Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Frosty Morn - pierwszy raz sie spotykam z tą nazwą rozchodnika :) pokaż nam go :D ze zdjęć z internetu wydaje się byc piękny, czy tak jest w rzeczywistości?
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

cyma2704 pisze:
Obrazek
Soniu czy to klon? masz nawadnianie na tej rabacie? Ciekawa jestem jak wygląda teraz bez funkii.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dzisiaj kupiłam na giełdzie hurtowej dwadzieścia kilo śliwek i pół dnia siedziałam w kuchni. Wracając, całkiem przypadkiem :;230 zajrzałam do szkółki, tylko jednej, pozostałe minęłam, nawet nie spoglądając w ich stronę. ;:170 Pojawiła się świeża dostawa hortensji. ;:173 Wyjątkowo dorodna była Bobo. Kupiłam dwie i jeszcze jako dodatek dwa prosa Hanse Harms. Fragment po hostach znowu przeszedł metamorfozę. :roll: Na rogu posadziłam trzy czerwone żurawki, a od strony chodnika fioletowe. Rosły w cieniu, więc słabo wybarwione. Mam nadzieję, że na słońcu nabiorą ponownie żywej barwy. Hosta Mediowariegata zmieni miejsce, ale dopiero wiosną. Oczywiście kory jeszcze nie dosypałam.

Obrazek

Obrazek

Ewelinko podlało tylko wierzchnią warstwę gleby. Jak kopałam dziś dołki do sadzenia, to głębiej sucho. Koniecznie przydało by się kilka dni drobnego deszczu, żeby wreszcie porządnie nawodniło ogród. Jak mam napęd, to żadna susza mi nie przeszkodzi. :roll: Trawy powoli rozwijają kłosy, lubię je teraz, bo pięknie świecą w zachodzącym słońcu. Autorytatywnie stwierdzam, że sposobu na nornice nie ma, przynajmniej na moje osobiste. ;:108 Zwykłe jeżówki już w drugim roku po posianiu bardzo ładnie u mnie kwitły. Teraz już czwarty rok, więc czeka mnie dzielenie, bo chyba już słabsze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewuniu pieprz zdziałał tyle, że nornice zmieniły lokalizację, przeniosły się w inne miejsca. Później, jak już się zneutralizował, wróciły na poprzednie rabatki. Bawimy się tak nadal, ja sypię pieprz i wkładam kostki, a one robią tunele kilkadziesiąt cm dalej. ;:223

Obrazek

Obrazek

Aniu moje hortensje też poprzypalane. ;:174 Tylko ta przy wejściu do domu ma trochę cienia w południe, to trochę ładniejsza. Werbena gości u mnie na każdej rabacie. Wysiewa się w strasznych ilościach. Jak zostawisz swoją na zimę, będziesz mieć z pewnością siewki. ;:108 Róże na szczęście mają mnóstwo pąków, ale ostatnie upały skracają trwałość kwiatów. Żadna róża nie ma deka cienia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Anitko na poprzedniej stronie pokazałam kawałek kwiatu Frosty Morn. Cała roślina jest tak brzydka, że nawet nie przyszło mi do głowy, żeby ją pokazać. Kupiona wiosną sadzonka nie była imponująca. Może jak się zagęści będzie ładniejszy. Przesadzę go w inne miejsce, bo chyba aktualne mu nie odpowiada. Jutro go pokażę. Mam rozchodnika variegata, od trzech lat ma trzy pędy i już przestałam wierzyć, że kiedyś stworzy kępkę. Jeśli ten będzie podobny, to wyrzucę do kompostownika. ;:131

Obrazek

Obrazek

Basiu to klon Globosum, szczepiony na wysokości 2 m. Między domem, a garażem jest tylko pięć metrów, więc zwykłe drzewo nie ma tam racji bytu. Bardzo chciałam tam jednak drzewo, żeby był jakiś wysoki akcent. Pierwszy klon nie przeżył zimy, a ten świetnie sobie radzi. ;:215 Jest tam jedna nitka nawadniania, ale teraz po przeróbkach muszę dołożyć drugą. Na tak mocno słonecznej rabacie cztery nowe hortensje i żurawki nie przeżyją. Rabata po przeróbce, chyba już mnie zadowala. Jeszcze wiosną muszę podzielić jedną jeżówkę Green Jewel i posadzić między hortensją na pniu, a rzędem jeżówek. Tymi jeżówkami mogłabym obsadzić pół ogrodu, wcale się nie pokładają, mają dużo kwiatów, a to przecież jesienne sadzonki. ;:215 Hostę Mediowariegata też jakoś muszę umiejscowić. ;:218

Obrazek

Obrazek

Szałwia omączona, to oprócz werbeny i żeniszka, roślina, która opanowała wszystkie rabaty. Uwielbiam ja za niesamowity kolor.

Obrazek

Portrety cyniowe niezmiennie wprawiają mnie w dobry nastrój.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Obrazek
Tu jest cudnie ;:138

Piękna jest ta rabata. Jeżówki tak subtelnie wyglądają na tle piórkówek a obrzeże z przywrotnika jak dla mnie bajka ;:167 ;:215
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu przerobiona rabata z hortensjami i żurawkami super.Bardzo dobrze zrobiłaś,że je kupiłaś.Gdybym ja zobaczyła tak ładne,zwarte krzaczki pewnie i bym się nie oparła.A ja z kolei dziś byłam na zakupach w Auchan i weszłam sobie na dział ogrodowy na powietrzu.
Ujrzałam kilka hortensji z etykietami.Wybrałam Silver Dollar i już się cieszę :heja Cena 15 zł to chyba dobra okazja?
Werbena u mnie się wysiała,ale w standardowych ilościach,nikomu nie wadzi,a zdobi i o to chodzi.
Szałwia omączona na 100 % kwitła u mnie w kilku miejscach,pamiętam,że ją podziwiałam,jak ładnie wygląda.
W tym roku nigdzie nie ma,zniknęła?
FL jak ładnie otworzyła kwiaty,nie utworzyła smoczka.Można? Oczywiście jak słonko zaświeci i brak deszczu ;:333

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu a jakie jeszcze dorodne były inne hortensje?
Prosa dokupiłaś . A nie mieli miłki trawy?
A śliwek do roboty nie zazdroszczę. Niech te przetwory się już skończą. ;:108

Rabatki ;:215 ;:138 :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Pięknie u Ciebie, Soniu. ;:63 ;:63
A portreciki cynii ;:333 ;:333 ;:333
Zakupy ;:215
Muszę też zadbać o śliwki na powidełka. Zapomniałam, że one już są. ;:306
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Piękna ta rabata trawkowo - jeżówkowa ;:333 ;:303
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

I ja biję brawo ;:63
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję za miłe słowa. ;:196

Ewuniu dążę do tego, żeby rabaty były trochę ujednolicone. Kocham kolory i różnorodność, ale jednak moja natura pedantki zwycięża. :roll: Ta marzyła mi się stonowana i może w końcu osiągnę taki efekt. Pewnie do czasu, aż jakieś rośliny wypadną, albo wpadnę na nowy pomysł. ;:306

Aniu hortensji było ze sto, różnych odmian. Już nie kupuję dużych, więc nawet nie zaglądałam. ;:170 Cena za Silver Dollar dobra, w mojej szkółce po 16 zł. Ja szałwii omączonej wysiałam trochę na parapet, też nie miałam doświadczenia z samosiejkami. Jednak w tym roku rozsiała się wyjątkowo obficie. First Lady nadal mnie zadziwia. Gratisowa sadzonka z jednym pędem, a kwiatów miała kilkanaście. Teraz też ma kilka pąków, jeszcze nacieszę się kwiatami. :tan Widocznie dobrze się czuje na południowej skarpie.

Alu nawet nie sprawdzałam, odmiany były ustawione rzędami, więc było ich sporo. ;:108 Kupiłam w tej małej szkółce na rogu, gdzie byłyśmy na końcu wyprawy. Traw nie było wiele, wypatrzyłam proso i kilka turzyc. Śliwki dla M, lubi sok, a kandyzowane robię do ciasta. Tylko wiśnie, ogórki i teraz śliwki zrobiłam. Może jeszcze dynię kandyzowaną zrobię i dość, bo nie mam gdzie trzymać.

Lucynko latem cieszymy się tym co na rabatach, a teraz znowu zachciewajki mamy. :wink: Przechodziłam fascynacje różnymi jednorocznymi. Miałam astry chińskie, aksamitki, ale jednak cynie są dla mnie najpiękniejsze i jeszcze mało kłopotliwe. Jak ślimaki ich nie zjedzą, to kwitną wspaniale. ;:108 Powideł też trochę smażę, ale nienawidzę tej czynności.

Moniko hosty przytłaczały tę rabatę, jest za mała, żeby takie potwory tam rosły. ;:222 Teraz będzie bardziej przejrzysta, a jak wszystko się rozrośnie będzie ładniej. Od wiosny kwitną tam tulipany, floksy szydlaste od strony domu, białe zawilce, ale chyba o tej porze lubię ją najbardziej.

Ewuś będę przerabiać kolejne rabaty, żeby się cieszyć pochwałami. ;:113
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu :wit
w takim razie werbeny zostawiam ..może się wysieją.Tak chciałoby się :wink:
Piękne cynie, trawki, jeżówki, horki, ;:215
Czyz nie piekne mamy lato ,Piękne ;:215
U mnie też żadna róża nie ma deka cienia.I hortki w większości też :wink:
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeżówka zielona i trawki cudowne lubię takie uporządkowane rabaty ;:138 A u ciebie nigdzie nie jest "naciapane" "upchane" wszytko pięknie zaplanowane i tak trzymaj ;:63
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Soniu u Ciebie ciągle coś się dzieje....rabatki ciągle przechodzą metamorfozy.... ;:215
zazdroszczę chęci do działań ogrodowych,bo mnie jakoś ostatnio opuściły :(
Powiedz mi ta bordowa trawka(chyba jakaś rozplenica)czy ona zimuje w gruncie?
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

Śliczna rabata z jeżówkami i trawami ;:138
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Czyli wychodzi na to, że ta odmiana rozchodnika nie warta zachodu, dzięki za info :heja rabata z gren jewelami wymiata :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”