Ogród po 30 - stce Część III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród po 30 - stce Część III

Post »

Oj, widzę że niedawno już tu byłam i na razie nic się nie zmieniło. Cóż, w takim razie tylko pozdrawiam i znikam.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

marpa-Maryna, wiem, wiem, dawno mnie nie było, ale po pierwsze złości mnie taka pogoda, bo zmusza do siedzenia w domu, a po drugie rodzinne zawirowania zdrowotne zajęły mój czas ;:174 .
Widzę, że Ty też chętnie byś jeszcze pobuszowała w ogrodzie, ale szanse coraz mniejsze ;:168 .

Dorota71 - Dorota, dziękuję za pochwałę ;:180 .

silvarerum - Sylwio, jak masz miejsce to sadź marcinki i chryzantemy, cieszą oko jesienią, a same rosną. Mój 'tłok' wokół pniaka, jakoś tak sam się zrobił ;:306 .

Dorotka350 - Dorota, dzisiaj dostałam róże z floribundy - to już ostanie. Pomimo, że mnie cieszą, to z przytulaniem poczekam na kwiaty latem ;:173 .
Szczere mówiąc, to tylko otworzyłam paczkę i zobaczyłam, że sadzonki solidne. Czekają, aż przestanie padać.

wanda7 - Wandziu, jak napisałam wyżej, przede mną jeszcze sadzenie; jutro ma nie padać ;:224 .
Dołki gotowe - powinno pójść szybko. Zostawiłam czosnki do wsadzenia między róże i kilka lilii.

takasobie - Miłko, jeszcze 2 dni temu można było znaleźć sporo roślin, które nie poddały się jesieni, ale po tych deszczach wygląda t odużo gorzej ;:145 .

Wobec mojego marudzenia na temat pogody, pokażę zdjęcia z 20-go, kiedy słonko świeciło z pewną nieśmiałością, ale pokazało, że gdzieś tam jest ;:108 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bywa już i tak: ;:222
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ogród w jesiennych barwach ;:333 Aniu! U mnie dzisiaj hosty wszystkie w stadium rozkładu..popatrzyłam na nie smętnie ale wycinać nie będę bo już nie długo będę je miała na widoku... Idą chłodne wręcz mroźne dni więc mróz zrobi swoje i ja nie muszę! ;:131 Wycięłam dzisiaj sporo bylinowych i zaopatrzyłam kompostem bo pogoda była piękna ponad 18 st, i ;:3 żyć nie umierać!
Na domiar złego zabrałam aparat z wyładowanymi bateriami ;:14 a kilka fajnych ujęć jeszcze zobaczyłam... :roll:
Ogrodowe niwaki pięknie się prezentuje! ;:63

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

U mnie jeszcze przymrozków nie było. W sumie już na nie nawet czekam, bo lubię ten widok pomrożonych roślinek i słoneczne dni. A tak to tylko mam burą i mokrą szmatę codziennie w ofercie :evil:
Twój ogród zawsze mnie zachwyca dojrzałością i tym klimatem i zapachem ogrodów z duszą i charakterem. A miłorząb cudowny ;:333 Piękny okaz.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marpa - Maryna, dzisiaj do południa świeciło słońce i udało mi się posadzić róże ;:3 .
Moje hosty też w większości leżą, ale ja generalnie nie sprzątam ogrodu jesienią; tylko wytnę floksy, bo mają mączniaka i też podsypię kompostem ;:108 .
Mój eM każe mi zawsze zabierać dodatkowe baterie do aparatu, co bym później nie jęczała, taki jest ;:14 .

PEPSI - Gosia, jaką masz gwarancję, że przy mrozie będzie słońce :?: .
Próbowałam dzisiaj jeszcze zrobić zdjęcie miłorzębu i zauważyłam na szczycie dość spore gniazdo, ciekawe czyje ;:224 . Wyobraź sobie, że ja też lubię swój ogród ;:170 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, chociaż nie przepadam za jesienią to muszę przyznać, że z wielką przyjemnością podziwiam ją u Ciebie. Przebarwiające się liście host i kolorowe żurawki wyglądają niezwykle malowniczo ;:215

Dzisiaj miałam ciężki dzień i jakoś tak ogólnie ostatnio mam ciągle doła, ale weszłam do Ciebie i nawet uśmiech zagościł na mojej twarzy. Dziękuję za kolorowe, pełne radości fotki ;:168
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, że moje 'obrazki' pomogły wywołać uśmiech, to wiele znaczy dla mnie ;:196 .
Żeby nie wyjść z 'tonacji' kilka zdjęć mojego ulubionego drzewa, które w tym roku zdążyło zmienić kolor, ale liście już niestety opadają ;:174 .
Siedziałam i patrzyłam jak odpływają liście, ale za nic nie udało mi się złapać aparatem takowych ;:145 . Może powinnam przestawić aparat na ruch, ale co tam, fotografem i tak nie będę ;:224 .
Część liści już opadła
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miłorząb jest niewątpliwie ozdobą jesieni. Te żółte liście są takie ładne, ze żal zbierać i sprzątać opadłe liście :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Aniu i u mnie podobne widoki. ;:333 Przymrozek wczorajszy i dzisiejszy wiatr utworzyły liściaste dywany za oknem..na działce nie mam za wiele liściastych ... Też dzisiaj oglądałam przez okno odpływające liście... ;:173 To też ma swój urok jak dla mnie tym bardziej, że nie ja będę zajmować się ich sprzątaniem ;:131 ...Panie sprzątające od kilku dni walczą z nimi.
Trzeba będzie kończyć to ogrodowanie w tym sezonie...
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu i nie zaprzeczysz nieodwołalnie jesień, żółta, złota, ma swój urok, ale to jesień.
Wszyscy będziemy czekać wiosny. Chyba jednak dla mnie najpiękniejszej pory roku. ;:333

-
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
dalisbea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2016, o 22:52

Post »

W tym roku jesień jest wyjątkowo piękna ;:167 te barwy żółci, pomarańczu i czerwieni są przepiękne... Alejki obsypane żółtymi liśćmi niesamowicie malownicze ;:167 ;:167
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, pewności nie mam żadnej, że będzie słoneczko, ale wiesz....ja mam taką nadzieję :D
Miłorząb zachwyca. I teraz to już pewnie golutki co? Mojemu małem potrząsnęłam gałązkami i moment wszystkie listki opadły na ziemię. Ładnie to wygląda. Piękne drzewa.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takasobie - Miłka, masz rację, żal sprzątać, więc nie sprzątam :tan .
Miłorząb, to moje najcenniejsze drzewo, nie da się okiełznać - rośnie, jak chce ;:173 .

marpa - Maryna, u mnie jest mało drzew liściastych, ale ładnie się jeszcze przebarwia buk. Jego liście są twarde i mogą leżeć do wiosny; ściółka tworzy za to odczyn zasadowy.
Niedawno podjeżdżałam pod cmentarz od ulicy, na której zdarłam przez 5 lat kilka par butów(mieszkałam blisko cmentarza) i zobaczyłam dwa szpalery brzóz w jesiennej 'złotawej' szacie. Białe pnie i te zwisające gałęzie, dały bajkowy klimat. Nie miałam jak zrobić zdjęcia i do tej pory żałuję, że nie wróciłam w to miejsce, chociaż miałam tylko telefon. Można więc powiedzieć, że jesień też potrafi zaskoczyć ;:170 .

ewarm - Ewa, fakt, jesień to jesień, ale ta kolorowa potrafi być urocza, ta szara bez słońca jest okropna ;:202 . Też czekam na wiosnę ;:168 .

dalisbea - witaj w moim ogródku. Już nie jest tak kolorowo, bo deszcze i śnieg zniszczyły barwy. Coś tam jednak próbuję jeszcze znaleźć.

PEPSI - Gosiu, ty wieczna optymistko, nigdy się nie poddajesz ;:196 .
Miłorząb golutki, ale teraz dopiero dobrze widać gniazdo. Muszę wiosną przypilnować, kto się do niego wprowadzi ;:224 .

Czapki na głowy włóż!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gniazdo sporawe, jakiś duży ptak będzie pomieszkiwał.
Nieźle Ci sypnęło, roślinki mają cieplej, bo u mnie to radzą sobie bez przykrycia, ale dużych mrozów nie ma, bo co to jest -5 stopni nad ranem? Tylko, że ja różom jeszcze kopczyków nie zrobiłam....mam nadzieję, że się jeszcze ociepli ;:173
To zdjęcie z ławeczką ;:333 Urocze miejsce. Uwielbiam takie klimatyczne miejsca w ogrodach.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Anka!
Świetne te powojnikowe owocki, jakby stado brodatych dziadków przysiadło na krzaczku ;:oj.
Kąt z ławeczką też super, ale zawsze pytam: co widzisz, siedząc na tej ławce?
A białopienne brzozy ;:170 . Gdybym teraz urządzała ogród - zaczęłabym od szpaleru brzóz "Doorenbos". A zresztą przyjrzę się, może jeszcze nie jest na ro za późno... ;:224?
A Ty następnym razem bierz aparat.

;:196 Jagi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”