Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Małgosiu dzisiaj kolejna mała, biała lawenda zniszczona. ;:145 Zastosowałam ocet, ale właśnie deszcz pada i pewnie nici z odstraszania. Ścięłam dziś Chopiny, a pędy z kolcami wbiłam obok małych lawend. Mam nadzieję, że koty się zniechęcą. ;:218 Do tarasu się nie zbliżają, lawendy równo rosną. Dziś pierwsze jeżówki odmianowe zakwitły.

Obrazek

Obrazek

Olu dziękuję, ;:196 od forumek pochwaliłam M za poidło dla ptaków. :) Kleome z parapetu, to szybciej kwitnie, ale jedna samosiejka się zawieruszyła i za tydzień też będzie mieć kwiat. Swoje podlałam rozpuszczonym nawozem, bo były dość marne, dopiero po tym ruszyły. Ostatnie upały bardzo przyśpieszyły kwitnienie. Dziś już się zniechęciłam, bo rozplenic, ostnic i żeniszków pełno. ;:223 Trochę wypieliłam, reszta pod wyższymi roślinami padnie z braku światła, albo zakwitnie tam gdzie rośnie. ;:131

Obrazek

Obrazek

Maryniu przykro, ;:174 że kleome nie zakwitną szybko, ale może później z bocznych odrostów. Zapraszam do mnie pod koniec maja, pomożesz pielić samosiejki. :wink: Dzisiaj kilkadziesiąt rozplenic wylądowało w kompostowniku. Zajrzałam pod rośliny mateczne, a tam w cieniu sobie grzecznie rosły. Myślę, że piasek i całodzienne słońce tak działają. Właśnie pada drobny deszcz. Mam nadzieję, że twoją działkę też podleje. ;:108 Jesteś doświadczoną ogrodniczką, podpowiedz proszę, jaka bylina kwitnąca na biało od połowy maja zmieściłaby się przed margerytkami na tej rabacie. Musiała by być nie wyższa niż 20-30 cm i dość wąska, bo tam 15 cm. Po tulipanach smutny ten kawałek, bo do margerytek w połowie czerwca, nic nie kwitnie.

Obrazek

Obrazek

Marysiu M wychwalony. ;:108 Ja wysiałam kleome z własnych nasion zbieranych tylko z białych, a mam dwa odcienie różu i biały. ;:306 Chyba tylko kupowane w sklepie dają pewność koloru. ;:218 Lilie to głównie azjatyckie, choć mam parę orientalnych, ale dopiero mają pąki. Kwitną tylko samosiejki werbeny, które nie były przesadzane, pozostałe pewnie za dwa tygodnie.

Obrazek

Obrazek

Małgosiu dzięki w imieniu M. ;:196 Może jak przestaniemy pracować, to pies zagości w domu. Dziś ucięte pędy Chopina wbiłam koło lawendy, niech się koty boją. ;:108

Obrazek

Lucynko kupiłam dwie takie dalie, ale tylko jedna karpa się obudziła. Pewnie będzie jednorazowa, bo nie mam gdzie przechować. Czosnki drobne, ale wysokie. Jak mają ładne tło to świetnie wyglądają. Niestety u mnie tak się zmieniają tła, ;:306 że nie zawsze czosnki są ładnie wyeksponowane. Biały ażurowy kwiat to kleome. Jednoroczna roślina, ma u mnie około metra i kwitnie ponad dwa miesiące, rozwijając coraz wyżej kwiaty. Dla ciebie jeszcze różowa.

Obrazek

Czy taki mały, 20 cm krzaczek poradzi sobie z tyloma pąkami, czy obciąć.

Obrazek

Dziś miałam dzień ogródkowy. Niestety opuchlaki nadal grasują, zjadły korzenie floksa kanadyjskiego, ale zemściłam się i kilka larw mniej w glebie. Spulchniłam glebę w nadziei na deszcz i właśnie pada. :tan Przesadziłam trochę samosiejek żeniszka w wolne miejsca, więc jest szansa, że się przyjmą. Dwie gipsówki jutro pójdą do kompostownika, bo wyrosły na potwory mające metr sześcienny wielkości. Jedną zostawię przy Chopinach tylko zetnę trochę pędów.

Obrazek

Przetacznik zrobił niespodziankę, miał być różowy. :;230

Obrazek

Miłych chwil w ogrodach. ;:4
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, cieszę się, bo uratowałam kilka kleome przed mężowskimi pierzastymi szkudnikami i już wiem, że zakwitną. :tan
Bardzo mi się podobają, a nigdy jeszcze ich na swojej działce nie miałam. ;:131
Widzę, że jukki karolińskie już masz w pełnym rozkwicie. ;:333 Moje na razie pojedyncze kwiatki pokazują. Czekam na ich pełen pokaz. Powinno być pięknie, zakwitnie bowiem dziesięć egzemplarzy. ;:303
No i jeżówki u Ciebie kwitną pełną gębą ;:215 , nie mówiąc o liliach czy różach. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu względem nasadzeń nie pomogę bo takie dywagacje nie są mi bliskie... :oops: Ja się nigdy nie zastanawiam co, kiedy i z czym... Staję przed rabatą i widzę... to tu, to tam... sadzę, przesadzam jak trzeba dopasowuję... W żadne komponowanie się nie bawię... ;:185 No tak jakoś mam...ale kupując roślinę od razu wiem, gdzie ją posadzę... :)Bo ja detalistka jestem , hurtowych ilości ani nie nabywam ani nie sadzę... A niska biała roślina ale niestety jednoroczna /ale Ci się wysieje co roku/to by była smagliczka biała nie wiem, czy masz ją już u siebie??
Pięknie prezentuje się Twoja ściana powojnikowa ;:63 ...moje nieco się poprawiły........Deszczyk niedawno jeszcze padał , zaczął padać jak odjeżdżaliśmy z działki ...Był cieplutki i spokojny...
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Soniu, zachwycająca jeżówka ;:108
A kaskada z powojników ;:180
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko będziesz mieć festiwal kwiatów. ;:215 Kleome są tak widoczne na rabacie, że wystarczy kilka sztuk, żeby zachwyciły. ;:108 Moje juki w tym roku mają pięć lat, sadziłam pięć sztuk. Teraz mają trzynaście kwiatostanów. Jeszcze nie wszystkie kwitną.

Marysiu dziękuję. ;:196 Mam smagliczkę, ale szukam byliny, żeby co roku nie bawić się w sadzenie. Wymyśliłam białą rabatę, a teraz mam dylematy. ;:14 Powojniki włoskie jednak są niezawodne. Mają mniejsze kwiaty, ale liczbą nadrabiają. Dosadziłam wiosną dwa wielkokwiatowe, może w przyszłym roku dołączą większe kwiaty. ;:65

Aga jeżówka to prezent od forumki, musi pokazać na co ją stać. :D Powojniki włoskie, z polecenia Aneczki, kwitną żeby mnie zachęcić do kolejnych zakupów. ;:306
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Jak pięknie u Ciebie, Soniu ;:333
Lilie już kwitną ;:oj U mnie wciąż pąki :D
First Lady zapowiada się wspaniale ;:215
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu a może spróbuj z takim proszkiem odstraszającym zwierzęta? Krzywdy kotom nie zrobi, tylko zapachem odstrasza ponoć...
U ciebie wszystko wcześniej kwitnie, moje juki dopiero pojedyncze dzwoneczki otworzyły, a twoje już szaleją na całego ;:oj Jeżowki zaledwie pąki mają... Nawet moja gipsowka jeszcze nie kwitnie. Nie miałam pojęcia, że ona potrafi aż tak szaleć ;:oj Powojnikowa ściana cudna ;:333 A z przetacznikiem możemy podać sobie ręce, miałam tak samo jak ty ;:218
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Soniu :wit Wszystko przepięknie Ci kwitnie
Nawet jeżówki zaczęły Ci kwitnąć
Imponująca kolekcja czosnków główkowatych ;:oj
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Złocienie masz cudne, pięknie się prezentują w takiej ilści, poidełko genialne mężuś zrobił ;:oj chciałabym mieć też u siebie ale niestety koty ;:174
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu ściana powojnikowa prześliczna ;:167 Jakie masz tam odmiany?
Kleome masz śliczną, moja późno wysadzona z rozsadnika jeszcze nawet nie zamierza kwitnąć a do tego coś ją podjadło ;:14
Juki dają spektakl, moje w kupie mają 11 pędów, Twoje rozsadzone dają szerszy popis :D
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj byłam na spotkaniu z Alą Biedronką i Ewą Garden11. Ala z ogromnym ogrodem i kolekcją roślin, których nazw nie zapamiętam nigdy. Mało, że wie gdzie każda, najmniejsza piękność rośnie, to zna dziesiątki nazw. Warzywnik ma wspaniały, zapasów na całą zimę będzie. ;:180 Ewunia ma przepiękny, duży ogród. :shock: Jaką ogromną pracę wykonuje, to tylko patrząc na rabaty, w całości można ocenić. ;:138 Warzywnik w pięknych skrzyniach. ;:215 Już mojemu M będę wiercić dziurę w brzuchu, że są mi takie skrzynie niezbędne. Oczywiście przyjechałam z roślinami w bagażniku. :D Dziewczyny dziękuję za pięknie spędzony dzień. ;:196 Wszystkie rośliny oczywiście posadzone i zacienione, bo upał ponad 30 stopni. Szkoda tylko, że rzadko możemy się spotykać. ;:174 Jak wszystkie zakręcone ogrodowo, mogłybyśmy przegadać kilka dni. ;:173

Dziękuję wszystkim za zaglądanie do mojego ogrodu. ;:196 ;:180

Moniko miła jesteś, :) ale mnie znowu chodzą po głowie pomysły na zmiany. ;:124 Lilie mam w większości w jednym miejscu, z okien widać wielką plamę białoróżową. First Lady to 20 cm maluch, boję się, jak przetrzyma taką liczbę kwiatów.

Obrazek

Obrazek

Małgosiu kolczaste pędy róż przy lawendzie zniechęciły koty do tarzania się w niej. Od tygodnia takie upały, że dosłownie wszystko naraz rozwija kwiaty. Gipsówce będę wycinać pędy, zostawiając tylko trzy, cztery. Jeśli się taka nie sprawdzi, wyląduje w kompostowniku. Juki wyjątkowo zakwitły. Przetacznik jak tylko skończą się upału przeniosę, bo mi psuje wygląd rabaty. ;:222

Obrazek

Obrazek

Paulii jeżówek mam dużo i cieszę się, że już kwitną, tylko jakoś wyjątkowo wcześnie. Do jesieni zrobi się pusto na rabatach. ;:174 Czosnki są tak mało wymagające, że tylko je sadzić w dużych ilościach. Słońca dużo potrzebują, bo się kładą, gdy muszą się wychylać za światłem.

Obrazek

Obrazek

Anitko poidełko jest na wysokości 150 cm. Koty gonię z ogrodu, bo już mam ich dość. ;:218 Złocieni mam kilkanaście kępek na różnych rabatach. Są takie niekłopotliwe. ;:108 Jedną kępę mi mrówki zniszczyły, ścięłam, może przeżyje. ;:174

Obrazek

Obrazek

Zuza na razie kwitną tylko powojniki włoskie Solina i White Prince Charles, zaczyna też Paul Farges. Dosadzone wiosną wielkokwiatowe pokazały wcześnie pojedyncze kwiaty. Może na przyszły rok będzie mieszanina małych i dużych kwiatów. ;:131 Twoja juka jako soliter jest zjawiskowa. ;:oj U mnie broni się taka ilość, tylko dlatego, że pędy są widoczne na tle Szmaragdów.

Obrazek

Obrazek

W ciągu czterech lat jeszcze nigdy hortensje nie zaczynały tak wcześnie.

Obrazek

Posadziłam w nogach hortensji na pniu trawkę jednoroczną. ;:306 Ma 180 cm wysokości, przerosła hortensję.

Obrazek

Okrywowe mimo upału nadal kwitną.

Obrazek

Hosty i rojniki.

Obrazek

Obrazek

Jeżówka w ostnicy.

Obrazek

Prośba do doświadczonych w uprawie pomidorów. Czy takie zmiany to norma. Niestety pomidory NN.

Obrazek

Dobrej nocy.
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Soniu :wit Bardzo miło spędziłaś wczorajszy dzień
Lilia śliczna
Pink Peace piękniutka
Kolejne jeżówki zaczynają pięknie kwitnąć :D
Powojnik 'Paul Farges uroczy
Piękniutkie bukszpany :)
Hortensja pięknie zaczyna kwitnąc
Trawce jednorocznej musi być bardzo dobrze w nogach hortensji skoro wyrosła aż na 180 cm ;:oj
Hosty i rojniki śliczne
Moje Jeżówki również już niedługo zaczną kwitnąć :roll:
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Dziękuję Soniu za miłe słowa i zapraszam częściej :)

Obrazek
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Zaciekawiłaś mnie ;:oj Jakie zmiany chodzą Ci po głowie??
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulii miło cię znowu widzieć, dziękuję. ;:196 Bukszpany zaczęłam ciąć, ale takie upały, że dałam na wstrzymanie, bo je przypali. Kolorów coraz więcej na rabatach. :tan Kiedy nam pozwolisz swoje piękności kwitnące oglądać. ;:65

Ewuniu gdybym miała więcej czasu, to bym pomogła w pracach, a nie tylko zaglądała. ;:108 Teraz zajrzysz do mnie. ;:196 Zabierzesz młodsze z sobą, pograją na komputerze, a my pogawędzimy. ;:65 Lilie cudne w takiej kępie. ;:oj

Moniko muszę coś zrobić pod klonami, bo tak aktualnie posadzone byliny nie radzą sobie. Chyba powstanie rabata długości około 5m z rozplenicami i perowskią. ;:218 Wiosna wsadzę parę cebulowych. Muszę znaleźć jakieś byliny kwitnące w maju, czerwcu, które wytrzymają na korzeniach i zacienienie po południu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”