Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ladek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lip 2016, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

To rodzaj opisany przez Alberto Vojtěch Frič należał do niego Andenea staffenii ,jednak teraz jest Echinopsisem .
Awatar użytkownika
Andrew Be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 14:19

Post »

Aha! Pierwsze słyszę, człowiek się czegoś nowego cały czas dowiaduje...
ladek pisze:.Mam takie pytanie czy włączasz do echinopsisów takie rodzaje jak: Lobivia ,Andenea itp ? Bo wiem że wielu ludzi traktuje je jako jeden rodzaj .
Osobiście wolę jak Lobivia jest Lobivią, a nie echinopsem :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Fric był kaktusiarzem ale miał też sporo za uszami. Podobno jak znalazł ciekawe stanowisko kaktusów to brał z niego trochę importów a wszystkie pozostałe rośliny dewastował, by nikt inny już nie mógł ich odnaleźć. Właściwie wszystkie opisy Frica dziś nie są uznawane.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
ladek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

blabla pisze:Fric był kaktusiarzem ale miał też sporo za uszami. Podobno jak znalazł ciekawe stanowisko kaktusów to brał z niego trochę importów a wszystkie pozostałe rośliny dewastował, by nikt inny już nie mógł ich odnaleźć. Właściwie wszystkie opisy Frica dziś nie są uznawane.
Tego nie wiedziałem ,wielkie dzięki za te informację .A z koro Fric tak postępował to niech jego prace spłoną :evil:
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Za takie coś to ludzi się powinno piętnować i to na całego. Niszczenie roślin żeby mieć wyłączność. Chore.
Awatar użytkownika
ladek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

peter86 pisze:Za takie coś to ludzi się powinno piętnować i to na całego. Niszczenie roślin żeby mieć wyłączność. Chore.
popieram całym sobą
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Bardzo źle postępował i powinno się o tym mówić. Takich ludzi powinno się wykluczyć z kręgu roślinnego :shock:

Żaneto Echinopsis cudny, może jeszcze zakwitną pozostałe pąki ;:138
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Takie postępowanie w tych czasach było standardem. Wiele kultowych stanowisk kaktusów zostało w ten sposób bezpowrotnie utraconych. Oprócz tego wiele stanowisk nie doczekało do dziś, bo wszystkie rośliny zostały wykonane i sprzedane do europejskich kolekcji. Tak działał choćby Lau.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
ladek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Pewnie większość z takich "wielkich" kaktusiarzy ma coś za przysłowiowymi "uszami" ,miejmy nadzieję że nie dochodzi już do takich barbarzyńskich aktów na takich pięknych roślinach jak kaktusy.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Oczywiście, że dochodzi. Dziś głównymi sprawcami dewastacji stanowisk kaktusów są miejscowi. Zwłaszcza Meksyk przoduje w tego typu zachowaniach. Np. gdy jest ciekawe stanowisko, którym wypadałoby się zaopiekować to lokalesi by nie mieć kłopotu potrafią takie stanowisko zaorać spychaczem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
ladek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No w sumie w wielu krajach ludzie zamiast opiekować się jakimś gatunkiem niszczą go żeby właśnie nie mieć kłopotu ;:14 Co dla mnie jest nie do pomyślenia ,oby wszystkich tak postępujących dosięgła kara .
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Nadrabiam zaległości, u ciebie zawsze jest czym oczy nacieszyć!
Kwiaty hoi w kolorach disco świetnie się prezentują, doświetlanie na pewno służy w taką szarugę jak przyszła...
Anacampseros telephiastrum uroczy kwiatuszek, no ale Echinopsis subdenudata - to majstersztyk ;:oj widać, że TAKI kwiat nieco zmęczył roślinę.
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Echinopsis subdenudata pokazałaś przepięknie, więc mam nadzieję, że kaktusik zregeneruje się przed zimą i w przyszłości jeszcze nie jeden jej kwiatek nam pokażesz...
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Kochani! Zaskoczyliście mnie niesamowicie taką ilością odwiedzin - bardzo mi miło i każdemu z Was bardzo, bardzo dziękuję.
Tomku - wyjaśniłeś tutaj wspaniały temat, jak zwykle wielu rzeczy kompletnie nowych dla mnie się dowiedziałam, jeśli chodzi o stanowiska kaktusowe. Przeraził mnie Meksyk i to, co się tam wyprawia. Szalenie lubię ten kraj, kaktusy stamtąd były przecież ni8egdyś podstawą mojego zbiorku, ale nie spodziewałam się, że w świecie kaktusowym dzieją się takie rzeczy. Nie rozumiem tylko jednej Twojej wypowiedzi:
blabla pisze:Oprócz tego wiele stanowisk nie doczekało do dziś, bo wszystkie rośliny zostały wykonane i sprzedane do europejskich kolekcji.
Co to znaczy "wykonane"? Bardzo Cię proszę o rozwinięcie, jeśli możesz, bo naprawdę zainteresował mnie temat i czuję niejako niedosyt...

I Wam wszystkim raz jeszcze wielkie dzięki!
Echinopsis ani się nie zmienił, ani nie zmniejszył. Wydał kwiat i stoi.

Reszta - te najtwardsze - stoją jeszcze na balkonie. Do domu zabrałam już madagaskarczyki i inne asklepiadaki. Przez sezon niektóre wyrosły na naprawdę śliczne rośliny:

Pachypodium eburneum (Pachypodium rosulatum v. eburneum)

Obrazek

Zwyklak Pachypodium lamerei puszcza piękne czupurne odrosty:

Obrazek

Pachypodium saundersii (choć z Afryki) rozczulił mnie błyszczącymi liśćmi:

Obrazek

Pachypodium succulentum 'cristata' (choć też z Afryki) rozrosła się i w masę, i w liście:

Obrazek

Szaleństwa dostały Stephanotis floribunda - i zielony, i variegata:

Obrazek Obrazek

Obrazek

Wszystkich nie sposób pokazać, to jak zwykle pod koniec września czas na jesienne zbiorówki na zimowych miejscówkach:

parapet pachypodiów i drzew typu Jatropha mahafalensis, Commiphora guillauminii czy wysiane zimą różne gatunki Delonix:

Obrazek

Okna nie mają już dwóch półek, tylko pojedyncze. Niestety - rosną, miejsca nie przybywa. Tu dostały miejsce różne Cynanchum, orchidee i Bauhinia, Lomatophyllum z któregoś wysiewu i madagaskarski Rhipsalis:

Obrazek

Okno kolejne to euforbie, "stefanki" i Xerosicyos

Obrazek

i ukochane uncariny, z piękną jeszcze masą liściową. Obok maluchy Kalanchoe:

Obrazek

Zbiorowo moje okna madagaskarskie na jesień tak wyglądają:

Obrazek

I kiedy tak je ustawiałam, myślałam o Was i o tym, co tu napisaliście. Żal mi strasznie, bo sama przecież tyle czytam o dewastacji przez mieszkańców Wyspy roślinności, nawet endemicznej, choćby niektórych euforbii, które przeznaczane są na węgiel drzewny. To przecież aż niewiarygodne. I naszła mnie taka refleksja jesienna: a czy my aby nie robimy tego samego...? Gdzie znajdziemy teraz na przykład mikołajka nadmorskiego? Kiedyś go było pełno. Ile razy wycinane są bezcenne drzewa na potrzeby zabudowy mieszkaniowej? U nas niedawno miała taka sytuacja miejsce, jedyne takie drzewo rosnące na naszym terenie miało być ścięte, bo budowa miała ruszyć. Szum medialny spowodował, że drzewo wykopano i przeniesiono, ale niestety nie przyjęło się w nowym miejscu. Drzewa nie ma, ale mieszkania - jedne z najdroższych oczywiście - będą. A strefy ochronne, parki narodowe...? Przecież nasze rośliny są dla innych krajów tak cenne, jak dla nas rośliny od nich. I tylko dobrze, że u nas jednak jakoś choć trochę się nad tym czuwa, ale czy aby do końca...?
Szkoda, że tak niewielu z nas docenia to, co najpiękniejsze, ale najważniejsze, że jesteśmy i o tym mówimy. Jeszcze jest nadzieja dla roślin ;:215

Raz jeszcze wielkie, wielkie Wam dzięki! :wit ;:196
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Po sezonie Twoje rośliny wyglądają doskonale: kolory liści i naskórka, przyrosty są imponujące! ;:138

Co pisać - tylko podziwiać. ;:173
piasekpustyni napisał(a):
Nie rozumiem tylko jednej Twojej wypowiedzi:
blabla napisał(a):
Oprócz tego wiele stanowisk nie doczekało do dziś, bo wszystkie rośliny zostały wykonane i sprzedane do europejskich kolekcji.
Tomek się przejęzyczył tzn. pomylił jedną literkę, powinno być wykopane. :wink:
I wszystko jasne! :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”