Pomidorki koktajlowe - 5 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 5 cz.

Post »

Najlepiej by przeliczyć ile tego nawozu do fertygacji - wtedy je codziennie podlewasz z nawozem. Teraz to bym za 4-5 dni zrobiła kolejny oprysk i na tym koniec (skoro są przesadzone to powinny jakiś czas mieć nawóz).
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Już od miesiąca kupuję w biedronce pomidorka papryczkowego, tak się nazywa, papryczkowy. Jest to koktajlówka kształtem, jako żywo,przypominająca daktyla a nie papryczkę. Bardzo mi smakują pomarańczowe, wersja czerwona nie. Nasionka wydłubane.
failsafe
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 cze 2016, o 16:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ktoś wspomniał, że spryskuje pomidora dwa razy dziennie. Nie jestem pewien, ale moim zdaniem może to być błąd, przynajmniej w niektórych przypadkach. Mnie stare pokolenie - babcia i dziadek, rolnicy z rodowodem - uczyli, że pomidora podlewa się do ziemi, nigdy na liście. Nawet warto go przykryć by nie zmoczył go deszcz - pomidor nie lubi wody na liściach, jest wtedy bardziej podatny na grzybicę a w dodatku ma skłonność do "przegotowywania się". Zresztą, na zdrowy rozum, lepiej chyba odstaną wodę lać do ziemi, wtedy spada ryzyko szoku termicznego.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

To podstawowa zasada w uprawie pomidorów. Zawsze podlewamy od dołu, nigdy po liściach.
Ale w tym wypadku, o którym wspomniałaś chodziło zapewne o opryski przeciw chorobom
Kasia
failsafe
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

ganio4 pisze:To podstawowa zasada w uprawie pomidorów. Zawsze podlewamy od dołu, nigdy po liściach.
Ale w tym wypadku, o którym wspomniałaś chodziło zapewne o opryski przeciw chorobom
chyba Nanaska wspomniała, że podlewa w ten sposób dwa razy dziennie, ale możliwe, że źle zrozumiałem - wątek jest obszerny, postów sporo...
nanaska
100p
100p
Od: 26 gru 2014, o 20:27

Post »

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio- mod.jokaer.

Pisałam, że spryskuję je jeszcze w fazie rozsady 2-3 razy dziennie, by było wilgotne podłoże. Spryskuję, bo strumień z konewki jest zbyt silny, może wypłukać nasiona albo uszkodzić pierwsze liście. Takich wyrośniętych już nie pryskam, zawsze tylko do ziemi podlewam konewką. Generalnie małe pryskam, duże podlewam :)

Jeszcze tak mi się przypomniało a'propos kondycji moich pomidorów. Mieliśmy gradobicie tydzień temu, oberwały niestety...
failsafe
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio- mod.jokaer.

no tak, zbyt dużo postów przeczytałem na raz ;-P
;:136
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Na początku zawsze jest mętlik, po kilku sezonach wszystko, no, niekoniecznie :wink: , ogarniesz ;:3
Kasia
nanaska
100p
100p

Post »

Za 2 tygodnie będę przesadzać pomidorki do dużych donic (przesadzałam w tą sobotę, więc muszę trochę zaczekać). Mam dostać od sąsiadki kompost. Czy nie zaszkodzi jak dodam na dno kompostu trochę? Czytałam tu, że takie zabiegi (dotyczyło to obornika) to przed kwitnieniem/owocowaniem, a potem niewskazane.
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Nawet jeśli posadzisz wyłącznie w kompoście to pomidory będą zadowolone :D Jeśli kompostu masz mało, to nie dawaj go na dno a wymieszaj z ziemią.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
nanaska
100p
100p

Post »

Jutro dostanę kompost.
Wyprawa na działki w celu nabycia gnojówki z pokrzywy skonczyła się fiaskiem, ludzie pod korzenie kładą obornik i już.
Dziś opryskałam pomidorki na mszyce 24-godzinnym wywarem z pokrzywy, które jeden gatunek mi złapal. Po wczorajszym oprysku humusem wyglądają gorzej niż wczoraj.... :?
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nanaska a dałaś połowę dawki producenta do podlewania nim? Może słońce jeszcze świeciło?
nanaska
100p
100p

Post »

Nawet mniej niż połowę. Nie, słońca bezpośredniego nie było, już się za budynek schowało. Nie podlewam od soboty, bo jeszcze mają mocno mokro po przesadzaniu (podlewam wtedy obficie). Moze za mocno ziemię ubiłam w czasie przesadzania :cry:
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jakie mają korzenie? Rozbudowane czy raczej mniejsze? Jeśli ziemia jest mocno mokra nadal to zostały przelane. U mnei w donicach to często podlewam jak już mdleją. Nadmiar wody za to spływa na ziemię (postawione na trawniku). Może pokaż co się z nimi dalej dzieje. Na zdjęciach lepiej ocenić.
nanaska
100p
100p

Post »

Po przesadzeniu je bardzo mocno podlałam. Zdjęcia pokażę już jutro, za dnia fotki zrobię. Postaram się zrobić ten sam krzaczek w tym samym ujęciu.
Gdy w sobotę przesadzałam, to korzenie już było widać porządnie na brzegach
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”