Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

nifredil pisze: Pierwszy raz u mnie- Comtesse de Segur
Obrazek
Sabinko piękne opowieści różane ;:168 umiesz uchwycić na zdjęciu to coś każdej róży.
Możesz napisać coś więcej o Comtesse de Segur a, może masz jej zdjęcia jak wygląda w pełnym rozkwicie ;:196
Awatar użytkownika
Emi22
200p
200p
Od: 12 cze 2016, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknaaaa!! ;:167

Tak, napisz o Comtesse de Segur więcej.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Kochani goście, stali bywalcy i ci, którzy po raz pierwszy zaglądnęli czy wpisali się do wątku, prawda jest taka, ze ostatnimi czasy tyle się dzieje w życiu realnym, że na to wirtualne zaczyna brakować czasu, a jeśli mam jakieś chwile wolnego to wyglądam dokładnie tak:

Obrazek

Mam lenia totalnego ;:224

Czerwcowe kwitnienia nie zawiodły i muszę przyznać, że nawet młodziki kupowane wiosną potrafiły zachwycić i oczarować fotografa. Napstrykałam ponad 1000 zdjęć i na samą myśl o przebieraniu i wybieraniu z tego zaledwie kilkunastu sztuk zaczyna mnie osłabiać.. Tak więc za każdym razem kiedy wchodzę na FO z mocnym postanowieniem napisania czegoś sensownego dochodzę do tych zdjęć, przeglądam, zerkam na ściśle wyselekcjonowaną grupę (nie schodzi poniżej 100) i zrezygnowana wracam do kociej pozycji powyżej ;:306 ;:306 Teraz tym przyjemniejszej, że kwitną lilie i zapach potrafi owładnąć nawet tymi totalnie niewrażliwymi na kwiaty.

Bliżej jesieni obiecuję poprawę, regularne "bywanie" i oczywiście nadrabianie zaległości.. dzieci pójdą do szkoły i mój świat wróci do regularnego i ułożonego rytmu. Swoją drogą prawdą jest powiedzenie, że wraz z 24 czerwca kończą się dla rodziców wakacje :lol: W roku szkolnym wstawanie o 7 rano było katorgą.. teraz mimo braku budzika mam pobudkę przed 5-6 rano :lol: a potem jest tylko gorzej :;230 :;230

Comtesse de Segur
niewiele mogę o niej napisać (młodziutki krzaczek) poza tym, ze potrafi przeciwstawić się upałom (rośnie w pełnym słońcu) i mimo delikatnych przypaleń na płatkach utrzymuje się długo na łodydze. Pięknie pachnie. Liczyłam na bardziej napakowane kwiaty (sugerując się zdjęciami z netu), ale ciężko oceniać pierwsze kwitnienia młodych krzewów. Mimo to już po kilku kwitnieniach w różnych odstępach czasu widzę,m że raz wychodzą pełniejsze rozetki raz odrobinę uboższe. Ciężko określić jednoznacznie kształt, ale wydaje mi się, że to róża z potencjałem i za rok będę z niej miała prawdziwą radochę.. o ile ujarzmię rosnącą obok gipsówkę :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Guernsey ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Absolutny hit: Dieter Muller... ten kształt, ten kolor, ten ZAPACH... gdyby tylko trzymała kwiat dłużej niż 2-3 dni ;:223

Obrazek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Sabinko, piękne róże ;:215 Szkoda, że tak rzadko nam je pokazujesz, ale cóż, sama wiem coś o wiecznym braku czasu :(
gdyby tylko trzymała kwiat dłużej niż 2-3 dni
Jeżeli to jej pierwszy rok, to zwykle róża jest zbyt słabo ukorzeniona, żeby trzymać kwiaty jak należy ;:108 W ubiegłym roku moja Angie zrzucała kwiaty niemal po 24 godzinach, a w tym roku... już je ma 4 dni ;:306 Może to i śmichy-chichy, ale czas utrzymywania kwiatów wydłużył się o 300%! Nie wiem czy to już koniec jej możliwości...
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co do czasu, a właściwie jego braku - znam ten ból.

A co do róż, są absolutnie piękne. Ten Dieter rzeczywiście urodziwy, piękny pąk.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

No nie mów Sabinko, że aż tak obrosłaś sierścią, czyżby Ci zimno było w tym upale. ;:306 ;:306 :;230
Różyczki zachwycające , wszystko kwitnie na potęgę, jak by bały się że nie zdążą zaprezentować swojej urody. ;:215 ;:63
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Sabinko - zdjęcie kota i komentarz do niego spowodował, że nie mogłam przestać się śmiać. Skąd ja znam tę pozycję i ten stan? :;230 Natomiast fotografie Guernsey wprawił mnie w osłupienie. Niestety w F. już niedostępna. co zresztą nie dziwi. Od dawna ją masz? Prawdziwe arcydzieło.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Dieter Muller - cudna róża ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko Guernsey cudna, jakie subtelne odcienie. ;:oj Pozycja idealna na kontemplowanie kwiatów, szczególnie tych lekko zwieszających się. :wink:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja czas wakacji odbieram całkiem inaczej
To dla mnie też były wakacje.
Nie cierpiałam szkolnych dni, kiedy trzeba było wstawać wcześniej, żeby zawieźć dziecko do szkoły, potem po powrocie z pracy zamiast na co innego trzeba było przeznaczyć czas na odrabianie lekcji
Podczas wakacji życie się uspakajało.
Teraz to już mam cały rok wakacje, bo syn już duży. :D
Trzymaj te fotki na zimowe wieczory, kiedy wszyscy będziemy mieli więcej czasu, ale teraz wrzucać cokolwiek.
Jeśli nie wiesz co to na drodze losowania :wink:
Patiann
200p
200p
Od: 6 maja 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziekuje za fotki Guernsey-urocza rozyczka, chyba jednak ja zamowie-czaje sie od zeszlego roku. Czekam na Twoje zdjecia Lady H ;:167 U mnie malenstwo za dwa tygodnie zaczyna wakacje. Zdjecie kota "zapinterestowane" :D
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Może nie mam 1000 zdjęć, ale opisałaś dokładnie moje zapadanie w sen nad laptopem. :;230
U mnie rok akademicki zakończony, ale moja latorośl, tylko wpada i wypada (właśnie już wyjechała) zwożąc jedynie pranie i puste pojemniki.
Róża fajna, ale ja poluję właśnie na gipsówkę... :;230 Już tak jakoś mam, że rośliny hulające u innych ciężko się u mnie adaptują.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Sabinko ochłodziło się. Odpoczęłaś troszkę od forum to może choć parę zdjęć poprosimy ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Sabinko, mam tak samo jak Ty. Ogarnęła mnie niesamowita niemoc, jeśli chodzi o pisanie postów. Zdjęcia owszem robię, ale tylko po to, by je schować do archiwum. Tylko dzisiaj nadrabiam trochę zaległości, ale mam ich tyle, że do jesieni wystarczy.
Słówko o gipsówce: chciałabym gdzieś kupić, ale niską odmianę, bo ta wysoka tak się kiedyś u mnie rozrosła, że musiałam eksmitować. Zresztą sama nie wiem, czy w ogóle istnieją niskie odmiany.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Sabinko, nastał okres kwitnienia lilii . Róże chwilowo odpoczywają. W zeszłym roku pokazałaś rabatkę opanowaną przez lilie.
Rosło tam wiele pięknych odmian. Jak się mają Twoje lilie w obecnym sezonie?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”