Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Post »

Marysiu :wit

Zrobiłam sobie małą przerwę w robieniu przetworów i ciekawością zaglądam do Ciebie :D

Wszyscy teraz jesteśmy zajęci przerabianiem naszych zbiorów. Roboty działkowe też się kłaniają, ale udaję, że ich nie widzę. Cieszę ostatnimi dniami urlopu.

Nasze dziewczyny biorą się za świstakowanie, ciężkie wyzwanie przed nimi. Będziemy je wspierać, przyajmniej mentalnie. ;:108

Serdecznie Cię pozdrawiam. ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jest tak ciepło że uciekłam do domu, wyjdę po obiedzie ;:65

Małgosiu :wit zaraz po powrocie z ostatniego spotkania w rozmowie z Kasią wymyśliłyśmy zakończenie sezonu, które zaproponowałam u siebie, jako że rozpoczęcie było to skończyć trzeba Obrazek Stąd był potrzebny dzień wolny u Ciebie, ale może coś wymyślimy? dni niestety coraz krótsze to po pracy się nie da ;:185
Wiem co Ci miałam dać i zapomniałam ;:131 werbenę patagońską, ale mam jej pełno to i u Ciebie będzie.
Róże po kolei zaczynają i powiem Ci, że mnie cieszą :D Za pozdrowienia duża buźka Obrazek i odwzajemniam ;:4

p.s. a to owa śnieżka http://www.rozarium.org/roze/r-a-iceber ... ewittchen/ taki link, bo musiałabym trochę szukać jej u siebie :oops:

Witaj Ewelinko :wit może nie tyle rozleniwiona co zmęczona, bo jednak po wakacjach to pierwsze dni galopu z czasem wejdziesz w tryby ;:215 U Ciebie sucho a u mnie znowu trzy dni temu solidnie podlało, ale zaraz potem robi się gorąco i za parę dni znowu wszystko będzie wołało wody ;:224 W ogrodzie jeszcze ładnie kolorowo, bo do dalii dołączyły powtarzające :D Wszystkiego dobregoObrazek

Beatko postanowiłam mniej przerabiać w tym roku, bo piwniczka pełna ;:224 mnóstwo słoiczków i buteleczek zostało. Jedynie zasypuje cukrem maliny, bo taki sok wypijemy albo każdy chętnie przyjmie. Przeszłam jedynie na większe butelki, bo malin sporo ;:333 Udało mi się je wyrwać z pyska saren ;:306 okrywając firankami w odpowiednim momencie. Drugie pole nie ma owoców, bo wierzchołki zgryzione ;:202
Kończy się urlop, kończy się lato, a koleżanki już szykują torebeczki z nasionami....oj będzie się działo. Czy Ania też się już zdecydowała? Obrazek
Pozdrawiam Cię cieplutko i miłych ostatnich dni urlopu Obrazek

Zrobiłam parę zdjęć, bo róże powtarzają kwitnienie i ślicznie się prezentują

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewuniu w patrz jak ładnie kwitnie róża od Ciebie

Obrazek

pelargoniowe różyczki na tarasie

ObrazekObrazek

Obrazek

i inne

aster płożący
Obrazek

Obrazek

Obrazek
aster żółty
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec coś dla zaostrzenia postu ;:306
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu- nie nadążam za Twoim wątkiem, pędzi jak szalony. Żeby tak robota szła w ogrodach :;230 Zdjęcia o wschodzie słonka- rewelka :) A u mnie wszystko stoi, ale nie dołuję się... hortensje tak pięknie kwitną, to i zasłaniają to co nieciekawe...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Maska pisze: p.s. a to owa śnieżka http://www.rozarium.org/roze/r-a-iceber ... ewittchen/ taki link, bo musiałabym trochę szukać jej u siebie :oops:
:wit
Tej królewny szukacie?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7188&hilit
;:224
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Marysiu o tego żółtego asterka bym się do ciebie uśmiechnęła :wink: bo jeszcze takowego nie widziałam, a bardzo lubię żółtki.U nas się chmurzyło lecz za parę chwil znów wyszło słonko w międzyczasie spadły 3 wielkie krople ;:224
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Dobry wieczór Marysiu! :wit

Zajrzałam, żeby zobaczyć "co słychać w wiejskim ogrodzie".
Jak zwykle gwarno, kolorowo, ciekawie.
Twój ogród jest pełen niespodzianek, bo zawsze w gąszczu coś się kryje. U mnie tego nie ma. Wszystkie rośliny są na widoku, rozłożone jak na scenie teatralnej.

Zaciekawił mnie wątek winno-alkoholowy. Jak wiesz, pędzę różne nalewki, ale w tym roku będzie przebój: nalewka z tarniny. Z prawdziwej tarniny!
Znalazłam ją przypadkiem, w dość odludnej części Kaszub, podczas wyprawy rowerowej.

Z tej właśnie wyprawy mam dla Ciebie mały prezent.
Wiem, że lubisz prawdziwie wiejskie widoki, a więc - dla Ciebie i Twoich gości obrazek pt. "Stado Mieszane".

Obrazek

Konie i krowy w zgodzie, razem na polu. Zwierzęta potrafią ....
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Marysiu. ;:196
Roślinki od Ciebie już dostały swoje miejscówki. Dużo ich! Dzięki. ;:180 ;:180

Widzę, że Twoje róże też szaleją ilością kwiecia. ;:63 Nie chorują?
Moje wszystkie chore. Gubią liście, a kwiatów mają wyjątkowo dużo.
Cassandra u Ciebie też popisuje się cudnym kwitnieniem. Wiekowa ona?
Bardzo piękne pelargonie, jarzmianki, aster żółty, mieczyki... ;:333 Śliczne papryczki stojące na baczność. ;:215
Jesteś pewna, że obrazek pt. "Aster płożący" przedstawia astra? Coś mi tu nie pasuje, ale ja się nie znam... Chyba....

Buziaki ;:196 i buziole ;:cm na dobrą noc. ;:19
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
jagusia111

Post »

Maryś podziwiam dalej Twoje różyczki. Swoich niestety przesadzić nie mogę bo u mnie praktycznie wszędzie takie same warunki :D .
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

No, Marysiu. To prawdziwa księżniczka !!! Wyjątkowo piękna i delikatna.
Zakończenie sezonu to doskonały pomysł a ja postaram się jakiś dzień "wyrwać". Z resztą berbeć dopytuje o odwiedzenie Twojego ogrodu ;:108

Kasia, to prawdziwy Forumowicz- śledczy ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w piękną sobotę!
Dzień się budzi słoneczny i na pewno ciepły ;:3

Mariolko no albo praca wre w ogrodzie albo na FO jedno i drugie nie idzie w parze ;:306 Widziałam Twoje piękne hortensje i śmieci ze słoneczniki wokół ławeczki pod wierzbą...dołożyłam swoje Obrazek

Kasiu ona to! Obrazek

Jadziu śmiej się, ale nie wiem czy mięśnie twarzy wytrzymają taki długi uśmiech, bo asterek to świeżutki zakup u naszej Joli i ma jedna gałązeczkę więc rozrastanie potrwa, a rozrastanie takie rarytasków zawsze trwa długo Obrazek U mnie słonko momentami było takie mleczne ale zero opadu.

Witaj Lisico!
Dawno nie zaglądałaś do wiejskiego, a ja ściągałam Cię myślami co chwilę :D Co nachylałam się nad grządką na której wylądowały czarne chabry, bo nie pokazały kwiatu w tym roku, ale jak je dostałam to też zakwitły chyba na drugi rok. Ciągle myślałam ale mnie Lisica nie lubi przez to, bo nie zagląda :oops: Daj im szansę na pewno zakwitną. Nalewki robię od lat, nalewkami poiłam w maju moją akademicką brać ku wielkiej ich radości. Głównie pigwówka i wiśniówka królowały ;:304 Teraz to głównie aroniówka dla zdrowotności jak się czuję niewyraźna jakaś ;:306 Natomiast mój M robi właśnie tarninówkę, ale i świdośliwówkę czy dereniówkę. Sporo tego u nas stoi, czasem mamy wieczór degustacji ale najczęściej rozdajemy.
Na pierwszy rzut oka obrazek skojarzył mi się z malarstwem Bruegela nie wiem dlaczego, bo takich nie ma ale chyba to rozstawienie postaci. Wiesz jak to jest jak się coś przyczepi Obrazek Śliczny sielski widoczek u mnie niespotykany od lat, ale te naście lat temu tak pasły się na PGRowskim polu cielęta ;:306 Oj ze zwierzętami bywa różnie weźmy taki drób Obrazek do koryta jedni drugich nie dopuszczają ino pirze fruwa Obrazek

Lucynko niech się rozrastają skoro postawiłaś na wieloletnie :D Róże...różnie są i takie bez liści, szczególnie jedna i muszę ją przesadzić bo pewnie cierpi :cry: Cassandra ma trzy albo cztery lata, przesadzana bo w cieniu było jej źle i rok temu dzielona na połowę, więc odpowiedz sobie sama ;:306 Nie jestem pewna astra płożącego, ale tak podpisany...przeze mnie to może jakaś pomyłka ;:224
Dobrego dnia i zdrowia dla mamy Obrazek

Agusiu to może jak się mocniej ukorzenią to poprawią swoją kondycję ;:333

Małgosiu to bardzo mnie cieszy Twój wpis! pod każdym, względem jedynie martwię się czy zdążymy zasypać niebezpieczny dół (no nie my) bo Adasia on pociągał ;:oj Królewna łatwo się ukorzenia, a Ty lubisz takie delikatności ;:333
To jak już szef przystanie na jakiś termin, będziemy umawiać resztę towarzystwa ;:162
Taka zdolność na pewno pomoże Kasi w świstakowaniu Obrazek

Miłej soboty!
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Śledczy, czy nie śledczy, ale porządek ma być Obrazek
:;230
To ja Marysiu Ci "ukradnę" przy okazji patyczek tej królewny. ;:204
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Marysiu...ja budzę się wcześniej od dnia, nareszcie widno ale brak chęci wyjścia na zewnątrz. :wink: Szaro, buro...a plany na dziś miałam ale przy słonecznej pogodzie. :;230 . Może na południe wyjrzy ;:3 a do tego czasu na FO. ;:306 . Piękne różyczki te pelargoniowe także ;:63 ..takich moje oczy na żywo nie widziały. ;:oj . Idę jednak na zewnątrz sprawdzić choć temperaturę..może jednak da się coś porobić. ;:173 . Pozdrawiam serdecznie. ;:128
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Marysiu!

Ten czarny, diaboliczny chaber zakwitł, i to dwoma kwiatkami! Nawet Ci o tym pisałam, ale stwierdziłaś, że kwitnie zapewne biały, bo na czarny za wcześnie ;:306
Chciałam go dla Ciebie uwiecznić na zdjęciu, ale jego "komarze nóżki" są tak cienkie, że każde ujęcie było nieudane.
Roślina - oryginał. Jak Darczyńca!

Bardzo spodobało mi się Twoje skojarzenie z Brueglem. To ciekawe, bo ja ostatnio zobaczyłam chłopa na łące w kapeluszu z kosą i też pomyślałam sobie "no, czysty Bruegel"!
A co do zwierząt... Rozwrzeszczany, kłótliwy drób kontra dostojne, kulturalne konie i krowy. Stanowczo wolę te swoje postaci ;:197

Pozdrawiam z pięknych Kaszub!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Róże masz cudowne. Pelargonie zresztą też. ;:215 ;:63
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiu patyczków ma sporo więc wystarczy dla wszystkich

oto stan sprzed ok. godziny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zeniu na pewno da się poszaleć w ogrodzie, chociaż dzień w kratkę to słońce to chmury a nawet deszcz był w prognozie. Ja musiałam przelecieć przez Kraków, ale szybko załatwiłam sprawę i do domu bo lubię moją wieś :wink:
Pewnie gdyby nie kury spałabym dłużej, bo ja raczej typu sowa lubię siedzieć długo w nocy Obrazek Pozdrawiam ;:196 ;:167

Lisico to coś mi umknęło :oops: mój ładnie się rozrósł ale bez kwiatków, a wiesz to bardzo się cieszę ;:333
Gdzieś podskórnie lubię malarstwo obydwu Bruegeli :D Jakoś mi się kojarzy z teatrzykiem dziecięcym, ze scenkami :D sianokosy też są ;:215
Dostojne konie ok! ale krowy nie ma w nich dostojności są takie....krowie , a drób zadziorny, charakterny, walczący :D Mam takiego młodego kogutka... co ja mu nie robię, a on stale ucieka ;:306
Serdeczności od Dolinek Poskrakowskich ;:168

Maryś pelargonie wyjątkowo u mnie dobrze się przechowują i nawet nie przeszkadza im przesuszenie w zimie ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”