Ogród po 30 - stce Część III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród po 30 - stce Część III

Post »

Ja się wyleczyłam ze stosowania mączki rogowej z L. Kilka lat stosowałam szczególnie pod róże...Przez ostatnie lata miałam przy każdym krzaczku dziurę zrobioną przez nornicę i karczownika,kilka róż straciłam bo zjadły im korzenie... ;:oj Chyba wszystkie z okolic przyszły do mnie bo u sąsiadów ich nie było...Od 2 lat nie stosuję i problem nornicowy znikł...Poleciłam koleżance i u niej było to samo..U mnie ta mączka się nie sprawdziła ! ;:185
Podziwiam Aniu Twoje dalie i floksy! ;:63

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ masz pięknie Aniu :) Najbardziej jednak, od ostatniego mojego pobytu u Ciebie, wpadły mi w oko floksy. Masz cudne płomyki. Najpiękniejszy ten biały z fioletowymi paseczkami przy oczku, takiego jeszcze nie widziałam.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

takasobie - Miłko, ok, tylko Ty pamiętaj na wiosnę o daliach ;:108 .
Wiem, w pewnym momencie wpadamy w popłoch, że nie damy rady, ale dajemy, dajemy ;:306 .

marpa - Maryniu, przypomniałam sobie, że kiedyś o wiórach już pisałam, ale u mnie się to sprawdza, jak na razie; raz podsypię i mam spokój :tan . Żadnych gryzoni nie widać - odpukuję w niemalowane drzewo :wink: .
Co do floksów, to doszłam do wniosku, że jeszcze mam ich za mało; dokupiłam 6 odmian ;:223 .
Te nowe nie rozrastają się w tak duże kępy, jak 'babcine', to upchnę. Zresztą mam zamiar trochę je wiosną przerzedzić. Wrobiłam sąsiadkę w 'niekłopotliwe' rośliny, czyli liliowce i floksy i podrzucam jej (dosłownie przerzucam za płot) swoje nadwyżki ;:173 .
Dalie widzę, że przekarmiłam, bo pną się w górę i nawet ja muszę podnieść głowę, żeby zobaczyć kwiaty :;230 .

silvarerum - cieszę się z Twoich odwiedzin, tym bardziej, że w domu masz dalej 'armagedon'.
Tego floksa widać w całej grupie kolorów. Ma spore kwiaty i jest zdrowy; nieźle przyrasta (pełna reklama floksa :D ). Poszukam nazwy ;:131 .

Obrazek
Liliowce mają w tym roku mnóstwo pąków i kwitną i ...kwitną - super!
Obrazek
Zapasłam ją, co nie? ;:306
Obrazek

Obrazek
Siewki fiołków kwitną cały czas ;:oj
Obrazek
Mój ubiegłoroczny ulubieniec - tytoń leśny. Sam się wysiał i sam rośnie, też 'utyty' ;:219
Obrazek
Rabata pod świerkiem koreańskim (taki był śliczny -malutki ;:14 ), ciągle tam sucho i pełno korzeni...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Freckle Pink Shades - rośnie 'tak sobie'...
Obrazek
'Firanka' z powojnika nad furtką do ogrodu. Jak mu pozwolić, zarośnie wszystko. U mnie dopiero się rozkręca. Można go strzyc nożycami do żywopłotu i tak odrośnie ;:306 .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ten biały floks dalej się nie rozwinie, taką ma urodę. Czasem myślę, że hodowcy przekombinowują ;:224
Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Tego białego niby- floksa miałam 2 sezony ...Po tej zimie przepadł , nie płaczę po nim, szkoda dla niego miejsca bo jest taki nijaki...to Tiara ...Dalii nie uprawiam ale Twoja Polka podobała mi się już w ub.roku..Piękna jest ! ;:63

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marpa - Maryniu, masz rację, jego nie widać w ogóle wśród floksów ;:185 .
Polka jest ciekawa, tylko Miłka napisała do mnie w ub. roku, że jej bulwy źle się przechowują, więc wiosną pomyślałam iż jej nie będzie, patrząc na mój sposób przechowania. Chciała przeżyć i cieszyć oczy, to przeżyła ;:138 . Do tego się rozrosła, jak widzę ;:108 . Kupiona w kapersie.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, podziwiam floksy. Zebrałaś ich już niezłą kolekcję. Masz rację, te babcine lepiej się rozrastają, ale chyba też szybciej łapią mączniaka :( Moje złapały ;:222 Ale nie ubolewam i nie psikam chemią. Wytnę i spalę, i tak w moim buszu nikt nie zauważy :;230
A jak przechowujesz dalie, że obawiasz się porażki w przechowaniu?
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Aniu jestem i podziwiam ,a jest co ;:215 ;:215 ;:215
Mój leśny się nie wysiał ,a zebrane nasionka gdzieś dobrze schowałam ;:306
Dalie wszystkie piękne masz ;:333 liliowce ;:333 floksy ;:333
A kocik jego minka ;:333 ;:333 bezcenna :D
Wnuki mają wolne od przedszkola ,więc trzeba młodym pomóc , a remont nie ucieknie :D
Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI - Gosiu, floksy to ja dalej kupuję, bo to daje kolor i zapach, a poza tym są ze mną od wielu lat. Fakt, ja starych odmian też nie pryskam, tylko wycinam. Teraz dopiero 2 odmiany złapały mączniaka, reszta czysta ;:173 .
Co do przechowywania dalii, to ja w tę zimę potraktowałam je trochę po macoszemu, bo postawiłam karton w nieogrzewanej werandzie ( tam nie spada temperatura poniżej + 5*C) i nie zajrzałam do nich do wiosny. Coś tam uschło, ale u mnie brakuje miejsca na nie, więc się mocno nie zmartwiłam ;:185 .
Nie wiem, jak długo będę się bawić z daliami, bo to nie na moje nerwy, takie wykopywanie i wkopywanie, chociaż potem kwiatki uwielbiam ;:224 . Złożoność natury ludzkiej ;:170 .
Poza tym, dalie są konkurencyjne dla róż w zakresie słonecznego miejsca. Albo jedne - albo drugie ;:201 .

alicjad31 - Alu, fakt, w wakacje nie bardzo jest co zrobić z dziećmi, ale nie lekceważ remontu, że poczeka, bo zima przyjdzie szybciej niż myślisz i będziesz marznąć ;:108 .
Mojego tytoniu wysiało się nawet za dużo, a do tego dostałam pojemnik z siewkami od koleżanki, której się chciało go wysiać. Lubię, jak jest w ogrodzie i kwitnie, bo jest taki niespotykany.
Dziękuję za pochwały, przekażę roślinkom, że się starają :tan .
Kot został obudzony i stąd jego niezadowolenie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu coś wymyślisz, żeby doświetlić i dalie i róże. Zawsze możesz jakieś drzewko ciachnąć :D
Ja karpy dalii wkładam do trocin i do pudełek. Jedyne najchłodniejsze miejsce u mnie to 15 stopni w mrozy. Myślałam o strychu ale tam skacze temp ale minusa nie ma....już sama nie wiem. Och z tymi kwiatami :;230
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Aniu jak nie chwalić tak pięknego i zadbanego ogrodu ;:108 Z remontem nie będzie tak źle .Ogród nie ucieknie ,a w domu i tak niektóre prace musimy odłożyć ze względów ;:224 .Zrobimy podłogę w przedpokoju bo to czekać już nie może .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53

Post »

Ta róża w tym malinowym kolorze jak się nazywa, ciekawa jest i ładnie Ci rośnie
Lilie lubię wszystkie, czy to trąbkowe Aniu te, które pokazałaś?
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI - Gosiu, pewnie, że mogłabym ciachnąć, ale nie chcę sprawdzać lojalności swoich sąsiadów, bowiem wszelkie kłopoty innych ludzi, wynikają właśnie z donosów ;:224 .
Myślę jednak, że pomyślę nad Twoją propozycją ;:306 .
Dalie będę przechowywać tak, jak w ub. roku. Może je przysypię drobniutką korą. Tego 'wieżowca' włożę do innego pudełka, bo tej dalii w przyszłym roku na pewno nie będę nawozić. Zobaczymy, jak się zachowa; gorzej, jak zastrajkuje ;:131 .

alicjad31 - Alu, rozumiem, że mogą być trudności obiektywne, ale fakt, przedpokój trzeba zrobić, bo nie będzie jak się poruszać po domu.
Dziękuję Ci za pochwały, zawsze to miło, jak ktoś jeszcze obejrzy Twoje dzieło :D .

ewarm - Ewa, lilii to ja mam zamiar kupić w tym roku sporo, może coś więcej zakwitnie, niż w tym ;:224 .
Co do tych, o które pytasz, to prawdopodobnie orienpety, jedyne, które zakwitły normalnie. Może tam nasadzę ich więcej ;:131 .
Różyczka, to po prawdzie jest pomarańczowa (powinna być), ale sporo wpada w róż i o ile się orientuję, też ją masz, bo to Quen of Hearts ;:108 .

Obrazek
Burgundy Iceberg
Obrazek
Princesse Sybila de Luksembourg
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Bienenweide Gold
Obrazek
Rhapsody in Blue - tegoroczna, a właściwie "tego lata"
Obrazek

Obrazek
Bienenweide Apricot - powinna być bardziej pomarańczowa ;:174 , ale też jest ładna :tan
Obrazek

Obrazek
Powojnik texański,chyba Diana ;:224
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53

Post »

Aniu, no róże Ci już kwitną fajnie, a wiem , że niektóre co dopiero wsadzone. Tak mam tę różę, ale niechcący ją uszkodziłam i jeszcze nie kwitnie, oby przetrwała. A jak posadziłaś fuksję, bezpośredni do gleby?
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Zaglądam i podziwiam,jak leci,bo wszystko urodziwe :!:
A szczególnie róże :!: Ale także lilie - OT :!: I powojniki :!:
Pozdrówki wieczorne :wit
Sławek
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewarm - Ewa, wcale tej fuksji nie posadziłam, tylko włożyłam do doniczki (przyszła bez) i podlałam :oops: . Jutro poszukam dużej donicy ,posadzę i donicę zadołuję, a na zimę pewnie zabiorę na werandę - chociaż w pierwszym roku ;:173 . Kolega mówił, że trzyma je na sucho.

Właśnie widzę, że różyczki mnie kokietują swoimi kwiatami i nabieram ochoty na więcej ;:223 .

slanka-flora - Sławku, witam w ogrodzie ;:180 .
Staram się, chociaż z różnym skutkiem ;:170 . Dziękuję za pochwały.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”