Ogród po 30 - stce Część III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród po 30 - stce Część III

Post »

Łał, jakie Ty rarytasiki masz. Cudowne.
Przepiękne mają kwiatki. Aż sobie w wujka google poszukam czegoś o nich. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Anka!
Czas jakiś taki, że całe forum praktycznie zaniemówiło ;:oj, snują się, co prawda, forumowicze po wątkach, ale żeby co napisać - to już nie. Ciekawe czy i kiedy się to zmieni ;:218.
Powojniki, w dodatku żółte, to coś, bez czego mogę żyć, choć oryginalne i ciekawe.
Natomiast kwitnący bluszcz to już całkiem co innego. Moje bluszczowe drzewo zakwitło na potęgę ;:oj i zwabia tysiące os, pszczół, szerszeni, much i motyli. Huczy pod nim jak w dyskotece :shock:.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Clematis - super! Ciekawy! ;:333 Ja nie miałam nadmiernej uciechy z moich bo nawet jackmanii kwitnący co roku bardzo obficie ty razem się nie popisał nie mówiąc o multi-blue czy JP czy Julii C. w kilku egzemplarzach także żenująca.. Obficie zawiązane pąki miały zniekształcone kwiaty...Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie się to nie powtórzy!
Co do czynnej frekwencji na forum to rzeczywiście odnotować można spadek formy ;:222 i to znaczny... Wielu często ciekawych osób już tutaj nie ma ;:131 ...ogólnie jest smętnie i są to oznaki jakby równi pochyłej...... Ostatnio moda na zapytania z cyklu a co to jest... Powtarza się nagminnie jak i wyrażenia, powiedzonka, kopiowane wprost z przeczytanych wątków.. Własna inicjatywa znacznie ograniczona...Nie wesoło...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

takasobie - Miłka, pomyślałam, że skoro ten powojnik jest tangucki, to wywalę go na siatkę ogrodzeniową, to szybko zarośnie, a przy okazji i Jackmaniego. Zwolni się kawałek gruntu ;:306 .

Szkoda mi tych połamanych dalii, bo ja okropnie nie lubię myć wazonów po kwiatach, dlatego mam ich tak dużo w ogrodzie - wyjrzę za okno i mam - do wyboru, do koloru ;:173 .
Cóż pogodzić się trzeba, tym bardziej , że dostałam zawiadomienie od RĆ, że szykują mi róże.
Wszakże tylko 4 szt, ale one właśnie idą w miejsce dalii, także i tak do wykopania :( .

Dorota71 - witam Cię w moim ogrodzie; czy to rarytasy - bo ja wiem ;:224 , nowinki na pewno.

JagiS - Jago, ten okres jesienny na FO, to wg mnie zupełny upadek formy forumowiczów.
Cóż, każdy ma prawo czuć się zmęczony ;:108 .
Mój bluszcz w wielu miejscach rośnie w cieniu - ten wspiął się na drzewo w zasięgu słońca. Myślę, że stąd taka ilość kwiatów. Pięknie to wygląda i dodatkowe bzyczenie owadów daje pewność, że ogród żyje ;:170 .
Nie przyszło mi nawet do głowy, że Tobie taki cudak mógłby się podobać ;:168 .
Ja, wszystko, czego nie znam, muszę sprawdzić organoleptycznie - mówimy tu o roślinach oczywiście ;:306 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pięknie, zapomniałam o Tobie Maryno, bo oderwano mnie od komputera, a SKS nie daje za wygraną :oops: .
Mnie, co niektóre koleżanki z FO tłumaczą, że za dużo wymagam od piszących. Nie wydaje mi się, bo lepiej nie napisać nic, niż tylko dać sobie punkt. Ale to moja opinia ;:108 .
Część osób odeszło i przeszło do innego forum, część odzywa się na kilku, pewnie, wolno nam, ale jak chcemy być wszędzie, to właściwie nie jesteśmy nigdzie, lub mamy inny cel ;:218 .
Z powojnikami to faktycznie bywa różnie. Ja boksuję się z nimi od lat i pozostały mi wierne i niezawodne, tylko viticella.
Cóż, 'psy szczekają, karawana idzie dalej' - bawmy się dalej na FO :tan .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moj 'malutki' cyprysik nutkajski - był, ale 25 lat temu
Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, nadal sucho i nie kopię....ale przyjdzie na to czas :D
Dobrze, że pokazałaś mi nutkaja bo mam do nich słabość i szukam ostatnio takiego jednego chudego ale coś się przekonać nie mogę, jak widzę rozmiary krzewów i drzew po kilku latach. Z tą sztuką sadzenia, jaką ja posiadam może być kruchutko.
Mam jednego, i chyba na tym poprzestanę ;:131 Ale piękne są, sama przyznaj. Ja w ogóle lubię ten pendulowaty pokrój w iglakach. Mam słabość do tych zmęczonych ( gdzieś słyszałam takie określenie) roślinek.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, są nutkajskie cyprysiki pendula, dużo niższe, a też 'zmęczone' - fajna nazwa :D . Jak człowiek na nie patrzy, to by usiadł i odpoczywał, bo one to sugerują swoim wyglądem, nie sądzisz? ;:173 .
Sucho, jak pieprz;wykopałam głęboki dołek i ... dalej sucho ;:oj . Dostałam od koleżanki różę, która jej przeszkadzała i chciałam posadzić - koszmar. Dobrze, że mam trochę przywiezionej gliny, to naleję kilkakrotnie wody i dam dobrej ziemi; może też wreszcie zacznie padać. Miało padać już w nocy i ...nic ;:222 .
Dla mnie to pancerne rośliny te hosty. Zastanawiam się, jak sobie tu radzą ;:224 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Bienenweide Apricot
Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Milena78
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 wrz 2016, o 11:21
Kontakt:

Post »

Piękny ten malutki cyprysik.
Uwielbiam patrzeć na swoje "małe dzieci", wtedy rozumiem jak ten czas szybko leci, hehe.

Pozdrowienia!
Regulamin Forum
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, ta apricot, to prawie apricot, zdecydowanie zmienia kolor jesienią.
A czy u Was teraz naprawdę nie pada?
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, teraz wreszcie pada, ale przez cały dzień tylko straszyło ;:224 .
Co do róży, to sama wiesz, jak one się zmieniają, ale kwiatek ma ładny i dość długo się trzyma ;:108 .
Gorzej, bo mam dwie białe i nie wiem, która jest która - pewnie dopiero latem spróbujemy coś ustalić ;:223 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie lało dość mocno w nocy a w ciągu dnia mżawka i 15 st... Nie przyjemnie i ciemnawo cały dzień z ciężkimi chmurami.A jeszcze by się chciało ciepełka ale i deszcz potrzebny ! Jeszcze w ogródkach mamy jako tako ale to się chyba niebawem zmieni...
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryna, nie kracz, ciągle liczę, że jeszcze trochę koloru przez jakiś czas pozostanie ;:108 .
Tutaj za bardzo deszcz się nie wysilił, owszem zmoczył co nieco, ale na ile, zobaczę, jak się rozwidni.
;:168
Milena78 - witaj w moim świecie ;:180 . Nawet do rymu Ci wyszło: małe dzieci - czas szybko leci- nieźle ;:303 . Ja zawsze powtarzam, że to dzieci się nam starzeją :tan .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładnie nam podlało! Można sadzić cebule! :tan
Te czerwone cynie masz śliczne. A ja tez czerwone znalazłam, takie tzw skabiozowe. Fajny kształt mają, ale kolor czerwony jakoś purpurą przydymiony.
A jeżówka jaki ma fajny kolor! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu ;:196 Zaległości na forum mam ogromne i chyba długo ich nie nadrobię, ale do Ciebie zajrzałam w pierwszej kolejności zwabiona zapachem róż i nie tylko :) U siebie też nic nie napisałam od dłuższego czasu. Zbiegły się ciężkie ogrodowe prace oraz zajęcia zupełnie innej natury. Na forum nie starcza już ani sił, ani czasu ;:223

Ciekawa jestem czy dotarły do Ciebie róże od Ćwika i co też takiego u nich zamówiłaś?
Mnie coś trudno się w tym roku zdecydować :roll: Raz, że miejsce na wagę złota, a dwa, że zrobiłam się chyba bardziej wymagająca. Swoją uwagę skupiłam głównie na Austinkach i tak naprawdę, to tylko one mnie 'kręcą'. Szczególnie nowe odmiany, które wydają się bardzo interesujące.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takasobie - Miłko, podlało to może u Ciebie, u mnie to za mało, dalej z sadzarki do tulipanów sypie się ziemia. Musiałoby tak padać z miesiąc, bo chociaż kopałam dość głęboko (wykopałam kilka starych borówek), wszędzie ziemia się sypie. Pewnie, że teraz łatwiej bo trochę wymieszam i posadzę, ale czekam aż przestanie siąpić, bo to ani deszcz ani mżawka.
Dalie się połamały, a część podmarzła - trzeba się brać za wykopywanie ;:174 . Muszę je lepiej oznakować, bo w tym roku zrobił mi się w skrzynce miszmasz.
Cynie przekwitnięte zdążyłam przed deszczem odłożyć, może jakieś nasionka będą ;:224 .

dorotka350 - Dorota, u Ćwika kupiłam standardy, ale chciałam, żeby długo kwitły, bo to od ulicy (prawie): Solero, Pomponella, Rosengrafin Marie Henriette, Angela. Solero pójdzie do pomarańczowych.
Róże dotarły bardzo ładne, na razie zadołowałam, bo muszę wykopać dalie. Posadzę w tym tygodniu. Powinno być dobrze ;:108 . Do nich dołączy jeszcze kilka z Floribundy, ale te mam obiecane po 15-tym.
Mnie także podobają się Austinki, ale nie da się mieć wszystkiego, więc będę oglądać u Ciebie i Wandzi.
Sporo bylin oddałam znajomym, ale żeby było widać, że jest luźniej , to nie powiem ;:224 . Tak, że odzyskać właściwe miejsce jest dość trudno. Poza tym, mój ogród dalej będzie z przewagą bylin - są bezproblemowe, znoszą suszę i nie pozwalają na rośnięcie chwastom - same plusy :tan . Drzew też nijak się nie pozbędę ;:185 .
Z grubsza licząc, w tym roku będzie 25 róż więcej - wg mnie wystarczy ;:223 ;:223 ;:223 . Musiałam mocno się napracować, żeby stworzyć im względnie jasne miejsca ;:213 .

Jesień ;:145
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ANNO,jesienne kolorki,troche nostalgiczne,nawet funkie nabierają uroku :!:
Czytam i oczom nie wierzę :shock: 25 nowych róż :?: No,nie ...
To ile ich będzie,zusamen :?: Dużo :!:
Pozdrawiam jesiennie :wit
Sławek

Ps.Mnie też czeka wykopywanie dalii...Brrr :evil:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”