Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

Ewelinko kiedy ty kochana bylaś ostatnio u okulisty? Może czas się wybrać skoro nie widzisz kolorów w swoim ogrodzie ;:306 Bo ja ich widzę jeszcze całe mnóstwo ;:108 Świetną robotę wykonałaś, brawo. Obwódki z żurawek bardzo fajnie wyglądają, a gdy jeszcze kępki się rozrosną będzie super!
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :wit

Nie było mnie trochę ale to z powodu braku czasu. Cały tydzień zleciał mi bardzo szybko ;:222 . Trochę pracowaliśmy ,odpoczywaliśmy a wczoraj wraz z eMem byliśmy na weselu u znajomych. Dziewczynki są u dziadków i wieczorem jadę Je odebrać. Mam więc chwilkę odpoczynku i spokoju ;:224 . W ostatnim tygodniu udało nam się zrobić porządek z ziemią i przedłużyć skarpę. Małżonek wymyślił sobie ( :shock: czyżby się wkręcał ?? ) takie podniesione rabaty i wzięliśmy się do pracy. Wykorzystaliśmy resztki mat trzcinowych i udało się wykonać plan. Ja wiem, że te maty nie są trwałe i może nie wyglądają imponująco ale chcieliśmy wykorzystać to co mamy ;:108 . Mam nadzieję, że kiedyś znajdą się fundusze na jakieś inne i trwalsze murki . Teraz mam dylemat bo nie wiem co tam będę sadziła ;:306 . Myślę, że postawię na jakieś rośliny skalne i iglaki plus kamienie. A oto efekty naszej pracy :

Obrazek

Obrazek

Wybaczcie za jakość zdjęć ale jakoś oświetlenie mi nie sprzyjało. Mam tam sporo miejsca na nowe rośliny ale rabata będzie powstawała sukcesywnie bo od razu wszystkiego nie zrobię. Mam nadzieję ,że uda się jeszcze w tym roku zasiać trawę . Musimy tylko dowieźć troszkę lepszej ziemi .

Zeniu po prostu brakuje mi takich mocnych kolorów . Z bliska widać rośliny ale z daleka to jakoś tak mdło u mnie. Wszystko takie delikatne i nie widać koloru z daleka. Muszę dosadzić intensywniejsze kolory np żółty przed którym tak się broniłam. Żurawki dzielę szybko i bezboleśnie - wykopuję kępę i ostrym nożem tak od góry dzielę na części starając się by każda miała wierzchołek wzrostu i troszkę korzeni. To na prawdę proste ;:108 . Nie bawię się w żadne doniczki tylko prosto do ziemi i tyle. Usuwam też nadmiar liści i podlewam przez kolejne tygodnie żeby miały wilgotno .

Ostróżka .

Obrazek

Agnieszko w domu mam wojskowego to i żurawki stoją na baczność równo w rzędzie ;:306 . Oj tak, trawy ciągle ubywa ;:224 .

Liliowiec Stella de Oro.

Obrazek

Miłko budleję mam od zeszłego roku i ma za sobą tylko jedną zimę. Jest posadzona w zacisznym miejscu a na zimę zrobiłam jej wysoki kopczyk z ziemi i kory. Przetrwała i mam nadzieję, że w kolejnych latach też ładnie przezimuje. Hortensje teraz królują w naszych ogrodach ;:108 .

Polish Spirit.

Obrazek

Soniu jest kolor ale jakoś tak u mnie go słabo widać z daleka :roll: . Mi też podobają się takie jednolite obwódki więc wykorzystałam rozrośnięte kępy . Mam nadzieję, że jakoś poradzę sobie z tą wąską rabatą a w planach kolejne ;:306 . Nie mam pojęcia kiedy ja się z tym wszystkim uwinę ale mam czas ;:173 .

Mieczyk .

Obrazek

Marysiu brzeg rabaty obsadzony jest żurawkami takimi w kolorze zielonym. Nie pamiętam jaka to odmiana ale na prawdę dobrze mi rosną w tym miejscu i postanowiłam zrobić z nich obwódkę . Jak tylko się rozrosną to na pewno będzie to wyglądało lepiej. Oj , nie przesadzaj z tymi pochwałami :oops: . Dziękuję ;:196 .

Ville de Lyon.

Obrazek

Izabelo po raz kolejny dziękuję Ci za komplementy. Właśnie takie rośliny planuję w przyszłym roku wykorzystać i jeszcze do tego dzielżany ;:333 .

Mój ostatni "łup" . Tutaj z Bonicą.

Obrazek

Aniu witam Ciebie w moich skromnych progach . Powojnik Polish Spirit jest u mnie od wiosny zeszłego roku. Muszę przyznać, że bardzo mocno się rozrósł w ciągu sezonu i musi dostać porządniejszą podporę. W zeszłym roku kwitł też całkiem nieźle jak na młodzika. Najwidoczniej spasowało mu stanowisko ;:108 .

NN.

Obrazek

Małgosiu z tym okulistą to faktycznie może i by się przydało ;:306 . A tak na poważnie to mam jeszcze trochę kwitnących roślin tylko z daleka słabo je widać. Muszę wprowadzić do ogrodu intensywniejsze barwy ;:108 .

Astry.

Obrazek

Kolejna NN.

Obrazek

Dzwonki.

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich i lecę nadrobić forumowe zaległości. :wit
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

A może hostowisko ?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko właśnie nie wiem w którą stronę mam pójść :roll: . Tam jest sporo słoneczka i nie wiem czy hosty nie będą się męczyły. W każdym razie propozycja bardzo ciekawa ;:108 .
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

są hosty które doskonale sobie radzą w słońcu,albo rabata z trawami?też ciekawie by wyglądała
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko właśnie tego się bałam ;:306 . Teraz to już mętlik w głowie murowany a tu przecież trzeba się na coś zdecydować ;:306 .
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Z braku zdecydowania proponuję dwie rabaty..trawiastą i hostową :;230 . Zawsze coś tam można jeszcze dosadzić. ;:oj
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O właśnie,Zenia dobrze mówi ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko no i znowu wypadałoby pochwalić, bo odwaliliście kawał roboty z nową rabatą ale jak nie chcesz ;:oj nie ma nic na siłę ;:306 Może w miejsce mat kiedyś upleciesz sobie płotek z gałązek albo z wikliny ;:215 Miejsce nasłonecznione to roślinom będzie dobrze! ładny motylek ;:333 Dobrego tygodnia i pozdrawiam! ;:138
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Ewelinko i ja proponuje rabatę trawiastą z bylinami i a na drugiej hosty z brunnerami np.
Piękne będą rabatki, bo tworzone od początku. ;:215
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ja jestem ogromnie ciekawa co tam wymyślisz , bo miejsce z ogromnym potencjałem. Maty może za jakiś czas zastąpią kamienie, albo jakiś inny materiał ( wiklina?)...tak sobie na głos rozmyślam.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Ewelinko super rabaty zrobiliscie, maty może długo nie wytrzymają, ale tak to już jest z naturalnymi płotkami,za to jaki urok mają ;:63 , potem możesz wikliną zastąpić, na pewno gdzieś w okolicy wierzb nie brakuje, albo z gałązek brzozy, lub leszczyny, uwielbiam takie plotki ;:138 kwiatów masz już całą masę, ale rozumiem że jesteś na etapie "ciągle mało" ;:306 hmmm skąd ja to znam? ;:224
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Ewelinko a drzewo obok powstającej skarpy jak się nazywa? Zapewne osusza z wody teren wokół korony. Ja tam widzę ( wyobraźni) kolumnowego jałowca i to nie jednego. Z tego powodu że teren w tle jest dość równy (monotonny). Poza tym jałowcom nie przeszkadza nazbyt słaba ziemia, byle miały słońce :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, wspaniały pomysł na tę mini skarpę. ;:333 Świetna robota! ;:63 ;:63
Z czasem maty wspomożesz czymś trwalszym i będzie jeszcze piękniej.
Nie będę się mądrzyła w kwestii nasadzeń, bo aby cokolwiek doradzać, trzeba mieć ogląd miejsca. Uważam, że sama najlepiej sobie podpowiesz.
Ogród kolorami tryska! ;:215 Cudnie jest i niech tak będzie jak najdłużej. ;:138 ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ewelinko kolejny świetny pomysł ;:433 Z pewnością wymyślisz cś fajnego do obsadzenia. Czasami pomysł sam wpada do głowy :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”