudzenia na temat pogody, pokażę zdjęcia z 20-go, kiedy słonko świeciło z pewną nieśmiałością, ale pokazało, że gdzieś tam jest
.

Bywa już i tak:

Widzę, że Ty też chętnie byś jeszcze pobuszowała w ogrodzie, ale szanse coraz mniejsze

Dorota71 - Dorota, dziękuję za pochwałę

silvarerum - Sylwio, jak masz miejsce to sadź marcinki i chryzantemy, cieszą oko jesienią, a same rosną. Mój 'tłok' wokół pniaka, jakoś tak sam się zrobił

Dorotka350 - Dorota, dzisiaj dostałam róże z floribundy - to już ostanie. Pomimo, że mnie cieszą, to z przytulaniem poczekam na kwiaty latem

Szczere mówiąc, to tylko otworzyłam paczkę i zobaczyłam, że sadzonki solidne. Czekają, aż przestanie padać.
wanda7 - Wandziu, jak napisałam wyżej, przede mną jeszcze sadzenie; jutro ma nie padać

Dołki gotowe - powinno pójść szybko. Zostawiłam czosnki do wsadzenia między róże i kilka lilii.
takasobie - Miłko, jeszcze 2 dni temu można było znaleźć sporo roślin, które nie poddały się jesieni, ale po tych deszczach wygląda t odużo gorzej

Wobec mojego marudzenia na temat pogody, pokażę zdjęcia z 20-go, kiedy słonko świeciło z pewną nieśmiałością, ale pokazało, że gdzieś tam jest

Bywa już i tak:

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Ogród w jesiennych barwach
Aniu! U mnie dzisiaj hosty wszystkie w stadium rozkładu..popatrzyłam na nie smętnie ale wycinać nie będę bo już nie długo będę je miała na widoku... Idą chłodne wręcz mroźne dni więc mróz zrobi swoje i ja nie muszę!
Wycięłam dzisiaj sporo bylinowych i zaopatrzyłam kompostem bo pogoda była piękna ponad 18 st, i
żyć nie umierać!
Na domiar złego zabrałam aparat z wyładowanymi bateriami
a kilka fajnych ujęć jeszcze zobaczyłam... 
Ogrodowe niwaki pięknie się prezentuje!

Na domiar złego zabrałam aparat z wyładowanymi bateriami

Ogrodowe niwaki pięknie się prezentuje!

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
U mnie jeszcze przymrozków nie było. W sumie już na nie nawet czekam, bo lubię ten widok pomrożonych roślinek i słoneczne dni. A tak to tylko mam burą i mokrą szmatę codziennie w ofercie
Twój ogród zawsze mnie zachwyca dojrzałością i tym klimatem i zapachem ogrodów z duszą i charakterem. A miłorząb cudowny
Piękny okaz.

Twój ogród zawsze mnie zachwyca dojrzałością i tym klimatem i zapachem ogrodów z duszą i charakterem. A miłorząb cudowny

- Pulpa222
marpa - Maryna, dzisiaj do południa świeciło słońce i udało mi się posadzić róże
.
Moje hosty też w większości leżą, ale ja generalnie nie sprzątam ogrodu jesienią; tylko wytnę floksy, bo mają mączniaka i też podsypię kompostem
.
Mój eM każe mi zawsze zabierać dodatkowe baterie do aparatu, co bym później nie jęczała, taki jest
.
PEPSI - Gosia, jaką masz gwarancję, że przy mrozie będzie słońce
.
Próbowałam dzisiaj jeszcze zrobić zdjęcie miłorzębu i zauważyłam na szczycie dość spore gniazdo, ciekawe czyje
. Wyobraź sobie, że ja też lubię swój ogród
.

Moje hosty też w większości leżą, ale ja generalnie nie sprzątam ogrodu jesienią; tylko wytnę floksy, bo mają mączniaka i też podsypię kompostem

Mój eM każe mi zawsze zabierać dodatkowe baterie do aparatu, co bym później nie jęczała, taki jest

PEPSI - Gosia, jaką masz gwarancję, że przy mrozie będzie słońce

Próbowałam dzisiaj jeszcze zrobić zdjęcie miłorzębu i zauważyłam na szczycie dość spore gniazdo, ciekawe czyje

Pozdrawiam Ania
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Aniu, chociaż nie przepadam za jesienią to muszę przyznać, że z wielką przyjemnością podziwiam ją u Ciebie. Przebarwiające się liście host i kolorowe żurawki wyglądają niezwykle malowniczo
Dzisiaj miałam ciężki dzień i jakoś tak ogólnie ostatnio mam ciągle doła, ale weszłam do Ciebie i nawet uśmiech zagościł na mojej twarzy. Dziękuję za kolorowe, pełne radości fotki

Dzisiaj miałam ciężki dzień i jakoś tak ogólnie ostatnio mam ciągle doła, ale weszłam do Ciebie i nawet uśmiech zagościł na mojej twarzy. Dziękuję za kolorowe, pełne radości fotki

- Pulpa222
Cieszę się, że moje 'obrazki' pomogły wywołać uśmiech, to wiele znaczy dla mnie
.
Żeby nie wyjść z 'tonacji' kilka zdjęć mojego ulubionego drzewa, które w tym roku zdążyło zmienić kolor, ale liście już niestety opadają
.
Siedziałam i patrzyłam jak odpływają liście, ale za nic nie udało mi się złapać aparatem takowych
. Może powinnam przestawić aparat na ruch, ale co tam, fotografem i tak nie będę
.
Część liści już opadła

Żeby nie wyjść z 'tonacji' kilka zdjęć mojego ulubionego drzewa, które w tym roku zdążyło zmienić kolor, ale liście już niestety opadają

Siedziałam i patrzyłam jak odpływają liście, ale za nic nie udało mi się złapać aparatem takowych

Część liści już opadła

Pozdrawiam Ania
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miłorząb jest niewątpliwie ozdobą jesieni. Te żółte liście są takie ładne, ze żal zbierać i sprzątać opadłe liście 

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Aniu i u mnie podobne widoki.
Przymrozek wczorajszy i dzisiejszy wiatr utworzyły liściaste dywany za oknem..na działce nie mam za wiele liściastych ... Też dzisiaj oglądałam przez okno odpływające liście...
To też ma swój urok jak dla mnie tym bardziej, że nie ja będę zajmować się ich sprzątaniem
...Panie sprzątające od kilku dni walczą z nimi.
Trzeba będzie kończyć to ogrodowanie w tym sezonie...

Trzeba będzie kończyć to ogrodowanie w tym sezonie...

Aniu i nie zaprzeczysz nieodwołalnie jesień, żółta, złota, ma swój urok, ale to jesień.
Wszyscy będziemy czekać wiosny. Chyba jednak dla mnie najpiękniejszej pory roku.
-
Wszyscy będziemy czekać wiosny. Chyba jednak dla mnie najpiękniejszej pory roku.

-
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
W tym roku jesień jest wyjątkowo piękna
te barwy żółci, pomarańczu i czerwieni są przepiękne... Alejki obsypane żółtymi liśćmi niesamowicie malownicze

-
Aniu, pewności nie mam żadnej, że będzie słoneczko, ale wiesz....ja mam taką nadzieję
Miłorząb zachwyca. I teraz to już pewnie golutki co? Mojemu małem potrząsnęłam gałązkami i moment wszystkie listki opadły na ziemię. Ładnie to wygląda. Piękne drzewa.

Miłorząb zachwyca. I teraz to już pewnie golutki co? Mojemu małem potrząsnęłam gałązkami i moment wszystkie listki opadły na ziemię. Ładnie to wygląda. Piękne drzewa.
- Pulpa222
takasobie - Miłka, masz rację, żal sprzątać, więc nie sprzątam
.
Miłorząb, to moje najcenniejsze drzewo, nie da się okiełznać - rośnie, jak chce
.
marpa - Maryna, u mnie jest mało drzew liściastych, ale ładnie się jeszcze przebarwia buk. Jego liście są twarde i mogą leżeć do wiosny; ściółka tworzy za to odczyn zasadowy.
Niedawno podjeżdżałam pod cmentarz od ulicy, na której zdarłam przez 5 lat kilka par butów(mieszkałam blisko cmentarza) i zobaczyłam dwa szpalery brzóz w jesiennej 'złotawej' szacie. Białe pnie i te zwisające gałęzie, dały bajkowy klimat. Nie miałam jak zrobić zdjęcia i do tej pory żałuję, że nie wróciłam w to miejsce, chociaż miałam tylko telefon. Można więc powiedzieć, że jesień też potrafi zaskoczyć
.
ewarm - Ewa, fakt, jesień to jesień, ale ta kolorowa potrafi być urocza, ta szara bez słońca jest okropna
. Też czekam na wiosnę
.
dalisbea - witaj w moim ogródku. Już nie jest tak kolorowo, bo deszcze i śnieg zniszczyły barwy. Coś tam jednak próbuję jeszcze znaleźć.
PEPSI - Gosiu, ty wieczna optymistko, nigdy się nie poddajesz
.
Miłorząb golutki, ale teraz dopiero dobrze widać gniazdo. Muszę wiosną przypilnować, kto się do niego wprowadzi
.
Czapki na głowy włóż!

Miłorząb, to moje najcenniejsze drzewo, nie da się okiełznać - rośnie, jak chce

marpa - Maryna, u mnie jest mało drzew liściastych, ale ładnie się jeszcze przebarwia buk. Jego liście są twarde i mogą leżeć do wiosny; ściółka tworzy za to odczyn zasadowy.
Niedawno podjeżdżałam pod cmentarz od ulicy, na której zdarłam przez 5 lat kilka par butów(mieszkałam blisko cmentarza) i zobaczyłam dwa szpalery brzóz w jesiennej 'złotawej' szacie. Białe pnie i te zwisające gałęzie, dały bajkowy klimat. Nie miałam jak zrobić zdjęcia i do tej pory żałuję, że nie wróciłam w to miejsce, chociaż miałam tylko telefon. Można więc powiedzieć, że jesień też potrafi zaskoczyć

ewarm - Ewa, fakt, jesień to jesień, ale ta kolorowa potrafi być urocza, ta szara bez słońca jest okropna

dalisbea - witaj w moim ogródku. Już nie jest tak kolorowo, bo deszcze i śnieg zniszczyły barwy. Coś tam jednak próbuję jeszcze znaleźć.
PEPSI - Gosiu, ty wieczna optymistko, nigdy się nie poddajesz

Miłorząb golutki, ale teraz dopiero dobrze widać gniazdo. Muszę wiosną przypilnować, kto się do niego wprowadzi

Czapki na głowy włóż!

Pozdrawiam Ania
-
Gniazdo sporawe, jakiś duży ptak będzie pomieszkiwał.
Nieźle Ci sypnęło, roślinki mają cieplej, bo u mnie to radzą sobie bez przykrycia, ale dużych mrozów nie ma, bo co to jest -5 stopni nad ranem? Tylko, że ja różom jeszcze kopczyków nie zrobiłam....mam nadzieję, że się jeszcze ociepli
To zdjęcie z ławeczką
Urocze miejsce. Uwielbiam takie klimatyczne miejsca w ogrodach.
Nieźle Ci sypnęło, roślinki mają cieplej, bo u mnie to radzą sobie bez przykrycia, ale dużych mrozów nie ma, bo co to jest -5 stopni nad ranem? Tylko, że ja różom jeszcze kopczyków nie zrobiłam....mam nadzieję, że się jeszcze ociepli

To zdjęcie z ławeczką

-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Cześć, Anka!
Świetne te powojnikowe owocki, jakby stado brodatych dziadków przysiadło na krzaczku
.
Kąt z ławeczką też super, ale zawsze pytam: co widzisz, siedząc na tej ławce?
A białopienne brzozy
. Gdybym teraz urządzała ogród - zaczęłabym od szpaleru brzóz "Doorenbos". A zresztą przyjrzę się, może jeszcze nie jest na ro za późno...
?
A Ty następnym razem bierz aparat.
Jagi
Świetne te powojnikowe owocki, jakby stado brodatych dziadków przysiadło na krzaczku

Kąt z ławeczką też super, ale zawsze pytam: co widzisz, siedząc na tej ławce?
A białopienne brzozy

A Ty następnym razem bierz aparat.