Ogród po 30 - stce Część III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród po 30 - stce Część III

Post »

Witaj, Anka!
Piękny ten Twój oliwnik, taki kształtny ;:oj.
I pomyśleć, że i mój był taki, zanim mi strzeliło do głowy pozbywać się go. Bóg ustrzegł i rozum wrócił, ale kształt drzewka jeszcze nie do końca.
Odważnie mieszasz kolory w ogrodzie i przez to ogród jest wesoły.
Ty też jesteś zapewne osóbką wesołą...
I podoba mi się ten pniak fajnie obrośnięty roślinami.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Witaj Jagoda, dawno Cię 'nie widziałam' :wit . Cieszę się, że jesteś ;:168 .
Czy jestem wesoła z natury? - raczej nie, bardziej pasuje słowo "energetyczna". Nie robię też sztucznych problemów - dość częste u mnie słowa, to: nie ma sprawy. Bowiem prawie wszystko można uładzić, tylko trzeba chcieć. Mam pogodne usposobienie, ale czasem jestem za szybka i za szczera - tu jest problem, bo nikt nie lubi prawdy; zastanawiam się, czy ja ją lubię ;:306 . Poza tym, branie życia tylko na serio, nikomu na dobre nie wychodzi.
A kolory - cóż, kolory dają mi chęć do życia, ich brak - smutek.
Wiem, że nie przepadasz za takim misz-maszem w ogrodzie, ale ja mam spore kawałki ogrodu, gdzie jest tylko zieleń, więc oczy mają gdzie odpocząć, gdyby było trzeba ;:108 .Mówi się często, że ogród odzwierciedla nasz charakter, wobec tego, wolałabym go nie analizować :;230 .
Pniak był bólem głowy, bo chciałam go wyciągnąć w całości i gdzieś ulokować. Okazało się, że poza 'mackami', pod głównym pniem jest niewiele mniejszy w postaci rury w głąb ziemi. Pomyślałam więc, że jak nie chce wyjść, to niech siedzi ;:108 . Wyszła z tego nowa rabatka ;:173 .
Tak myślę, że mój ogród nie może być inny, bo ja jestem jak sroka, jak mnie się coś spodoba, to muszę to mieć. Potem następuje proces szukania odpowiedniego miejsca, a jak go nie ma, to sadzę w pierwsze wolne - straszne, co?.

Oliwnik będzie od dołu przycięty, co bym się pod nim zmieściła bez schylania ;:108 . Co potem, nie wiem, chyba czub będę przyginać do dołu, ale wiadomo, że może się nie udać ;:131 . Czas pokaże.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Późne floksy ;:224
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Prawda, Aniu, przez czas jakiś "nie dałam się widzieć" z powodu niezwykle absorbujących zajęć, o których opowiem, jak tylko uda mi się założyć niwy wątek. W sekrecie Ci powiem, że tych zajęć przysporzył mi maleńki, ale niezwykle żywotny kotek. Jak takie maleństwo potrafi wywrócić dom do góry nogami - strach myśleć ;:oj.
Takie ogrody jak Twój bardzo lubię. Spacer po nim rzeczywiście "energetyzuje", z każdego kąta wyskakuje coś ciekawego i nawet te ostre kolory w dużej ilości zielonego wyglądają intrygująco i wzbudzają ciekawość, co jest za zakrętem. Ale u siebie zupełnie ich nie widzę, choć próbowałam ;:218. "Zgrzytają" mi i spokój osiągam w łagodnych zestawieniach, najchętniej błękitach i fioletach, które komuś innemu, o mniej refleksyjnej naturze, mogą się wydać nudnawe ;:224. Tak jak mówisz, natura nami rządzi ;:306.
Czemu chcesz oliwnikowi łeb przyginać ;:218?

Serdeczne buziaki - ;:196 Jagi
PS. Bardzo lubię osoby o pogodnym usposobieniu i zdolności do łagodzenia konfliktów. Oni uratują świat przed totalną awanturą. Zresztą chyba ogrodnicy a reguły tacy są.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Biennenweide Apricot urocza! Widzę, że kolor ma ładny, a że nie "aprricot", to nieważne. To pożytek pszczelny, ma się pszczołom podobać!
Masz fajne odmiany jeżówek. Co roku obiecuję sobie, ze dokupie odmian i zawsze zajmuję się czymś innym ;:306
Ciekawa pełna rudbekia! I cynie czerwone podziwiam! Mnie się nie przytrafiły ;:185 Dalie - miód!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagi, nie straszny mi mały kotek, bo swojego wychowałam od 4-go tygodnia i tylko nie mogę znaleźć zdjęcia z moimi nogami; nie było miejsca, ,żeby nie były podrapane. O meblach nie wspomnę ;:oj .
Mnie bardzo podoba się Twój ogród, ale wiem, że to nie dla mnie na dłuższą metę. Żywioł, to jest to, co mnie pociąga. Teraz oczywiście, to ja sobie mogę ... pogadać ;:306 .
Poza tym uważam, że to dobrze, że każdy ogród jest inny. Raz, że wyobrażamy sobie, co chce powiedzieć właścicielka, lub właściciel, dwa, dość często, wbrew pozorom, że to nie nasz styl, potrafimy 'uszczknąć' jakieś rozwiązania, które nam sprawiały problem, lub tego nie widzieliśmy. Mnie się zdarza, że sama się zastanawiam, że też na to, czy inne wcześniej nie wpadłam, a to takie proste. Myślę nawet, że wstydzimy się prostoty i włączmy niepotrzebnie 'komplikatory', myśląc,że będziemy oryginalni, a możemy być śmieszni. Zobacz, jak pofilozofowałam, a może chciałam pokazać, że refleksja nie jest mi obca, czyli czytaj jak wyżej ;:306 .
Oliwnika wyobraziłam sobie wygiętego, jak fajka. Co zrobię, tak naprawdę nie wiem i dokąd się sama nie dowiem, będzie sobie rósł ;:224 .
Ale trochę kolorowych cynii, mogłabyś posadzić, byłoby ciekawie :tan .

Miłka - myślę, że krzaczek jak się rozkręci, to będzie kilka odcieni i znajdzie się też kolor pomarańczowy ;:108 .
Pełną rudbekię wycyganiłam od koleżanki i przywiozłam kwitnącą z gołym korzeniem. Widzę, że się przyjęła, chociaż to nie ta miejscówka, ale do jesieni jeszcze pomyślę ;:131 .
Dali w przyszłym roku, przynajmniej ta czerwono-żółta, przechodzi na głodówkę. Nie mam zamiaru zadzierać głowy do oglądania kwiatów ;:188 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnie 'ciele w obórce' :lol:
Obrazek
Moje 'poduszkowce'
Obrazek
Cimicifuga zagląda do sąsiadki ;:oj . Po lewej floks przed kwitnieniem ;:173
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu jak ja uwielbiam ten Twój ukwiecony busz ;:215 W każdym zakątku jest ciekawie, kolorowo - tak lubię. Miałam kilka stron do nadrobienia, ale to była czysta przyjemność, poczytać i pooglądać tyle ślicznych ujęć Twojego ogrodu.

Rozpływam się w zachwytach nad ilością i różnorodnością floksów. Posiadasz naprawdę wspaniałą kolekcję ;:180 Też je uwielbiam i ciągle dokupuję, chociaż w tym roku nic nowego do mnie nie przybyło. Oferta w OBI była mizerna, a poza tym muszę wiosną trochę przetrzebić te najmocniej rozrośnięte, bo zaczynają dominować na rabatach i walą się bez opamiętania na róże ;:202

Widziałam, że kupiłaś Emilien Guillot...No i jak pierwsze wrażenia? Podobają Ci się jej kwiaty?
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Doroto, gdzieś zniknęłaś i nie było Cię widać ;:168 . Super, że wróciłaś na stare śmieci :D .
Żebym to ja tylko kupiła tę jedną różę. Kupiłam 11 szt i udało mi się nawet je posadzić ;:oj . Teraz kombinuję miejscówki dla co najmniej 6. Redukuję liliowce, bo karpy są ogromne, przynajmniej w tych zwykłych. Te bardziej 'szlachetne' :wink: nie chcą się tak mocno wysilać i przyrastają wręcz wolno.

Emilien pięknie kwitnie, ale na prawdziwą ucztę dla oczu, pewnie będę musiała troszkę poczekać ;:7 . Teraz kwitła Quen of Hearts, też bardzo ładnie, tylko ona wpada więcej w róż, szczególnie, jak przekwita. Mnie to specjalnie nie przeszkadza, ale dokupię Pat Austin, ta jest miedziana od początku do końca - tak myślę :?: .
Róże są sadzone wśród bylin, ale to i dobrze, bo czas kwitnienia mają ograniczony, a tak, zawsze coś kolorowego kwitnie. Przed chwilą lunęło i wygnało mnie z ogrodu, gdzie dosadzałam floksy ;:173 . Sama nie wiem, czy to nie powtórki, ale okaże się w przyszłym roku.
;:196
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Co ja czytam... :shock: 11 róż dokupiłaś tzn. od teraz Twój ogród Aniu różanym będzie??? No i dobrze Ci tak a ja podziwiać będę! ;:63 U mnie oczywiście upał dzisiaj i duchota .. Straszyli burzami, ulewami, ani kropla nie spadła a ja jakoś nie miałam ochoty na działkę... Wybrałam się zrobić sobie mały lifting bo mam urodziny wnuczki więc nieco się odniedałam... ;:224
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, czyżbym w kolejnym sezonie musiała Cię szukać w wątku różyczkowym :D I wcale mnie to mnie to nie martwi, wręcz przeciwnie. Ta choroba jest bardzo zaraźliwa ;:196 I ja takie choroby bardzo lubię.
Poduszkowce fajne ;:333
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marpa - Maryniu, róże kupowałam na raty od czerwca, z wielką nieśmiałością ;:306.
4 szt tzw. 'przypodłogowe', czyli malutkie, pozostałe do 1 m, same pomarańczowe. Jeszcze mnie korci na kilka, ale to będzie dość, bo co z tego, że posadzę, jak one lubią słoneczko ;:108 .
U nas wczoraj już było chłodniej i kilka razy porządnie lunęło. Dzisiaj pada od 5.00 rano i jest ponuro okropnie ;:174 .
Lifting to fajna sprawa, popieram ;:196 .

PEPSI - Gosiu, tylko proszę bez podśmie...wania się ze mnie. Ja jestem stała w uczuciach i wątku nie zmienię ;:185 . Poza tym z takim stanem róż, do 'różankowych' by mnie nie przyjęli, a więcej to nie koniecznie bym chciała, bo to za dużo zachodu z nimi ;:173 . Ładne są nawet śliczne, ale niech tak zostanie ;:65 . Może się ustrzegę od zarazy, bo jak je oglądam w internecie, to przynajmniej na co drugiej , chciałabym zrobić "pyk" i ... moja ;:223 .
Poduszkowców trochę nasadziłam do doniczek, się ukorzeniają ;:224 . Powinnam więcej odmłodzić i zrobić im porządny lifting ;:108 .

Obrazek
Mme Isaac Pereire
Obrazek
'Dyżurna' modelka :tan
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Proszę patrzeć na górę zdjęcia ;:306 . Chyba się na mnie zapatrzyła, ale ja sięgam do końca ketmii tylko ;:134 . Oj koleżanko dalio, przechodzisz w przyszłym sezonie na głodówkę ;:222 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lubię taki bałagan ;:173
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Pada u mnie od rana. Miałam grupować siewki floksów, ale nie da się na tym deszczu. Niestety floksy chorują. jak nie mączniak to jakiś grzyb. Górą wyglądają ładnie, ale dołem koszmar. Też tak masz?
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, ale już nawet nie patrzę ;:185 . Nie poobcinałam jeszcze wszystkich przekwitniętych floksów, bo deszcz mnie wygnał. Niektóre muszę wyciąć z łodygami, bo usychają dziwnie, a innych nic nie rusza. Powinnam powywalać te z mączniakiem, ale jakoś nie mam serca ;:131 .
Mówiąc krótko, bumeluję dzisiaj w domu ;:19 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Aniu piękna da biała dalia w delikatne paseczki .
U mnie pada od wczoraj nici z planów .Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

No proszę. Kwiatów moc, deszcz pada - rajski ogród ;:oj . Na dalie lubię popatrzeć ale u kogoś. Kwiaty niektórych odmian są niezwykłe. Niestety jakoś u mnie nie mają wzięcia.

Nocny deszcz wybił mnie z codziennego rytmu prac czyli z podlewania i nie wiem za co się wziąć. Badyle floksów straszą ale na razie wszystko mokre. Pewnie wezmę się za sadzonkowanie pelargonii, bo to najlepszy okres.

Pozdrawiamy K.J
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Aniu! Jakie piękne widoki pokazujesz! Ta dwumetrowa chyba ogłupiała zupełnie!
A ta biała z mazami, to co? Taka mi znana, ale nie mogę znaleźć nazwy! A malutka żółta to chyba Sisa.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”