Tolinka i róże cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tolinka i róże cz.II

Post »

Majeczko tak będą zmiany ,sporo róż zmieni swoje miejsca kilka pożegnam bez żalu ,a zapraszam do siebie Austinki,wiem że niektóre z nich nie przypadły ci do gustu, ale muszę sama spróbować,bo czytam w waszych wątkach że ta sama róża potrafi w innym ogrodzie rosnąć zupełnie inaczej i sama też się już o tym przekonałam ;:108 a Austinki chyba dobrze się u mnie czują tylko potrzebowały dobrego bodźca :lol: Jeszcze nie mam konkretnych planów na razie oglądam róże i dumam ,co uda mi się kupić jeszcze w donicach to kupię resztę po ostatnich doświadczeniach jesiennych chyba zamówię wiosną.

Miłka no powiem ci że w tym roku to daje czadu ;:215 i na prawdę to śliczna odmiana ,ale ty masz też cudowności w swoim ogrodzie ;:167 Róże dopiero rozkręcają drugie kwitnienie ,tylko niektóre mają kwiaty prawie bez przerwy ,ale takie z jednym kwiatkiem też mam i bez kwiatka też ;:209

dla ciebie dzisiejsza Cafe au Lait ;:167

Obrazek

Obrazek

mój pierwszy kwiat Lavender Flower Circus

Obrazek

i krzaczek ,maleńki ale taki zgrabniutki

Obrazek

Astrid Lindgren wypuściła dłuuugaśne pędy i rano zaglądając do sypialni mówi mi ....dzień dobry :D

Obrazek

moja własna królowa ...Queen of Sweeden

Obrazek

cudna Schone Maid

Obrazek
x-ja-a

Post »

Jakieś tendencje do mutacji dostrzegam w Twoim przybytku Obrazek Świetnie wygląda taka pocieniowana Gruss, kwiat Lavender FC też nietypowy, te "normalne" są bardziej stulone, pełne.
Astrid Lindgren śliczna! Też bym chciała, żeby mi taka mówiła dzień dobry. A mówi po polsku czy po szwedzku? Obrazek Wygląda pięknie!
Schone Maid ma piękne kwiaty ;:167 A jak ogólnie z jej karierą u Ciebie? Zadowolona jesteś z niej?
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hi,hi,hi po polsku ;:306
Schone Maid kwiaty ma na prawdę piękne ;:167 to jej pierwszy rok u mnie ale póki co jest taka jak chciałam niska ,kompaktowa nie wypuszcza długich pędzisków tylko tworzy kwiaty na jednym poziomie , jeżeli taka będzie jak do tej pory to będę ją kochać całym sercem ;:173

Obrazek

Obrazek

a ta ślicznotka zauroczyła mnie na maxa!

Lavender Ice

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Cudowne różowości ;:173 U mnie First Lady raczyła zakwitnąć i to jeszcze kilkoma kwiatami ;:306

Dalie cudne! Szlachetny kształt i niesamowity kolor!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
x-ja-a

Post »

A właśnie, odnośnie First Lady. Dzisiaj miałam okazję zobaczyć ją w wydaniu ogromnego krzewu, takiego 1,5m x 1m z mnóstwem kwiatów. Własnym oczom nie mogłam uwierzyć Obrazek. Dopytałam i jej pani stosuje Azofoskę i nawóz do róż długo działający. Czyli żadne czary-mary. Aż do momentu, kiedy się nie zgadało, że wszystkie róże w tym ogrodzie są kopczykowane obornikiem końskim z przewagą słomy. Ha!
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Tolinka pisze:Majeczko tak będą zmiany ,sporo róż zmieni swoje miejsca kilka pożegnam bez żalu ,a zapraszam do siebie Austinki,wiem że niektóre z nich nie przypadły ci do gustu, ale muszę sama spróbować,bo czytam w waszych wątkach że ta sama róża potrafi w innym ogrodzie rosnąć zupełnie inaczej i sama też się już o tym przekonałam ;:108 a Austinki chyba dobrze się u mnie czują tylko potrzebowały dobrego bodźca :lol: Jeszcze nie mam konkretnych planów na razie oglądam róże i dumam ,co uda mi się kupić jeszcze w donicach to kupię resztę po ostatnich doświadczeniach jesiennych chyba zamówię wiosną.
:wit Tolinko Ja bardzo sobie cenię róże Austina, ale muszę przede wszystkim dobierać te, które zniosą moje warunki.
Poza tym nie mogę sobie pozwolić na duże krzaczki, mam tylko dwie Spirit of Freedom i St Swithun, więcej dużych nie zmieszczę.
Jak rośnie krzaczek, to bardziej zależy od sadzonki i podkładki, ogród ma tu mniejsze znaczenie. Wystarczy zachować podstawowe zasady uprawy róż w ogrodzie.

Jagna napisała o kopczykowaniu róż nawozem końskim ;:oj muszę u niej zgłębić ten temacik .
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłka brawo ty! Moja niestety....nie pomogły prośby ,groźby ,końskie "złotko" ,kwitnie...dwoma kwiatkami i ma wzrostu ze 50cm brrr ja ona mnie wkurza ,gdyby nie tej jej kwiaty cudnej urody ,to już dawno poszłaby do ludzi.

Jagna zazdroszczę ci takiego widoku , sama chciałabym takie cuda zobaczyć ;:173 może wreszcie uwierzyłabym że ta róża na prawdę potrafi urosnąć.No widzisz ! Końskie złotko to jest to! Ja po kilku podlaniach w nie wierzę i w przyszłym roku na pewno będę stosować ;:333

Majeczko wiem ,wiem jak dobierasz róże ,a Spirit of Freedom przyjechał do mnie podpatrzony właśnie u Ciebie ;:198
Końskim obornikiem nie kopczykowałam bo mam go dopiero pierwszy raz,ale kto wie jak go dobrze przekompostuję to może go wykorzystam,póki co będę kompostować kompostem własnej produkcji ;:108
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na dziś wczorajsze foteczki :D

Sebastian Kneipp

Obrazek

Obrazek

I L.O postanowił powtórzyć i uwodzi wdziękiem i zapachem ;:170

Obrazek

Obrazek

tą pannę czuć z drugiego końca ogrodu ,ładnie zapączkowana a kwiaty ogromne ;:oj delikatne na wierzchołkach łapie ją mączniak ale to w niczym jej nie przeszkadza

Mme Issac Pereire

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hortensje Limelight dopiero z Tosią widać jaka jest ooogromna ;:oj

Obrazek

a jaka piękna ;:167

Obrazek

i Lady of Shalot z Minervą mam nadzieję że się zgrają z kwitnieniem

Obrazek

i jeszcze Lady

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a na deser dzisiaj ....Pavlova mniam ;:173

Obrazek

Miłej niedzieli dla wszystkich :wit
x-ja-a

Post »

Mme Isaac P. jakie krzaczycho! Obrazek
Shalott z Minervą, jakie piękne połączenie. Super by było, żeby się zgrały, bo ślicznie te kolorki zagrają.
Jak mogłaś, jak mogłaś z tą bezą? Teraz wyglądam tak: Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudne wszystkie:) Austinki to najlepszy wybór ;:333
A ta beza to Ci się udała ;:oj Ja ostatnio robiłam mini bezy Pavlova i nic mi nie wyszły,do wyrzucenia :oops:
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:7 Tolinko, u Ciebie wszystko jest apetyczne, nie tylko deser... ;:108 .
Widziałam 1-szy kwiat L.F.C., mam nadzieję, że się nie martwisz jego wyglądem, u mnie w zeszłym roku 2-gie kwitnienie właśnie tak wyglądało. Teraz jest lepiej niż OK, tylko kwiaty są mniejsze, ale za to jakie ;:224.
;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x-al-ia

Post »

Tolinko, słodko u Ciebie i na półmisku, i w ogrodzie... tyle róż tak pięknie kwitnie. :) Najmilsza chyba Astrid Lindgren, bo lubi zaglądać i to do sypialni, ale to pewnie tak specjalnie, by rano powiedzieć: "dzień dobry". :wink:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Lavender ice ma cudny kwiat w tym kolorze takiej róży nie mam i raczej mieć nie będę chyba ,że ,,,,,,,przewaliłabym ogródek do góry nogami :;230 Moja LO też ładnie powtarza nawet na wysokościach
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ciekawa jestem jak Ci kwitła Schone Maid? Moja nie dość, że baardzo skromnie, to na dodatek cała w plamach :( Na dzień dzisiejszy w dwóch kwitnieniach miała z pięć kwiatów. Jak na mój gust to trochę mało.
Podobnie Soul. Trzy kwiaty, w tym jeden jeszcze w pąku. Ta chociaż zdrowa...Dobre i to.

Sebastian Kneipp - śliczny! I ten cudny kolorek Obrazek
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagna Mme I.P mam dwie i obie takie duże ta druga chyba nawet większa bo na pergoli a tą tnę mocniej ;:108
No mam nadzieję na zgrane kwitnienia ,bo specjalnie je tak posadziłam,spodobał mi się duet klematis Jackmani i Lady Of S. i postanowiłam stworzyć taką właśnie całą rabatę.
Jagna a jaka ta beza była pyszna ;:173 muszę to szybko powtórzyć :lol:

Aniu mam parę Austinek na niektóre musiałam poczekać ,ale już wiem że warto je mieć ;:333
Mnie pierwsza Pavlova nie wyszła musiałam zrobić drugą ;:108

Alexia dziękuje ;:131 nie martwię się tym pierwszym kwiatem L.F.C rozumiem że panna po podróży może mieć lekkie wstrząśnienie mózgu,ale jak następne będą takie to się kurcza trochę będę martwić ;:218

Alegoria myślałam że będzie bardziej słodko ,a okazało się że ten deser z półmiska wcale taki słodki nie jest :wink: w ogrodzie rzeczywiście królują cukierkowe barwy i zapachy, więc jest słodko ;:170 jest chłodno ale nie zimno ,noce wilgotne,w dzień słonko, róże to lubią i aż miło patrzeć jak tworzą pąki i kwitną ;:108 Astrid jakoś nie ma we mnie fanki,może to przez kwiaty ,nie do końca mi się podobają ,ale jest zdrowiutka i kwitnie jak oszalała,kolor też ładny,nie marznie,czego chcieć więcej ?ma u mnie dożywocie ;:333

Jadziu to przewal ten ogródek do góry nogami i posadź Lavender Ice ,jak ci zakwitnie wybaczysz jej że musiałaś się tak napracować ;:108 Ja planuję szpalerek z tej właśnie róży :wink:

Dorotka Schone Maid mam dwie i o dziwo rosną na tej samej rabacie a jedna jest lichutka ,słabo kwitła i niewiele urosła,a ta druga rośnie ładnie i ładnie kwitnie,no może kwiatów nie miała wiele ale duże, to młodziak więc może trzeba ej dać chwilę ,moje nie mają plamek ,są zdrowiutkie.Soul nie mam więc nic ci nie powiem o niej.
Sebastian jest śliczny ,pokrojem i budową bardzo zbliżony do Abrahama D. rosną u mnie razem i czasem nie wiem który jest który bo już im się gałązki przeplatają ,troszkę był słabowity ,ale teraz ładnie się wybrał i kwitnie,mam nadzieję że w przyszłym roku wymieszają się kwiatami z Abrahamem ładnie razem wyglądają ;:167
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”