Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Obrazek
Kochana powiedz mi czym ty masz obramowaną tą rabatę? Czy to deski? Zima im nie straszna?
Muszę coś wymyślić na tą podwyższoną rabatę wśród tuji i nie wiem czym ziemię podtrzymać...
Kotka macie przesłodkiego... ;:167 Co to za fundacja z której ona przybyła?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalii gratuluję! A ta odmianę usiłowałam mieć już 2 razy i nie wyszło więc dbaj o nią, żeby się rozrosła ;:306 Juka cudowna i róże masz takie cudne, żadnej z tych ostatnich nie mam i pewnie mieć nie będę, bo nie planuję ;:224
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Zakwitła juka ;:167 ależ bajeczny obrazek. Pewnie siedzisz i focisz ją na maksa ;:306 No ja z pewnością bym tak zrobiła. Nie wiadomo kiedy znów się trafi takie bogactwo.
Ja swoje juki wywaliłam na przedpłocie. Zrobiłam chyba z siedem sadzonek. Zaniedbane, zachwaszczone bo nie mam czasu a i tak dwie zakwitły. Pojedynczo ale zawsze :;230 Ciekawe kiedy doczekam się takiego wypasu jak u ciebie ;:224

Swoją kłosówkę miękką właśnie ogoliłam do zera, bo też mi przysychała od dołu. Za tydzień znów będzie piękna. Tak mi poradził pan uprawiający te trawy. Swoją też tniesz od czasu do czasu?

Gratuluję Anabellki, będziesz z niej zadowolona. Też posadziłam trzy szt pod thujami i ciekawa jestem jak sobie poradzą. Dwie inne, rosnące od lat pod sosnami mają się wyśmienicie, nawet się nie pokładają.

Guernsey przecudnej urody. Napisz jak się u ciebie sprawuje. Zadowolona jesteś? Bo na zdjęciu wygląda bajecznie.

Kiciunia nadrabia zaległości w uczuciach i boi się że ich zabraknie. Będzie bardzo wiernym kotem. Zwierzaki ze schroniska są najlepszymi przyjaciółmi.

Bardzo ładne zdjęcia robisz, nie mogę przestać oglądać a muszę się zabrać za pracę ;:306
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuza ,tych juk to Ci zazdraszczam .Muszę swoją wywalić bo mam ją coś z 8 lat i ani nie rośnie , ani nie kwitnie .Przebrała miarę i w urlope ją wykopsam na kompost .Ładna kompozycja z lawendą . ;:oj
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza kotka słodziak, ;:167 nacieszy się wami i pewnie trochę odpuści. ;:218 Guernsey wspaniałe ma te dwukolorowe falbanki, wyjątkowa piękność. ;:oj Jukę muszę popodziwiać szczególnie. :uszy Zestaw liliowy cudny, a podwyższonej rabaty zazdroszczę, pięknie wygląda. ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Zuziu, slicznego macie domownika ;:167 ;:167 Bardzo ładna koteczka ;:168
Ogród jak zwykle przepiękny, jak Ty to wszystko ogarniasz , że tak Ci cudnie rośnie ;:oj
I mnie zachwyciła podwyższona rabata, fajnie się prezentuje ;:333
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jukki w tym roku rzeczywiście szczególnie urokliwe.
Na mojej rabacie jukkowej zakwitło ich dziesięć, ale one nie prezentują się tak pięknie jak Twoje: skupione jedna przy drugiej. ;:138 ;:138
W przyszłym roku u mnie może nie zakwitnąć ani jedna, bo widać tylko maleńkie młode.
Niech kwitną i cieszą oczy jak najdłużej. ;:333
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Zuza a ile razem tych juk rośnie, że tak pięknie kwitną?
I co robisz po przekwitnieniu? Bo roślina co kwitła przecież zamiera ale puszcza sadzonki. Przesadzasz je czy zostawiasz w tym samym miejscu?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Witajcie kochani Obrazek Czy Wy też teraz tak macie, że na nic czasu nie starcza?
Ostatnio dni niby długie, a dla mnie wciąż za krótkie i goniąc w piętkę z niczym zdążyć nie mogę Obrazek
Na ogrodzie to już dżungla mi się robi, kwiaty kwitną, opadają, trawa do kolan, chwaściory grasują a pomidory kłaniają się w pas z braku podlewania :twisted:
Do tego jak już wygospodaruję trochę czasu i zniknę na ogrodzie to nasz nowy domownik drze się wniebogłosy jak nie może mnie oczyma swymi zlokalizować Obrazek
I jeszcze nerwowy okres w pracy... i wszystko jakoś tak idzie nie do końca tak jak powinno iść... Obrazek

Dorota, guernsey tak jakoś do pół metra wysoka, dobra na przodek rabaty.

Obrazek

Małgosia, z nową kotą wciąż się docieramy. Mam nadzieję że w końcu poczuje się bezpieczna i przestanie płakać jak tylko gdzieś wyjdę :?

Obrazek

Mariola, obiecuję że jak tylko znajdę ciut wolnego czasu to zajrzę do Twojego ogródka obejrzeć te Twoje jukki i inne cudeńka jakie tam masz. Tyle że na razie to jakoś ciężko go z innych spraw uszczknąć ;:131

Obrazek

Iwona, na pewno sekretem Twoich hortensji będzie ich podlewanie. Moja jak była lana rano to po pracy zanim znów podlałam była już zwiędnięta. 9-10 godzin w słońcu to było dla niej za wiele. Teraz siedzi w donicy od wschodu i ma się znacznie lepiej :D Guernsej faktycznie rośnie kompaktowa Obrazek

Obrazek

Wandziu, moja jukka rośnie akurat na piachu który budowlańcy wyciągnęli z niższych partii gleby przy budowie. Taką miejscówkę ma również lawenda. Może pasuje im taki piaszczysty teren, woda nie zalega w korzeniach. Jukka miała ten piach trochę wymieszany z ziemią z wora ale nie kwaśną. Powojniki niestety rosną w innych miejscach i nie mają się niestety tak dobrze ;:151

Obrazek

Małgoś PEPSI, ja swojej juce też czasami wycinam dolne liście jak już jest za gęsta. Natomiast te obumarłe wyciągam dopiero w kolejnym sezonie jak już uschną i łatwo same wyłażą. A te odrosty to chyba moja ma w tej swojej całej kupie bo nigdzie indziej nie widzę żeby coś wyłaziło.

Obrazek

Dorota 71, daj im czas może jeszcze zakwitną. Moje wciąż się rozkręcają i kwitną co rusz nowe kolorki Obrazek
Co do jukki to nie mam pojęcia ile ich tam jest. To jedna wielka kłująca kupa, która samoistnie się wymienia na nowe, ja tylko wyciągam zaschnięte iście :lol: A sadzona była jako pojedyncza rozetka Obrazek

Obrazek

Beata, dzięki kochana za miłe słowa ;:196 Widziałam ostatnio u Ciebie lilie. Normalnie szał ciał, a zapach pewnie obłędny... ;:333

Obrazek

Ewelina, kotka śliczna ale mocno absorbująca. Może kiedyś da nam chwilę oddechu jak poczuje się już całkiem bezpiecznie. Też masz duet lawendy z the fairy ;:oj A czy Tobie the fairy też się tak pokłada? :twisted:

Obrazek

Olka, ramy tej rabaty to deska tarasowa impregnowana ciśnieniowo. Jak na razie daje radę, ale wiem że wieczna nie będzie ;:218 Teraz żałuję że między deskę a ziemię nie dałam folii, na pewno dłużej by wytrzymało a tak za jakiś czas będzie kłopot. A może z deską kompozytową spróbuj, taka na pewno wytrzyma sporo czasu Obrazek Kotka jest z fundacji z Poznania. Nie będę pisała nazwy bo nie wiem czy można. W każdym razie kupę dobrej roboty tam robią, a ja cieszę się że mogłam małej (no nie takiej małej bo ma już jakieś 5-6 lat) dać spokojny, bezpieczny dom :lol:

Obrazek

Miłka, będę dbała, ale z przechowywaniem to wiesz że u mnie może być problem ;:131 Zakwitła też druga odmiana która jest do niej bliźniaczo podobna ;:oj Oj zakochuję się w tych daliach coraz bardziej, a do tego tak długo kwitną...
Niestety zdarzyła się też rzecz straszna - cały prawie metrowy pęd dalii mom's special z kilkoma nieotwartymi kwiatami wichura ułamała przy samej ziemi ;:223 A tak się na nią cieszyłam, bo w zeszłym roku mi z nią nie wyszło a w tym tak dobrze się zapowiadała ;:145

Obrazek

Jolka, juka niestety już kończy, ale cudny widok na zdjęciach uwieczniony Obrazek
O kłosówce nie wiedziałam że tak można, też wypróbuję ten sposób, bo coraz bardziej mnie denerwują te sucholce u dołu :twisted:
Guernsey raz lubię raz nie. Cóż ta róża należy do nieprzewidywalnych. Otóż w całym swym sezonie ma różne kwiaty. Raz bladawce, raz z rumieńcem jak ruska lala a jeszcze w innym czasie wygląda jak teraz - pucharek lodów z malinami. Jak ktoś chce mieć 3 w 1 to jest to róża dla niego ;:306
Kota na szczęście do schroniska nie powędrowała, wzięłam ją z fundacyjnego szpitalika zanim zaczęli dla niej szukać jakiegoś tymczasowego lokum. A pochodzi z łapanki, była tak wychudzona i odwodniona że opiekunki z fundacji wzięły ją za młodego niedawno urodzonego kota. Dopiero później okazało się że to już całkiem dorosła pannica, która część swego życia spędziła na dworze walcząc o każdy kęs.

Obrazek

Elka, mi się wydaje że juki mają jakieś odmiany. Nie wszystkie rosną tak samo. Ta moja to jakoś tak w kupie rośnie a znam osoby u których rozrasta się rozłogami. No i nie lubią wody w korzeniach, może masz za gęstą glebę?

Obrazek

Sonia, dziękuję kochana za komplementa Obrazek
Co do kotki to czekam z niecierpliwością aż wreszcie odpuści. Trochę swobody by mi się przydało Obrazek

Obrazek

Asia, sekretem ogarniania ogrodu jest to żeby go tak zrobić, żeby się później jak najmniej narobić Obrazek Włóknina pod korą, obrzeża i kamyczki bardzo w tym pomagają ;:183 A reszta rośnie, bo przykładam się do sadzenia. Pilnuję żeby dawka startowa ziemi zawsze składała się z dobrej ziemi + obornik + wióry rogowe + ziemia rodzima. Taki zestaw starcza na minimum dwa sezony, potem nawożę obornikiem granulowanym.

Obrazek

Lucynko, może te młode jukki dadzą radę w przyszłym roku. Wszak na Twoim złotku wszystko jakoś tak piękniej i szybciej się zbiera Obrazek A swoje sadziłaś oddzielnie czy tak Ci się rozrosły przez rozłogi?

Obrazek

Kochani, przepraszam że nie do każdego mam teraz czas zajrzeć, ale przy chwili na pewno będę Was odwiedzać.
Mam tylko nadzieję że teraz to nie tylko ja mam takie tyły :oops:
Pozdrawiam i buziaki ślę Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

No ucieka czas, Zuza, ucieka. Za chwilę połowa lipca i wydawałoby się, że z tydzień może temu biegałyśmy patrzeć czy tulipany już kwitną..... ;:oj
Kociak też zabiegany ;:306 Ech, przynajmniej on ma czas na troszkę leniuchowania.
No ja czasami też pozwalam sobie na chwilkę odlotu - dzięki liliom, zapach jest na prawdę obłędny. Drzewiaste cudnie pachną z wielką siłą.
Śliczna jest ta pierwsza dalia.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Zuziu!
Nie narzekaj, kochaniutka, nie narzekaj. Wszystko pięknie Ci kwitnie, ;:333 żadnego zielska nie widać. ;:185
Co Ty byś chciała w ogrodzie? Salę operacyjną? ;:306
Lilie, jeżówki, dalie, liliowce, wszystkie roślinki urocze. ;:215
A kiciulek taki słodziutki. ;:167

Moje jukki rozrastają się, nie rosną w jednej kępie i dlatego dotychczas wykopywałam te, które w danym sezonie przekwitły.
W tym roku jednak postąpię z nimi tak, jak Ty. Zostawię stare rośliny do przyszłego roku. ;:108

Podzielam Twoje zdanie co do zbyt krótkich tych najdłuższych dni w roku. ;:306
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

A ja podzielam zdanie Lucynki, jest świetnie i kolorowo, a kicia słodka, no i tak Was kocha ;:167
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

O jaki słodziak ;:173 jeśli chcesz mieć chwilę oddechu od przytulańca to najlepiej załatw mu towarzystwo :wink: Wiem co mówię, mój szczeniak cały czas atakuje starszego kolegę nadmiarem czułości, do mnie przychodzi gdy tamten ma już jej absolutnie dosyć ;:306 Zwierzaczki będą szalały na trawce (albo w kwiatkach ;:224 ), a ty będziesz mogła oddać się pracy :D
Piękne zdjęcia roślinek ;:215 Jeżowki ślicznie ci kwitną, lilie, liliowce wszystko cudne ;:173 A ta dalia to juz cud natury ;:333
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Zdjęcie kotki cudne ;:oj No i jeżówki przepiękne :)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zuza i ja nie nadążam ze wszystkim,dni lecą błyskawicznie...kociaczek słodki,jak dobrze,że znalazł u Ciebie nowy dom :uszy
Jukka czaruje,moje dwie tez zakwitły,kiedy mnie nie było,jednak nie tak spektakularnie.
Przypatruję się Twoim daliom i jak zobaczyłam Alauna Clair-Obscur to nagle mnie olśniło,że ją sadziłam wiosną ;:oj
Dziś polecę zobaczyć,czy się w końcu ruszyła ;:65 Piękna Ci ona....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”