Moje oczko w głowie cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje oczko w głowie cz. 8

Post »

Iwonko ;:168 a czy Twój Niepokalanek już kwitł ??? ciekawe jak będzie wyglądał :D
Mówisz że to albicja ?? fajnie by było ;:138 wyhodowałam z nasionek i już zimę jedną przeżyła , tylko że teraz muszę ją przesadzić bo tam gdzie rośnie będzie jej źle i nie wiem czy teraz czy wiosną lepiej :D
Ołownik mój też po zimie źle wyglądał ale odbił ładnie i nawet zakwitł .
Dorotko dzięki ;:196
Ale się cieszę :heja :heja
Lucynko bardzo dziękuję za miłe słowa i życzenia ;:196
Chryzantemy dopiero zaczynają kwitnąć ;:108
A sił by się przydało ;:168
Kochani mam prośbę dostałam trochę aronii , mirabelek i śliwek chciałam zrobić nalewki - czy ma ktoś wypróbowane dobre przepisy ??? proszę podeślijcie ;:180

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek czy ktoś zna to ziółko ??
Obrazektakie ma liście - a może to chwast ??
Jadziu ;:196 chryzantemy dopiero zaczynają , zobaczymy jakie przeżyły zimę ??
Cleome mnie też się podoba :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresko siałaś dużo a teraz jest na co patrzeć. Tyle kolorów mieni się przed oczami i miło widzieć roślinki przy których ja poległam a u Ciebie rosną ;:138
Ratibida - meksykańskie kapelusze ciekawej budowy kwiatek - za akcji nasiona były ale zero wschodów, może za sucho miały.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Tereniu,świetnie wygląda Twój ogród z tyloma kwitnieniami,a słonecznik to jak z pocztówki,szkoda ,że sie przewrócił,ale każdy może się przewrócić ,chryzantemy masz piękne i tak szybko zakwitają ,u mnie jeszcze ani jedna nie ma zamiaru,gorąco pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Tereniu ;:196
Zdjęcie słonecznika pierwsza klasa ;:333
Tyle kolorków u Ciebie ;:215 jest co podziwiać . Chryzantemy już pieknie Ci kwitna moje jeszcze mają głęboko uśpione paki .
Mnie z jedenastu zostały chyba trzy będę wiedziała jak zakwitną chyba jest u mnie na nie za zimno .
Kolorowych snów ;:31 ;:167 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Tereniu!
Tym razem Ci nie pomogę, bo nie wiem co to za ziółko i jak nikt nie rozpozna to trzeba sięgnąć do spisu nasion jak masz. Ja mam jedna nie rozpoznana roślinę i muszę się zmobilizować do przeszukania spisu.
Ja robię nalewkę z aronii, a część uzyskanego soku daję do butelek. Piję bo mi dobrze robi na ciśnienie, reguluje i obniża.
2-3 kg aronii, 300 liści wiśni, 1,5-2 kg cukru i 2 litry wody gotuję na małym ogniu ok godziny. Zostawiam na 2 dobry, odcedzam zalewam spirytusem. Piszą że 1,5 l, ale ja robię z pół litra a soku daje tyle żeby było ok. 1,5 l nalewki (nie lubię mocnej). Resztę do buteleczek po kubusiu i pasteryzuję, a potem wypijam z wodą czy np piwem. Robię też w sokowniku jabłka antonówki z aronią, sok do buteleczek a pulpę do słoików. W zimie jak znalazł do szarlotki.
To owocnego przetwarzania i dobrej soboty ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam a sobotni wieczór :wit :wit
Krysiu miło że mnie odwiedziłaś ;:196 i dziękuję za miłe słowa .
Ty poległaś przy jakichś roślinkach nie wierzę ;:185 Ty masz złote rączki do kwiatków .
Ja miałam w ubiegłym roku jeszcze inną ratibidę i mam wrażenie że tamta była ładniejsza ale chyba mi nie wzeszła albo została wywalona jak rozwaliła się szklarenka .
Mnie też nie wszystkie nasionka z akcji wzeszły np. różowa szałwia i przetacznik różowy inne jeszcze :(
Witaj Martusiu ;:196 Mnie też szkoda tego słonecznika ale cóż nie dało go się podwiązać .
Te chryzantemy zawsze w sierpniu kwitły i teraz też mnie nie zawiodły :D
Dziękuję za pozdrowienia i ;:196 i tez posyłam ;:196 i ściskam mocno .
Alu witaj ;:196
Słoneczniki zostały tylko pojedyncze a ten z tyloma kwiatkami się wyłamał pod ciężarem wody .
Moje chryzantemy tez nie wszystkie przeżyły zimę - zobaczymy jak wszystkie zakitowaną jakich brak , na pewno nie ma białej i Czerwonej z ubiegłego roku i jeszcze kilku nowych nabytków .
Ja też Ci życzę kolorowych snów i miłej niedzieli ;:167 ;:168
Marysiu witam :!: :!:
Bardzo dziękuję za przepis ;:196 już zagotowane . Antonówki nie mam , moja młoda uschła po prostu ale u sąsiada jest to parę jabłuszek dostanę .
A co to za spis nasion ??? masz może jakieś namiary na niego ?? przydał by się taki ;:108
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę ;:168

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
jeszcze chwileczkę i będzie można podjadać owoce jagody goi

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i życzę miłej niedzieli ;:4
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Tereniu czy na trzecim zdjęciu jest rozchodnik?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Tereniu to ja sobie robię spis moich nasion, przynajmniej do pewnego momentu ;:306
Znowu mam nie rozpoznaną roślinkę...trzeba odszukać mój spis!
Moja goji kwitła, ale nie widzę owocków ;:oj
Miłej niedzieli i słoneczka ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tereniu, fantastycznie zestawiłaś kolorystycznie heliotropy z koleusami i... krucafiks... nie wiem, co tam jest po prawej stronie. ;:131
Najważniejsze, że śliczny obrazek razem tworzą. ;:138 ;:138 ;:138
Miłego świętowania. ;:196
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Tereniu wpadam i do ciebie podziwiać twoje piękne roślinki i mega cudny ogród.Masz piękny zakątek na tej ziemi a cleome po prostu cudne,ja jakoś nie mam ręki do tych kwiatów ,sieję i nic z tego .Jakoś nie chcą u mnie być ;:223 i zostało mi podziwiać choć by u ciebie bo pięknie ci rosną i kwitną ,super ;:333
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Tereniu nie kwitł mi jeszcze, ja nawet myślałam, że padł mi patyczek, ale przeżył, prawie od ziemi odbił i teraz jak szalony piął się do góry, a ziółko nie mam pojęcia co to, ale już gdzieś widziałam, powąchaj, może czymś znajomym pachnie ;:108
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Teresko z siewem to u mnie zawsze było licho.
Najlepiej wychodzi mi rozmnażanie z sadzonek zielnych lub zdrewniałych . Jeśli z nasion to wolę w domu w małe pojemniczki i mieć je na oku bo wtedy są efekty. Na działce to raz wyschnie za mocno a innym razem zalana itd...
Pisałaś chyba u Iwonki o niepokalanku więc z ciekawości wpadłam zobaczyć bo u mnie w tym roku znacznie opóźnione kwitnienie bo odbijał po zimie od zera. Pierwszy raz coś takiego miało miejsce a jest u mnie sporo lat.
Krzesełko , które pokazałaś na jednym ze zdjęć ciekawie zrobione ... wyszperane czy ktoś je zrobił ?
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was niedzielnie ;:4
Dorotko tak to rozchodnik ;:108
Marysiu to ja też taki spis mam na początku a potem wszystko się miesza i nic nie wiadomo :D
Goi jak kwitnie to i owocki będzie mieć ;:108
Bardzo dziękuję ;:196
Lucynko tam są koleusy , heliotropy i Irezyna
Irezyna Herbsta pochodzi z Brazylii, gdzie dorasta do 1,5m wysokości. W naszych warunkach może osiągnąć 50 cm.
Irezynę sadzimy ze względu na pięknie zabarwione liście ? najczęściej są one amarantowo purpurowe lub w kolorze czerwonego wina, rzadziej pomarańczowe. Ich kształt jest najczęściej jajowaty lub okrągły. Kwiaty są białe lub kremowe.
Irezyna to bylina wieloletnia, zimująca w pomieszczeniu, lub też roślina pokojowa. Nie lubi suchego podłoża ani zalewania. Wymaga stanowiska słonecznego i piaszczystej lub gliniastej, lekko wilgotnej gleby.
Dziękuję bardzo i cieszę się że Ci się podoba ;:196
Witaj Beatko :wit
Cieszę się że wpadłaś bo chyba ścieżki nasze chwasty zarosły ;:306 ;:306
Moje kleome samo się wysiało , wysiewałam tylko białe bo nie miałam ostatnio , nic z nim nie robię , może go go wypieliłaś bo on późno wychodzi .
Zaraz idę zobaczyć co tam u Ciebie :)
Iwonko mój niepokalanek tez od ziemi odbijał ale teraz szybciutko rośnie :D
Nie pomyślałam żeby powąchać to ziółko , jutro sprawdzę ;:108
Krysiu a ja myślałam że Tobie wszystko wychodzi dobrze :D
Mój niepokalanek to chyba za młody żeby zakwitł ale cieszę się że żyje , zawsze kiedyś zakwitnie :) też po zimie odbijał od korzeni , to co było nad ziemia to wiosną chyba zmarzło i z czerniało .
Po ilu latach Twój zakwitł ???
Krzesełko wyszperane w starym domu i nie wiedziałam co z mim zrobić to zrobiłam kwietnik :D
Zdjęć nowych nie ma bo coś nie mogę ich zgrać nie wiem co się dzieje - przepraszam :oops:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Tereniu kochana jesteś, dając tak wyczerpujące informacje. Dziękuję. ;:196
Szalenie mi się ta irezyna podoba, ale skoro wymaga zimowania w ciepełku, to ona już nie dla mnie, niestety. ;:185 ;:185
Ale nic to, będę ją podziwiała u Ciebie. ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Tereniu ;:196 czy ta trawka to Pennisteum Rubrum też kiedyś je miałam lecz się nie wysiało ,ale to ładna trawka.Sporo kwiatów teraz się pokazuje po deszczach lecz i choroby też się pokazują.Dobrze ,ze jeszcze mączniak się nie pokazał na floksach i marcinkach
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”