Moje kaktusy - peter86

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje kaktusy - peter86

Post »

A ja się nawet spodziewałam nawiązania do tego, co było pierwsze - jajko czy kura ;:306

Grzegorz ma teraz epokę nasionka łupanego to może coś na tym skorzystamy 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wątek zaczął się od siewek i kwiatów a później wrócił do nasionka... Ale na pewno te małe siewki z początku wątku już takie małe nie są... a i to co ostatnio siałeś i pikowałeś na pewno urosło... Co tam u Ciebie?
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Temat wysiewów u mnie jest od kilku lat cały czas :wink: . Jasne że rośliny są już większe i te co pokazałem kilka stron wstecz w moim wątku to efekt wysiewów sprzed kilku lat. Kilka lat temu miałem lepsze miejsce na wysiewy obecnie sieje mało przez brak odpowiednich warunków. Niestety Pedio Sclero Toumeya co się nimi chwaliłem niedawno odmówiły współpracy. Nie miałem odpowiednich podkładek i myślałem że do 2 miesięcy uda mi się je przetrzymać na korzeniu. Jednak się nie udało :wink: Za kilka dni wstawię jakieś nowsze zdjęcia moich roślin. Ciekawiej będzie za rok jak zaczną kwitnąć różne Escobarie Echinocereusy Lobivie Echinopsy itp.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Musi być jakiś knyf na ich utrzymanie , może bez cackania po wykiełkowaniu na balkon albo ogród w przewiew i różnice temp dzień/noc :?: :idea: . Może przetrzymujesz je zbyt standardowo jak większość siewek innych kaktusów , za długo w wilgoci pod przykryciem :idea: Problem w tym że kaktusiarz przyzwyczajony jest do utartych schematów .
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p

Post »

Więcej chodzi o temperaturę niż wilgotność. Jak mają chłodno to mogą mieć mokro ale wilgoć plus ponad 30C to za dużo jak dla nich. Jednak wole poszczepić niż się martwić czy coś z tego się uchowa. :idea:
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p

Post »

Adenium mojej ładniejszej połówki :wink: A właściwie część nadwyżek które będzie trzeba niestety sprzedać ze względu na brak miejsca. Ja Adenium potrafię niestety tylko wysiać. :wink:
ObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysiew to ważna rzecz, tez trzeba umieć :wink:
Adenia jak malowane, ja bym miała spory problem z ustaleniem co zostaje a co wybywa ;:131
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Zgadzam się z przedmówczynią :-) wysiew, a potem utrzymanie roślin w pierwszym rok uprawy to jednak spore osiągnięcie :-) A te adenium prezentują się wybornie ;:138 a co to za gatunki?
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p

Post »

onectica pisze:Wysiew to ważna rzecz, tez trzeba umieć :wink:
Adenia jak malowane, ja bym miała spory problem z ustaleniem co zostaje a co wybywa ;:131
U mnie wysiew to nie problem. Problem to aklimatyzacja do warunków poza mnożarką. :wink: Zresztą miałem łatwiej bo na FO mamy speca od Adenium - Akwelan_2009 :idea: Zanim zacząłem siać przejrzałem wątki Pana Mieczysława od deski do deski.
Co masz na myśli że miałabyś problem z ustaleniem co zostaje a co wybywa??? :idea:
gracesz pisze:Zgadzam się z przedmówczynią :-) wysiew, a potem utrzymanie roślin w pierwszym rok uprawy to jednak spore osiągnięcie :-) A te adenium prezentują się wybornie ;:138 a co to za gatunki?
Dziękuje. To różne hybrydy Adenium obessum. Tylko rozpiskę wcięło i dokładnie nie wiemy co jest co. Było łącznie 25 różnych hybryd o kosmicznych nazwach. Kombinuje nad etykietami na przyszłość żeby nie było takich sytuacji jak teraz co mam. Że są rośliny n.n. bo etykiety się rozwaliły od słońca, marker wyblakł czy kiepski materiał się po prostu rozsypał. Tu materiał był dobry ale numeratorami wybiłem same numerki. Listę z opisem co się kryje pod numerami gdzieś się położyło a skleroza się odzywa :wink:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

peter86 pisze:Co masz na myśli że miałabyś problem z ustaleniem co zostaje a co wybywa??? :idea:
Bo napisałeś, że części się będziecie musieli pozbyć, a wszystkie takie ładne, że ciężko wybrać co sobie zostawić a co puścić między ludzi ;:173
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p

Post »

Jak widać po doniczkach za rok trzeba je będzie przesadzić do doniczek 10x10 cm. Na to miejsca już nie będzie :wink: Czasem lepiej część wypchnąć w świat niż czekać i blokować rozwój roślin w za małych doniczkach. Bo takie coś nie ma sensu. Za rok pewnie się kwiaty zobaczy na tych co zostaną :idea: Bo już mają jakieś 12-15 cm wysokości.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

He he... Ja powiem tak: ja najwyraźniej umiem wysiewać, a utrzymać dalej to już trudność, zwłaszcza w kaktusach. Każdy ma jakąś działkę, w której czuje się najlepiej, ale Adenium wyszło Ci naprawdę bardzo ładnie!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p

Post »

piasek pustyni pisze:He he... Ja powiem tak: ja najwyraźniej umiem wysiewać, a utrzymać dalej to już trudność, zwłaszcza w kaktusach. Każdy ma jakąś działkę, w której czuje się najlepiej, ale Adenium wyszło Ci naprawdę bardzo ładnie!
Nie mi tylko mojej dziewczynie :wink:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

No tak, druga wtopa dzisiaj, eh, nie nadaję się wyjątkowo... Napisane jak byk:
peter86 pisze:Adenium mojej ładniejszej połówki :wink:
Zazwyczaj czytam uważnie, a dzisiaj naprawdę coś mi zaszkodziło :oops:
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p

Post »

piasek pustyni pisze: Zazwyczaj czytam uważnie, a dzisiaj naprawdę coś mi zaszkodziło :oops:
Nie bądź taka surowa dla siebie :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”