Podgrzewanie szklarni

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Podgrzewanie szklarni

Post »

Teraz jest super :D Nie będzie woda wlewała się do środka komina :wink:
jjdj

Post »

Podpowie ktoś jak wyprowadzić komin z tunelu/szklarni o drewnianej konstrukcji? Nie chcę by po pierwszym rozpaleniu w piecyku spaliło się wszystko.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wstaw zdjęcie to będzie łatwiej pomóc :wink:
jjdj

Post »

Zrobię jutro zdjęcie. Zadanie nietypowe, bo okna trójkątne.
jjdj

Post »

Zdjęcia zrobione. Komin chciałbym wyprowadzić przez ten mały trójkąt w oknie. Zaoszczędziłoby mi to pracy i materiałów. Krycie jest foliowe. Myślę o płycie osb i malowaniu szkłem wodnym. ObrazekObrazek
tomw
100p
100p
Od: 1 maja 2016, o 12:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakbyś miał możliwość wypalić blachę w kształcie takiego trójkąta z otworem w srodku o średnicy rury kominowej. Może być zwykła stal ale nierdzewka lepsza byłaby do tego. Najpewniejsze i się nie zapali, najwyżej nagrzeje
jjdj

Post »

Myślałem o zakupie rozety kominowej. Kwadratowa, ale zawsze można coś dociąć, czy dospawać. Właśnie boję się nagrzania, możliwe by folię obok stopiło?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jeśli obawiasz się przegrzania, to można komin poprowadzić ze dwa metry poziomo i przy okazji mniej ciepła stracisz. 10cm blachy powinno wystarczyć wokół komina, żeby nie była zbyt wysoka temperatura przy drewnie. Też dobrym sposobem jest, żeby miedzy kominem, a blachą dać jakiś materiał termoizolacyjny, nawet 1cm znacznie ograniczy nagrzewanie blachy.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobra jest wełna szklana :wink: Ja tak uszczelniam komin przy wylocie z tunelu :)
jjdj

Post »

Aż tak komina nie mogę długiego zrobić, bo piecyk musiałby zająć miejsce stolika. Chodzi mi o to by czasem w zimie nagrzać i napić się kawy pośród roślin.
Dzięki wszystkim za rady. Coś będę kombinował ;:333
Ewa5
50p
50p
Od: 15 paź 2016, o 14:52
Kontakt:

Post »

jjdj jestem ciekawa ile m3 drewna spalisz na ogrzanie zimą tej szklarni.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
jjdj

Post »

Ja nie zamierzam grzać całą zimę. Musiałbym hektar lasu spalić. Po prostu chciałbym czasem posiedzieć w środku dla relaksu.
Ewa5
50p
50p
Od: 15 paź 2016, o 14:52
Kontakt:

Post »

To chcesz grzać tylko dla siebie, a egzotyczne rośliny jakich minimalnych temperatur wymagają?
jjdj

Post »

Nie będę zimował w środku roślin egzotycznych, tylko te z trochę cieplejszych stref, które zniosą spore mrozy, jednak nie zniosą mokrej ziemi w zimie, czy też zwariowanej naszej pogody. Chcę przetestować jak poradzą sobie w mikroklimatu pod osłoną. M.in. Viburnum tinus, trochodendron, Stachyurus salicifolius, aspidistra I wiele innych.
mitchec
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 sty 2014, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pozwolę sobie przedstawić Wam mój pomysł,( tzn pomysl wykorzystywany w mojej ogrodniczej rodzince od lat )ogrzewania szklarni.
Chodzi o tzw trociniak
Obrazek

Beczka w beczce, do ogrzania szklarni około 110m2 wystarczaja 2 takie trociniaki.
Zasypuje się je trocinami, jeden trociniak mieści około 2-3 worków 80l. Jako że trociny w lecie przewaznie mozna za darmo od tartaków odbierac to mozna powiedziec ze to darmowe ogrzewanie
Jeden trociniak grzeje około 10-12h, (czasami nawet 16-18godzin, ale to zalezy od wiatru i stopnia zawilgocenia trocin)
Ogrzewam szklarnię od kilku lat w ten sposób, a moja rodzinka robila to dluuugooo przedemna :)
Ogrzewanie ekologiczne i tanie,
Dla chetnych moge mniej wiecej wytlumaczyc jak taki trociniak zrobić (koszt to jakies 100-150zł)
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”