Mój wiejski świat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój wiejski świat

Post »

Piękny akant, dziś odkryłam szkody po wczorajszym koszeniu trawy, M skosił mi kilka młodych akantów :cry: Na szczęście kilka ocalało.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Marysiu!
Coś ostatnio nie wyrabiam się. ;:223 Zbyt długo na działce przebywam, ale żal wracać do domu, gdy ptaszki zaczynają swoje przedwieczorne trele, a wśród drzew prawie za miedzą jest ich całe mnóstwo. ;:215

Czytam zachwyty nad czarnuszką... ;:131 Cóż, mnie ona urodą nie ujmuje, doceniam inną jej zaletę, ale na moje rabaty jej nie zaproszę.
Natomiast lilie, liliowce (te od niedawna), róże tudzież wiele innych kwiatków, które tak pięknie Twój ogród zdobią, to i owszem. ;:180
Niektóre nawet mieszkają na mojej działeczce. :tan
;:cm
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, ja uwielbiam czarnuszkę ;:108 U mnie po raz pierwszy pojawiła się dwa lata temu, niestety nie przeżyła intensywnego odchwaszczania, ale w zeszłym roku się ostro pilnowałam i miałam łany biało niebieskie. W tym roku mam łan białej czarnuszki, na rabatach też widzę pojedyncze kwiatki. Moja koleżanka chciała ode mnie nasionka, bo podobno chleb z czarnuszką jest rewelacyjny.
To piękne kwiatuszki.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Niestety znowu nie mam internetu ;:145. Odezwe sie jak mi przywroca kontakt ze swiatem. Do zobaczenia :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Odzyskałam internet ale jest już bardzo późno i odpiszę jutro rano, bo odwaliłam dzisiaj kawał roboty i jestem ;:19
Zatem dobrej nocy!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w dość ponury sobotni poranek!

Jurku przypomniałeś mi dobre czasy na FO. Moje początki Obrazek Pamiętam, że owa mięta meksykańska nie pokazała się po zimie i mnie i Tobie :wink: Jednak nie rozpaczałam, bo dostałam jako gratis od Emila ale pod nazwą Kłosowiec 'Golden Jubilee' i ta i wysiana później jest do dzisiaj

Obrazek

Agatko widzę, że czarnuszka czerwona zaczyna wędrować po ogrodzie i istnieje obawa że się wymiesza. Wtedy będzie trudniej pozyskać nasiona ;:222 Ildi rośnie u mnie w tunelu i wygląda na plennego pomidorka. Znam ja dobrze takie znikanie nasiona i dlatego nie martw się w jesieni i na wiosnę będzie na pewno dużo nowych Obrazek

Obrazek

Ewuniu koro obawiam się, że masz rację Obrazek to jest ta róża. Nie ważna nazwa róża jest śliczna, podobna i rośnie ;:333 to jeszcze mi napisz jaka duża rośnie? Wiesz ja zawsze byłam płodna ;:306 Ściskam ;:196

Obrazek

Beatko jak się uda i tym razem zebrać sporo nasion, to z czasem nie będzie już takim rarytaskiem, bo ja się nimi dzielę Obrazek W tym roku taki mam rarytasik

Obrazek

Witam Cię Ewuniu rost !
Ja dawno Cię nie było! Czyli teraz poświęcisz swój czas na tworzenie ogrodu! Zapraszam Cię zawsze serdecznie i liliowce polecam jak najbardziej, bo to moje ukochane kwiaty ;:167 Pogodnego weekendu ;:138

Obrazek

Iwonko jeszcze jedna córka marnotrawna ;:196 Twój kochana pewnie też kipi, ciekawa jestem ile nowości w nim jest, ale co tam moja ciekawość ;:222 I ja Cię pozdrawiam ;:168

Obrazek

Elu zbiorę nasiona, ale co z nich wyrośnie? to będzie niespodzianka ;:306
Taki drobiażdżek mi rośnie w tym sezonie!

Obrazek

Olu dlatego męczę się i koszę sama, na szczęście to jest tylko trawiasta ścieżka szerokości ok 1 m, ale i za ogrodzeniem tam gdzie krzewy owocowe i młode drzewka koszę sama :oops: Akant odbije ;:215

Obrazek

Lucynko no widzisz, ja mam tak od początku sezonu. Najpierw siedzę długo w ogrodzie i to głównie po południu (w upały) potem czekam, żeby zamknąć kurnik i jak wracam do domu to grubo po 21 ...i jak tu zdążyć z czymkolwiek? Piszesz że nie chcesz czarnuszki? no! żeby nie było tak jak z liliowcami ;:306
Czyli coś się przyjęło i rośnie to mnie cieszy i jest nadzieja że coś jeszcze przyjmiesz ;:168

Obrazek

Małgosiu jest czarnuszka damasceńska ozdobna

Obrazek

i czarnuszka siewna i ta dodajemy do chleba ;:215 Ja też wyrywam część siejącej się czarnuszki bo jest jej naprawdę dużo ;:oj

Dziękuję za odwiedziny i życzę udanego weekendu!
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Zaczęłam sobotę od odwiedzin u ciebie i od razu mam lepszy humor ;:333 ... zdjęcia super . Moje roślinki w fazie wzrostu nie są zbyt atrakcyjne do fotografii, ale za rok... kto wie :) Mimo to zapraszam... ;:3
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu. Mój kłosowiec na tym samym etapie ;:108 , jest śliczny z tymi zlotymi listkami i rzeczywiście sieje się bez problemu . Czarnuszki takie małe ale jaki urok mają ;:138. Biała róża cudna ;:215 . Pozdrawiam i udanego weekendu Ci życzę :wit.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuniu jak miło ;:168 Już byłam u Ciebie, z czasem kiepsko a co siądę przy laptopie to zaraz chce mi się spać ;:19 cóż zmęczenie fizyczne swoje robi, ale to są zdrowe odruchy ;:306

Ewelinko i ten zapach kłosowca, często przychodzę koło nich i przejeżdżam dłonią...to taka moja aromaterapia ;:224 Czarnuszki ładnie uzupełniają są wdzięcznym tłem dla roślin. Róża to Sebastian Kneipp. Dobrego wypoczynku i pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, ale masz rarytas! To floksy???? ;:oj

Czarnuszka to taki urokliwy kwiatek. Kiedyś u mojej Babci w ogrodzie ona byłą zawsze, potem jakoś sama od siebie zniknęła.
Ona lubi się rozsiewać, ale ma to też swój urok.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu ja też mam radiowy net ,a mieliśmy już różne bo M testuje ;:306
Róża biała i różowa śliczna ,a ten czerwony floksik ? piękny ;:333
Czarnuszkę wypieliłam ,ale córka znowu zachęciła mnie ,a właściwie swojego tatę :wink: do jej nabycia i posiania bo będzie robiła olej ,a z niego coś tam .Sama robi szampony do włosów i odżywki i powiem ,że tymiankowy jest ;:333 .
Pozdrawiam i więcej siły życzę Ci ,żebyś ze wszystkim dała radę . ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu ;:196 powróciłam na łono mężowskie i łono forum, czas tak szybko mija ;:108 , pięknie Ci wszystko rośnie, rarytaski pokazujesz, ja jadę jutro zobaczyć co u mnie słychać i widać, bo ostatnio była silna wichura, mam nadzieje, że nie zrobiła mi żadnych szkód ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

http://images77.fotosik.pl/726/4e2977d8174e2ee6.jpg Marysiu jak nazywa się ten żółty liliowiec, bo mam takiego samego lecz bez imienia.Pogoda się pokićkała strasznie się ochłodziło, a deszczu niet. Marysiu czego u Ciebie nie ma nawet czarnuszki są patyczkowe róże kwitną wiec czego więcej chcieć.Cudny ten czerwony floks
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

No to teraz mam dylemat Marysiu ;:oj bo nie wiem jaką ja mam czarnuszkę, a naobiecywałam koleżance nasion :oops: Moja nie jest taka wypasiona jak Twoja, bardziej płaska jest ....może to ta do chlebka? :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Basiu nie wiem jak nazywa się ten kwiatek, bo dostałam od forumowej Ewuni nasionka pt. czerwony kwiatuszek Obrazek Jest śliczny i ma tyle kwiatuszków ;:333
Siejącą się czarnuszkę można z czasem wyplewić, albo ścinając czy wyrywając wcześniej nie zdąży się wysiać :wink:

Alu my mamy ograniczone możliwości, a właściwie dwóch operatorów i teraz mamy drugiego :wink:
Nie wiem jak się nazywa czerwony kwiatek, a róże? jedna to Sebastian Kneipp, a druga "róża z patyczka" ;:306
Czarnuszka do wyrobów to czarnuszka siewna, ale to pewnie córka wie ;:215
Dziękuję i pozdrawiam ;:196

Iwonko to ładnie z Twojej strony że wracasz ;:196 bo z kim Ci będzie tak dobrze jak z M i z nami ;:4 Mam nadzieję, że zastaniesz działeczkę bez szwanku, a A nie chodził i nie sprawdzał? Dobrej nocy ;:196

Jadziu nie wiem jak się nazywa liliowiec, bo go dostałam od osoby nie przykładającej wagi do nazw Obrazek To taki pajączek miniaturowy Obrazek
Pogodę mam w porządku, jest słonecznie ciepło, a nie za gorąco. Nie wiem czy to floks ;:185 Jadziu mam sporo, ale gdzie mi tam do Ciebie ;:306

Małgosiu znalazłam taki opis:
Jednym ze znaków rozpoznawczych rośliny są dość duże, pojedyncze kwiaty osiągające nawet do trzech centymetrów z błękitnym unerwieniem i seledynowym szczytem.
Myślę, że nasiona można spróbować ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”