Mój wiejski świat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój wiejski świat

Post »

Marysiu, piękne letnie widoki w Twoim ogrodzie... a co do herbat, masz rację teraz pełno wszystkiego, a ja gUUpia kwiaty lipy suszyłam - łącznie mam ze 3 garstki suszu, a czuję się jakbym zdobyła najlepszą herbatę :;230
Muszę jeszcze miętę wysuszyć i mieliskę cytrynową na zimowe długi wieczory. :tan
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzisz, Basiu - mnie się nie udało zebrać lipy - pierwszy termin jak byłam umówiona był bardzo ulewny, a jak za tydzień mogłam się pojawić u znajomej to już nie było herbatki z lipy na drzewie, bo wszystko przekwitło... Nie złapałam więc tegorocznej lipy :roll:
Więc prawdę piszesz, ze masz najlepszą herbatkę, teraz do niej koniecznie woda ze studni co by śliczny bordowy kolorek miała,.

Marysiu - czy te czerwone dalie to miniaturki?
Do kiedy masz gości - pielgrzymów?
Miłej niedzieli. ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Anafalis :!: To tajemnicza roślina od Ciebie :D
Chryzantemy i bodziszki tak się pięknie przyjęły, że nic nie znać sadzenia w upał.
Czytam, że i u Was nadmiar wody.
Fioletowy floksik bardzo ciekawy :D
Kurczaczki mi się nie otwierają niestety.
Ja podobnie, jak koleżanka wyżej, nie pozbierałam lipy, przegapiłam a mamy własną :roll:
Ekologiczna herbatka bardzo droga.
Marysiu podziwiam Cię za ;:167 dla pielgrzymów ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Justynko i jest gorąco! ptaki? moje chyba już się wyśpiewały bo tylko koguty słychać ;:306

Iwonko pięknego dnia ;:196 na ostatnim? celozja od Lucynki ;:333

Basiu ja też tak robię, bo herbatka z melisy państwowej i mojej nie ma nic wspólnego, mięta zresztą też. Suszę rumianek, pokrzywę, dziurawiec ale i płatki nagietka, chabrów, róż, aronii jako dodatek do herbatek zielonych. Te smakowe mają agresywne dosmaczacze. :D

Bea większość dalii to zwykłe z nasion ewentualnie przechowane na drugi rok. Te szlachetne odmianowe gdzieś zaginęły ;:222 Pielgrzymi dzisiaj wracają po południu (ponoć o 15) i wracają do domu. Jak będzie zobaczymy na razie ich nie ma ;:224
Miłej niedzieli ;:168

Agnieszko a widzisz anafalis posłałam ;:306 wiesz zawsze na koniec pakowania idę po ogrodzie ...co by tu jeszcze i takie są tego efekty ;:306 To niech rosną zdrowo i najważniejsze niech irys zakwitnie ;:333 Mieczyki od Ciebie pokazują kolorek i za chwilę wybuchną ;:215 Kurczaczki też w fotosiku to może później się otworzą :D
O pielgrzymach zadecydowaliśmy przy pierwszym zapytaniu ze strony kościoła, jakoś tak spontanicznie ;:173 Chociaż mieli daleko ale przynajmniej mogli się porządnie umyć, bo ze spaniem było różnie powrót bardzo późny a wymarsz wczesny.
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No ładna, a tal jakoś nie celozjowo wygląda, ale jak się przyjrzeć ;:215 , właśnie z wyprawy po ziółka wróciliśmy, już na syropki nastawione i do suszenia :tan przygotowane
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dobry wieczór, Marysiu! ;:196
Emocje powoli opadają, choć w głębi duszy pozostaje bardzo dużo ważnych spraw do przemyślenia. ;:108

Twoja celozja (celozje?) już tworzy kwiat. ;:63 Moje z tego sortu jeszcze się zbierają.
Suszysz niesamowitą ilość roślin. ;:219
Ja suszę jedynie zioła z działki, a płatki nagietków - wyłącznie pomarańczowych - wykorzystuję na nalewkę wzmacniającą.
Natomiast płatki róż myję i do zamrażarki, by potem również wykorzystać je do zalania alkoholem. ;:131
Nie myśl, że jestem jakąś alkoholiczką ;:185 ;:185 Co to to nie ;:185 Po prostu lubię częstować gości naleweczkami o różnych smakach i zapachach. :tan

Życzę Ci udanego nadchodzącego tygodnia bez deszczu. ;:167
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Marysiu a co to za drobne różowe kwiatuszki?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko a bo są różne celozje :D Muszę poczytać o tych syropkach, bo moja krtań wymaga ciągłego nawilżania a tableteczki cukiereczki kosztują ;:222 Dobrej nocy ;:196

Lucynko dobry wieczór!
O tak emocje zaiste opadają, tym bardziej że byłam podwójnie zaangażowana w wydarzenia, a i inne sprawy też mnie przytłoczyły :oops: Nie suszę tego co roku, ale bywa że większość. Po rumianku teraz suszę różniste nasiona i za chwilę stół w jadalni zapełni się torebeczkami i tak będzie do jesieni ;:306
Po dzisiejszej ścianie deszczu mam naprawdę dosyć, w rondlu kurzym było wody do połowy czyli ok 10 cm ;:oj Pomidory mi chorują a zaraz pewnie inne rośliny zaczną, większość leży a za oknem znowu słyszę niemiły dźwięk ;:223 szum i grzmot ;:oj
Życzenia na razie nie działają ;:131
Dobrej nocy ;:196

Kasiu to bniec różowy, bardzo pasuje mu to miejsce :D
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Wystarczy już tego podlewania! To siano piękne, które widziałaś u mnie, wczoraj było przewrócone - to dzisiaj tak zmokło, że chyba nic z niego nie będzie. Ja nie wiem jak na tym pogórzu w ogóle można siano wysuszyć?!
Będę miała we wtorek pielgrzymów, którzy wędrują do Częstochowy ale to rodzina :) więc nie ma porównania.
Dobrej Nocki.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu każda gościna jest ważna ;:215 Szkoda tej pracy a siano pewnie zgnije, u mnie leje od wyjazdu Papieża z Krakowa. Takie symboliczne lanie! Jakby tak im lało na nocnym czuwaniu ;:oj apteki miałyby zarobek ;:222 Tobie wspaniałego tygodnia ;:168
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Masz rację dość już tego podlewania. Od późnego popołudnia i jeszcze w nocy bardzo mocno padało, aż boję się, co dzisiaj na działce zastanę. Ślicznie kwitnie Twój wilec. Też go wysiewałam, a to aż dwa razy, ale zasmakowały w nim ślimaki i nie mam ani jednego kwiatka. Pozostałe roślinki też pięknie zdobią ogród. Czy u Ciebie już też widać początki jesieni, bo u mnie coraz więcej jej akcentów.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lidziu jak ogród obeschnie muszę wyciąć kilka bylin, zrobi się pusto. Floksy i róże w marnym stanie i dwie kwitnące chryzantemy :wink: Tak jest jesiennie! Może chociaż grzyby będą? Teraz woda stoi wszędzie, ale to co najmilsze dla ucha cisza! przestało padać. Pewnie masz przy ogrodzeniu topielisko :shock: suchego tygodnia ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dzień dobry, Marysiu! ;:196
Choć czy dobry, się okaże, bo nade mną wiszą ciemne chmury niemal na wyciągnięcie ręki. ;:145
W nocy znowu zlało, aż się boję, co zastanę na działce, jeśli oczywiście w ogóle tam pójdę. Znowu huśtam się na lampie. I tak będzie przez długie dwa tygodnie. ;:222
Moje pomidory też chorują. Mają mnóstwo owoców, ale coraz mniej listków. Obrywam wszystkie chore, a coraz to ich przybywa. Wkrótce zostaną tylko łodygi i owoce, ale czy dojrzeją, ewentualnie ile? ;:223 Nie pozostanie mi nic innego, jak wyprawa na giełdę po pomidory na przeciery. ;:218

Zapewne Twoje chmury przypłynęły do mnie, więc by było sprawiedliwie, życzę Ci już tylko słoneczka. ;:3
Dobrego dnia, Maryś. ;:168
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

No to pewnie się wyłamię nie narzekając na deszcz :;230, ale na prawde u mnie było tak sucho, że strach... w sobotę była burza... napadało 30cm... w niedziele lało ... ze 20 cm... dzisiaj padało 12 cm... a ziemia można powiedzieć dobrze nawilżona :) Na szczęście jest ciepło i nie ma ostrego ;:3 bo pewnie zamiast wsiąknąć zaraz by wyparowało... Marysiu odpoczywaj ... deszczu już będzie coraz mniej ;:333 Miłego tygodnia ;:215
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jestem załamana! jakiś pech chce mi odebrać radość z posiadania ogrodu ;:oj
Zaczęło się od postępującej chorobie pomidorów w tunelu, ale to się zdarza i co prawda zjem niewiele a zachodu było dużo, ale trudno.
W dzień facet wywiózł szambo, w połowie zbiornik mu się zapełnił i pojechał opróżnić wrócił wypompował resztę zabrał kasę i pojechał aż tu nagle ziemia zaczęła się zapadać i zapada się dalej. Moje pieczołowicie sadzone i zdobywane rośliny pochłania gliniasta dziura. Trochę próbowałam wykopać z jakim skutkiem zobaczymy, wejść dalej się boję bo grunt grząski ;:oj
Może ktoś miał podobny przypadek?

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”