Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Witaj Irenko! :lol: I tak czy siak, Twój ogród jest piękny. Myślę , że dobry ogrodnik potrafi wydobyc piękno ogrodu o każdej porze roku. I to Ci się udało - teraz zimą też jest pięknie. Może dlatego, że jest sporo zimiozielonych krzewów na których śnieg może poleżeć?
Pozdrawiam serdecznie!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Isiu posypało, posypało i przymroziło. Mam nadzieje, że nie na długo.

Halinko zimy nie bardzo lubię i tylko mogę sobie zaśpiewać "a mnie jest szkoda lata".

Hanuś nie dziwię się, że nie miałaś czasu, na pewno dużo pracy w domu, podziwiałam pięknie wykończone schody i korytarz. Co do kompostu to nadal roznoszę, teraz trochę opady śniegu przeszkodziły.

Witam Lilu ja sama gdy oglądam letnie zdjęcia, to na chwilę zapominam, jaka teraz jest pora roku.

Markusie miło, że odwiedziłeś moją zaśnieżoną działkę, myślę, że ten śnieg prędko zginie, bo ja mam jeszcze dużo pracy z roznoszeniem kompostu. U mnie warzywa też rosną duże.

Oranio może i trochę ten śnieg przyozdobił iglaki, nie jest tak szaro i monotonnie. Gdy pomyślę jak wyglądało 2 - 3 miesiące temu, to trudno uwierzyć, że te zmiany tak szybko zachodzą.

Serdecznie pozdrawiam moich miłych gości i życzę dużo słońca.
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Irenko
Kolejny raz trafiłam do Twojego ogródka i znów jestem pod wielkim wrażeniem. Gotowy do zimowego snu a zarazem taki piękny i taki dopieszczony - mozna na niego patrzec i patrzeć... Gratuluję.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko dawno Cię nie było, tym bardziej jest mi miło, że trafiłaś do mnie. Teraz już zimową porą nie bardzo jest co pokazywać, wszystko pokryte białym puchem.
Serdecznie i ciepło pozdrawiam.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Irenko bardzo się cieszę ,że trafiłam do twojego ogródka.Moje oczy bardzo cieszą takie śliczne widoczki .Masz naprawdę przepiękny raj ,tyle w nim cudnych kolorków ,różnych odmian ,o niektórych nawet nigdy nie słyszałam .Jeśli pozwolisz często będę wracać do ciebie ,aby pocieszyć oczy i duszyczkę.Nie wiem ,czy te piękne widoki wytrzyma moja kieszeń ,bo zrobiłam bardzo długą listę zakupów .Całą zimę chyba będę oszczędzać ,aby na wiosnę zaszaleć .Twoje azalie ,różaneczniki, liliowce itp.to bajka .Jestem podobnie jak ty z Wielkopolski,może nawet mieszkamy nie daleko od siebie. :?:
Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka .......a mnie też jest szkoda lata...........
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jolu, ucieszyłam się, że odwiedziłaś mnie, taka miła i sympatyczna osóbka, tyle miłych słów i pochlebstw napisałaś, za wszystko pięknie dziękuję. Piszesz, że zamierzasz kupić różne kwiaty. Oceniasz po moim ogrodzie ile to kosztowało, to nie jest tak jak myślisz. Urządzenie ogrodu nie było drogie, powiem Ci dlaczego urządziłam na "zapleczu" rabatkę i zrobiłam "szkółkę" iglakowo-kwiatową, kupowałam małe roślinki za małe pieniądze i sadziłam w tej "szkółce", pod 2, 3 latach wysadzałam na właściwe miejsca. Natomiast różaneczniki i azalie to kwiaty kupowane na dzień matki i ojca zamiast pięknych bukietów, które zwykle wytrzymują około 3 dni. Jeżeli chcesz podobnie urządzić ogród podpowiedz to i owo rodzinie a koszty się zmniejszą. Wspominasz, że jesteśmy obie z Wielkopolski, mieszkam na północ od Poznania bliżej Obornik.
Serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Irenko, ja podobnie jak Ty kupuję roślinki ogrodowe zamiast kwiatów ciętych i wszyscy moi bliscy dobrze wiedzą, że dla mnie najwspanialszym prezentem jest roślinka, o której marzę. Na bieżąco podpowiadam moim najbliższym co jest w Agrosadzie, a ja jeszcze tego nie mam w ogrodzie.
Taki prezent to coś cudownego.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam, jestem pod wrażeniem, ostatnie kilka godzin spędziłem w jednym z najpiękniejszych ogrodów, jakie mogłem zobaczyć na tym Forum. Pozdrawiam Tadeusz..
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Irena37 pisze:Witaj Jolu, ucieszyłam się, że odwiedziłaś mnie, taka miła i sympatyczna osóbka, tyle miłych słów i pochlebstw napisałaś, za wszystko pięknie dziękuję. Piszesz, że zamierzasz kupić różne kwiaty. Oceniasz po moim ogrodzie ile to kosztowało, to nie jest tak jak myślisz. Urządzenie ogrodu nie było drogie, powiem Ci dlaczego urządziłam na "zapleczu" rabatkę i zrobiłam "szkółkę" iglakowo-kwiatową, kupowałam małe roślinki za małe pieniądze i sadziłam w tej "szkółce", pod 2, 3 latach wysadzałam na właściwe miejsca. Natomiast różaneczniki i azalie to kwiaty kupowane na dzień matki i ojca zamiast pięknych bukietów, które zwykle wytrzymują około 3 dni. Jeżeli chcesz podobnie urządzić ogród podpowiedz to i owo rodzinie a koszty się zmniejszą. Wspominasz, że jesteśmy obie z Wielkopolski, mieszkam na północ od Poznania bliżej Obornik.
Serdecznie pozdrawiam.
Ja też IRENKO ,kupuje małe roślinki bo nawet takie małe bardziej mi się podobają i oczywiście są tańsze .
Moja rodzinka też jest już przeszkolona ,jeśli chodzi o prezenty i nie kupuje nic innego tylko roślinki w doniczkach.
Ty mieszkasz na północ od Poznania ,ja niestety na południe .Szkoda ,że bliżej siebie nie mieszkamy ,bo chętnie zobaczyłabym twój ogród na własne oczy.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Irenko! Ja też przyłączam się do opini, że ładny ogród to nie kwestia dużych wydatków. Wiele roślin można po prostu dostać czy wymienić się. To też kwestia cierpliwości w ukorzenianiu krzewów i drzewek czy przy pozyskiwaniu roślin z nasion. A jeśli już kupuję, to podobnie jak Ty rośliny małe. Sama obserwacja, jak roślina rośnie jest intrygująca, a małe rośliny lepiej się aklimatyzują. A ile korzyści (także finansowych) przynosi własny kompost to sama wiesz i pięknie o tym napisałaś.
Pomysł z obdarowywaniem kwiatami w doniczkach popieram całkowicie i stosuję, kiedy tylko mogę. Po latach wspominamy, która roślina kiedy i na jaką okazję zawitała do nas. To dodatkowo zbliża ludzi. Ale na forum dowiedziałem się o możliwości ukorzeniania pędów róż więc to też niezła metoda.
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko to dobrze, że podobnie postępujesz z zaopatrywaniem się w rośliny. Kiedy można coś zdobyć tańszym kosztem to należy z tego korzystać.

Witaj Tadeuszu jest mi bardzo miło, że trafiłeś do mnie i że Ci się podoba. Tak pięknie napisałeś, że aż nie wiem co na to powiedzieć, po prostu serdecznie dziękuję.

Bolku dziękuję za miłe słowa.

Jolu przy takiej różnorodności roślin i krzewów, które chciałoby się mieć trzeba rozsądnie postępować z wydatkami, jednak mimo pewnych ograniczeń finansowych można mieć w ogrodzie piękne rośliny, nasze ogrody są najlepszym tego przykładem.
Z tą podróżą z południa na północ to coś pomyślimy, to nie jest drugi koniec Polski.

Witaj Jacku, cieszę się, że Ty również uważasz za dobry sposób, żeby samemu robić sadzonki np. róż, ja tego nie robiłam ale sąsiadka to praktykuje, ukorzeniają się ładnie ale jest jedno "ale", kwiaty nie są tak ładne i duże jak "oryginalne". Piszesz, że lubisz obserwować jak rosną rośliny. Ja też podglądam jak rosną, kwitną, czy czegoś im nie brakuje. Sądzę, że jest wiele osób tak samo myślących i zachowujących się jak my.

Pięknie dziękuję moim miłym gościom za odwiedziny.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo wcześnie zakwitł grudnik, zwykle kwitł u mnie pod koniec grudnia i do końca lutego. Gdy przestawał kwitnąć na dworze robiło się wiosennie. Czyżby tak wczesne kwitnienie oznaczało krótką zimę i wczesną wiosnę?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Irenko masz dorodnego grudnika mój też kwitnie,chociaż nie jest tak okazały jak Twój.A wiosna.....oby szybko przyszła.
Milutkiego wieczoru
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rzeczywiście Twój grudnik kwitnie bardzo obficie :D może wiosna przyjdzie szybciej niz myślimy
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Irena37 pisze:Bardzo wcześnie zakwitł grudnik, zwykle kwitł u mnie pod koniec grudnia i do końca lutego. Gdy przestawał kwitnąć na dworze robiło się wiosennie. Czyżby tak wczesne kwitnienie oznaczało krótką zimę i wczesną wiosnę?
Irenko, jeśli kwitnienie Twoich pięknych grudników ma oznaczać szybką wiosnę, jestem za...
Niech kwitną. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”