Silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji

Post »

Zapomniałabym, specjalna dedykacja dla Miłki :) Bride to Be. Melduję również, że wszystkie wsadzone "zamiasty" wypuściły liście, więc jest nadzieja, że zdążą zakwitnąć.

Obrazek
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żeby Anabelle się nie kładły, trzeba już zawczasu wstawić w krzak tyczki i przywiązać pędy, dopóki nie ma tych wielgachnych, ciężkich czap. Ja tak robię i działa, działa ;:108
A w ogóle to strasznie wcześnie kwitną nam hortensje. Nigdy u mnie tego nie było, lecz bardzom rada. ;:108
Super zdjęcie rutewki. :uszy
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Sylwia! No cudo! Ciesze się bardzo! U mnie kwitną Alstergruss (jak co roku pierwsza) oraz Zingaro zza oceanu. Mam jeszcze od Gabriela - zobaczymy czy identyczne!
Chaosu współczuję, ale po nim zawsze spokój :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sylwuś zawsze na początku jest chaos :D
Ale fotki to Ty piękne pstrykasz ;:333
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Sylwio może w domu jest kurz i chaos, ale jak wyjdziesz na zewnątrz to jest poezja i piękno ;:167
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Rozumiem Twój 'niesmak' z powodu remontu, a właściwie rozbudowy i szczerze współczuję ;:108 . Doradzanie czegokolwiek nic nie zmieni - trzeba to przeżyć, chociaż ciężko. Co nieco jednak kwitnie i cieszy Twoje oczy ;:138 . Zdjęcia ciekawe, przyznam, że tak nie potrafię, ale i uczyć się nie mam chęci ;:185 . Jakoś leniwa się zrobiłam :oops: . Można jednak się napatrzeć u innych ;:65 .
A przed ostrymi rzodkiewkami wieję, chociaż kolorki super :pogon .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Chaos i pył, pył i chaos...
Wydaje mi się, że tego w życiu nie brakuje ;:185 Zawsze się znajdzie jakiś pył, a chaos... cóż, wszystko ku niemu zmierza :wink: Już nie pamiętam, kto mądry to pierwszy zaobserwował... chyba Lorenz. Pociechę możesz czerpać z faktu, że jak ten pył opadnie, to będzie pięknie ;:170
Sylwuś, czemu nie lubisz Crescendo? Na zdjęciach wygląda fajnie ;:224 Czym Cię denerwuje?
Jedna z Twoich fotek absolutnie genialna ;:180
To ta:

Obrazek
;:138

Ps. Jakie angielki masz? Chodziło mi o nazwy....
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Sylwio - gratuluję pączusia u dalii.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Aaa! Miałam się pochwalić urlopem! Na wschodzie byłam! W Puszczy Białowieskiej! No i kilka dmi nad Biebrzą! Dzicz i święty spokówj - cudo!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Hej dziewczyny, nie wiem czemu tak narzekacie na hortensję Anabelle. U mnie świetnie się trzymają, naprawdę trzeba ogromnej ulewy żeby położyć kilka kwiatów na ziemi. Z reguły nie podpieram. W jednym roku trochę jej pomagałam. Teraz nie mam z nimi żadnych problemów.

Pisałaś u mnie że Summer Snow dostał tylko 1,8 do dyspozycji :;230 Będziesz sztukować ;:306 Ten powojnik rośnie do 7 metrów. Jego się raczej nie tnie. Ja tylko późną wiosną usuwam to co nie ruszy bo np śnieg połamał. A to dość kruchy powojnik, znaczy...pędy ma kruche, łatwo go złamać. U mnie eksploruje dach drewutni, wysokiej drewutni, takiej 2.5 metra ;:224

Bardzo mi się podobają zdjęcia jakie robisz ;:215
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Aprilka ja narzekam , taka jakaś niewydarzona ;:306 może to też zalezy od sadzonki, daje jej szanse do jesieni ;:108
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Najpierw odpowiedzi, komentarze, sprostowania i tym podobne :)

Wandziu - ja też swoją Anabelkę podwiązuję, ale nawet to czasami nie pomaga. Mimo to, wybaczam jej. Dziękuję w imieniu rutewki :wink:

Miłko - byłam u Ciebie, widziałam. U mojej siostry już się rozpycha jakaś fioletowa (ale niestety sirota nie pamięta czy to Edison Tomasz czy Downham Royal), a u mnie ciągle pąki. Nic to, się poczeka. Puszcza białowieszczańska - lubimy bardzo, byliśmy kilka lat temu, zatrzymaliśmy się w samej Białowieży i robiliśmy wycieczki miejscowe i zamiejscowe. Mieliśmy takiego śmisznego przewodnika po ścisłym rezerwacie, chwalił się, że jego brat operator jeździ z Cejrowskim. Nad Biebrzą też byliśmy - zasadniczo bardzo nam się podoba Polska wschodnia (zjechaliśmy ją wzdłuż i wszerz praktycznie całą).

Małgosiu - dziękuję :)

Marysiu - dziękuję i Tobie. Co do poezji to raczej tak bardziej turpizm i naturalizm niż romantyczne porywy :wink:

Aniu - dzięki. Ja też nie przepadam za ostrymi rzodkiewami, ale mąż zadowolony bardzo. W końcu można coś zjeść, a nie tylko się gapić :wink:

Elwi - jak dla mnie troszku za intensywna w kolorze. Ale jakoś ją zniese. Zwłaszcza, że wokół ma same bladziochy. Dzięki za rutewkę - widzę, że dziewczyna zbiera pochwały. Co do angielek to mam (kolejność przypadkowa): Braciszka Cadfaela (lubię gościa, ale ja w ogóle mam słabość do eklezjalnych tematów), Glamis Castle (czekam i czekam na ten szał kwiecia, który mnie powali, ale nic. Zero. Kicha), Św. Cecylię (od niedawna), i od zupełnie niedawna - Claire Austin i Queen of Sweden.

Ewo - dziękuję, choć moja w tym zasługa niewielka - po prostu nie kręciłam się koło niej, więc nie miałam szans na złamanie, wyrwanie czy co mi się tam z reguły przydarza.

Aprilku - narzekamy tak dla zasady, coś przecież trzeba robić, a narzekanie wychodzi najlepiej :wink: Co do Summer Snow poszłam po rozum do głowy. Do swojej, więc nie miałam daleko... I stwierdziłam, że nie ma sensu gmerać teraz mu przy korzeniach, bo jak znam siebie, wykończę go tym na amen. Poczekam, bo są dwie możliwości. Pierwsza, bardziej prawdopodobna, że skoro u mnie wszystkie (no, prawie, ale pojedyncze wyjątki potwierdzają tylko regułę) powojniki po roku padają nieżywe, to może i on zejdzie zanim urośnie. Druga, bardziej hipotetyczna możliwość, jeśli się rozrośnie i ta kolumienka dla niego będzie za mała, puszczę go wolno na starą jabłoń, która stoi nieopodal i czeka, aż ktoś ją weźmie w objęcia. Stwierdzając powyższe uspokoiłam się i z zadowoleniem stwierdziłam, że lubię takie rozwiązania, albowiem nie wymagają ode mnie żadnego nakładu pracy :wink:

Krysiu - ja moją podwiązuję do siatki, ale i tak czasami się położy. Nie mogę jednak wywalić jej za coś, co sama chętnie czynię, i nie ukrywam, że z dużym zaangażowaniem :wink:
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Nadejszła wiekopomna chwila... Się udało mi wyjść z aparatem i coś tam pstryknąć. Sezon przetwórstwa owocowo-warzywnego już jakiś czas temu się zaczął, więc cóż robić - taszczę słoje, pokrywki, uszczelki, drylownice, spreżyny, garnki, koszyki - pełne i puste, cukier, przepisy. Szwedzki ogród jakoś sobie radzi, mimo, że mam mniej czasu dla niego. A może właśnie dlatego :wink:

Braciszek Cadfael - jakiś taki niepodobny do siebie.

Obrazek

Świeżynka, a już ma kwiaty. Queen of Sweden:

Obrazek

Syrius - zapowiada się na kolejnego pancernika.

Obrazek

Anabelle.

Obrazek

Obrazek

Pyszni się pysznogłówka

Obrazek

Dalia Bride to Be

Obrazek

Kulki przegorzanowe. Ciągle jeszcze zielone.

Obrazek

Wysiane, nie wiedziałam jak wygląda w realu. Już wiem, że zagości u mnie na stałe. Się mi podoba się.

Obrazek

Biedrowe mikołaje

Obrazek

Do miłego :)
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Sylusia a to co wysiane i ma zagościć na stałe co to takiego :?: :?:
Ouenn of Sweden mam już drugi sezon i pozostanie ale dla mnie za szybko przekwita, ale za układ platków pozostanie ;:108

:wit
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Krysiu to ośmiał vel cerinthe. Ziarna nie za małe, więc przyjemnie się wysiewa. Kupiłam 10szt. na all. i wszystkie wzeszły. Podoba mi się, bo ładnie się komponuje jako wypełniacz z innymi roślinami.

Naoglądałam się QoS w różnych wątkach i zachorowałam na nią - te kwiaty są urocze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”