Madagaskar i reszta świata - cz. 5
Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5
To rodzaj opisany przez Alberto Vojtěch Frič należał do niego Andenea staffenii ,jednak teraz jest Echinopsisem .
- Andrew Be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2013, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aha! Pierwsze słyszę, człowiek się czegoś nowego cały czas dowiaduje...

Osobiście wolę jak Lobivia jest Lobivią, a nie echinopsemladek pisze:.Mam takie pytanie czy włączasz do echinopsisów takie rodzaje jak: Lobivia ,Andenea itp ? Bo wiem że wielu ludzi traktuje je jako jeden rodzaj .

Pozdrawiam Andrzej.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Fric był kaktusiarzem ale miał też sporo za uszami. Podobno jak znalazł ciekawe stanowisko kaktusów to brał z niego trochę importów a wszystkie pozostałe rośliny dewastował, by nikt inny już nie mógł ich odnaleźć. Właściwie wszystkie opisy Frica dziś nie są uznawane.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Tego nie wiedziałem ,wielkie dzięki za te informację .A z koro Fric tak postępował to niech jego prace spłonąblabla pisze:Fric był kaktusiarzem ale miał też sporo za uszami. Podobno jak znalazł ciekawe stanowisko kaktusów to brał z niego trochę importów a wszystkie pozostałe rośliny dewastował, by nikt inny już nie mógł ich odnaleźć. Właściwie wszystkie opisy Frica dziś nie są uznawane.

- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
Za takie coś to ludzi się powinno piętnować i to na całego. Niszczenie roślin żeby mieć wyłączność. Chore.
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
popieram całym sobąpeter86 pisze:Za takie coś to ludzi się powinno piętnować i to na całego. Niszczenie roślin żeby mieć wyłączność. Chore.
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Bardzo źle postępował i powinno się o tym mówić. Takich ludzi powinno się wykluczyć z kręgu roślinnego
Żaneto Echinopsis cudny, może jeszcze zakwitną pozostałe pąki

Żaneto Echinopsis cudny, może jeszcze zakwitną pozostałe pąki

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Takie postępowanie w tych czasach było standardem. Wiele kultowych stanowisk kaktusów zostało w ten sposób bezpowrotnie utraconych. Oprócz tego wiele stanowisk nie doczekało do dziś, bo wszystkie rośliny zostały wykonane i sprzedane do europejskich kolekcji. Tak działał choćby Lau.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Pewnie większość z takich "wielkich" kaktusiarzy ma coś za przysłowiowymi "uszami" ,miejmy nadzieję że nie dochodzi już do takich barbarzyńskich aktów na takich pięknych roślinach jak kaktusy.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Oczywiście, że dochodzi. Dziś głównymi sprawcami dewastacji stanowisk kaktusów są miejscowi. Zwłaszcza Meksyk przoduje w tego typu zachowaniach. Np. gdy jest ciekawe stanowisko, którym wypadałoby się zaopiekować to lokalesi by nie mieć kłopotu potrafią takie stanowisko zaorać spychaczem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
No w sumie w wielu krajach ludzie zamiast opiekować się jakimś gatunkiem niszczą go żeby właśnie nie mieć kłopotu
Co dla mnie jest nie do pomyślenia ,oby wszystkich tak postępujących dosięgła kara .

- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Nadrabiam zaległości, u ciebie zawsze jest czym oczy nacieszyć!
Kwiaty hoi w kolorach disco świetnie się prezentują, doświetlanie na pewno służy w taką szarugę jak przyszła...
Anacampseros telephiastrum uroczy kwiatuszek, no ale Echinopsis subdenudata - to majstersztyk
widać, że TAKI kwiat nieco zmęczył roślinę.
Kwiaty hoi w kolorach disco świetnie się prezentują, doświetlanie na pewno służy w taką szarugę jak przyszła...
Anacampseros telephiastrum uroczy kwiatuszek, no ale Echinopsis subdenudata - to majstersztyk

- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
Echinopsis subdenudata pokazałaś przepięknie, więc mam nadzieję, że kaktusik zregeneruje się przed zimą i w przyszłości jeszcze nie jeden jej kwiatek nam pokażesz...
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Kochani! Zaskoczyliście mnie niesamowicie taką ilością odwiedzin - bardzo mi miło i każdemu z Was bardzo, bardzo dziękuję.
Tomku - wyjaśniłeś tutaj wspaniały temat, jak zwykle wielu rzeczy kompletnie nowych dla mnie się dowiedziałam, jeśli chodzi o stanowiska kaktusowe. Przeraził mnie Meksyk i to, co się tam wyprawia. Szalenie lubię ten kraj, kaktusy stamtąd były przecież ni8egdyś podstawą mojego zbiorku, ale nie spodziewałam się, że w świecie kaktusowym dzieją się takie rzeczy. Nie rozumiem tylko jednej Twojej wypowiedzi:
I Wam wszystkim raz jeszcze wielkie dzięki!
Echinopsis ani się nie zmienił, ani nie zmniejszył. Wydał kwiat i stoi.
Reszta - te najtwardsze - stoją jeszcze na balkonie. Do domu zabrałam już madagaskarczyki i inne asklepiadaki. Przez sezon niektóre wyrosły na naprawdę śliczne rośliny:
Pachypodium eburneum (Pachypodium rosulatum v. eburneum)

Zwyklak Pachypodium lamerei puszcza piękne czupurne odrosty:

Pachypodium saundersii (choć z Afryki) rozczulił mnie błyszczącymi liśćmi:

Pachypodium succulentum 'cristata' (choć też z Afryki) rozrosła się i w masę, i w liście:

Szaleństwa dostały Stephanotis floribunda - i zielony, i variegata:

Wszystkich nie sposób pokazać, to jak zwykle pod koniec września czas na jesienne zbiorówki na zimowych miejscówkach:
parapet pachypodiów i drzew typu Jatropha mahafalensis, Commiphora guillauminii czy wysiane zimą różne gatunki Delonix:

Okna nie mają już dwóch półek, tylko pojedyncze. Niestety - rosną, miejsca nie przybywa. Tu dostały miejsce różne Cynanchum, orchidee i Bauhinia, Lomatophyllum z któregoś wysiewu i madagaskarski Rhipsalis:

Okno kolejne to euforbie, "stefanki" i Xerosicyos

i ukochane uncariny, z piękną jeszcze masą liściową. Obok maluchy Kalanchoe:

Zbiorowo moje okna madagaskarskie na jesień tak wyglądają:

I kiedy tak je ustawiałam, myślałam o Was i o tym, co tu napisaliście. Żal mi strasznie, bo sama przecież tyle czytam o dewastacji przez mieszkańców Wyspy roślinności, nawet endemicznej, choćby niektórych euforbii, które przeznaczane są na węgiel drzewny. To przecież aż niewiarygodne. I naszła mnie taka refleksja jesienna: a czy my aby nie robimy tego samego...? Gdzie znajdziemy teraz na przykład mikołajka nadmorskiego? Kiedyś go było pełno. Ile razy wycinane są bezcenne drzewa na potrzeby zabudowy mieszkaniowej? U nas niedawno miała taka sytuacja miejsce, jedyne takie drzewo rosnące na naszym terenie miało być ścięte, bo budowa miała ruszyć. Szum medialny spowodował, że drzewo wykopano i przeniesiono, ale niestety nie przyjęło się w nowym miejscu. Drzewa nie ma, ale mieszkania - jedne z najdroższych oczywiście - będą. A strefy ochronne, parki narodowe...? Przecież nasze rośliny są dla innych krajów tak cenne, jak dla nas rośliny od nich. I tylko dobrze, że u nas jednak jakoś choć trochę się nad tym czuwa, ale czy aby do końca...?
Szkoda, że tak niewielu z nas docenia to, co najpiękniejsze, ale najważniejsze, że jesteśmy i o tym mówimy. Jeszcze jest nadzieja dla roślin
Raz jeszcze wielkie, wielkie Wam dzięki!

Tomku - wyjaśniłeś tutaj wspaniały temat, jak zwykle wielu rzeczy kompletnie nowych dla mnie się dowiedziałam, jeśli chodzi o stanowiska kaktusowe. Przeraził mnie Meksyk i to, co się tam wyprawia. Szalenie lubię ten kraj, kaktusy stamtąd były przecież ni8egdyś podstawą mojego zbiorku, ale nie spodziewałam się, że w świecie kaktusowym dzieją się takie rzeczy. Nie rozumiem tylko jednej Twojej wypowiedzi:
Co to znaczy "wykonane"? Bardzo Cię proszę o rozwinięcie, jeśli możesz, bo naprawdę zainteresował mnie temat i czuję niejako niedosyt...blabla pisze:Oprócz tego wiele stanowisk nie doczekało do dziś, bo wszystkie rośliny zostały wykonane i sprzedane do europejskich kolekcji.
I Wam wszystkim raz jeszcze wielkie dzięki!
Echinopsis ani się nie zmienił, ani nie zmniejszył. Wydał kwiat i stoi.
Reszta - te najtwardsze - stoją jeszcze na balkonie. Do domu zabrałam już madagaskarczyki i inne asklepiadaki. Przez sezon niektóre wyrosły na naprawdę śliczne rośliny:
Pachypodium eburneum (Pachypodium rosulatum v. eburneum)

Zwyklak Pachypodium lamerei puszcza piękne czupurne odrosty:

Pachypodium saundersii (choć z Afryki) rozczulił mnie błyszczącymi liśćmi:

Pachypodium succulentum 'cristata' (choć też z Afryki) rozrosła się i w masę, i w liście:

Szaleństwa dostały Stephanotis floribunda - i zielony, i variegata:

Wszystkich nie sposób pokazać, to jak zwykle pod koniec września czas na jesienne zbiorówki na zimowych miejscówkach:
parapet pachypodiów i drzew typu Jatropha mahafalensis, Commiphora guillauminii czy wysiane zimą różne gatunki Delonix:

Okna nie mają już dwóch półek, tylko pojedyncze. Niestety - rosną, miejsca nie przybywa. Tu dostały miejsce różne Cynanchum, orchidee i Bauhinia, Lomatophyllum z któregoś wysiewu i madagaskarski Rhipsalis:

Okno kolejne to euforbie, "stefanki" i Xerosicyos

i ukochane uncariny, z piękną jeszcze masą liściową. Obok maluchy Kalanchoe:

Zbiorowo moje okna madagaskarskie na jesień tak wyglądają:

I kiedy tak je ustawiałam, myślałam o Was i o tym, co tu napisaliście. Żal mi strasznie, bo sama przecież tyle czytam o dewastacji przez mieszkańców Wyspy roślinności, nawet endemicznej, choćby niektórych euforbii, które przeznaczane są na węgiel drzewny. To przecież aż niewiarygodne. I naszła mnie taka refleksja jesienna: a czy my aby nie robimy tego samego...? Gdzie znajdziemy teraz na przykład mikołajka nadmorskiego? Kiedyś go było pełno. Ile razy wycinane są bezcenne drzewa na potrzeby zabudowy mieszkaniowej? U nas niedawno miała taka sytuacja miejsce, jedyne takie drzewo rosnące na naszym terenie miało być ścięte, bo budowa miała ruszyć. Szum medialny spowodował, że drzewo wykopano i przeniesiono, ale niestety nie przyjęło się w nowym miejscu. Drzewa nie ma, ale mieszkania - jedne z najdroższych oczywiście - będą. A strefy ochronne, parki narodowe...? Przecież nasze rośliny są dla innych krajów tak cenne, jak dla nas rośliny od nich. I tylko dobrze, że u nas jednak jakoś choć trochę się nad tym czuwa, ale czy aby do końca...?
Szkoda, że tak niewielu z nas docenia to, co najpiękniejsze, ale najważniejsze, że jesteśmy i o tym mówimy. Jeszcze jest nadzieja dla roślin

Raz jeszcze wielkie, wielkie Wam dzięki!

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Po sezonie Twoje rośliny wyglądają doskonale: kolory liści i naskórka, przyrosty są imponujące!
Co pisać - tylko podziwiać.

I wszystko jasne!

Co pisać - tylko podziwiać.

Tomek się przejęzyczył tzn. pomylił jedną literkę, powinno być wykopane.piasekpustyni napisał(a):
Nie rozumiem tylko jednej Twojej wypowiedzi:blabla napisał(a):
Oprócz tego wiele stanowisk nie doczekało do dziś, bo wszystkie rośliny zostały wykonane i sprzedane do europejskich kolekcji.

I wszystko jasne!