Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Alu bawimy się ogrodami, ;:108 ja tych swoich działań, nie traktuję zbyt poważnie. :) Mam mieć radość z tego co robię, nawet jak efekty nie zawsze takie, jak bym oczekiwała. Samo grzebanie w ziemi jest przyjemne. Tytuł wątku zmienię, jak ogród będzie miał dziesięć lat. ;:306 Wtedy będę doświadczoną ogrodniczką. ;:131 Mam nadzieję, że choć połowa posadzonych cebul zakwitnie. Tylko tulipany i hiacynty w doniczkach, drobnica bezpośrednio w ziemi. Już pada, więc chyba była jednodniowa złota jesień. ;:174
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

U mnie też się rozpadało. ;:222 To może grzybki będą , bo ciepło i deszczowo. ;:108
Wiem,że ich nie lubisz jeść a ja uwielbiam zbierać i jeść. ;:7 ;:7 To takie przyjemne chwile chodzenia po lesie. Zapominam o wszystkim i jaka radość jest jak coś znajdę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu zbierać grzybów nie umiem, bo nigdy nie chodziłam, a jeść nie mogę i mam uraz. ;:174 Pewnie jakbym miała towarzystwo, to do lasu bym pojechała, ale samej mi się nie chce. Życzę ci obfitego grzybobrania.
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu! Ja w ogóle nie pomyślałam, że "zielona" jest w tytule użyte w tym sensie, ja myślałam o zielonym jako kolorze "roślinnym" ogólnie rzecz ujmując :wink: A jeżeli to o taką zieloną chodzi, to ja jasno seledynowa w najlepszym wypadku ;:306 No Ty zielona, to dobre :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu jak zaczynałam przygodę z budową domu i początkami ogrodu, to wiedziałam, że rośliny sadzi się zielonym do góry. ;:306 Miałam ciężki okres w życiu i dużo czasu. Siedząc w domu, uczyłam się podglądając ogrody i czytając wszystko co udało się znaleźć w sieci na temat różnych roślin. Pewnie kilka setek roślin oddałam lub uśmierciłam, zanim zrozumiałam, że gleba i odsłonięty teren determinują nasadzenia. :roll: Teraz po pięciu latach już mniej eksperymentuję, a skupiam się na tych roślinach, które u mnie sobie radzą. ;:108
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu przypomniała mi się mojej mamy koleżanka, która się dziwiła czemu jej czosnek wiosenny czy zimowy nie udaje się . A wiesz,że jak się później okazało sadziła odwrotnie. :;230 Czyli piętką do góry. Dziękuję.W tym tygodniu się wybieram na grzybki i mam nadzieję,że coś uzbieram.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu ile ja się na początku naoglądałam krokusów, ;:306 nie umiałam odróżnić gdzie góra, gdzie dół. :roll:
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak chyba miała większość z nas. Choć nie ukrywam, że dalej są rośliny, ze czasem nie wiem jak je sadzić... Tak ostatnio miałam z pustynnikami, które miesiąc czasu przeleżały :oops: luzem w ogrodzie, aż im odpadła charakterystyczna czuprynka naprawdę miałam problem co jest górą a co dołem. Twój ogród zachwyca mnie nieustannie :D
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, znowu szalejesz z powiększaniem rabat poprzez uszczuplanie trawnika. ;:63
Popieram, popieram! ;:138 ;:138 Będą nowe nasadzenia, nowe aranżacje, będzie co podglądać i podziwiać. ;:215
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Soniu, bardzo jestem zdziwiona, ze masz ogród dopiero od 5 lat i w gruncie rzeczy niedlugie doświadczenie, bo ogrod wygląda jak zakładany przez profesjonalną firme... :shock:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, czekamy na zmianę "ogród w końcu dojrzałej" :;230 :;230
Co jak co, ale przebywając na FO bardzo szybko można nabyć wiedzę na temat praktycznie każdej rośliny. Kiedyś znałam dosłownie kilka nazw roślin na krzyż, teraz jak zaczynam opowiadać jakiemuś nieszczęśnikowi, który nieopatrznie zadał pytanie o nasadzenia rabat, to jadę bez zająknięcia nazwy róż, lilii, bylin ;:306 A pomyśleć, że jeszcze z 5 lat temu róże dzieliły się na czerwone, żółte, różowe i białe ;:306 ;:224
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko trafne spostrzeżenia. ;:333

Soniu dobrze, że masz możliwość przenieść rośliny z dala od tuj. Ich korzenie są chyba dziełem szatana. :evil: U mnie zadusiły na amen mój ulubiony wiciokrzew japoński, który tak pięknie pachniał. Posadziłam na jego miejscu powojnika w wielkim wiadrze bez dna ale czy to pomoże..?
Mam ochotę się ich pozbyć ale dają zielony akcent wczesną wiosną no i zasłaniają nas od dróżki, co bardzo sobie cenię. :oops:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

cyma2704 pisze:Alu ile ja się na początku naoglądałam krokusów, ;:306 nie umiałam odróżnić gdzie góra, gdzie dół. :roll:
Ha ha ha! Też tak miałam. ;:306
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogród najlepiej oglądać z okna, zimno. Jedynie liście trochę posprzątałam, a M podsypał piaskiem płyty w trawniku, bo trochę się zapadły. Gdyby nie trawy, ogród byłby już smutny.

Obrazek

Mariolko dzięki. ;:196 Teraz cieszę się trawami i różami. Każdy z nas pewnie parę wpadek i porażek zaliczył. ;:108 Jeśli raz złapało się bakcyla ogrodowego, to nie ma takiej przeszkody, która zniechęciłaby do grzebania w ziemi. :)

Obrazek

Lucynko już się martwię, jak podołam wiosną. ;:202 Mam jeszcze fragment po truskawkach, który muszę zagospodarować. Nornice tam szaleją, więc truskawki padły. Co sadzić, żeby przeżyło inwazję gryzoni. Posadziłam trzy cisy, kilka zwykłych białych jeżówek i na resztę nie mam pomysłu. Zimą pozaglądam do waszych wątków i coś podpatrzę. ;:108

Obrazek

Aniu jesteś wyjątkowo miła, ;:196 ale początki były nieciekawe. ;:173 Teraz widzę ten kawałek ziemi inaczej. Niestety niektórych błędów już nie da się naprawić. Posadziłam cztery klony, a tylko z Globosum jestem zadowolona. Pozostałe chorują i zrzucają liście już na początku października. W tej chwili stoją golutkie. ;:222 Już wiem, że jest wiele ładniejszych i ciekawszych drzew.

Obrazek

Sabinko niektóre drzewa i krzewy trochę dojrzały, ale ja nie. ;:306 Stale jakieś dziwaczne pomysły mi przychodzą do głowy. Komentarze części rodziny też utwierdzają mnie w przekonaniu, że ze stałością moich nasadzeń, nie jest najlepiej, o mojej poczytalności nie wspomnę. ;:224 Masz rację, że tylko pasjonaci ogrodów, są w stanie się nauczyć wiele. Większość moich znajomych coś tam sadzi na rabatach. Jak tłumaczę, że bez znajomości nazw i wymagań roślin nie ma ładnego ogrodu, mają dziwne miny. ;:131 Niektórzy ledwo się powstrzymywali od pukania się w głowę. ;:112 Już odpuściłam, nawet jak proszą o jakieś rośliny, daję, ale nie tłumaczę jak mają postępować. Czasem tylko przykro, jak wszystko co dostaną padnie.

Obrazek

Aniu jak mój ogród będzie dojrzały, to będzie pora zasiąść na kanapie i oglądać telewizję, ;:124 a tego nigdy nie zrobię. Ja ciągle jakąś głupotę w ogrodzie zrobię. :oops: Wiosną posadziłam bardzo blisko przed młodymi hortensjami różowy rozchodnik. Przecież od przyciętych pędów było 40 cm. ;:160 Jak hortensja zaczęła rosnąć, przykryła liśćmi rozchodniki, które mało kwitły i chorowały. :roll: Sadząc tuje już trochę o nich wiedziałam. Niestety mała odległość domu od drogi, wymusiła takie rozwiązanie. Nie przewidziałam tylko, że tak szybko się rozrosną. :shock: Niektórym roślinom nie przeszkadzają. Juki, trawy, perowskie rosną bardzo blisko i mają się dobrze. Dla ciebie ostatnie jeżówki.

Obrazek

Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ja się strasznie nakombinowałam, gdy otrzymałam jakieś łupinki jako liatrę :shock: W koncu wrzuciłam do dołka i tyle. Z kilku wyrosły dwie ;:306

Soniu co ty piszesz, że bez traw ogród byłby już smutny? Wciąż pięknie kwitną ci róże, rozchodniki, jeżówki i wiele innych ;:224 Trochę żałuję, że jakoś dziwnie uparłam się przy różach wielkokwiatowych, bo moje jeszcze tylko jakieś pojedyncze pąki mają :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”