Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
No to już wstawiam przepis.....
Zawsze robiłam taki biszkopt
RAFAELLO
BISZKOPT
-5 jajek
-3/4 szkl cukru
-1 szkl mąki
-1 łyżeczka proszku
Ale ostatnio wyszukałam taki przepis,i robie go do ciast do których biszkopt jest na spód....
Wydaje mi sie taki delikatniejszy
BISZKOPT
-4 jajka
-3/4 szkl cukru
-pół szkl mąki
-pół szkl mąki ziemniaczanej
-łyżeczka proszku
Oba robi sie jednakowo...
Białka ubić,dodac cukier,ubić.Następnie dodac żółtka ubić.Następnie dodać mąkę,w drugim przepisie mąki ,wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszac łyżka.
MASA
-2 białe czekolady
-pół litra śmietany 30%
-2 śnieżki
-2 paczki wiórek kokosowych- ten przepis starszy,kiedyś wiórki w sklepach były w małych opakowaniach,teraz w marketach to po 200g i wieksze sa.Ale chyba kiedyś były po 100 g,o ile dobrze pamiętam,jak nie ,to mnie Dziewczyny poprawcie
Czekolady rozpuścić na parze,dodać ubitą śmietane i ubić.Następnie dodać śniezki i pótorej paczki wiórek.
Na biszkopt wyłożyć mase.Na masę posypać reszte wiórek.
Smacznego
Zawsze robiłam taki biszkopt
RAFAELLO
BISZKOPT
-5 jajek
-3/4 szkl cukru
-1 szkl mąki
-1 łyżeczka proszku
Ale ostatnio wyszukałam taki przepis,i robie go do ciast do których biszkopt jest na spód....
Wydaje mi sie taki delikatniejszy
BISZKOPT
-4 jajka
-3/4 szkl cukru
-pół szkl mąki
-pół szkl mąki ziemniaczanej
-łyżeczka proszku
Oba robi sie jednakowo...
Białka ubić,dodac cukier,ubić.Następnie dodac żółtka ubić.Następnie dodać mąkę,w drugim przepisie mąki ,wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszac łyżka.
MASA
-2 białe czekolady
-pół litra śmietany 30%
-2 śnieżki
-2 paczki wiórek kokosowych- ten przepis starszy,kiedyś wiórki w sklepach były w małych opakowaniach,teraz w marketach to po 200g i wieksze sa.Ale chyba kiedyś były po 100 g,o ile dobrze pamiętam,jak nie ,to mnie Dziewczyny poprawcie
Czekolady rozpuścić na parze,dodać ubitą śmietane i ubić.Następnie dodać śniezki i pótorej paczki wiórek.
Na biszkopt wyłożyć mase.Na masę posypać reszte wiórek.
Smacznego
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ciekawe rafaello z biszkoptem,
zapisałam sobie i spróbuje zrobić,
choć mam zawsze dylemat ze śmietaną
Jaką polecicie, aby była pewna do ubicia, albo znacie jakieś tajniki jej ubijania
Pozdrawiam w weekend andrzejkowy
zapisałam sobie i spróbuje zrobić,
choć mam zawsze dylemat ze śmietaną
Jaką polecicie, aby była pewna do ubicia, albo znacie jakieś tajniki jej ubijania
Pozdrawiam w weekend andrzejkowy
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2450
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Mnie właściwie nie zdarzyły się wpadki z ubijaniem śmietanki. Musi to być śmietanka 30% dobrze schodzona .
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
O tak, jeśli śmietana jest dobrze schłodzona to nie ma mowy, że by się zważyła Jeśli będzie zbyt ciepła, to zrobi się masełko..... też fanie, tylko kłopot, gdy jest z cukrem
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ja zawsze robie na śmitanie 30% z biedronki mleczna dolina.
Jest jej 330 ml,zawsze biore 2 op i daje całe,chociaż jest troche wiecej niż w przepisie.
Mam krówke ,wiec i śmietane do ciast sobie zbieram,ale do ubijania często mi sie waży ,chociaż jest schłodzona.
Zrobiłam te precle.Dzieciom smakują,chociaż ten posmak z wierzchu.....coś jak na paluszkach.
Ale skoro dzieciom posmakowały,to trzeba w zeszyt przepis wpisać.
Mak i cynamon.....
Może niezbyt elegancko ,ale prosto z piecyka wyjmowane,i tylko 2 ostatnim udało mi sie zdjęcie cyknąć
Jest jej 330 ml,zawsze biore 2 op i daje całe,chociaż jest troche wiecej niż w przepisie.
Mam krówke ,wiec i śmietane do ciast sobie zbieram,ale do ubijania często mi sie waży ,chociaż jest schłodzona.
Zrobiłam te precle.Dzieciom smakują,chociaż ten posmak z wierzchu.....coś jak na paluszkach.
Ale skoro dzieciom posmakowały,to trzeba w zeszyt przepis wpisać.
Mak i cynamon.....
Może niezbyt elegancko ,ale prosto z piecyka wyjmowane,i tylko 2 ostatnim udało mi sie zdjęcie cyknąć
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Przychodzę dziś z przepisem na pyszną ogórkową zupkę Przeważnie przyzwyczajeni jesteśmy do zupy z kiszonych ogórków, ja proponuję dla odmiany zupkę, którą mam zarezerwowaną do sezonu letniego - zupę ze świeżych ogórków
Jest naprawdę pyszna, bardzo delikatna
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW
Gotuję wywar na mięsie, z liściem laurowym i
zielem angielskim (dziś cielęcina) ale równie pyszna jest na bulionie
warzywnym. Wrzucam pokrojone w słupki, lub kostkę - marchewkę, pietruszkę, seler,
troszkę później por i ziemniaki. Gdy warzywa już będą miękkawe, dodaję pokrojone w
słupki zielone ogórki. Wrzucam sporo zielenizny - całe gałązki selera, lubczyku,
koperku i pietruszki( później wyławiam ) . Doprawiam solą, kurkumą, domową jarzynką
( niestety już mi się skończyła ) Zabielam śmietaną, czasami śmietanę ucieram z
ugotowanym na twardo żółtkiem. Na koniec wciskam trochę soku z cytryny.
Ogórki przed wrzuceniem do zupy, dobrze jest poddusić chwilę na maśle ...
Zupę bardzo polecam, jest naprawdę pyszna
Jest naprawdę pyszna, bardzo delikatna
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW
Gotuję wywar na mięsie, z liściem laurowym i
zielem angielskim (dziś cielęcina) ale równie pyszna jest na bulionie
warzywnym. Wrzucam pokrojone w słupki, lub kostkę - marchewkę, pietruszkę, seler,
troszkę później por i ziemniaki. Gdy warzywa już będą miękkawe, dodaję pokrojone w
słupki zielone ogórki. Wrzucam sporo zielenizny - całe gałązki selera, lubczyku,
koperku i pietruszki( później wyławiam ) . Doprawiam solą, kurkumą, domową jarzynką
( niestety już mi się skończyła ) Zabielam śmietaną, czasami śmietanę ucieram z
ugotowanym na twardo żółtkiem. Na koniec wciskam trochę soku z cytryny.
Ogórki przed wrzuceniem do zupy, dobrze jest poddusić chwilę na maśle ...
Zupę bardzo polecam, jest naprawdę pyszna
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42152
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Agnieszko właśnie szykuje się od paru dni do ugotowania mojej zupy na przerośniętych ogórkach. Tylko że ja robię zupę krem! podsmażam pokrojone w dużą kostkę ogórki na maśle potem trochę wody i do miękkości. Miksuję dolewam raczej wody do odpowiedniej konsystencji i przyprawy plus czosnek. Podaję z grzankami albo groszkiem ptysiowym. Smak zupełnie nie ogórkowy
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Marysiu, bardzo ciekawa Twoja zupka, uwielbiam kremy Nie dodajesz żadnych warzyw , same ogórki ?
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 42152
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Nie dodaję jedynie masło i odrobinę takich moich ziół z ogródka (mix oregano, tymianek i coś chyba jeszcze) i jak pisałam czosnek ale nie dużo. Ogórki mają niespodziewany smak w tej zupie Taki przepis dostałam dawno temu od koleżanki
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24813
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Bardzo ciekawa, na pewno wypróbuję
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Agness, dziś była u mnie Twoja zupa z ogórków. Pyszna delikatna zupka. Dzięki za przepis!
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Coś jak moja z cukinii, tylko cukinia i marchewka duszona na odrobinie wody i potem miksowane. Pyszna!
Beata
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1092
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Paprykę opiekam w piekarniku w całości i na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia - mniej mycia. Pomidory suszę też w piekarniku w ilościach hurtowych i potem trzymam takie ususzone, co jakiś czas zalewam je oliwą, aby mieć świeży słoik w zapasie.
Beata