Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Post »

Górą nasi! Aczkolwiek druga połowa ;:222 ;:222

Życzę wszystkim dobrej, spokojnej nocy i wspaniałej niedzieli. ;:97 ;:97 ;:97

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko zazdroszczę Ci wypadu na działkę bo nie byłam od tygodnia ... cały czas pada ...
Wczoraj z rana słoneczko zaświeciło to wyszłam z torbą na miasto po szyszki różnej maści potrzebne do jesienno-świątecznych stroików. Zanim doszłam do kompleksu drzew juz się rozpadało ale nie poddałam się bo muszą mieć czas na schnięcie i rozwarcie wtedy można je malować.
Faktycznie sporo kolorków na działce a widok dużej ilości pąków Bielunia surmikwiat smutny bo nie zdążą się rozwinąć . Kupowałam 2 razy nasiona i zero wschodów a tak chciałam zobaczyć kwiat w realu . Czy one są duże ?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Krysiu [christinkrysia] - ciągle pada... ;:222
Choć dzisiaj ze dwa razy na chwil kilka pokazywało się słoneczko. ;:3 Jednak nie zdążyło nawet chodników obsuszyć przed kolejno spadającym deszczem.
Ty zbierasz szyszki, ja kasztany. W piwnicach zalęgły się mole i co ktoś zejdzie, to jakiegoś przytarga bezwiednie. ;:145
Kasztany je odstraszają, wobec czego szyję woreczki gazowe i napełnione kasztanami wieszam wszędzie, gdzie ewentualnie mogłyby się te szkodniki zagnieździć.
Mój bieluń surmikwiat kwitł bardzo długo, a to co widać na ostatnich zdjęciach, to są torebki nasienne.
A kwiaty miał bardzo ładne. Zarówno z uwagi na kolor, jak też ze względu na to, że były one pełne.

Tak wyglądały kwiaty.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak torebki nasienne w formie dużych kolczastych kulek.Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Lucynko kwiaty są cudne i dziękuje za sesję . Nawet torebki nasienne ma ładne.
Jeśli dojrzeją i będziesz mieć nadwyżki to chętnie kupię a kiedy siejesz nasionka ?
Z tego co pamiętam to w domu dość wcześnie prawda?
Mole to paskudne i uciążliwe owady, mamusia na wsi bardzo się ich bała i zawsze wykładało sie na odstraszenie właśnie kasztany, igły sosnowe, tymianek , miętę a potem jak już były w sprzedaży to goździki i suszoną skórkę z cytryny. Wszystko trzeba od czasu do czasu wymieniać bo ulatnia się zapach . warto by było zniszczyć źródło ale jak to piwnica ... znaleźć trudno ...
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O, jaki ładny bieluń ja mam z tego roku trochę nasion białego kupionych a nie wysianych, będę musiała w przyszłum roku wysiać :D
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Bieluń piękny, na mole to ja znam naftalinę i bagno.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

To i ja się dołączę do zachwytów nad bieluniem. I też cichutko poproszę o kilka nasion. U mnie tylko biały wyszedł.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Ciekawy ten bieluń...
Jeszcze troszkę kolorów jest w ogrodzie, ale zimno i deszczowo, brr...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Bieluń piękny ;:333 ja mam ale pojedynczy a siałam takie i takie :wink:
Lucynko jeszcze masz kolorowo na działeczce ;:333
Pozdrawiam i ciepełka oraz słoneczka życzę ;:196
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Lucynko przepiękny bieluń. Jeszcze takiego nie widziałam ;:oj
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Łał Lucynko jaki ładny, pełny bieluń, mówisz że kasztany na mole dobre, o warto zapamiętać, bo nie raz i u mnie coś tam fruwa i nie wiem skąd się biorą ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Pory dżdżystej ciąg dalszy. ;:145 Przynajmniej dla mnie, choć niekoniecznie u mnie. ;:224
W godzinach przedpołudniowych nie tylko nie padało, ale nawet słonko prześwitywało wśród chmur, ale ja warowałam w domu w oczekiwanie na hydraulika. Po wyłączeniu ciepła na czas wymiany kaloryferów u sąsiada piętro niżej coś się zapowietrzyło w rurach doprowadzających ciepło i trzeba było poprawiać. Hydraulik przybyć raczył dopiero ok.14-tej. ;:223
A kilka minut później zaczął padać deszcz.

Krysiu [christinkrysia] - no tak, tego bielunia siałam jeszcze w domu, ale z kilku wysianych nasionek wykiełkował tylko jeden. Natomiast kilka innych nasion wysiałam już w inspekcie i tam wzeszły trzy. Niestety, po przepikowaniu przeniosłam doniczki do tunelu, a tam dopadły je majowe upały i wszystkie padły.
Wniosek: lepiej siać później i nie przegrzewać.
Mam do Ciebie prośbę: nie próbuj nawet niczego ode mnie kupować, bo ja ani roślin, ani nasionek nie sprzedaję. Ja się po prostu dzielę tym, co mam i czym mogę się podzielić. ;:108
Bieluń surmikwiat wyprodukował bardzo dużo tych kul nasiennych i pozostaje tylko czekać, by dojrzały schowane w nich nasiona. Jeśli wszystkie zdążą dojrzeć, to będę mogła obdzielić nimi całe Forum. Ciebie już sobie zapisuję.
Zajrzałam do jednej takiej kulki. Najmłodszej. Z ciekawości. I mogę powiedzieć, że nasion w niej było 28. Policzyłam. A nie była to kulka z tych największych.
Dzięki za info w sprawie odstraszaczy moli. Mam swój tymianek i swoją miętę. Muszę przynieść i powykładać. Lawenda już też zastosowana.
Od trzech dni nie widzę tych latawców w mieszkaniu ;:333 , ale też nikt z nas nie odwiedzał w tym czasie piwnicy.

Malwinko - bielunie nie są łatwe. W ubiegłym roku też wysiewałam, ale ani jeden mi nie wyszedł.
Teraz już wiem, jakie błędy popełniłam. Wysiewałam zbyt wcześnie i niepotrzebnie stwarzałam im cieplarniane warunki. ;:131

Olgo - też znam naftalinę, tylko że pani w sklepie powiedziała mi, że takiej dawnej naftaliny to teraz nie ma, bo nie spełniała unijnych wymogów. ;:124

Dorotko71 - ok. zapisuję sobie również Ciebie i jeśli tylko nasiona dojrzeją, będziesz je miała. :tan

Mariolko - ja już od jakiegoś czasu polowałam na nasiona tego bielunia, a gdy już udało mi się go upolować, to w pierwszym podejściu do jego uprawy poniosłam porażkę i dopiero w drugim maleńki sukcesik. ;:131
Nawet nie wiem, jak wyglądają rabaty na mojej działce. M twierdzi, że póki co nic się nie zmieniło. I tego się trzymam. ;:63

Tereniu [TerDob] - podejrzewam, że w sprawie uprawy bielunia podzielasz moje doświadczenie z tą rośliną. Nie jest łatwa. ;:185
Dziękuję ;:196 - trochę słoneczka było, tylko mnie na działce nie było. :;230
Tobie wzajemnie życzę cieplejszych i w miarę suchych dni.

Kasiu [klarag] - dziękuję w imieniu bielunia. ;:180
Chcesz nasionka? Zapisać?

Iwonko [00..] - też mi się podoba i to od kilku lat. ;:333 Zapisać Cię na nasionka?
Jeśli i u Ciebie czasami fruwają mole, to bardzo możliwe, że też przyjeżdżają na Tobie bądź na innych domownikach z piwnicy.

Jeszcze kilka zdjęć z ubiegłego tygodnia. Głównie rośliny z ozdobnymi listkami.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Zapisz Lucynko :wit a hibiskusowi co jeszcze się przypomniało?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko jak mniej kolorów w ogrodzie, to wreszcie udaje się pokazać różne ciekawostki. ;:108 Nasienniki bielunia też są piękną ozdobą. Wysiew jednak skomplikowany, już zdobyłaś doświadczenie. :uszy Powojników zazdroszczę, ;:215 u mnie dwa nędzne kwiatki. ;:222
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko [00..] - zapisałam. ;:108
Hibiskus młodziutki. Nie tak dawno przyjechał od Stasi [Stasia_ogród] i co kilka dni rozwija kolejny kwiatek. ;:333

Soniu - bieluń jest mocno rozrośnięty i wysoki, a przy tym teraz cały obsypany tymi swoimi różnej wielkości kulkami. Faktycznie dość ładnie wygląda. ;:333
Twoje powojniki też się rozrosną i będą coraz więcej kwiatów pokazywały. ;:108 Cierpliwości. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”