Mały ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mały ogródek

Post »

Jolu,

W Twoim ogrodzie panuje tak cudowna atmosfera, że chce się go oglądać bez końca.
Wiedzą o tym też koty, bo skąd przybywały by nowe? A przecież co rusz pojawia się u Ciebie jakiś nowy kot.
Wszystkie Twoje kwiaty wyglądają oszałamiająco. A Shropshire Lad zachwycił mnie do tego stopnia, że go sobie nabyłam. Zakwitnie dopiero w przyszłym roku, ale już nie mogę się doczekać.
Chciałabym, żebyśmy mogły podziwiać go razem.
A więc już teraz, z wyprzedzeniem zapraszam w czerwcu na Kaszuby!

A tymczasem pozdrawiam serdecznie. I niech już przestanie lać, bo to doprawdy przesada!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Krajankę :wit Pooglądałam sobie Twoje przecudowne róże i okrutnie zazdroszczę :lol: Są piękne, dorodne, zdrowe i bardzo reprezentacyjne ;:108 Tej jesieni będę sadzić moją pierwszą poważną "porcję" róż, mam nadzieję, że kiedyś się doczekam takich okazów!
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu,
czy zdjęcia róż, które zaprezentowałaś w ostatnim wpisie, są już z października, czy jednak nieco starsze?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Madziugos,
masz bystre oko i wnikliwe spojrzenie.
Ostatnia fotka jest aktualna, a te powyżej, to czas pierwszego kwitnienia róż czyli czerwiec / lipiec.
Chciałam zaprezentować możliwości róży 'St Richard of Chichester' , więc najładniejsze fotki wybrałam z całego sezonu.
Obecnie kwitną pojedyncze kwiatki róż. Zabieram je do domu do wazonu , tak jeszcze cieszą oko.

Witaj rodaczko Ann_85 :wit
Przyjemnie jest sadzić nowe róże i czekać na nie do wiosny. Łatwiej znieść wtedy ciągnącą się w nieskończoność zimę.

Witaj Lisico, jak miło, że do mnie zajrzałaś :tan .
pamiętam, że nabyłaś w tym roku 'A Shropshire Lad'. Będziemy wspólnie się zachwycać tą niezwykłą odmianą. Mój krzew osiągnął obecnie 3 metry wzrostu, ma pąki i trochę kwiatów. Nie tak wiele jak w czerwcu, ale równie pięknych. Zastanawiam się, jak przyciąć takiego kolosa?
Z zaproszenia na Kaszuby już się szczerze cieszę :heja :heja :heja
Obejrzeć na żywo Twój piękny ogród, to wielka frajda i przyjemność.

Wandziu 7
,
zgadzam się z Tobą, że odznaczenie ADR nie jest rozdawane pochopnie i bez uzasadnienia. Róże z tym znakiem są zdrowe i wytrzymałe na różne niedogodności warunków.
Nie mam zbyt wiele róż z tym znakiem. Mam kila Austinek, trochę róż francuskich . ADR to głównie róże niemieckie - Koredeski.
Rośnie u mnie 'Petticoat' i 'Sommersone' . Tą ostatnia szczególnie lubię - niezmorowana i zdrowa. Mam też, od lat, starą różę, o strasznej nazwie - 'Lichtkönigin Lucia' - ADR 1968 - w moich podmokłych warunkach znakomicie daje radę. Zbudowała wielki krzew, kwiaty ma całe lato, do później jesieni. Obecnie w domu w wazonie postoją cały tydzień.

Sabinko - Nifredil
Jeżeli dokonujesz wyboru między Crown Princess Margaretha, a St Richard of Chichester, to jestem za tą pierwszą.
St Richard buduje szczupły wysoki krzew, to róża wielkokwiatowa, raczej z tych mniejszych. Natomiast CPM to rozłożysta, krzaczasta parkowa, będzie większa , okazała.
Jak masz miejsce na jedną to wybierz CPM. Najlepiej kup obie. :tan Kolor kwiatów mają podobny, ale pokrój krzewu zupełnie inny.
Ostatnio CPM pokazywała Władzia- Ladys. To piękna odmiana , zerknj do Ladys.

Ladys - Władziu, nasza miła przyjaciółko z Czech,
moje różane fotki są z czerwca i lipca. Chciałam zaprezentować różę 'St Richard of Chichester' z jak najlepszej strony i trochę w czasie się cofnęłam.
Ladys pokaż nam , proszę, jeszcze kilka fotek róży 'Crown Princess Margaretha'. Pamiętam u Ciebie jej cudny bukiet w kryształowym wazonie.
Chętnie też gladiolusy bym zobaczyła. W tym roku mi się nie udały, ale może w przyszłym wrócę do nich.
Tulipany wykopałam pod koniec czerwca. Obecnie siedzą w papierowych torbach w piwnicy. Słyszę jak wołają: " już na nas czas, prosimy o posadzenie w ogrodzie".
Niestety nic z tego na razie nie wyjdzie. 21-10-2016 córka wychodzi za mąż. Mamy wesele na 70 osób. Goście "walą drzwiami i oknami". O rety ;:oj , co się będzie działo ;:136 ;:202
Tulipany będę sadzić na początku listopada.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jola, długo kombinowałam z tymi różami i ostatecznie stanęłam w punkcie, w którym zaczęłam- podobają mi się obydwie ;:173 . Ostateczną decyzję podjął mój niezawodny mężulek ;:306 Przedstawiłam mu jedną i drugą, opowiedziałam co nieco o wielkości i w ogóle i że najchętniej posadziłabym dwie odmiany w jednym dołku. Mąż z pełną powagą obejrzał zdjęcia i stwierdził że Margaretha ładniejsza ;:224 Ufam jego zdaniu.. a coś czuję, że Richarda upoluję wiosną w OBI ;:209 ;:224
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Cześć Jola róża o którą pytasz, to Dieter Muller Delbarda, zapach cudowny, kwiaty w wyjątkowym odcieniu, po prostu śliczne. ;:108
St Richard of Chichester nie jest tak fotogeniczny jak Pashminka :;230 ale w ogrodzie świeci jak słoneczko. Bardzo ociepla rabatę. ;:168
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Jolu,

Żywotność Twojego ASL trochę mnie przeraża ;:oj . Mam nadzieję, że w ostrzejszym klimacie Kaszub nie osiągnie 3 metrów!
Podobnie wysoko rośnie James Galway, ale zawsze ucinam mu ok. połowę wysokości, aby zostało 80 - 100 cm.
Już się cieszę na wspólne oglądanie roz, kotów, pogawędki, opowieści...

Dawno nie byłam w swoim ogrodzie, a pewnie liści klonowych naleciało tam po kolana :twisted: :twisted:

Baw się dobrze na ślubie swojej pięknej Córki. Taka uroczystość to niezapomniane wrażenie, wspaniałe przeżycie. Będę Wam kibicować ;:167 ;:167
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

nifredil pisze: Ostateczną decyzję podjął mój niezawodny mężulek ;:306 Przedstawiłam mu jedną i drugą, opowiedziałam co nieco o wielkości i w ogóle i że najchętniej posadziłabym dwie odmiany w jednym dołku. Mąż z pełną powagą obejrzał zdjęcia i stwierdził że Margaretha ładniejsza ;:224
To zazdroszczę, bo mój mąż pytany o cokolwiek ogrodowego mówi "No, ładne, ładne..." a przy tym zerka tak przelotnie, że nie mam pewności czy zarejestrował odpowiedni obraz :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jka miło o tej porze roku oglądać takie zdjęcia
Od razu człowiekowi lepiej się robi
Podziwiam 'St Richard of Chichester' , ale z uwagą przyjrzałam się też 'A Shropishire Lad'. Kupiłam wiosną. Na razie nie urosła za duża, ale miała trudne warunki
Nie zauważyłam, że do niej nie dochodzi podlewanie. ;:223
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Yoll, nieustannie o Tobie ciepło myślę i to nie tylko dzięki przepięknym ogrodowym zdjęciom, ale i z powodu czekającego Cię wielkiego wydarzenia.
Mam nadzieję, że przygotowania idą zgodnie z planem i nie stresujesz się nadmiernie.
Trzymam kciuki, żeby wszystko się udało i liczę na relację.

;:196 dla Ciebie i Narzeczonych - Jagi
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Już pewnie po uroczystości. Mam nadzieję, że pięknie wszystko się udało a teraz odpoczywacie wszyscy po emocjach :) Na ile się da spokojnego i dobrego życia życzę Nowożeńcom :D

Piękne róże zobaczyłam no ostatnich stronach. Przeczytałam, że nie tylko róże są u Ciebie piękne. Lecę nadrabiać :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu pięknie przedstawiłaś 'St Richard of Chichesterna', piękna róża. ;:oj Dla takich laików różanych, jak ja, to świetna lekcja. ;:180 Pewnie miły, ale stresujący czas miałaś. ;:168 Dobrych dni dla młodych i spokojnych dla ciebie. ;:196
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Jolu, fantastycznie Ci kwitły róże- wspaniały widok! Moje koty też ostrzą pazury na meblach :roll:
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Już jest po weselu. Było wspaniale. Zabawa do 3 rano. Orkiestra 6-osób, gości 70. Hulanki i swawola miały miejsce. Wszyscy są szczęśliwi i zadowoleni .
Dzięki za życzenia.

przed kościołem
Obrazek

Brat prowadzi siostrę do ołtarza - mój syn i córka, narzeczony czeka przy ołtarzu.
Obrazek

na weselu
Obrazek

weselny tort
Obrazek
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p