Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

EWE,lilie i inne kwiaty bardzo ładnie Ci kwitną :!:
Także róże i hortensja :!:
Szybko się dorobiłaś ładnego ogrodu ;:108
Lilia PRETTY WOMAN powinna mieć różowe końce płatków,lekko różowe...
Pozdrawiam,
Sławek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pysznogłówka z fryzem obłędna :D ma jakąś nazwę?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rozumiem cię doskonale z tymi różami... Sama też zdobyłam kilka miejscówek, ale przy takim wyborze ograniczyć się do kilku aż boli ;:306 U mnie też od kilku dni deszcz zwalnia mnie z podlewania :heja Biała pysznogłówka jeszcze mi w łapki nie wpadła, ale jak tylko wpadnie z pewnością będzie moja :lol: Ta rożowa to pewnie nie zmutowana tylko dwoista ;:108 Tak mnie kiedyś uswiadomiła Stasia :D Lilia każda cudna, nawet z dziurką :wink: Coraz bardziej jestem zauroczona Ville de Lyon, coś mi się wydaje, że dostanie jedną z moich wolnych miejscówek ;:224
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Ewelino, u Ciebie jak zwykle - piekny pokaz różnorodności. Najbardziej urzekł mnie biały kosmos. U mnie tylko fioletowe, ale równie piękne,tylko jednostajne.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ewelinko, ja kiedyś przetrzymałam koleusa przez zimę i pobrałam wiosną nowe sadzonki. Widziałam u jednej Forumki inny, o wiele ciekawszy sposób na rozmnażanie tych roślin. Na koniec sezonu obcina gałązki i trzyma je w wodzie w ozdobnym naczyniu do przyszłego sezonu. Są jednocześnie ładnym elementem ozdobnym jak i nowymi roślinkami, bo puszczają mnóstwo korzeni.
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Gdzie się nie zerknie to teraz lilie królują, ale one są takie cudne.
Pysznogłówki masz prześliczne ;:215
Jeżówkom pozwól się wysiać to będziesz miała różową, tyle,że zwykłą, bez "czapeczki"
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witaj, Ewelinko!
Pięknie wyglądają koleusy w donicy. ;:333
Pysznogłówka fajnie się zmutowała. Dzięki temu ma ciekawy kwiat. ;:63
U mnie prawie wszystkie róże NN i wcale mi to nie przeszkadza. Niech sobie będą, byleby ładnie i obficie kwitły. ;:303 Twoje piękne. ;:138
Śliczna jest ta biała lilia, no i biały kosmos. ;:433 ;:433
Niech Ci jutro słonko zaświeci. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko pięknie i kolorowo w Twoim ogrodzie. Ładne hortensje i kolekcja spora! Róże nn i u mnie rosną bo jak nie kupić jak tak pięknie prezentuje się na zdjęciu. Jak zakwitnie to się ją na FO nazwie ;:306 Koleusy niektóre daje się przechować, a nie które niestety nie chcą ;:185 Pysznogłówka już tak ma ale twoja ma ciekawy kolor ;:215 Werbena patagońska ubiegłoroczna wymarzła a młode są niziutkie, może nie znikną za to werbeny hastaty ma las!
Dobrego weekendu i może ;:3 ;:168
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Piękne te Twoje kwiaty ;:3 , lilie preety women też kupiłam u jednej z forumek, niestety nią nie jest, również połowa róż od niej się nie przyjęła, no cóż trudno, Ta jeżówka - pomyłka jest śliczna .
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Pogoda od kilku dni jest bardzo zmienna . Świeci słońce i nagle nie wiadomo skąd przychodzi chmura, zaczyna wiać i pada. Potem znowu wychodzi słońce i tak w kółko ;:3 . Dzisiaj jest jednak znacznie chłodniej . Można troszkę odsapnąć od upału ;:224 . Wczoraj wypieliłam kilka miejsc i przesadziłam irysy. Zmieniłam im miejscówkę bo wcześniej były posadzone tak byle gdzie. W zasadzie teraz też pewnie nie mają ostatecznego miejsca i tak krążą po ogródku ;:306 . Mój eM nie lubi tych kwiatów i jak zobaczył ile tego zielska niosę to przeraził się. Miałam kilka sadzonek a rozrosły się bardzo mocno mimo , że przesadzałam je w zeszłym roku też w podobnym terminie. Nie mam żadnych nowszych odmian bo to wszystko podarki od babci i sąsiadki ale i tak ładnie kwitły . Niektóre moje róże zaczęły chorować, dolega im plamistość albo mączniak i nie mam jak popryskać . Mało tego, moją wierzbę na pniu też złapało jakieś choróbsko, zdaje się, że to rdza. Mszyce też nie dają za wygraną i pojawiają się na niektórych roślinach. Czekam na odpowiednią pogodę i działam bo szkoda pannic. Mam jedno miejsce, które okrutnie mnie razi i ciągle nie jestem z niego zadowolona i dzisiaj doszłam do wniosku, że posadzę tam róże historyczne żeby pachniało . Zamierzam wsadzić tam Rose the Rescht i Comte de Chambord tylko nie wiem w jakim odstępie powinno sadzić się takie róże :oops: . Czytałam dobre opinie na ich temat i nie będę póki co kombinowała z innymi tylko postawię na pewniaki. Myślałam jeszcze o Louisie Odierze albo Mrs. John Loing ale nie wiem czy tam upchnę trzy róże ;:222 . Kurczę nadal mam duży problem z tym rozstawem sadzenia i chyba nigdy się tego nie nauczę ;:223 . No i jak zwykle planuję ale pewnie wyjdzie znów co innego ;:306 . Pożyjemy- zobaczymy ;:108 .

Sławku dziękuję bardzo za miłe słowo . Lilię kupiłam pod taką nazwą a czy faktycznie ona to w sumie sama nie wiem ;:306 . Ważne , że jest piękna, chce rosnąć i kwitnąć.

Hosty też mają urocze kwiatuszki .

Obrazek

Natalio kupiłam ją po prostu jako pysznogłówka różowa i tyle ;:224 .

Języczka .

Obrazek

Małgosiu - clem no właśnie odmian jest mnóstwo a miejsc nie ma aż tyle. Ja chyba w tym roku skłonię się ku takim bardziej pewnym różom, jakieś historyczne i terminatorki , które polecają na Forum. Nie jestem pewna czy to pysznogłówka dwoista bo cała kępa ma zwykłe kwiaty a tu trafił się taki odludek. Ville de Lyon ma cudowne kwiaty. Trzymałam go w dużej donicy ale stwierdziłam, że jednak rośnie wysoko i przesadziłam do gruntu w duecie z różą "Veilchenblau". Teraz tylko czekam aż jedno i drugie podrośnie.

Różanecznik .

Obrazek

Izabelo a Ty jak zwykle mi schlebiasz :oops: . Miło mi bardzo i dziękuję Ci. Kosmosy mam też różowe a ten trafił się biały :tan .

Hortensja ogrodowa, może "Masja" ?

Obrazek

Małgosiu PEPSI świetny pomysł i chyba go zastosuję. Jeśli się uda to fajnie a jak nie to będę miała przynajmniej ozdobę . Jak nie spróbuję to nie dowiem się . Na pewno dam znać jak mi poszło ;:108 .

Róża, oczywiście NN ;:306 .

Obrazek

Ewo masz rację teraz czas lilii ;:138 . Wszystkie pięknie się prezentują i trudno wybrać najładniejszą a do tego ten zapach. Szkoda, że nie każda pachnie.

Ta ma imię ale nie umiem uchwycić koloru. To " Nina Weibull".

Obrazek

Lucynko dziękuję , słonko sporadycznie ale czasem jest . Koleusy po raz pierwszy miałam w zeszłym roku bo dostałam w gratisie i zachwyciłam się nimi. Niestety nie udało mi się ich przezimować i kupiłam w tym roku sadzonkę z myślą o kolejnej próbie . Zrobię tak jak podpowiada Małgosia, może się uda .

Spodobały mi się te ostróżki , tylko takie jakieś niskie są u mnie.

Obrazek

Marysiu najwięcej mam hortensji bukietowych ale i ogrodowych jest kilka. Wszystko to młode rośliny i potrzebują czasu. Jestem niecierpliwa ale wytrzymam ;:131 . Mam nadzieję, że tego konkretnego koleusa jakoś uda mi się rozmnożyć i przetrzymać przez zimę bo uwielbiam to połączenie koloru w nim. Werbeny patagońskie dostałam i mam nadzieję, że wysieją mi się . Świetnie wyglądają w towarzystwie róż jak i innych roślin. Może uda mi się stworzyć takie naturalne duety jak u Ciebie ;:173 . Tobie także życzę udanego i słonecznego weekendu.

Lilia NN .

Obrazek

Reniu ja tę lilię też kupiłam na forum w zeszłym roku. Nie wiem czy mówimy o tej samej osobie ale czasem tak bywa z tymi zakupami. Szkoda , że różyczki nie przyjęły się bo to zawsze strata pieniędzy.

Dalie z floksami .

Obrazek

Kolejna lilia otworzyła kwiat . Także NN, wybaczcie nie mam jeszcze nawyku oznaczania odmian. Może kiedyś .

Obrazek

Róża "Rosarium Uetersen" ma śliczne kwiaty zebrane w bukiety. Z niecierpliwością czekam , aż będzie można o niej napisać pnąca.

Obrazek

Obrazek

Godecja z lawendą.

Obrazek

Lilia NN z profilu wtulona we floksy ;:183 .

Obrazek

"Chopin" .

Obrazek

Niedługo zabieram dziewczynki i zapowiada mi się dzień w rozjazdach tak więc miłego dnia życzę i pozdrawiam Wszystkich :wit .
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Powtarzam się, ale co robić gdy kolejne piękne zdjęcia wstawiasz ;:224 Języczka urosła do gigantycznych rozmiarów ;:333 Hortensja ma cudny kolor ;:173 Lilii według mnie w ogole nie ma brzydkich, więc każda zapiera mi dech :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Małgosiu masz rację ;:108, wszystkie lilie piękne. Jedynie można ubolewać nad tym , że nie każda pachnie ;:173 .

a propos lilii , to jakiś czas temu byłam na ryneczku i tam pewna Pani sprzedawała cebule lilii po przecenie. Wszystko po 1 zł a były to lilie przede wszystkim drzewiaste. Kupiłam wtedy 6 sztuk a dzisiaj znowu widziałam tą Panią i kusiało mnie by kupić więcej. Pytanie tylko czy to nie wyrzucenie pieniędzy w błoto. Niby tanie ale czy takie wybite lilie sadzone teraz na pewno przetrwają zimę? Jestem bardzo ciekawa tego. Przy okazji kupiłam dwa nachylki pełne a w jednym markecie rzucili trawy w całkiem dobrej cenie więc kupiłam trzcinnika Overdam. Było tylko dwie sztuki ale dobre i to ;:108 .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko ja już widzę naturalne duety floksy i lilią, czy godecja z lawendą ;:333
Wspaniałe kwitnienia ;:63
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Czego Ty nie masz jeszcze w swoim ogrodzie, który mnie tak zauroczył? Zdjęcie z samolotu wymiata.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko piękny ten widok z perspektywy. ;:215 Biała lilia cudna, jaka wysokość. :shock: Biały floks, dalia i róża, piękne zestawienie z dodatkiem różowego. ;:oj Ostróżki jednoroczne najlepiej rosną nie przesadzane, jak same się wysieją. Ja wyrywam roślinę z dojrzałymi nasionami i rozsypuję w miejscu gdzie chcę, żeby rosły. Nadmiar oczywiście trzeba pielić. :wink: Z pięcioletniego doświadczenia z hortensjami bukietowymi, uważam, że dwa metry od środka krzewu to dobra odległość. Wtedy hortensje nie tworzą żywopłotu, tylko są wyeksponowane, maja ładny pokrój. ;:108 Między nimi coś z przodu można posadzić, to już kwestia pomysłu. Ja trawy rosnące z tyłu wykopałam po trzech latach, hortensje je przerosły.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”