Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Nie no wszyscy pokazują róże na potęgę! We wspaniałych różanych szpalerach, kiściach, gronach czy jak zwał! A u mnie pojedyncze kwiaty :(
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Przepiękne róze ;:138 A co roślinki na skalniku nie przetrzymają zimy ? nie możliwe :?: :(
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No nie mogę. Pulpa jest bezkonkurencyjna z owym będę. :;230 :;230 Zdecydowanie wolę jej wersję. Zresztą teraz po deszczach to sama czysta prawda :;230 :;230
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

No dobra! jestem niewątpliwą ozdobą dla moich róż! Jakże by one beze mnie wyglądały? ;:306

Wandziu! Masz rację po deszczu (i moim urlopie) róże niektóre wyglądają "taksobie". Ale poobcinałam te zniszczone i czekam na kolejne piękne kwiaty.

Karola! Na pewno przetrzymają, na nie nie ma siły! Ale mam tak utwierdzone, że donice to na zimę trzeba zabezpieczyć :roll:

Mariola! No nie mów! Może takie właśnie masz odmiany? A w ogóle przepraszam, bo nazwałam Cię w ostatnich odpowiedziach Anią, po prostu coś mi się pokićkało! ;:131 Coraz gorzej ze mną! ;:306

Aniu! Nawet nie wiesz jak się cieszę! Możliwe, że i ja Sisę będę miała! Bo w Biedrze kupiłam w kapersie. A oni dopiero od dziś przecenili na 99 groszy. A powinny być tańsze od miesiąca. Po prostu kilka dalii mi wypadło i musiałam w ich miejsce coś wsadzić po taniości ;:306

Dorotko! Ja mam busz! nie nadążam! Tyle chwastów,ze strach! Ale dalie i inne rośliny też porosły :heja Sukcesywnie wyrywam chwasty. Nawet rozhulanej dyni ozdobnej się dostało. Wyrwałam chwasta spomiędzy kann! ;:223

Aniu Pulpo! Dobre! :;230 Bić nie będę! :wink:

Trochę jest w tym prawdy! Poniżej moja imienniczka Ludmilla:
Obrazek

Za chwilę już pokaże , co potrafi! ;:173

Sylwia! Chodzi Ci o Bonicę pewnie! Fajna jest , bo zdrowa i niezawodna! A skalniak pewnie zostawię na zewnątrz. :wink:

Iwonko! Byś się nie doczekała! Końca nie widać ;:306

Aniu Anah! Dzięki za miłe słowa! ;:196 Dziękuję w imieniu róż!

Codziennie po pracy staram się popielić, poprzycinać, powyrywać. Coś tam widać, coś nie. Busz straszny! Syn wyjechał, nie ma kto ściąć trawy ;:223 Posiałam dziś fasolkę i koperek na tej rabacie warzywnej, co mi jarmuż gąsienice zjadły (oj, jak się wkurzyłam).
Czekaja mnie konfitury z czereśni (sąsiad woła, ze mam przyjśc pozrywać i pewnie muszę to zrobić jutro) oraz agrestowo - porzeczkowe (też muszę pozrywać). A chce mi się? ;:306
Na dziś:
zaczyna kwitnąć deinathe
Obrazek

Obrazek

Busz ;:306
Obrazek

Zaczęły kwitnąć moje królewny ;:173
Alsterguss
Obrazek

Zingaro
Obrazek

Lilia trąbkowa
Obrazek

Lilia azjatycka Milano?
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Deinanthe cudne ;:63 ;:63 ;:63 . Tylko w moim gąszczu nie będzie go widać, więc podziwiam u Ciebie ;:196 .
Natomiast od tygodnia 'kręcę się' koło szkółek z różami - w internecie oczywiście ;:306 . Czarno to widzę, bo opcje zmieniają mi się codziennie ;:223 . Może to i lepiej, podejrzewam bowiem zbytnią operację słoneczną, która negatywnie wpływa na mój mózg ;:108 .
Czy u Ciebie jest chłodniej, że tak się rwiesz do pracy ;:173 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Miłka witaj po urlopie, myslę ze już kończysz pielenie a jak nie to może licz na sąsiedzka pomoc ;:306
Myslę, że z urlopu nie tylko kondycję i wspomnienia przywiozlaś, na pewno gdzies sie przyczailas i bractwo śpiewąjace uwieczniłaś swoim aparatem. Piszesz, że Twoje królewny już Cię radują, u mnie też zaczynają swoje pokazy i wyobraż sobie, że doszłam dzisiaj do wniosku że te jesienne zmagania z wysadzaniem nie są tak straszne w stosunku do tego co one pokazują, a jak pomyślę że ten pokaz będzie trwał do przymrozków to czycham na następne piekności.
U mnie zakwitła Pani Leokadia, Sombrero też pokazuje swoje piękno, jakaś NN żółta z zagubioną etykietką.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Milko piękne róże tyle kwiecia i takie zdrowe.Lilie urocze a dalie moje już też powoli zaczynają ale właściwie pół na pół wzeszły czyli licho .Teraz ładnie rosną .Chwaściory rosną na potęgę ale deszcz potrzebny bo samemu podlać wszystko nierealne.Co do liliowców niektóre maja plamy ale było sucho a ich nie podlewałam radzą sobie same a jak dostały mocniejszego deszczu taki skutek.Podziwiam twoje dalie
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko ja nie byłam na urlopie a mimo to działka zarośnięta więc nie jesteś odosobniona w pieleniu, które i tak nigdy nie ma końca ... "syzyfowa praca"
Dalie pierwsze piękne tym bardziej, że wyczekiwane. Wydaje mi się ,że w tym sezonie sa jakby niższe niż zwykle. Dotyczy to też wielu bylin - moje zawsze wyższe niż info podaje a tym razem takie sobie. Może i lepiej bo wichury chodzą miejscami a ja mam mniej podwiązywania.
"Minimalizm i miniaturyzm" masz opracowany do perfekcji ... ubiegłoroczne oczko wodne ... pamiętasz :D a teraz skalniak ale ja mam podobne ale dołuję je w piasku na plaży pod brzozami lub okładam kamieniami wtedy prawie nie widać pojemników.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu! Bardzo cieszę się na Twoje odwiedziny. Zawsze coś fajnego zauważysz i napiszesz. ;:196 U mnie akurat dalie dość fajnie rosną, no może z małymi wyjątkami, podejrzane o mozaikę lub później wysadzone w gorszych warunkach.
Oczko wodne jest i w tym roku, w tym samym miejscu (na tarasie altany) i prawie z tymi samymi roślinami, ale zeszłoroczne nenufary nie przeżyły zimy więc poprosiłam Ryszarda o nadwyżki, jak będzie czyścił oczko i udało się odzyskać! :heja
Pewnie ze skalniakiem zrobię podobnie, jak Ty. :wink:

Beciu! Tak też myślałam, ze te plamy na liliowcach, to od aury. Miejmy nadzieję, że kolejne kwiaty będą już ładne. Z daliami już tak jest. Mi też jakaś część nie wyszła. Inwentaryzację zrobię, jak zakwitną. Wtedy będę wiedziała, jak procent straciłam. Chwasty nadal mają się dobrze. Moje skubanie, to nic wobec tej dżungli. ;:306

Krysiu Leszczyno! Dałaś już zdjęcia? Muszę u Ciebie śledzić! Z dalii nie zrezygnuję, dopóki będę miała siły lub pomoc do sadzenia i wykopywania. Nie wiem, co jeszcze będę kombinować w kolejnych sezonach, ale bardziej liczę na wymianę, może na przypadkowe zakupy niż pogoń za konkretnymi odmianami. A widzisz, Leokadii nie mam, Sombrero też! ;:224
Po urlopie mam zdjęcia, ale jakoś nie ogarniam. Może w tym tygodniu uda mi się coś wrzucić do ptasiego wątku. ;:173

Aniu! To taka ciekawostka. Deinathe dostałam od koleżanki i nawet nie przypuszczałam, że tak trafię z miejscem dla niej.
Tak naprawdę nie chce mi się dziś nic robić i w zasadzie nie robiłam, a powinnam, bo muszę porzeczki zebrać i agrest i narobić dżemów. A mam niemoc kompletną... ;:131 Wczoraj za to latałam jak najęta. Może dlatego dziś takiej werwy nie mam. Staram się o różach już nie myśleć. Mam jeszcze jedną w planie i muszę zająć się poważnie tym, co mam :wink:

Pobiegałam dziś tylko z sekatorem i poprzycinałam przekwitnięte kwiaty. To już obowiązkowe, bez tego ani rusz. Trochę pobujałam się w hamaku, ale dziś po wczorajszej burzy się ochłodziło i nie mogłam się ugrzać.
Wczoraj jeszcze zerwałam sobie czereśni od sąsiada i zrobiłam konfitury. A syn starszy się zlitował i skosił trawę, a ja poprzycinałam brzegi nożycami. Jakoś to wygląda. :roll: Mam jeszcze z 2-3 miejsca, gdzie muszę wparować z haczką i ... mogę zaczynać od nowa! ;:306

Na dziś:

Cynie w tym roku posiałam i posadziłam. Pierwsze wreszcie kwitną :heja
Obrazek

Liliowiec od Ryszarda
Obrazek

Róża Belle Epoque
Obrazek

Liliowiec siewka
Obrazek

Szczeć
Obrazek

Mikołajek z Biedry
Obrazek

Jedna z moich nielicznych jeżówek
Obrazek

Pysznogłówka
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Ładna ta Twoja pysznogłówka ja po zimie straciłam prawie całą, aż dwa kwiatki zostały ale mikołajków to mam pełno po rowach przydrożnych. ;:306
Muszę i ja popróbować wysiewać liliowce, tyle osób pokazuje piękne siewki.
U mnie też dziś się ochłodziło po wczorajszym upale, ale to dobrze zwłaszcza, że spadł deszcz. Uff nie muszę podlewać. A narobiłam się też niemało a to plewienie to tu tam, a konca nie widać, w tunelu przy pomidorkach, koszenie dopóki kosa znów mi odmówiła posłuszeństwa...ale jak się chce mieć ogród to trzeba się pogimnastykować.
Co do wzrostu roślin to u mnie dalie też niskie w tym roku ale nie jest powiedziane, że jeszcze nie podskoczą w górę, choć ja takie niższe chyba bym wolała.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu! Ja miałam już z siewek kwiaty w drugim roku. Nasiona wrzucasz po jednym to torebek strunowych i zasypujesz podłożem (1 łyżką) do wysiewu i pikowania. Zamykasz woreczki, układasz pionowo w pudełku np po brzoskwiniach i ... zapominasz! Oczywiście robimy to wczesną wiosną lub nawet na przedwiośniu. Gdzieś tam w kwietniu/maju już miałam siewki dość spore, posadziłam do skrzyń z kompostem i regularnie podlewałam. Pod koniec lata były już wielkie i dorodne.

Obrazek

Obrazek

te akurat nie siewki
Obrazek

Obrazek

i moje cynie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Cudne wszystko! Cynie mi przypomniały, że swoje siewki wsadziłam szybciutko do gruntu bo coś mnie przyćmiło, w efekcie przymrozek załatwił cynie na amen!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Cynie, cyniami, ale chyba najbardziej cieszą Cię pierwsze dalie. Super. A zachwaszczony ogród jest chyba u każdego. Może u mnie trochę bardziej, ale co tam. Lilie ( czy też liliowce) kapitalne, szczególnie ten od Ryszarda.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Miłeczko fajnie, że napisałaś instrukcję jak obchodzić się z siewkami. Pozbieram z moich liliowców co się da i myślę, że wypróbuję. Kiedyś mi się marzyło by pobróbować krzyżówek co orawda miałam na myśli datury ale i liliowce mogły by być, nie wiem tylko czy uda mi się do tego właściwie zabrać bo czasem miewam słomiany zapał. I tak mnie już w domu trochę ganią, że wszędzie doniczki, sadzonki w sloiczkach ;:124 Teraz jeszcze na dokładkę podebrałam spod szkoly i od sąsiada patyczki z róż pnących. Nie wiem co to za odmiany ale w moich okolicach wiele osób ma takie a u tego sąsiada są już tak wielkie i piękne, że pną się nawet po drzewie i bardzo długo i obficie kwitną. Bardzo mocno się przewieszają i co najważniejsze nie są okrywane na zimę. A ja ciągle nie mogę kupując na takie trafić, w dodatku różę Jazz mi jednak coś trafiło na amen bo listki, które miała znikły pod koniec wiosny i do tej pory nic.
Cynie śliczniutkie, szkoda, że zapomniałam sobie kupić posiałam mnóstwo innych jednorocznych ale nie wszystkie są w naturze tak piękne jak na opakowaniu.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Jakie cudne cynie! ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”