CHOROBY róż - Cz.2
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: CHOROBY róż Cz.2
Środkami p. mączniakowi, z grupy IBE, czyli Nimrod, Score, Tebu oraz Zato i kilka innych...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- jafhar
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ostatnie 2 tygodnie róże miały oznaki czarnej plamistości (dużo deszczu + ziemia z dużą ilością obornika)
Kilka dni temu wyzbierałem, poobrywałem wszystkie chore liście, wyszło z pół wiaderka. Następnie zrobiłem oprysk Domark 100EC - na czarna plamistość i mączniaka.
Wczoraj zauważyłem kolejne oznaki czarnej plamistości.. na liściach które w dniu oprysku były zdrowe. Ciągle pada, praktycznie codziennie, a teraz pada od wczorajszego popołudnia. Kiedy powinienem wykonać kolejny oprysk? Jak przestanie padać czy poczekać jeszcze kilka dni?
Kilka dni temu wyzbierałem, poobrywałem wszystkie chore liście, wyszło z pół wiaderka. Następnie zrobiłem oprysk Domark 100EC - na czarna plamistość i mączniaka.
Wczoraj zauważyłem kolejne oznaki czarnej plamistości.. na liściach które w dniu oprysku były zdrowe. Ciągle pada, praktycznie codziennie, a teraz pada od wczorajszego popołudnia. Kiedy powinienem wykonać kolejny oprysk? Jak przestanie padać czy poczekać jeszcze kilka dni?
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie
Na liściach niektórych róż pojawiły się czarne plamki czyli czarna plamistość liści. Byłem w sklepie i kupiłem 10 g Miedzianu 50 WP i teraz moje pytanie - na opryskiwacz 2 litrowy ile trzeba wsypać tego proszku ???
Bo na etykiecie nic nie pisze a w internecie jest też bardzo mało informacji.
Na opakowaniu pisze że jest na 2,5 l wody ale czy to będzie dobre stężenie?
Na liściach niektórych róż pojawiły się czarne plamki czyli czarna plamistość liści. Byłem w sklepie i kupiłem 10 g Miedzianu 50 WP i teraz moje pytanie - na opryskiwacz 2 litrowy ile trzeba wsypać tego proszku ???
Bo na etykiecie nic nie pisze a w internecie jest też bardzo mało informacji.
Na opakowaniu pisze że jest na 2,5 l wody ale czy to będzie dobre stężenie?
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
jafhar, teoretycznie powinieneś powtórzyć po 10-14 dniach. Ale oczywiście najlepiej jest używać naprzemiennie dwóch, trzech różnych środków.
Ja nie byłam zadowolona z Domarku. Kupiłam to nie chciałam wyrzucać, ale już go więcej nie kupię.
Ja nie byłam zadowolona z Domarku. Kupiłam to nie chciałam wyrzucać, ale już go więcej nie kupię.
Pozdrawiam. Sławka
- bartosz les
Mam problem z jedną biała różą. Kupiłem ją rok temu w szkółce krzaczek był piękny duży i z okazałymi kwiatami . W tym roku również obficie zakwitła ale coś mnie niepokoji. Pędy nie są czysto zielone ani brązowe tylko zielone z żółtymi przebarwieniami tak jakby wewnątrz , oberwałem dzisiaj jeden przekwitły kwiat to zauważyłem że przez środek pędu przechodzi coś czarnego tak jakby miała czarny przewodnik. Ale jestem zdziwiony bo pryskałem ją zawsze Topsinem ( 1,5 ml na 1 l wody) to rzadna choroba nie powinna się czepiać
Proszę poradźcie coś , bo róża jest piękna ma duże pachnące kwiaty i nie chciał bym jej stracić . Ale przycinanie nie będę.Może trzeba podlać Topsinem ??
Czekam na Wasze porady
Proszę poradźcie coś , bo róża jest piękna ma duże pachnące kwiaty i nie chciał bym jej stracić . Ale przycinanie nie będę.Może trzeba podlać Topsinem ??
Czekam na Wasze porady

- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Bartosz - a jakieś zdjęcia? Czarny przewodnik w środku? A nie był to przypadkiem tunelik wydrążony przez larwę? Poczytaj o bruzdownicy pędówce. Ciąłeś aż do zdrowego miejsca? Mieszkańca jakiegoś w środku pędu nie namierzyłeś?
bartosz les pisze:..Ale jestem zdziwiony bo pryskałem ją zawsze Topsinem ( 1,5 ml na 1 l wody) to rzadna choroba nie powinna się czepiać..

Nie wspomnę o czasie wykonywania oprysków żeby chronić np pszczoły i trzmiele. Pszczoła (jeśli przeżyje) nie zostanie wpuszczona do gniazda jeśli tylko pachnieć będzie 'inaczej'.
Zainteresuj się tym Bartosz http://www.sadyogrody.pl/agrotechnika/1 ... ,5004.html
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Bartosz - obetnij ją na krótko i niech rośnie od nowa. Możliwe że wcześniej te pędy po prostu zmarzły.
- bartosz les
Dziękuję za rady
będę się starać pryskać mniej chyba że będzie tak potrzeba 

- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Kochani Różani, mojej róży potrzebna pomoc a ja nie wiem co jej jest. Kupiona na wiosnę, niebieska Bławatek ( pąk ma różowy, więc nie wiem czy nie ściema z tym niebieskim) rosła ładnie w pojemniku. Jak przyszło ciepło to zaczęły jej przysychać liście na końcach i gubi je. Przestawiłam w bardziej przewiewne miejsce ale nic to nie dało. Nie wiem też czy nie ma zamierania pędów. Te czarne obcięłam i zamalowałam końce. Ale mam obawę, że to już poszło dalej w stronę korzenia w jednym miejscu. Pozdrawiam Aga

- bejsonki84
- 200p
- Od: 7 maja 2014, o 11:09
Tulap to chyba jest zamieranie pędów, na pewno trzeba obciąć poniżej tego ciemnego ( do zdrowego miejsca) i posmarować maścią i o ile się nie mylę jakimś środkiem chem ( nie mogę sobie go przypomnieć). Ja smarowałam tylko maścią i pomogło
Pozdrawiam Werka
Pocieszam się myślą, że zwierzęta nijakiej świadomości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zrozpaczonych istot na świecie.
Wisława Szymborska
Pocieszam się myślą, że zwierzęta nijakiej świadomości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zrozpaczonych istot na świecie.
Wisława Szymborska
O, dzięki, poczytam i zetnę 

- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Witam. Kochani, same listki Was nie wzruszyły
więc zobaczcie oto chory Bławatek w całości z kwiatem. Może ktoś ma pomysł jak go ratować.
Biedak wyłysiał, starsze liście zasychają. Spryskałam go Substralem do róż 2w1, bo w sklepie nie mieli Topsinu do róż (tak twierdził sprzedawca). Ale nie wiem czy Substralem można podlać podłoże. Róza rośnie w doniczce, z dala od innych, więc mogę z nią poeksperymentować. Już miałam ją wywalić ale ten kwiat......... taki precyzyjnie skonstruowany... i cóż że nie niebieski
Ale jeśli to wertycylioza....

POzdrawiam Aga

więc zobaczcie oto chory Bławatek w całości z kwiatem. Może ktoś ma pomysł jak go ratować.
Biedak wyłysiał, starsze liście zasychają. Spryskałam go Substralem do róż 2w1, bo w sklepie nie mieli Topsinu do róż (tak twierdził sprzedawca). Ale nie wiem czy Substralem można podlać podłoże. Róza rośnie w doniczce, z dala od innych, więc mogę z nią poeksperymentować. Już miałam ją wywalić ale ten kwiat......... taki precyzyjnie skonstruowany... i cóż że nie niebieski

Ale jeśli to wertycylioza....

POzdrawiam Aga