Kaktusy - Pio1986
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kaktusy - Pio1986
Thelocactusy są piękne, i z kwiatami, i bez. Te kwiaty są ogromne 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- Pio1986
- 500p
- Od: 21 lut 2015, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ejacek pisze:Masz kaktusy w doskonałej formie , pewnie to zasługa tunelu wuja , do wuja z czekoladą w podziękowaniu
To prawda,
gdyby nie ten tunel to nie miałbym większości z nich. W maju dałem ciut za dużo wody astrofytom i prawie dwadzieścia roślin straciło korzenie. Kilka wyrzuciłem. Na szczęście był to młode a.myriostigma. Większość udało się uratować. Ale to dzięki temperaturze w tunelu. Od kiedy są upały bez obaw podlewam co drugi dzień wodą deszczową. I widać, że thelocactusy ładnie ruszyły, a za nimi ferocactusy i pozostałe astrofyta oraz ariocarpusy. Na balkonie nie dałoby chyba rady. Tak naprawdę większość astrofytów podlałem po raz pierwszy dopiero w czerwcu.
- Pio1986
- 500p
Bardzo wszystkim dziękuję za miłe słowa:)
I mnie się zaczęły podobać thelocactusy - mam na oku t.heterochromus i schwarzii, ale obiecałem sobie, że na razie wstrzymam się z kupnem. Boję się, że mam już obsesję na punkcie kaktusów:):):) I muszę sobie powiedzieć "na razie dość".
Ale trudno się opanować widząc takie cudeńka.....ehhhh...
I mnie się zaczęły podobać thelocactusy - mam na oku t.heterochromus i schwarzii, ale obiecałem sobie, że na razie wstrzymam się z kupnem. Boję się, że mam już obsesję na punkcie kaktusów:):):) I muszę sobie powiedzieć "na razie dość".
Ale trudno się opanować widząc takie cudeńka.....ehhhh...
Piotr, nie przeżywaj tak
, to nie jest śmiertelna choroba, da się z tym żyć i to jak przyjemnie. Thelocactusy to i mnie tak ostatnio czarują i zaczynam się za nimi rozglądać.

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Ale po co???Pio1986 pisze:Boję się, że mam już obsesję na punkcie kaktusów:):):) I muszę sobie powiedzieć "na razie dość".

- Pio1986
- 500p
Zgadza się hehe, tylko rodzina nie wytrzymuje z tymi kaktusami:)
Ale.....po krótszym zastanowieniu się PRZEKONALIŚCIE MNIE:):):):):):)
Ale.....po krótszym zastanowieniu się PRZEKONALIŚCIE MNIE:):):):):):)
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W grupie raźniej, tu sami siebie przekonujemy, więc gratulacje że się nie ugiąłeś. To pokazuj, jak się przekonałeś
- Pio1986
- 500p
piasek pustyni pisze:W grupie raźniej, tu sami siebie przekonujemy, więc gratulacje że się nie ugiąłeś. To pokazuj, jak się przekonałeś
Jak tylko coś nowego "wpadnie"od razu daję znać:)
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Ładnie tu dzisiaj. Astrophytum ornatum super
Chciałabym, żeby moje tez już kwitło, ale jeszcze jest chyba za małe...
Chamacereus też mi wygląda na hybrydę, nawet pędy ma grubsze, niż "oryginał". Ale i tak kwiaty ma w fajnym kolorze

Chamacereus też mi wygląda na hybrydę, nawet pędy ma grubsze, niż "oryginał". Ale i tak kwiaty ma w fajnym kolorze

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- onectica
Kwiatki ładne, ale dojrzałam tam moją ulubioną agavę victoria reginae
Mógłbyś kiedyś pstryknąć fotkę o nieco szerszym zasięgu tak, żeby i ją objeło 

Sam widzisz, że z taką pasją nie trzeba walczyć, tak pięknie Ci wszystko rośnie i kwitnie
.

- Pio1986
- 500p
wisnia897 pisze:Ładnie tu dzisiaj. Astrophytum ornatum superChciałabym, żeby moje tez już kwitło, ale jeszcze jest chyba za małe...
Ten ornatum jest już dość stary, ale kwitł mi jako naprawdę niewielka roślina. Praktycznie cały był przykryty tym kwiatkiem.Postaram się dzisiaj wrzucić zdjęcie
-- 4 lip 2016, o 14:36 --
onectica pisze:Kwiatki ładne, ale dojrzałam tam moją ulubioną agavę victoria reginaeMógłbyś kiedyś pstryknąć fotkę o nieco szerszym zasięgu tak, żeby i ją objeło
Na dniach wykonam fotkę i wrzucę.
A tak mimochodem to strasznie wolno rośnie ta agawa. Mam też dwie a.utahensis v. eborispina oraz dwie neomexicana i parryi v.truncata , ale wydaje mi się, że minie sporo lat zanim pokażą na co je stać i przybiorą charakterystyczne cechy:)
-- 4 lip 2016, o 14:37 --
wisnia897 pisze:Ładnie tu dzisiaj. Astrophytum ornatum superChciałabym, żeby moje tez już kwitło, ale jeszcze jest chyba za małe...
Trochę mnie zadziwił ten chamacereus, bo zakupiony był u Pana Nalaskowskiego jako "czysty" gatunek. Ale zadziwił na plus, bo jest dorodny:)
-- 4 lip 2016, o 14:37 --
barbra13 pisze:Sam widzisz, że z taką pasją nie trzeba walczyć, tak pięknie Ci wszystko rośnie i kwitnie.
Nie uniknę mojego przeznaczenia:):):)
- onectica
Czyli wszystko w normie - ona taka jest - powolna i kompaktowa i to jest jej duży plusPio1986 pisze:A tak mimochodem to strasznie wolno rośnie ta agawa.