Pierwsze koty za płoty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pierwsze koty za płoty

Post »

Dla pewnych niedowiarków, którzy twierdzą, że dalia nie zajmuje dużo miejsca, bo to przecież nie drzewo ;:306 Nie mam pojęcia jaka to dalia. Nie wiem czy można nazwać ją miniaturową, parkową czy jakąś inną. Wysokości ma zaledwie około 30-40cm. Natomiast średnicy 80cm. No i jak ją nazwać? I drzewa rzeczywiście nie przypomina ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze jedna dalia się ociąga z kwitnieniem, ale i na nią przyjdzie już niedługo czas. Jakoś od początku gorzej rosła, nawet sprawdzałam czy nie ma gniazda mrówek. Nie ma i nie wiem czemu tak jest.

jeszcze kilka kwiatków innych niż dalie lub róże

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz wybiorę się na spacerek do Waszych ogrodów ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Iwonko modelowe masz dalie, a tę co poszła w szerz to super! Zapełniacz z niej elegancki! :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalia okrywowa, Iwonko ;:306
A pomyśleć, że miałam w reku tę żółtą strzępiastą, nie wiem czemu nie trafiła do koszyka.
Śliczne dalie ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładnie kwitnie ta 'Cassandra'! ;:333 Moja jeszcze nie pokazała kwiatków, ale bardzo ładnie rośnie, to może przed zimą zdąży zakwitnąć...
Skoro będą nasionka tej niezwykłej aksamitki, to ja się piszę. ;:180
Dalie masz piękne, a ta wypasiona jest wprost niesamowita! ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajna ta dalia idąca na szerokość akuratnie taki zapełniacz lecz ma też cudne kwiaty .Coraz bardziej urzekają mnie dalie czyżby mi się odwidziało od róż ????? :;230 .Niestety miejsca nie mam aż tyle ,żeby więcej ich posadzić .Iwonko jak robiłaś pszczółce fotkę zauważyłaś ile ona pyłku pomieści w tylnich odnóżach to aż niemożliwe ,że nie straci równowagi pod takim bądź co bądź obciążeniem .Super fotki owadów ;:333
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko no proszę co te wody gruntowe potrafią ;:223 Faunę masz bogata w ogrodzie! te jaszczurki w czarnym kolorze, u mnie takich nie ma ;:185 A w ogóle o tej porze żadnych płazów nie widzę mimo że mokro żaby też się pochowały :wink:
Dalie bardzo ładne i ta grubaśna bardzo mi się podoba bo ma ładny kolor i kwiat nietypowy ;:333 Gdzie ją nabyłaś? albo jaką ma nazwę?
Glicynie chyba nawet trzeba ciąć i to właśnie w lipcu, ktoś mi tak radził, ale moja nie kwitnie więc ja traktuję z lekceważeniem ;:306
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Iwonko akcja przycinania glicynii udana,a ja z kolei chcę by moja młoda się pięła w górę i nawet ładnie jej to wychodzi.
Lodówka w ziemi? Super pomysł,ja na swojej działce nie mam chlodziarki,ale nalewam do wiadra zimnej wody i wkładam jogurty,mleko itd...nawet zimne wyciągam ;:215
Dalie to spore potrafią wyrosnąć i w górę i wszerz,wiem coś o tym ;:108

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie no, dalie -klękajcie narody ;:138 A ten biały powojnik -prześliczny ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No nie ja chyba znowu zacznę dalie zbierać, one są takie śliczne ;:215
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Dalie piękne ;:333
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne clemki.Ja też je lubę:)
I bardzo piękne i jak widać dorodne masz dalijki ;:108 ;:108
Czymś je zasilasz ??
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BasiuMam dwie dalie tego typu i bardzo je lubię :heja Inne też lubię ;:108
Bea, nie pomyślałam o dalii okrywowej ;:306 Super nazwa i nawet prawdziwa. Okrywa szczelnie. Żadna inna roślina nie ma z nią szansy. Nie przeciśnie się. Ale jest urocza :D
Lucynko, nasionka zapisane ;:108 Dale dziękują ;:196
Jadziu, ten pyłek było widać z daleka. Ale żebyś Ty zobaczyła jak ja tańcowałam wokół jeżówek, żeby jej taką fotkę zrobić :;230
Marysiu, niestety dalia kupowana na ryneczku, nazwy nie znam ;:185 Dalii mam tylko siedem (a może osiem?) I raczej ten stan się nie zmieni. Chyba, że jakaś zaczaruje mnie na amen i przepadnę. I wtedy ulegnę ;:218 Ale to już na prawdę będzie ostatni raz :;230
Teraz codziennie podlewa z nieba, to nie ma szans, żeby lodóweczkę ponownie wkopać. Musi troszkę poczekać. Ale mój problem bardziej mnie rozbawi niż zmartwił, Twój dużo poważniejszy ;:218
Aniu, glicynie mam dwie. Jedną stareńką, która wspina się po dachu, a drugą młodziutką, którą będziemy się starać uformować w drzewko. Tej też jeszcze nie tniemy :wit
Karolinko, Biały Anioł rzeczywiście rośnie bez zarzutu, natomiast do Kacpra przyczepiła się jakaś zaraza ;:222 Oba rosną obok siebie, ich gałązki nawzajem się przeplatają i jeden zdrowy, a drugi nie. Dalie kwitną już mi od maja, miały więc dużo czasu, żeby tak się rozrosnąć ;:196
Iwonko, zbieraj dalie, są tego warte ;:180
Florian, z Twoich ust, to prawdziwy komplement ;:196
Aniu, początkowo, jak jeszcze rosły w donicach (czyli kwiecień-maj) zasilałam je zwykłym nawozem do pelargonii. A po wsadzeniu do ziemi sypnęłam nawozem długo działającym Osmocote. Jedna jest niemrawa, ale pozostałe rosną jak szalone. Większości z nich miałam nawet nazwy, ale w szale sadzenia, gdzieś je wetknęłam i nie mogę znaleźć. Może je wyrzuciłam? Trudno, będą bezimienne. Tylko ta niemrawa ma znacznik, ale jak ją pokazać jak jeszcze nie kwitnie ;:224

Za chwilę pokażę swoje różyczki, ale zanim to nastąpi, to dla wszystkich odwiedzających Kobea. W tym roku moje kobee oszalały, nigdy nie były takie cudne. W tej chwili zajmują już prawie cały płot, po jednej stronie działki :heja

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to teraz obiecane różyczki. Większość z nich radzi sobie świetnie lub przynajmniej dobrze. Wszelkie robactwo ich się nie imało. Ani mszyca, bruzdownica ani inny kwieciak też nie. Kilka z nich teraz złapało czarną plamistość, ale porażonych listków jest niewiele. Właściwie to tylko Cherry Brandy jest u mnie na minusie ;:222 Tej listki obrywam już od jakiegoś czasu i niestety nowe, które się pokazują też są chore. No i uwielbiana przez wszystkich Lady of Shalot ma u mnie niższe noty, ale to za pokładanie się i pokorne spoglądanie na swoje buciki ;:224 Przydałoby się jej trochę odwagi ;:108 Ale jest młodziutka i może stąd bierze się jej nieśmiałość

Obrazek

Niewielka początkowo Oh Wow! szybko nadrobiła zaległości i teraz już nawet widać ją bez specjalnego szukania. Na pewno nie jest jeszcze pnąca, ale nabrała wigoru i rośnie ładnie :tan

Obrazek

Również maleńka Hot Chocolate uwierzyła we własne siły i już pewniej stanęła na nogi. Już się troszkę ośmieliła i ślicznie zapozowała

Obrazek

Jazz wykorzystuje przestrzeń jaką dostał i śmiało rozpycha się na wszystkie strony. Ma ogrom pąków, które znowu zaczynają się otwierać. To róża doskonała. Kwitnie bardzo długo, nie boi się ani deszczu ani słońca. I te jej kolory ;:oj Jeden krzak, a daje tyle radości

Obrazek

Obrazek

Pozostałych różyczek również nie musiałam namawiać na pamiątkowe zdjęcie, same pchały się przed obiektyw

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten maluszek z patyczka, dzielnie zakasał rękawy i wziął się ostro do roboty. Już jest całkiem ładnym maleńkim krzaczkiem ;:63
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozszalałam się razem z moimi podopiecznymi. Musicie mi wybaczyć, ale mogłabym cykać im zdjęcia bez końca. Lubię się nimi zachwycać i się nimi chwalić. Na pewno wiele Waszych róż jest piękniejszych niż moje, ale te są moje własne i dla mnie najcudowniejsze ;:108

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Iwonko fotka kobei na 6 cudownaaaaa. Fotki wychodzą coraz ładniejsze ;:180 Nic tylko sie cieszyć ,że Twoje ominęły wszystkie przeciwności ,więc te parę plamek ujdzie w tłoku :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

A mnie do gustu przypadły te puste różyczki. Cudne!
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”