Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

Sabinko ja tam dalie to już na początku kwietnia do dołków wrzucałam. ;:215
No naprawdę pięknie się prezentują różane kwiaty na białych pergolach. ;:224 Może i ja wiosną się wezmę za przemalowywanie? ;:131
Ha ha ha! Niezły patent z tym równaniem rabat. Tylko czekam aż mój Em coś mi wytknie. W podskokach polecę po szpadel. ;:306
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Przepiękna Kurfurstin, przepiękna! Jakże się cieszę że znalazła zię wśród zamówionych róż. Wysoka rośnie ?
Białe krateczki wspaniale podkreślają urodę róż. Jak myślisz, z ciemnego brązu da się na biały przemalować ? Muszę i tak malować na wiosnę, więc tak sobie myślę że czemu by nie na biało :lol:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć Sabinko :wit
kwiaty Kurfurstin Sophie wyjątkowo piękne. ;:180
Tak myślę, że przemalowanie drewnianych kratek z ciemnego brązu na biało, to co najmniej dwa podejścia. ;:108
Trochę pracy trzeba w to włożyć. :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Tak po cichu licze, że nie założysz bloga
Nie lubię ich
Moje 2 zaprzyjaźnione ogrodniczki założyły i teraz jakoś mniej lubię tam wchodzić.
Ta formuła mi nie odpowiada
No, ale jak zalozysz to daj znać, bo nie mogę stracić z oczu takich piękności
W sumie dobrze, że zmieniłaś kany na rzecz dalii. Zdecydowanie są piękniejsze
Chociaż liście faktycznie robią wrażenie, ale to wszystko zależy co kto chce osiągnąć
Wszelkich motyli tez u mnie było zatrzęsienie. To chyba wynik nie tylko kwiatów, ale i łagodnej zimy
Dlaczego napisałaś o werbenie, że mimo że ciśnie Ci się wiele słów na usta nie powiesz o niej nic złego?
Róże masz przepiękne. Nawet największe porażki tego roku u Ciebie kwitły w najlepsze.
Taka na przykład Guernsey. U mnie kwiat podczas upałaów utrzymywał się 2 dni. I na dokłądkę mało kwitła.
Minerva tez u mnie była porażką.
Za to Novalis po przesadzeniu chyba się poprawił, ale nie zakwitł, więc na ocenę poczekam do przyszłego roku
Czy masz już plan obsadzenia zdobytej przestrzeni?
Zobacz jak się rozpisałam. Zdecydowanie nie możesz nas zostawiać na tak długo
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ja podobnie jak Gosia - nie lubię blogów i raczej rzadko do takich zaglądam. Zostaw tu wątek - bardzo chętnie będziemy tutaj podziwiać Twoje cuda ;:167
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Zdjęcia ogląda się z wielką przyjemnością, na poprzedniej stronie Pastella w kroplach - miodzio. Zresztą trudno wybrać co tu jest najlepsze ;:219 Rzeczywiście białe pergole wyglądają świetnie! A ja pomalowałam moje dwie nowe tradycyjnie na brązowo ;:145
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zapach grejfruta ale to musi być zapach ;:170 Pewnie skuszę się kiedyś na Lady Emma ;:303
Eden na białej kratce zjawiskowy,nie dość,że sam kwiat ma cudny to jeszcze w takiej scenerii ;:167
Ja też mam postanowienia..zapomniałam jak moja działka wygląda.Wypatruję jutrzejszego dnia,by w końcu posadzić kilka cebul,a i dołki pod róże doglądnąć,czy się nie osypały...

Aha ....ale masz Novalisa ;:167

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej Sabinko :wit
Powiedz mi-Novalis to w końcu ładna róża, czy nie? Ogólnie mi się kolor podoba, jednak mówią, że nienaturalnie wygląda.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit

Już trafia mnie z tą pogodą :evil: Cebule nadal kisną w domu i czekają na lepsze czasy. Co prawda udało mi się wyczaić w międzyczasie moment względnego bezdeszczu i posadzić jakieś 40 sztuk, ale co to jest przy całości.. Dłużej niż godzinę czy dwie nie można wysiedzieć na tej zimnicy z tyłkiem w górze, kiedy wieje po plecach i przemraża nerki ;:306 Według prognoz jutro i w sobotę ma być słonecznie. Spróbuję wykorzystać okazję i posadzić resztę.
Wraz z nowym miejscem na rabacie przyszła niemożliwa do opanowania chcica i wyskrobałam zamówienie różane ;:224 na miejsca, które miałam już wcześniej przygotowane zamówiłam Crown Princess Margaretha, Garden of Roses i The Wedgwood Rose. Na nowe miejsca wzięłam Jalitah, która już od dawna wpadała i wypadała z koszyka, Mariatheresia i Boscobel. Myślę, że jeszcze spokojnie zmieszczę tam dwie trzy róże, ale póki co zostawię sobie czas do namysłów. Najbliższe zakupu były Schone Maid, Munstead Wood, Marc Chagall, Miss Fine i Sweet Juliet. Oczywiście na wszystkie nie mam miejsca, więc zostaje mi albo badać idealne kształty pozostałych rabat :;230 albo zrobić poważny wykaz plusów i minusów. Nie wiem też czy nie pozbędę się róży Minerva i Heritage. Dostaną kolejny rok na próbę, bo ten był jakąś wyjątkową klapą ;:222

Pytanie numer jeden. Czy powinno się już podsypywać nawozy jesienne typu Plantafoska??

Dorotka, a wiesz, że ja tez kupowałam dwie Dalie w OBI i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Spodziewałam się bardziej pomylonych odmian niż pięknych dużych kwiatów. Biała Dalia ( chyba nie miała nazwy na opakowaniu) zakwitła mi kwiatami, które są wprost ogromne, ponad 20 cm średnicy..

Aneczka, daję słowo, że z tym równaniem to trafiło mi się jak ślepej kurze ziarnko :;230 Nigdy bym nie przypuszczała że em z czymś takim wyskoczy, ale z drugiej strony wiem, że on zawsze musi mieć wszystko wymierzone, zaplanowane, wyskalowane itp
Maluj kratki, a co, będziemy się razem męczyć z tym brązem!

Sporo jest w różnych wątkach rozmów na temat róży Guernsey i jej zmienności. Osobiście lubię ją w każdym wydaniu. Kojarzy się z dziewczyną, która najpierw łapie życie pełnymi garściami, przesadnie podkreśla swoją urodę, może po to by być dostrzeżona wśród tak wielu innych pannic, a z czasem robi się coraz bardziej subtelna i stateczna. Zna swoje miejsce w rabacie i może uwodzić swoją delikatnością stonowaniem ;:170

Guernsey w czerwcu. Z daleka rzucają się w oczy wypomadowane rumieńce

Obrazek

Guernsey w lipcu. "... a może watro postawić na coś naturalniejszego..."

Obrazek

Guernsey na przełomie sierpnia i niemalże do końca września. " Na miód złapiesz więcej niż na ocet" :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiola, Kurfurstin mam dopiero od tej wiosny i nie urosła wyższa niż 0,5 m. Tendencje ma za to do pokładania się na prawo i lewo. Aby nie zginęła między moją wszędobylską kocimiętką, musiałam ją delikatnie podwiązywać.
Czy da się przemalować z brązowego na biało?? Przypuszczam, że nie będzie to najłatwiejsze, ale zawsze warto spróbować.. Teraz, kiedy mam porównanie, marzą mi się wszystkie dodatki w kolorze białym lub czarnym.

Majka, przemalowanie samo w sobie nie byłoby jakimś karkołomnym wyczynem. Stare kratki mają już 3 lata i na większości farba sama zaczyna obłazić. wystarczy odpowiedni papier ścierny i trochę pomóc szczęściu, a potem tak jak mówisz na dwa trzy razy i może powstałoby coś na kształt białego. Problem zaczyna się robić w momencie kiedy niemożliwością jest odczepienie z tej kratki róż ;:223 Widać, że ktoś sobie zadał sporo trudu żeby je ładnie pozaplatać na tych kratkach ;:306

Gosia, teraz to masz ode mnie odpowiedź epopeję. Odpowiadam punktowo, żeby nic nie zgubić ;:306
- z założeniem bloga noszę się od kilku lat. Zawsze wydawało mi się, że nie będę miała o czym pisać i właściwie po co mi to na co mi to :lol: Ale prawda jest taka, że jeśli cokolwiek dojdzie do skutku to nie będzie to blog ogrodniczy. Nie czuję się jakąś ekspertką w tej dziedzinie i nie uważam żeby mój "ogród" nadawał się do pokazywania w jako przykład czy inspiracja. Myślałam raczej o czymś w stylu misz maszu. Gdzie będę się mogła zapisywać spostrzeżenia dotyczące wychowywania trójki dzieciaków, naszych wspólnych wypraw małych i dużych, moich eksperymentów w kuchni, tortowania, a między tym wszystkim wplatałabym oczywiście historie z ogrodu, bo to także spory kawałek mojego Ja. Nie liczę na jakąś wielką komercjalizację, dlatego nawet nie chcę tego zakładać na znanych platformach blogowych tylko wrzucić moją pisaninę na serwer u eMa. Bardziej dla własnych wspominek. A jeśli przy okazji ktoś będzie chciał poczytać, czy chociażby obejrzeć zdjęcia. Będzie mi miło.
- werbena (ale jakby co to mówię to tylko tobie i to szeptem.. żeby się werbena nie obraziła) to istne diabelstwo. Nie sadziłam w tym roku ni sztuki. Wszystko wyrosło z tego co rozsiało się w ubiegłym roku. I tak. Tam gdzie było jej sporo wyrywałam, a uwierz mi było jej wszędzie jak na porządnie zaostowanej łące ostów ;:306 Wyrwałam wszystko co było zbyt blisko róż, a jak tylko wyrwałam to pojawiały się kolejne siewki, które dostały trochę światła i możliwość skiełkowania. i tak do końca wakacji. Wyobraź sobie, że wycięłam kilka tygodni temu liście od liliowców, wczoraj patrzę a tam wschodzi werbena :shock: Podsumowując. Chwast przeokropelny. ale z drugiej strony jakże wdzięczny..
-o Guernsey jest powyżej. O Minervie wolę się nie wypowiadać, bo mnie złość bierze jak wspomnę ile wiązałam z nią nadziei, a jakie to było liche w tym roku..
- plan na przód? napisałam w "mowie ogólnej" oczywiście różyce, tulipany i jakieś dodatki

I kto się rozpisał? :;230

Przykładowa krata z Alexandrem. Tak było w czerwcu. W chwili obecnej kratki nie widać praktycznie wcale, a szanowny Alexander osiągnął sporo ponad 2 m wysokości.
Aneczka, zobacz co ta bestia potrafi.. i jak tu przemalować kratę??

Obrazek

Monika, wątku nie mam zamiaru likwidować. Tyle tylko, że format FO ogranicza mnie co do ram tematycznych. Chcąc pisać o kuchennych akrobacjach musiałabym szukać innego działu żeby nie zaśmiecać wątków ogrodniczych. A tak będę miała całkowitą dowolność. Zobaczymy jak się to wszystko potoczy. Pewnym jest, że na FO zostaję, chyba że mnie miotłą kto przegoni :lol:

Ann_85, witaj u mnie :wit Chyba każdy zaczynał od brązowych pergoli. U mnie są trzy i będzie wielkim cudem jeśli uda mi się je przemalować i będą wyglądały estetycznie..

Annes, prawdą jest , że czuć cytrusy. Nie wiem czy grejpfrut to nie jest jawna nadinterpretacja, ale co się będę z dzieckiem wykłócać ;:224
Novalis.. ach.. co ja będę mówiła. Przecież to u ciebie zobaczyłam go po raz pierwszy i zakochałam się po uszy..

Tulap, jeśli pytanie kierujesz do mnie to powiem ci że ładna, jak zapytasz mojego męża to powie ci że grobowo plastikowa, jak z wieńców.. i weź tu zrozum drugiego człowieka.. ;:306 Przyznać trzeba, że przypalało ją mocne słońce. Wrześniowe kwitnienie było zdecydowanie piękniejsze. Kolejna sprawa - ta róża praktycznie bez przerwy wytwarza nowe pąki, więc co jak co, ale na kwitnienie przynajmniej narzekać nie można.

Dla kontrastu.. Minerva. Długo szukałam jej zdjęć. Okazuje się, że to jedyne nadaje się do publikacji.. jedno zdjęcie przez cały sezon. Dwa kwitnienia w ogóle i to drugie już na łysych badylkach. Teraz również stoi taka łysa, jakby już zaliczyła solidny przymrozek.. gggrrrr.. jak się nie poprawi w przyszłym roku to pójdzie do karnej rabaty na zsyłkę..

Obrazek
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

nifredil pisze: Ann_85, witaj u mnie :wit Chyba każdy zaczynał od brązowych pergoli. U mnie są trzy i będzie wielkim cudem jeśli uda mi się je przemalować i będą wyglądały estetycznie..
No właśnie, a ja tego lata kupiłam dwie nowe skrzynie i na świeżo je malowałam razem z dwuletnią pergolą. A mogło być pomalowane lekko, łatwo i przyjemnie póki jeszcze były puste ;:223 Jej, no na biało, niby takie proste, a tu taka eureka jak się zobaczy u kogoś ;:306

Nie moge przestać oglądac wciąż tych samych zdjęć... Piękne są te Twoje róże, gapię się i gapię... ;:129
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nawet nie wiesz jak się cieszę, że w choć jednym ulubionym ogrodzie, dzięki dłuższej nieobecności, nie muszę nadrabiać dwudziestu albo i więcej stron :wink:

Co do bloga - jestem za. Mam kilka ulubionych na które zaglądam regularnie, nawet jeśli nie mam czasu na forum. Jak tylko założysz, pochwal się koniecznie.

Coral Charm jest na mojej liście chciejstw, ciekawa jestem jej u Ciebie. Całkiem niedawno sprowadził się i do mnie Artemis, nie mogłam przejść obojętnie obok tylu pochwał, pomijam fakt, że ma białe kwiaty :) Daliami zaraziła mnie w zeszłym roku Miłka (takasobie) i jestem jej za to niesamowicie wdzięczna. Twoje dalie są piękne.

Werbena się wysiewa tak obficie? Oby. Oby to nie była tylko specyfika Twojego ogrodu. Tobie nawet FLady wyrasta ponadnormatywnie, u mnie - jak pisałam już wcześniej - ledwo 50cm osiąga.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko czytam o dylematach różanych ;:108 i podziwiam portrety. ;:oj Minerva jest piękna, może się przestraszy i w przyszłym roku, podobnie jak Chopin, pokaże się z lepszej strony. :) M podobny do mojego, nazywam go centymetrem. :;230 Wszystko musi być do milimetra, nawet jak to źle wygląda. Na szczęście realizuje się poza rabatami. ;:173 Dalie pewnie zmroziło, swoją dziś wykopałam. ;:174 Też zimnica skutecznie odstrasza mnie od pracy w ogrodzie. Miłej niedzieli. ;:168
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No to mnie pocieszyłaś, że nie chcesz zamykac wątku
Myślałam, że jak wiele naszych koleżanek zamkniesz wątek i będziesz prowadziła tylko bloga. Chociaz pewnie po pewnym czasie na tym się skończy, bo jak zwykle chodzi o czas.
Jak tylko zalożysz bloga daj znać, bo jeśli chodzi o Twoje tortowanie, czy inne sprawy też chętnie o tym poczytam
Jestem wielką fanką Twojej cukierni
Guernsey jest przepiekny. Nie mam nic do jej zmienności, ale do trwałości kwiatów, a że u mnie niezbyt obficie kwitła więc było to bardzo zauważalne. Ale daje jej jeszcze jedną szansę jak i Minevrze. To były młode rózyczki, więc liczę, że w przyszłym roku trochę się poprawią.
Jeśli chodzi o werbenę, to ja jesienią po przymrozkach usuwam 3/4 roślin. Może nawet więcej, żeby właśnie uniknąć takiego dużego wysiewu.
Jakoś nie mam z tym problemu.
Chociaz faktycznie zauwazyłm po jakimś czasie sporo młodych siewek. Ale było ich naprawdę już niewiele.
Ja za to mam wielki "problem" z ostnicą. Mam ją wszędzie. Chyba wiosną jak przetrwa rozpocznę sprzedaż. W sumie to mam już kilka innych roślin w nadwyżce, więc wątek sprzedażowy chyba faktycznie będę musiała otworzyć.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Kolor Minervy jest piękny,głęboki,no ale ja też będę miała Boscobel i na tym poprzestanę ;:333
Chętnie poczytałabym Twojego bloga,masz dar pisania ;:333

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Przeglądałam wczoraj swoje zdjęcia z poprzednich lat ogrodowania i nawet nie zauważyłam jak uciekło mi kilka godzin ;:224 W pewnym momencie mąż zerknął mi przez ramię i zszokowany stwierdził, że kiedyś to mieliśmy miejsca koło domu, następnie skwitował, że tak nim motam, że niedługo będziemy lewitować do składu z drewnem :;230
Zatrzymałam się na dłużej przy zdjęciach z wczesnej wiosny i stwierdziłam, że tulipany tulipanami, ale zdecydowanie brakuje mi krokusów. Nie rozmieniając się na drobne weszłam na dawno nieodwiedzane allegro i zamówiłam mix botanicznych i mix wielkokwiatowych. W przyszłym tygodniu będę utykała 200 maleńkich cebulek. Na samą myśl o ukwieconym marcu robi mi się cieplej na sercu ;:108

Ann_85, wydaje mi się całkowicie sprawiedliwe przyznać, że te białe elementy w ogrodzie okupiłam długimi rozmowami i negocjacjami z eMem. Przeszliśmy nawet etap rozważań czy w ostatecznym rozrachunku podpory nie będą wyglądały na plastikowe. Wyszukiwałam zdjęcia na necie i trafiłam na piękny ogród pokazowy z ogromną ilością pnących róż, a róże pięły się po białych pergolach. Kolor został "klepnięty" Zobaczymy jak wyjdzie ten przemalowany na brązowych kratkach ;:224

Zdjęcia robione wczoraj. Coś tam jednak kwitnie jeszcze na moich rabatach ;:108

Winobluszcz oplatający jabłonkę. Uwielbiam go w jesiennej odsłonie

Obrazek

Obrazek

Sylwia, z tego co opisywała chociażby Sonia, werbena ma to do siebie, że sieje się jak szalona. Ostatecznie to chyba dobrze, bo gdyby mi przyszło co roku pikować te chuderlawe maleństwa to pewnie bym z niej zrezygnowała :roll: Na Coral Charm czaiłam się przez dłuższy czas, ale cena mnie skutecznie odstraszała. Tym razem trafiłam na nią u "mojego pana" i stwierdziłam, że to jak uśmiech losu i tym razem nie mogę sobie darować ;:306
FL, spróbuj ciąć jedynie kosmetycznie i nie żałuj jej nawozu. Moja dostaje co dwa tygodnie zastrzyk z gnojówki z pokrzyw i kurzyńca/gołębiego guana.. Nie ma takiej opcji żeby nie rosła. I dobrze, bo posadziłam ją na tyłach rabaty ;:224

Ostatni kwiat Amber Queen. Ta róża to istna Królowa Bursztynu. W sezonie obsypywała się cudnymi kwiatami, a i krzaczek ładnie przybrał na objętości w ciągu jednego roku

Obrazek

Artemis

Obrazek

Ascot

Obrazek

Astrid Grafin von Hardenberg. Piękności kwitła przez całe lato, a nawet teraz w październiku chce czarować swoim wyglądem

Obrazek

Sonia, Dalie wciąż kwitną. Mam nawet wrażenie, ze chłodniejsza aura im służy i nie omdlewają tak szybko. Oby jak najdłużej bez przymrozków. Minervę zostawiłam, ale szczerze? Musi się naprawdę postarać, żeby mogła zostać. Nie mam miejsca na nieudane eksperymenty, tym bardziej, że coraz bardziej dojrzewam do "pasiastego Mareczka"

Jesienne astry.. mam i ja :tan

Obrazek

Augusta Louise. Bardzo się stara ;:108

Obrazek

Ballerina ;:167

Obrazek

Obrazek

Boróweczki

Obrazek

Gosia, nie ma takiej opcji by zamykać wątek ;:333 Zbyt się związałam z tym miejscem i ludźmi, których tu poznałam ;:168
Werbenę tak jak ty usunęłam zostawiając kilka pojedynczych rozsiewników, zobaczymy, może za rok będzie lepiej. Wątek sprzedażowy?? ;:218 ;:183 ;:183 Zakładaj kochana, będziemy kupować. Zawsze mówię, że sto razy bardziej warto kupić u sprawdzonego sprzedawcy niż w jakimś markecie.

Bonica. Na jesień , kiedy wszystko wokoło jest już szare i spłowiałe świeci jak różowa żaróweczka

Obrazek

Obrazek

Comte de Chambord

Obrazek

Niesamowita Cornelia

Obrazek

Obrazek

Annes, będziemy mieć podobne zamówienia ;:224 U mnie też Boscobel i Jalitah. mam nadzieję, że ta ostatnia nie jest ładna tylko na zdjęciach ;:173
Blog.. nadal w sferze namysłów i wewnętrznych dylematów..

Louise Odier

Obrazek

Pastella

Obrazek

Pomponella

Obrazek

Obrazek

Dalie na etapie pączka są chyba najbardziej czarujące

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak wyglądają w całości..

Obrazek

Floks, który zapomniał, że idzie zima :;230

Obrazek

Szara rabata z żaróweczkami

Obrazek

Sir Trevor w pączkach

Obrazek

Jackmani

Obrazek

Venosa Violacea

Obrazek

Obrazek

Ville de Lyon

Obrazek

a tymczasem szalony Vyvyen Pennell postanowił zakwitnąć. Oczywiście egzemplarz numer dwa - kupiony w lipcu. Nie padł i rośnie w siłę

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”