Przychodzę dziś z przepisem na pyszną ogórkową zupkę

Przeważnie przyzwyczajeni jesteśmy do zupy z kiszonych ogórków, ja proponuję dla odmiany zupkę, którą mam zarezerwowaną do sezonu letniego - zupę ze świeżych ogórków

Jest naprawdę pyszna, bardzo delikatna
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW
Gotuję wywar na mięsie, z liściem laurowym i
zielem angielskim (dziś cielęcina) ale równie pyszna jest na bulionie
warzywnym. Wrzucam pokrojone w słupki, lub kostkę - marchewkę, pietruszkę, seler,
troszkę później por i ziemniaki. Gdy warzywa już będą miękkawe, dodaję pokrojone w
słupki zielone ogórki. Wrzucam sporo zielenizny - całe gałązki selera, lubczyku,
koperku i pietruszki( później wyławiam ) . Doprawiam solą, kurkumą, domową jarzynką
( niestety już mi się skończyła ) Zabielam śmietaną, czasami śmietanę ucieram z
ugotowanym na twardo żółtkiem. Na koniec wciskam trochę soku z cytryny.
Ogórki przed wrzuceniem do zupy, dobrze jest poddusić chwilę na maśle ...
Zupę bardzo polecam, jest naprawdę pyszna
