Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

Kolejna niezwykle ciekawa i pięknie kwitnąca Euphorbia lophogona ;:138
Odmiana hibiskusa do pozazdroszczenia-rzeczywiście piękny i gęsty lasek ;:333
Pozdrówka :wit
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jaki busz, niedługo nie będzie nic przez to okno widać ;:306 wszystkie te rośliny to jeden gatunek? Zamierzasz z nich zasadzić las? :wink:
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Jaka plantacja ;:oj Niedługo będziesz musiała dodatkowe okna w ścianach powybijać, albo w ogóle szybę zamiast ścian postawić, bo będziesz miała dżunglę amazońską ;:306
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Aurelia92 pisze:Jaki tam młodzik toż to busz ;:306
No taki - busz-dżunior :wink:
Ale potencjał ma, że fiu fiu! ;:224
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Tak szybko Twój wątek leci, że gdybym się konkretnie nie cofną ze stronami to przegapiłbym pięknego echinopsisa ;:173 Bardzo piękne kwiaty. Wspaniały kolor ;:108 Pochwalę tylko jego gdyż bardziej wolę oglądać cierniuchy niż liścienie ;:216
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję, dziękuję, dziękuję ;:196

Henryku - właśnie! To młodziki, przecież on na początku stycznia zaledwie wykiełkował ;:oj tempo zawrotne. Za miłe słowa oczywiście bardzo dziękuję!
Mieciu - no tak niespodziewanie wyrosło. Niech będzie i dżungla :D
Basiu - nie ma już takiej opcji, tamto co to myślisz, że ja myślę iż myślimy podobnie, już nie wyrasta (podobno) takie wielkie :;230 Ten H. cannabinus może osiągnąć około dwóch metrów i może wtedy zacznę się martwić, ale teraz jeszcze podziwiam i nie dowierzam :D :D
Jacku - Niestety masz rację z tym, że do nas nie dociera ta fala upałów. Ja już nie wierzę w żadne prognozy...Miał niby teraz być upał, i co - ciepło, owszem, cała Polska się cieszyła, a my mieliśmy ulewy i tylko chwilę ciepła. Noce są już zimne i w ogóle... polatałam z doniczkami i na balkonie pozostały już tylko twardziele, w tym duża część poszła do szklarenek.
Aurelia - też jestem ciekawa, marzyło mi się nawet, żeby kwitło kilka z nich, to mógłby być fajny widok :D
Arku - serdeczne i wielkie dzięki! I nie da się ukryć, ze po raz pierwszy mam z nim do czynienia, ale bardzo go polubiłam :D
Dorotko - no tak wyszło, co ja poradzę, że wykiełkowało ich aż tyle! I tak sporo tych roślinek przecież straciłam, a reszta rośnie jak trzeba. Patrzę tylko, czy jest on jednoroczny, czy będzie mógł być na stałe - jak tak, to dobrze, za bardzo się miejscem dla niego nie martwię, bo przy tym oknie może rosnąć do woli, byle sufitu nie rozwalił. wtedy będę musiała go chyba podciąć czy jak, na razie pozwalam rosnąć, a potem pomyślę, kogo tym szczęściem obdarzyć jakby co :;230
Moniko - Protestuję! :;230 Nie amazońską, a madagaskarską, to gatunek botaniczny występujący również i na tej Wyspie. No cóż ja poradzę, jak będzie rosło, będę myśleć :D
Lucynko - żeby to inne tak miały ;:204
Piotrze -oj tam, od razu pędzi, bardzo się cieszę z Waszych wizyt, bo gdyby nie Wasza obecność, nie byłoby tej kolejnej części przecież :D I bardzo za nie dziękuję - czy chwalicie liściaste, czy cierniste, ważne że jesteście ;:196

Dziś tak na szybko, bo i tak latałam z doniczkami i trochę mnie już w krzyżu łupie. Zachwyciła mnie dzisiaj endemiczna dla Madagaskaru roślinka Xerosicyos danguyi. To śliczne pnącze, z pobłyskiem srebra na liściach, niestety rośnie bardzo wolno. Miałam ją już dobrych kilka lat, niekoniecznie tę samą ;:oj bo trudna nieco w uprawie mi się wydała. Ta ostatnia też zaczęła od dołu gnić, ale poczytałam, poszukałam, ukorzeniłam na nowo. Kilka dni temu patrzę - coś się na niej dzieje. Dzisiaj to coś pokazało się więcej - to wspaniały, choć maleńki przyrost:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Śliczność, jestem z niej dumna :D Tradycyjnie liczę na to, że i Wam się spodobała :D

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i do miłego! :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Podoba się - ma bardzo ciekawy kształt i układ listków. Przypomina mi tradycyjny kwietnik... :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Oglądnęłam i tu piękne pomieszczenie dla hoi i przy okazji inne ciekawe sukulenty.
No i dowiedziałam się ważnej rzeczy, że nie lubisz zdrobnienia Twojego imienia. Będę pamiętać!
Echinopsis z fioletowymi paseczkami - super, euforbie bezbłędne, a o tym Xerosicyos to już niczego mądrego nie napiszę, oprócz tego, że jest świetny!
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Dobrze, że Xerosicyos zdążył z tym pędzikiem, bo to bardzo fajna roślina. Zazdrościłam Ci tego morza, a okazuje się, że tak różowo nad morzem nie jest. Dla roślin oczywiście. Jeszcze nawet nie myślę o wnoszeniu, a u Ciebie już większość w domu.
Awatar użytkownika
ladek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lip 2016, o 09:54

Post »

śliczne pnącze ;:167 Madagaskar nigdy nie przestanie mnie zadziwiać
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Iwonko, odpowiedziałam szczegółowo w tym roślinnym wątku, razem z dzisiejszym wnoszeniem doniczkowców miałam roślinny dzień ;:306
Basiu - też się cieszę, to naprawdę sukces, że rośnie, a nie tylko tkwi w podłożu :D
Kuba - mnie również!

Kochani, a teraz coś, co pozostaje jak najbardziej w klimacie Madagaskaru, ale powoduje moje zdumienie i niedowierzanie. Kieruję to pytanie do wysiewających, znawców wysiewów, bo nie bardzo chce mi się wierzyć. Ale po kolei:

Kilka razy pokazywałam, jak kwitnie moja Uncarina roeoesliana. Co spadnie nowy kwiat, produkuje się następny. Zdjęcia z dziś:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozostaje po kwiatach takie coś:

Obrazek

Trochę tego się utrzymuje na roślinie, trochę spada. Jak wiecie, próbowałam zapylić, co raczej w przypadku Uncarina jest rzeczą niemal niemożliwą, by uczynić to ręcznie. Ja próbowałam przestudiować, jak robią to te żuczki, wymyśliłam inny sposób, i przy każdym kwiatku coś kombinowałam. Dziś wieczorem siadłam sobie na balkonie, patrzę - opadły kwiatki, a z nimi resztki:

Obrazek

A co mi szkodzi, popatrzę, co tam w środku w tych pozostałościach jest. Zawsze po prostu brałam, z ciekawości jak opadły kwiat sprawdzałam środek, bo co mi szkodzi zobaczyć, jak to to wygląda od zewnątrz, więc to samo i teraz. Biorę pierwszy - pusty, miękki, do wyrzucenia. Ale drugi był nieco twardawy, ale trzeci bardzo, bardzo twardy i mocny! Po delikatnym rozchyleniu wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Czegoś takiego jeszcze na tej roślinie nie widziałam! Czyżby możliwe, że jednak się zapyliło? Co to Waszym zdaniem może być? Pokażę zdjęcia nasion, jak wyglądała Uncarina przed wysiewem:

Obrazek

Wypisz wymaluj jak jedno z tych, ale ... przecież to niemożliwe... ;:202 Jak dałam nura w sieć, to zapylony owoc wygląda inaczej, jest taki jeżowaty, ale w takim razie co to jest? W jednym jedno, w pierwszym nie było kompletnie nic, a ten trzeci ma twarde, wymiarowo konkretne (o rany, głupio zabrzmiało :;230 ), ale serio pytam - ktoś wie coś...? Będę wdzięczna i pozdrawiam cieplutko!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Na odległość trudno coś powiedzieć , musisz sprawdzić czy są nasiona , ale może to być również ściema :?:
Awatar użytkownika
ladek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lip 2016, o 09:54

Post »

Ja zawsze pamiętałem Uncarina roeoesliana ,ze zdjęć znajomych ,takie włochate kulki i to chyba były torebki nasienne , a może to jakiś wybryk :?: spróbuj wysiać to się okaże czy to nasiona , niestety atlasy o roślinach , które posiadam milczą :cry: wybiorę się do biblioteki może tam coś znajdę , internet też za wiele mi nie pomógł w szukaniu .
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

To wyschnięte (zrosło)słupkowie - kwiat tak na oko dolnosłupkowy, 5 zrośniętych słupków - pękata, zbrązowiała zalążnia niezapylonego kwiatu.
A do Xerosicyos to trzeba mieś świętą cierpliwość! U mnie jeden stary okaz ma z 2 m długości , ale ciągle go skubałam i wygląda jak badyl..tyle, ze rośnie; młodszy - 5 letni świetne rósł, aż ostatnio postanowił zrzucić połowę lisków...za to jego "dziecię" właśnie ruszyło po roku - jak ten Twój...
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Raj hojowy sobie zafundowałaś! Podziwiam!!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”