Na starym po nowemu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na starym po nowemu

Post »

Piękny ten Park Śląski w Chorzowie.
Dziękuję za piękne zdjatka ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No właśnie, Olu - niestety nie wszystko od nas zależy. Bo gdyby było inaczej, to by było jak należy ;:172 :uszy No nie?
Nic nie jest tam podpisane, to fakt - ale myślę, że to celowo - bo to park, po prostu park....

Aniu - to Ola mnie zaprowadziła do tego parku.
I wiesz - planują zreanimować tam Alpinarium - już się nie mogę doczekać.... ;:65

I na koniec urlopu (mignął jak w sekundę! ;:172 ) coś z dzisiejszego ogrodu:

Co to za fioletowe kwiatuszki? Wysiałam je razem z cynią
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

A co ta lwia paszcza taka zmęczona, że leży a nie stoi :lol:
Jakkolwiek by się nie usadowiła - bardzo ładna i lubię jej zapach !!
Robisz jakieś przetwory z rabarbaru czy tylko dekoracyjny, jak kukurydza :lol:
Bea - co do opisów i podpisów, to nawet w moim, krakowskim OB duża część roślin
nie jest oznakowana, bo część z nich to ponoć prezenty, o których nikt nic nie wie ...
A ja lubię mieć wszystko podpisane i skatalogowane, jak u Ciebie :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lwia paszcza się przymila do chryzantemki, tak sobie postanowiła w poziomie rosnąć nad chryzantemką. A co! A kto ładnemu zabroni? ;:306
Na razie muszę się nacieszyć tym rabarbarem bo wyrósł w tym roku ogromniasty, a w poprzednich latach był marniutki. Więc na razie też jest jako ozdobny :uszy Ten na zdjęciu to już jego w tym sezonie drugie wyrośnięcie, bo był ścięty do zera - super jest.
Co do opisów to jest tak: kupiłam hortensję Vanille Fraise, przyjechałam do domu i zobaczyłam wciśniętą drugą etykietę Sundae Fraise. A po dwóch latach dziewczyny mi to na FO sugerują, że to na pewno Pinky Winky ;:306 Dosłownie jazda bez trzymanki ;:304
aha - a ta lwia paszcza kupowana na ryneczku jako lewkonia ;:172
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

... a ta lwia paszcza kupowana na ryneczku jako lewkonia ...
No samo życie :;230
A ja myślałam, że Ty ją tak letko przygięłaś do fotki :;230
Faktycznie z opisami to jazda bez trzymanki, jakby w życiu innych problemów nam brakowało :evil:
Zapomniałam powiedzieć, że normalnie przez monitor czuję zapach tej pastelowej róży ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze, Ewuś, że mamy tu na FO osoby, które nas na prostą wyprowadzą co do właściwych nazw roślinek ;:172
Lwie paszcze rosną sobie swobodnie - jak chcą, więc część się płoży, część jest wyprostowana a ten jeden gałązek :uszy rośnie sobie kilkanaście centymetrów nad chryzantemką. I zupełnie to wszystko fajnie się zgrywa, więc nie muszę ich na szczęście musztrować.
Róża Ambiance jest śliczna i ma jeszcze 8 pąków - jak na pierwszy roczek to jest super ;:138
Z resztą wszystkie moje róże teraz powtarzają kwitnienie, i niektóre z nich utrzymają się tak aż do przymrozków ;:172 ;:3
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ten fioletowy to ostróżka jednoroczna. Jakby miała żółty środek to by była ostróżeczką ;:173
Super ta smagliczka,pięknie miodem pachnie. Postaram się ją wyhodować za rok ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati - myślisz, że to ostróżka jednoroczna? Zapomniałam dodać, że ta roślinka ma liście jak uczep.
A smagliczkę wysiewasz wprost do gruntu lub skrzynek. Na początku nie bywa czasem taka bujna ale ja ją cały czas zostawiam w spokoju i potem tak się pięknie zbiera, rozrasta i kwitnie aż do zimy. Na razie widziałam ją w trzech kolorach: biały, różowy, fioletowy - wszystkie śliczne. Bardzo polecam ;:167
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

O , właśnie o alpinarium też słyszałam i to od kogo? Od mojego szwagra.... ;:306
Ta roślinka fioletowa to na 100% ostróżka letnia. ;:108 Mam takie same. Liście podobne do uczepu , takie troszkę koperkowe...
Dziś zebrałam już z nich troszkę nasionek. Muszę je posiać na przyszły rok również. Są piękne...Takie delikatne.
Z różami pięknie wyglądają.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to dziękuję Wam bardzo - Olu, Mati za tę ostróżkę jednoroczną. ;:333
Pewnie nasionek nie zbiorę bo mało jej mam, ale rozejrzę się za nasionami w sklepie.

Olu - a ja o Alpinarium wyczytałam na necie, bo fajna stronka jest o parku.
Hah, a dzisiaj zebrałam dwa nasiona szałwii otwartej ;:138 Bardzo ciężko jest je zebrać, ale dobre i to :uszy
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ostróżki same sie wysiewają i nie trzeba im w tym pomagać .Większość u mnie po prostu sadzę w miejsca gdzie je potrzebuję .To najlepiej rosnące u mnie ostróżki w ubiegłym roku miały mistrza wyrosły na wysokość 1m albo i więcej krzew był ogromniasty .Ciekawe jakie rośliny posadzą w Alpinarium czy same unikaty ;:224 Urlop sie skończył i Beatko czas wracać do pracy .Nie ma to jak emerytom :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu - no to ja chcę na emeryturę! ;:172 Liczę jutro na luzy w pracy - trzeba się przecież powoli oswajać z codzienną rzeczywistością ;:306
Tutaj wyczytałam o tym Alpinarium, sama jestem ciekawa jakie rośliny się tam pojawią, ale na unikaty raczej nie liczę :uszy :
http://www.parkslaski.pl/atrakcje-2/alpinarium.html
Ważne, że ten temat jest już mocno maglowany ;:333
Jadzinko - uwierz mi lub nie ale u mnie ostróżki są w mig zjadane przez nornice. Teraz je wysiewam i zobaczę czy się pojawią w przyszłym roku. Pierwszy raz tak do nich podchodzę, bo kupowane sadzonki znikają natychmiast....
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie te wielkie ostróżki wcale nie chcą rosnąć, lecz te ogrodowe jednoroczne jak najbardziej nawet się wysiewają na ścieżkach i nie tylko .Teraz już nawet nie marzę o tych wielkich cudnych ostróżkach wolę te ogrodowe.No tak emeryturka to fajna rzecz :) lecz i sił nie ma tyle to jest kłopot lecz damy radę ;:333
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

A ja pierwszy rok posiałam te jednoroczne. Coś mi się nie chce wierzyć że się wysieją bo oprócz kosmosu to nic mi się nie wysiewa...Dlatego zbieram nasionka a jak będzie mało to jeszcze dokupię... ;:108
Nawet nie wiedziałam że taki ogród był kiedyś w parku. Super, będzie nowy zakątek do zwiedzania... :tan
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja myślałam, Jadziu, że właśnie o tych wielkich ogrodowych ostróżkach piszesz a nie o jednorocznych. :oops:
No to muszę się za nimi mocniej rozejrzeć, tzn za tymi jednorocznymi ;:108
Czasem i przed emeryturą sił brak ;:306

Olu - no to razem niecierpliwie czekamy na Alpinarium ;:215
Ale zanim ono powstanie to wcześniej zawitasz w Goczałkowicach ;:172 - koniecznie musisz tam podjechać, jest pięknie. Trzeba zwiedzić stary i nowy ogród, koniecznie.
Mnie tam się co nieco samo wysiewa - no ba - po dwóch latach nawet driakiew powróciła :tan , lubię ją. Nagietki, czarnuszka, ślazówka, smagliczka - zawsze można na nie liczyć ;:215 Ale i tak z tego zbieram nasiona, jakby co.... - tak awaryjnie ;:172
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”