Na zachód od Wisły III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Na zachód od Wisły III

Post »

Olu myślę, że ta śliwka już taka nieudaczna będzie :oops: Dziękuję za pw ;:180
U mnie wrzosy po raz pierwszy przetrwały i obcięłam je niedawno, na razie mają zielone przyrosty ;:215
Kupiłam sobie rok temu nasiona białej kocimiętki i dzisiaj zakwitła...jest biała, malutka ale jest ;:333
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj. Piękna ta rabata liliowcowa ;:333 a co to będzie jak wszystko zakwitnie ;:224 . Bardzo podoba mi się ten złotlin, ma mnóstwo kwiatów. Karagana i lilak kwitną także przecudnie. Zazdroszczę Ci takich okazów bo ja na takie muszę czekać kilka lat ;:224 . en tulipan ma faktycznie unikatowy kolor- śliczny jest ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Marylko złotlin chyba potrzebuje kilku lat żeby się porządnie rozrosnąć. Mój ma około 10 lat. Nic przy nim nie robię. Kurczę słabe coś te chryzantemy, pewnie gdyby były mocniejsze byłyby łatwiej dostępne. Wychodzi więc że są w grupie ryzykownych rarytasów. Czekam na jedną chryzantemę od Jadzi, chciałam zamówić zimą więcej, ale wobec powyższego ograniczyłam się tylko do Gampi.

ps. Marylko przy konwalii pojawił się niedawno pierwszy przyrost, a już myślałam że to taka samotnica..

Marysiu dziękuję za rozwianie złudzeń. Na jesieni wybiorę się do ogrodnika po nową. Trzymam kciuki za Twoje wrzosy ;:333 Niebieskawe kocimiętki bardzo mi się podobają (to rzadki kolor w ogrodzie). U mnie tworzą niski żywopłot. Kwitną dwa razy (po za tym długo) i są bezproblemowe. To kocimiętki mussini.

Ewelinko też jestem ciekawa :wink: jest tam sporo nowości. Fakt, złotlin robi wrażenie, ma setki kwiatów. Karagana kwitnąca też mi się bardzo podoba, chyba będę ją rzadziej przycinać. Fajnie że Ci się podoba tulipan, dla mnie on jest trochę dziwny, niebieskawy kolor w środku jest trochę niepokojący :)

Piękność poniżej (kamasja) bardzo krótko kwitła :(
Dziewanna fioletowa (kupiłam kiedyś o kwiatach różowych, jej siewki mają rozmaite kolory.
Biała trafiła się po raz pierwszy. Wcześniej widziałam też kremową dwukolorową.)

Obrazek Obrazek

Złotlin Pleniflora i ubiorek wieczniezielony

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Karagana super Ci8 kwitnie, u mnie zginęła. Piękny złotlin. Kiedyś traktowałam go po macoszemu , ale wrócił do łask. To świetny krzew ;:138 pięknie kwitnie bez ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolciu, a miałaś taką zwykłą karaganę, czy może szczepioną na pniu, lub odmianę, lub jedno i drugie? Moja to zwykła, zdawało mi się że jest niezniszczalna.
Złotlin mi się podoba cały rok, kwitnie dwa razy z małą przerwą pomiędzy (drugi raz o wiele słabiej), a zimą ma żywozielone pędy, czym w tym okresie wyróżnia się na tle innych roślin.
Bzy niestety już przekwitają, ale za to można w końcu z rozsadą ciepłolubnych warzyw wyjechać do ogrodu. Wysadziłam papryki, cukinie, melony, arbuzy i dynie, czeka jeszcze oberżyna. Melon, arbuz i oberżyna to u mnie nowości, najwięcej wątpliwości w powodzeniu uprawy mam z oberżyną. Jeśli lato będzie gorące to może się uda ;:218

Czosnki

Obrazek Obrazek

Szałwia lekarska, pierwiosnek

Obrazek Obrazek

Krzew azalii i lilaka Palibin

Obrazek Obrazek

Jeż

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Dużo nowości u Ciebie i śliczne zdjęcia. Podoba mi się ten ciekawy kolorystycznie, późny tulipan. Karagana od dawna mi się marzy, ale nie mam na nią już miejsca, będę więc podziwiać u Ciebie. Rabatki pięknie Ci się zagęściły, a krzewy dają popis kwitnienia. No i ten miły kolczasty gość odwiedził ogród.
Czy przyjęła się konwalia różowa ode mnie?
Chryzantemy, to porażka. Wczesną wiosną Twoje/moje były zielone, teraz nie ma po nich śladu, a tak się z nich cieszyłam.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu witaj :) Dziękuję za miłe słowa ;:180 Karagana rośnie bez przycinki prosto do góry i się nie rozgałęzia, mamy z niej żywopłot i trzeba go ciąć ze 3 razy w roku najlepiej (wówczas się rozgałęzia). Troszkę jest kolczasta, rośnie na piachach, dobrze znosi cięcie. Jeżyka ostatnio zakropliliśmy przeciw pchłom, poza tym raczy się produktami od pszczół, M chce zrobić mu domek w ogrodzie :) Niestety chyba nie mam różowej konwalii, zupełnie zapomniałam o niej ;:131 Tak, chryzantemy to ciężki temat podobnie jak trawy ozdobne, wszystko zależy od stanowiska (za domem gdzie słońce operuje krócej i rośliny są osłonięte przetrwało prawie wszystko poza budleją i jedną chryzantemą, dwie inne pozostały). Dużo też zależy od tego jak głęboko roślina się korzeni (ostatnio kłosy wybił miskant Giganteus, z kolei na Striktusa już nie liczę, podobnie na innego młodego miskanta, który nie zdążył się głęboko ukorzenić od ubiegłego roku jak i na dwie rozplenice).

Dziewanna fioletowa w trzech odsłonach. Przed laty kupiłam widoczną na pierwszym zdjęciu (ciemny róż), reszta to dzieło owadów zbierających nektar.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Mak wschodni i mydlnica

Obrazek Obrazek

Irysy bródkowe

Obrazek Obrazek

Kłącze i cebula - irys i czosnek

Obrazek Obrazek

Krzewy: moszeniec i kolkwicja

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dwa ostatnie krzewy --super , nie ma to jak krzewy --to moja dewiza ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oba w tym roku ładnie kwitną :)

Kilka bylinek:

Chaber górski
Obrazek

Jastrzębiec pomarańczowy
Obrazek

Kosaciec syberyjski
Obrazek

Smółka
Obrazek

Czosnek
Obrazek

Kilka zdjęć z rezerwatu przyrody związanego z rzeką Wdą - " Krzywe Koło Pętli Wdy", położony jest niedaleko granicy z województwem Kujawsko-Pomorskim.

Stoję na stromym pagórku, które kręta rzeka omija po obu stronach.

Patrząc na prawo:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Patrząc na lewo:

Obrazek

Obrazek

Kilka bylin z rezerwatu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I ogólne widoki:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rutewka orlikolistna, piwonia
Obrazek Obrazek

Żurawka drżączkowa, krawnik wiązówkowaty
Obrazek Obrazek

Red Baron, wiesiołek missouryjski
Obrazek Obrazek

Chaber, dzwonek poszarskiego
Obrazek Obrazek

Lawenda, dzwonek kropkowany
Obrazek Obrazek

Dzwonek brzoskwiniolistny, gailardia
Obrazek Obrazek

Krzewuszki
Obrazek Obrazek

Krwawnik, przymiotno
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Chciałam zapytać jak sprawuje się u Ciebie kolkwicja. Długo już ją masz?
Krwawnik i przymiotno - ciekawy zestaw. Ostatnie zdjęcie przypomniało mi, że wciąż nie wysiałam przymiotna ( a tak się cieszyłam, że trafiłam nasiona różowego ;:224 ).
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Śliczne dziewanny, bardzo lubię ich kwiaty.
Miło było pospacerować po rezerwacie "Krzywe Koło Pętli Wdy". Piękne i urokliwe widoczki i ciekawa roślinność. Dziękuję, że umożliwiłaś nam ich poznanie. Ciekawa ta koniczyna, znasz może jej nazwę?
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza :) Kolkwicja rośnie u mnie kilka lat (około 4). Jestem z niej zadowolona, jest bezproblemowym krzewem. Stanowisko ma słoneczne, a ziemię suchą i lekką. Dość szeroko się rozrasta i gałązkami cieniuje swoje korzenie. Miałam w planach wysiew kilku bylin, ale i u mnie to nie idzie zbyt szybko.

Lidziu u dziewanny lubię czekanie na kolory siewek, od różowej (pierwszej którą posadziłam kilka lat temu) nie trafiła się jeszcze taka, która by powtórzyła jej kolor, zawsze są jaśniejsze i dwukolorowe, ale o różnych odcieniach. Miło że spodobał Ci się rezerwat, w sumie jest raczej mały, ale przez to że widzi się rzekę z dwóch stron jak płynie dołem jest jest bardzo atrakcyjny. Niestety byliny nie były opisane. Może słabo widać, ale pnie drzew były otoczone siatką (zapewne przed bobrem).

Kolkwicja
Obrazek

Lilia która już przekwitła (inne jeszcze nie kwitną)
Obrazek

Zielnik (kwitnie szałwia lekarska i tymianek)
Obrazek

Mak wschodni (już przekwitł)
Obrazek

Drugi z maków który rośnie w półcieniu, zakwitł gdy czerwony już zakończył kwitnienie.
Kwiaty ma większe niż moja dłoń.
Obrazek

Obrazek

Orliki
Obrazek

Obrazek

Pięciorniki, co roku czekam aż zakwitną jak należy, w tym roku wypadło to słabo.
Obrazek

Obrazek

Dziurawiec
Obrazek

Ogórecznik
Obrazek

Dzwonek skupiony
Obrazek

Nagietek
Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Śliczne masz rośliny i sporo ich kwitnie ;:138 . Bardzo spodobała mi się Twoja dziewanna . Zawsze kojarzyłam ją tylko z tą pospolitą żółtą a tu proszę takie " moje " kolory ma ;:108 . Kolkwicja ładnie Ci przyrosła i wygląda zjawiskowo . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko czasem myślę że mam ich za dużo :lol: Ostatnio mi przybyło juki karolińskiej z czego się bardzo cieszę. Miałam już starą jukę około 10 letnią, pod koniec życia rozmnożyła się. Marzy mi się teraz szpaler z juki. Bardzo je lubię. Choć na kwitnienie pewnie trzeba będzie poczekać kilka lat. Dziewanna fioletowa, kwiaty nie lubią słońca otwierają się rano i gdy jest pochmurno a w ciągu dnia są zamknięte.

Zakwitły lilie :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Ożanka jest jednoroczna, ale ja jej w tym roku nie wysiewałam, za to w zeszłym tak (w tym samym miejscu).
Obrazek Obrazek

Krwawnik wiązówkowaty i maruna
Obrazek Obrazek

Przetacznikowiec i hyzop
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”