1 kg małych ogórków gruntowych
4 ząbki czosnku (ok.1/2 główki czosnku)
1 pęczek koperku lub 4 całe gałązki kopru z "baldachimami"
2 litry wody
2 łyżki soli
liść winogron
liść chrzanu
kawałek chrzanu
można dodać 1/2 łyżeczki gorczycy
Ogórki umyć i obciąć końcówki, koper opłukać pod bieżącą wodą.
Wodę zagotować i przelać do słoja, dodać sól, wymieszać ? sól ma się rozpuścić. Odstawić do przestygnięcia ? woda powinna mieć ok. 40'C. Gdy woda przestygnie do słoja wkładać na przemian ogórki, koper i ząbki czosnku. Przycisnąć całość małym talerzykiem ? aby ogórki były całkowicie pod wodą. Można przykryć całość nakrętką od słoja, ale nie zakręcać.
Odstawić na minimum 2 dni.
Ogórki kiszone
Różnice w składnikach między małosolnymi a kiszonymi na zimę są nieznaczne. Zamiast zwykłego koperku należy użyć kwiatów kopru.
Ponadto należy dodać korzeń i liść chrzanu. Końcówek ogórków nie obcina się, a słoiki należy mocno zakręcić, by ogórki nie spleśniały.
Ogórki kiszone można robić w zwykłych słoikach lub tzw. weckach z gumkami. Słoiki należy dobrze wyparzyć i osuszyć, a gumki można dodatkowo wygotować. Co ważne, słoików z ogórkami nie pasteryzuje się.
Dobrze też dać kilka listków dębowych lub czarnej porzeczki - wtedy ogóreczki są twardsze

O czym pamiętać przy kiszeniu ogórków?
- wybierz smaczne ogórki, bez gorzkich końców
- wodę przegotuj
- na 1 litr wody daj 1 łyżkę soli kuchennej
- wyparz słoiki, gumki i zakrętki
- dobrze zakręć ogórki
- aby ogórki były trwałe w zimie, trzeba je kisić przed końcem sezonu ogórkowego, kiedy jeszcze nie posiadają plam i zniekształceń
Przepis na domowe ogórki kiszone - ilość na 8 słoików po 300 ml
- 1 kg małych ogórków z chropowatą skórką
- kawałek chrzanu
- czosnek
- koper
- 1 liść chrzanu
- kilka liści wiśni
- 2 litry gorącej wody
- 2 łyżki soli kuchennej
Sól rozpuścić w gorącej wodzie. Ogórki należy zamoczyć naokoło godzinę w zimnej wodzie. Następnie dokładnie umyć, a słoiki i zakrętki wyparzyć i wysuszyć.
Na dnie słoika ułożyć czosnek (1 ząbek na słoik), kawałek chrzanu (nieduży), liść winogrona lub chrzanu, 1/2 liścia wiśni i 1 gałązkę kopru.
Ogórki układać dość ściśle. (można dodać kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego.)
Całość zalać gorącą solanką tak, aby przykrywała dokładnie ogórki.
Na koniec dobrze zakręcić i odstawić do kiszenia na 2-3 tygodnie - początkowo w ciepłym miejscu, a po 4 dniach przenieść do zimnego miejsca.