Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Post »

Maryś poranne słonko na medal ;:138
A hibiskusy cuuudo , ha! a dlaczego ja nie mam ;:131
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Widać, że to naturalnie uchwycone kolory. ;:108 Tym bardziej właśnie "cenne" dla oka. ;:215 W Photshopie, to każdy głupi potrafi cuda osiągnąć. :wink:
No i fakt, że chyba przed piątą musiałaś wyjść, by go zrobić zasługuje na uznanie. ;:180
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu miałam taki program minus, bardzo mi pasował ale coś pozmieniali i już nie mam :wink:
U mnie słonko wyłazi zza domów koło 5.30, ale faktycznie wychodzę koło 5. Uwielbiam to poranne światło, którego nie jestem w stanie oddać, oko inaczej odbiera niż martwy aparat ;:306
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No właśnie Marysiu chmury się rozlazły, a ja transportu na działkę już nie miałam, bo Adaś w pracy, na ale w domu trochę porządku zrobiłam, śliwek narwałam, będzie dżemik :wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Kochana, jakbym się wpisała za godzinę to pewnie byłabym dopiero na 10 stronie.... ;:306
Marysiu, piszesz, że coś niecoś przesadzone masz - to może ja niepotrzebnie na wrzesień czekam, bo słyszałam, że w lipcu i sierpniu się nie przesadza, no chyba, że np piwonie. Pytam, bo ktoś czeka na kwiaty ode mnie.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu. Widzę, że pracowałaś troszkę , bardzo fajnie . Mnie też ciągnie do roboty ale sucho jak pieprz ;:222 . Nie powiem bo zrobiłam dzisiaj trochę ale o przesadzaniu mogę na razie pomarzyć. Czekam na deszcz ;:131 . Ta róża ma cudny kolor taki mocno bordowy ;:138 . Zazdroszczę, że jeszcze masz lilie ;:oj , u mnie już wszystkie przekwitły . Muszę dokupić takie późno kwitnące tylko właśnie nie wiem jakie to :( . Może podpowiesz czego szukać ?? Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko czyli nie zmarnowałaś dnia ;:215 Ja jeszcze wyszłam na chwilę, bo chciałam posadzić rośliny z doniczek ale napatoczył się sąsiad ;:162 Nie było ich długo i musieli wszystko opowiedzieć :D Więc zapał został zmarnowany, za to jestem pogryziona przez komary ;:14

Bea żartujesz ;:306
Piwonie możesz wykopywać, a kiedyś nawet wcześniej przesadzałam. Pewnie zapomniałaś, że moje biedne rośliny zostały wykopane tydzień temu z szambowej grządki i część od razu poszła do gruntu, część do doniczek, a część ułożyłam w cieniu w rządku i te muszę jak najszybciej posadzić ;:131 Niektóre rośliny przesadzam cały sezon, np ciągle wyrastajcie kłosowce, w sierpniu wykopuje się irysy i jeszcze parę :D

Witaj Ewelinko :!: u mnie jest gleba porządnie nasączona, dzisiaj kopałam dołki i świetnie się sadziło ;:333 Jeszcze zakwitła lilia, ale była sadzona wiosną, za rok zakwitnie pewnie dużo wcześniej. Podobno lilie tygrysie są późniejsze i u mnie teraz kwitnie, ale u Julci od której dostałam lilie już dawno przekwitły. Wszystko pewnie zależy od wielu czynników, gleby klimatu a nawet pewnie od wielkości cebuli, tak sobie myślę na podstawie doświadczeń własnych :D

To ta lilia sadzona wiosną i teraz zaczyna kwitnąć

Obrazek

a to lilie, które u mnie kwitną później niż u Julci

Obrazek

Obrazek

Obrazek

posiałam ta roślinę trzy lata temu, znacznik na pewno jest mylny. Rośnie coraz większa, nie kwitnie i ma bardzo ciekawy układ liści. Może ktoś rozpozna ;:180

Obrazek

Na dobranoc liliowiec!

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny!
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,wiejskie widoki wspaniałe,taki mnie sentyment ogarnął,a w ogrodzie jeszcze lilie ,bardzo zdobią ogród,u mnie też są ,ta roślina o którą pytasz to chyba Baptysja ,pozdrawiam i dobrej nocki ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Barkarole wyglada pięknie.
hibiskusy też śliczne.
U mnie też pomału zaczynają :D
Ta wiosenne tegoroczna lilia jest cudna.
Wszystkie lilie lubię.ale niektore sa bardziej zachwycające ;:173 ;:173
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Marysiu! ;:196
Podziwiam Twoją 'Barkarole' wespół ze wszystkimi podziwiającymi. ;:63
Widzę też białego hibiskusa, ale innego niż mój, bo ma kolorowy środeczek. Też ładny. ;:333
Czy on może produkuje nasionka?
Różowy także mi się podoba. ;:138
Ło matko i córko! Wszystko mi się podoba! Ta lilia, co to dopiero zakwitła szczególnie. Śliczności!!! ;:138 ;:138
O zdjęciu wschodzącego słońca nie wspomnę, boś Ty już artystka w tym temacie. ;:215
Słoneczko miałaś... Ja też. I do tego duchotę niemożebną wprost. ;:145
Skoro pokochałaś słoneczko, a ono Ciebie, to niech jeszcze u Ciebie pogości.
Ja pragnę chłodu.

Tymczasem dobrej nocy. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu - absolutnie mam na uwadze konieczność natychmiastoweju zmiany miejsca niektórych Twoich roslinek. Ale myślałam, że tamte już dawno są na nowo posadzone. A, że piszesz o innych swoich rośinkach - dlatego spytałam czy można przesadzać w sierpniu.
A piwonie rzekomo najlepiej przesadzać ok 15 sierpnia, więc się szykuję.
Mi ta lilia także zakwitła jako ostatnia. Ładna jest.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!
Kolejny piękny dzień przed nami. Słoneczko od rana, może trochę chłodno ale w dzień temperatura nadrobi ;:306 Koguty radośnie pieją, szpaki z aronii przerzuciły się na czarny bez to może aronia jeszcze dojrzewać ;:215

Martusiu dziękuję za rozpoznanie rośliny, rzeczywiście siałam kiedyś baptysję i byłam przekonana że nic nie wyszło ;:306 no to czekam kiedy zakwitnie :D Widoki sielskie, ale takie późnoletnie :? Za chwilę zaorzą pola i dopiero będzie smutno.
Wiele kwiatów kwitło krótko bo deszcz je zniszczył ale jeszcze coś zostało :D Dobrego dnia i pozdrawiam ;:196

Aniu lubię kwitnące hibiskusy, czekam jeszcze na bylinowego i jak będzie słonce i ciepło to pokaże swój urok ;:215 Już sobie obiecałam że lilii dokupię a i wykopię te co długo rosną, bo są w pojemnikach :D

Lucynko dostałam te hibiskusy od koleżanki jako siewki z działki, bo ma żywopłot hibiskusowy. U mnie za jakieś 7 lat wysiała się jedna roślinka, a ona miała ich dziesiątki. Pewnie mają nasiona i oczywiście zbiorę tylko na ile są żywotne to nie wiem ;:131 Wszystkie rośliny rosną razem w rzędzie i nie wiem czy biały ma nasiona dające białe kwiaty i różowy różowe :D
Cóż słońce chyba kochamy wszyscy, więc nie na świeci ;:3
Miłego dnia ;:196 ;:196

Bea od kilku dni się noszę po ogrodzie z tymi doniczkami. Musze je dosadzać a to nie jest proste. Musiałam wyrwać trochę jednorocznych, ale po wyrwaniu okazało się że jedynie rosnące rośliny skorzystały a na dosadzanię miejsca nie ma za wiele :wink: Jedynie dalie musiałam szybko posadzić, a większość czeka ;:219 Poza tym sporo tego uzbierałam i namnożyłam ;:306 Lilie są urocze, ale niestety znikają ;:202

Dobrego dnia!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne hibiskusy, ten biały cudny. mam nadzieję ,że mój rozkwitnie( ma 1 kwiatka) i będzie taki :) Róże śliczności . A ten o którego pytasz , mnie się wydaje Obiela. Ona ma wiotkie gałązki i podobne liście , ale może się mylę :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Marysiu przdreptałam ;:65 podziwiać piękne kwiatuszki, których u Ciebie w ogrodzie jest mnogo ;:108
Czy hibiskusy są bezproblemowe?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Karolino nie to nie jest obiela (mam). Rozpoznanie Marty jak najbardziej trafne ;:215 Hibiskusy wszystkie są ładne więc jaki by nie był będzie pani zadowolona ;:215

Ewuniu tak miło że jesteś ! witam Cię ;:196 i dziękuję! Hibiskusy są zupełnie bezproblemowe i warto je posadzić bo można je ciąć (nawet trzeba) kształtować i prowadzić jak się chce :D

Dzisiaj ostro wzięłam się do pracy, ujarzmiam rozpasane byliny, wycinam dalej suszki i wsadzam wykopane wcześniej rośliny. Wśród wysianych wiosną roślin jeszcze znajduję takie co jednak wyszły i wsadzam na grządki. Powinno przybyć trochę pierwiosnków. Niestety skwar i ciężka pogoda przygoniły mnie do domu. Chłodząc się piwem pokażę co znalazłam wśród roślin. Guzikowiec śliczny krzaczek nadający się do małych ogrodów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wreszcie pokazuje kolor cleome

Obrazek

ujarzmiony przegorzan, kwiatki okoliczne aż odetchnęły ;:224 , a znad niego uniósł się rój pszczół ;:224

Obrazek

liście są a gdzie kobea

Obrazek

i mała sesja kurczaczkowa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Już mnie nie atakują ;:185 już wiedzą, że ta ręka karmi ich dzieci, ale obserwują bacznie ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”