Olu - Bufo-bufo tak, mikołajek olbrzymi przetrwał u mnie dwie zimy. W tym roku dopiero po raz pierwszy zakwitł, a więc wiosną już go nie będzie, no chyba że da samosiew.
Małgosiu - clem3 dziękuję. Rutewki polecam, bo są naprawdę piękne, a r.Delava'a wyjątkowo delikatna. W tym roku dokupiłam rutewkę żółtą, wprawdzie nie zakwitła, ale pięknie się rozrosła. W przyszłym sezonie powinna zaszaleć.
Zawilec różowy pięknie kwitnie, ale białego coś nie widać. Rozchodnik karpacki kwitnie po raz drugi, w tym roku uwzięły się na niego ślimaki i ponadgryzały liście. W tle rośnie santolina cyprysikowata, która w tym roku bardzo obficie kwitła.
Bierze Cię na bluszcze, mnie też. W tym roku kolekcja znacznie się powiększyła, również dzięki Tobie. Mój/Twój bluszczyk jest uroczy.
Florianie - Florian Silesia dziękuję w imieniu owadów tych małych i trochę większych. Rzeczywiście potrzeba czasu, aby owady wypatrzeć, a potem jeszcze uwiecznić.
Kalimeris 'Shogun' zobaczyłam po raz pierwszy u Ciebie i bardzo mi się spodobał, a więc ucieszyłam się z tej pomyłki. Ciekawa jestem, czy zakwitnie.
Marysiu - mar33 dziękuję, no widzisz jaka ze mnie podglądaczka.
Marysiu - Maska ależ nie ma za co. Cieszę się, że pszczółki i inne owady Ci się podobają. Ślimakom też czasem robię zdjęcia, bo to nieodłączna część ogrodu, występująca przeważnie w nadmiarze.
Marysiu - delosperma dziękuję za pochwałę. Owady wymagają cierpliwości, szczególnie motyle.
Jurku - semper cieszę się, że zajrzałeś i dziękuję za miłe słowa. Ścieżkę do mojego ogrodu wcale nie trudno odnaleźć. Zapewniam Cię, że wielu osobom już to się udało. Zapraszam więc serdecznie.
A teraz zapraszam na spacer wirtualny. Proponuję obejrzeć wyższe rośliny, bo niższe, po ostatnim podtopieniu ogrodu jeszcze stoją w wodzie lub w mule.
Górujący nad innymi roślinami - rożnik przerośnięty.
Kwitnie nadal powojnik nn.
Powtarza kwitnienie róża okrywowa nn.
Przegorzan o białych kwiatach wabi pszczoły.
Rudbekia trójklapowa rozpoczęła kwitnienie.
Dzielżany przypominają o nadchodzącej jesieni.
Po raz trzeci w tym sezonie kwitnie driakiew lśniąca.
Następna driakiew zasiliła kolekcję.
Miechunka rozdęta już nabiera koloru.
Po raz pierwszy zakwitł u mnie cyklamen purpurowy.
Szczawik depressa nareszcie pokazał pierwsze kwiaty.
Przepięknie kwitnący krwiściąg lekarski.
Jesienne jabłuszka
i aronia czarna.
Daszeńka podczas kolacji.